شناسهٔ خبر: 71215162 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: خبرآنلاین | لینک خبر

جهان در انتظار است و چشمان همه به ترامپ و نتانیاهو دوخته شده است!

اسکای نیوز:ترامپ درصورت همکاری با ایران می تواند تغییرات بزرگی ایجاد کند/آیا در این برهه شاهد تغییر موضع ترامپ و نتانیاهو خواهیم بود؟

یک شبکه عربی متعلق به امارات متحده عربی در تحلیل سفر نتانیاهو به واشنگتن می گوید: ترامپ درصورت همکاری با دیگر کشورها از جمله ایران می تواند تغییرات بزرگی ایجاد کند اما در آمادگی واقعی او برای انجام این کار تردید وجود دارد.حال مهمترین سوال این است؛آیا در این برهه شاهد تغییر موضع ترامپ و نتانیاهو خواهیم بود؟

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرآنلاین، وب سایت شبکه خبری اسکای نیوز امارات در گزارشی به سفر نخست وزیر اسرائیل پرداخت و با عنوان نتانیاهو در واشنگتن است.. آیا ترامپ خواسته های او را برآورده می کند؟ نوشت:
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در برهه ای سرنوشت ساز از تاریخ منطقه با پرونده های پیچیده در راس همه حمله به غزه، مرحله دوم توافق آتش بس و تنش روز افزون با ایران  در واشنگتن به سر می برد. بین خواسته نتانیاهو و کاری که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا از دستش بر می آید، اختلافات بنیادین وجود دارد که احتمالا مانع هرگونه پیشرفت واقعی می شود.


شرط بندی های نتانیاهو بین عادی سازی روابط و ایران

نتانیاهو از طرف راستگرایان افراطی به شدت تحت فشار است. آنان از او می خواهند به هرگونه تلاش برای آرام سازی اوضاع و ازسرگیری تنش ها در غزه پایان دهد.
ایتمار بن گویر عضو کنست تاکید کرد نتانیاهو باید به «پیروزی کامل» برگردد. او فاکتورهای مورد نیاز دستیابی به پیروزی کامل را ازسرگیری عملیات نظامی، مقابله با ورود کمک های بشردوستانه به غزه و حتی ترغیب به مهاجرت اجباری فلسطینیان از نوار غزه برشمرد.
اما در مقابل، نتانیاهو تلاش می کند دستاوردی دیپلماتیک کسب کند که به ماندنش در صحنه سیاسی کمک کند. مهمترین برگ برنده اش در این خصوص، عادی سازی روابط با عربستان است.
اما موانعی پیش رو دارد که در خواسته های عربستان نهفته است. عربستان درباره مسئله فلسطین شروط آشکاری تعیین کرده است و راستگرایان اسرائیلی با هرگونه امتیاز دادن به فلسطینیان مخالفند.


ترامپ.. محاسبات انتخاباتی و موضعگیری های نوسان دار

ترامپ به رغم ائتلاف دیرینه با اسرائیل، موضعِ این روزهایش پیچیده تر شده است.
رانی شکید، پژوهشگر موسسه صلح ترومن {The Harry S. Truman Research Institute for the Advancement of Peace} در مصاحبه با شبکه اسکای نیوز عربی گفت: «ترامپِ این روزها با ترامپ سال 2017 فرق دارد. او هم اکنون به جای ورود به کشمکش ها در غزه، روی روابط با عربستان تمرکز کرده است. به اعتقاد شکید این رویکرد پاسخ این پرسش را می دهد که چرا ترامپ تا به این لحظه از خواسته های نتانیاهو حمایت بی قید و شرط نکرده است.
از سوی دیگر برخلاف نتانیاهو، به نظر نمی رسد ترامپ مشتاق رویارویی مستقیم با ایران باشد. هرچند بارها از لزوم مهار کردن تهران سخن گفته است اما گام هایی که بر می دارد، نشان می دهد تمایلی به کشیده شدن به یک تنش آفرینی نظامی که ممکن است به منافع انتخاباتی اش آسیب بزند، ندارد.

آیا مرحله دوم توافق آتش بس به تعویق می افتد؟

تشدید عملیات اسرائیل در کرانه باختری نشانه عزم تل آویو برای سنگ اندازی در مسیر هرگونه پیشروی واقعی به سمت آتش بس طولانی مدت است.
به رغم تلاش های بین المللی برای ازسرگیری مذاکرات، بی اعتمادی میان طرف های درگیر احتمال موفقیت را پیچیده می کند.
به اعتقاد شکید، تولد خاورمیانه جدید نیازمند امید بخشی به فلسطینیان و اسرائیلی ها با هم است اما نسبت به احتمال دستیابی به این هدف در سایه رهبری کنونی ابراز بدبینی کرد.
شکید افزود: «صلح با عربستان، امارات، اردن و مصر برای برقراری ثبات کافی نیست زیرا تا زمانی که با مسئله فلسطین جدی برخورد نشود، چالش ها باقی می ماند.»

آیا نتانیاهو در عرصه سیاسی جان سالم به در می برد؟


در کنار چالش های خارجی، نتانیاهو با بحران داخلی بی سابقه ای مواجه است که از طرفی به تظاهرات بی وقفه علیه او و از طرف دیگر به اعمال فشارهای حزبش برمی گردد.
شکید می گوید: «اسرائیل به رهبران جدیدی نیاز دارد که به جای تمرکز کردن روی امنیت و جنگ های مکرر، دیدگاهی متفاوت داشته باشند.»
نتانیاهو با توجه به اوضاع جسمی نامناسب و فشارهای روز افزون از سمت راستگرایان افراطی، یک گزینه سخت پیش رو دارد و آن این است: یا امتیازاتی بدهد که احتمالا به فروپاشی ائتلاف سیاسی اش منجر می شود یا این که سیاست تنش آفرینی را ادامه دهد که احتمالا انزوایش را در سطح جهان شدیدتر می کند.

ترامپ.. برقرار کننده صلح یا بحران ساز؟

در سایه این اوضاع پیچیده، نقش ترامپ محوری باقی خواهد ماند زیرا به رغم نوسان هایی که در گذشته داشته است، نفوذش روی اسرائیل و دیگر کشورها احتمالا به آن این امکان را می دهد که در تحقق پیشرفت سیاسی ایفای نقش کند.
شکید تصریح کرد: ترامپ درصورت همکاری با دیگر کشورها از جمله ایران می تواند تغییرات بزرگی ایجاد کند اما در آمادگی واقعی او برای انجام این کار تردید وجود دارد.
در پایان یک سوال مهم باقی می ماند و آن این است: آیا در این برهه شاهد تغییر موضع ترامپ و نتانیاهو خواهیم بود یا پیچیدگی های سیاسی واقعیتی جدید تحمیل خواهد کرد که یافتن هرگونه راهکار اساسی را به تعویق می اندازد؟
در عرصه سیاسی در واشنگتن نشانه های آشکاری از دستیابی به راهکار در آینده نزدیک وجود ندارد زیرا تضاد منافع آمریکا و اسرائیل همچنان یک مانع بزرگ است.
در حالی که جهان منتظر است ببیند در مرحله دوم آتش بس چه اتفاقی خواهد افتاد، چشمان همه به ترامپ و نتانیاهو دوخته شده است. آیا پرونده های باقیمانده حل و فصل خواهد شد یا پیچیدگی ها ادامه خواهد یافت؟

*ترجمه: منصوره کاظمینی

315 315