گروه سیاست - رجانیوز: عضو هیئت رئیسه مجلس دهم غلامرضا کاتب FATF را یکی از راههای ارتباط و تعامل تجاری با دنیا میداند و رویکرد مجلس دهم در تصویب FATF را محقق کردن رشد 8 درصدی دانست.
ادعای رشد اقتصادی با تصویب FATF درحالی مطرح میشود که محمدجواد ظریف وزیر خارجه دولت یازدهم، مهرماه سال 97 با حضور در مجلس گفته بود: نه من و نه رئیس جمهور تضمین نمیدهیم مشکلات با FATF حل شود.
در گذشته ثابت شده که تعامل با شرکتهای بین المللی ربطی به کارگروه ویژه اقدام مالی ندارد و مهمترین مانع در این زمینه تحریمهای آمریکا است؛ یکی از تجربههای برجام این بود که نشان داد بدون FATF دهها شرکت اروپایی، آسیایی، آفریقایی و آمریکایی با ایران تفاهم نامه همکاری امضا کردند.
ورود 50 شرکت بدون FATF
شرکتهایی از هند، بریتانیا، نروژ، ترکیه، هلند، اندونزی، یونان، فرانسه، روسیه، ایتالیا، آلمان، دانمارک، آمریکا، سوئد، سوئیس، ژاپن، کره جنوبی، چین، تایوان، اتریش، بلژیک و آفریقای جنوبی در حوزههای انرژی، کشتیرانی، بیمه، خطوط هوایی، هواپیماسازی، خودروسازی، بانکی، صنایع، راهسازی و مخابرات در دوره بعد از برجام وارد ایران شدند.
عمر فعالیت این شرکتها در ایران اما طولانی نبود چرا که با خروج آمریکا از برجام و به دنبال وضع تحریمهای جدید و بازگشت تحریمهای هستهای فعالیت خود را در ایران متوقف کردند.
بیبیسی فارسی در تشریح علت خروج این شرکتها نوشت: دلیل اصلی خروج این شرکتها از ایران، ترس از تحریمهای ثانوی آمریکا است. یورو نیوز هم در گزارشی نوشت شرکتهای اروپایی در جهت حفظ منافعشان در آمریکا، عطای حضور در ایران را به لقایش بخشیدند.
نقش FATF در خودتحریمی
این خروج بعد از آن اتفاق افتاد که وزرای دارایی و خارجه انگلیس، فرانسه و آلمان در نامهای از همتایان آمریکایی خود درخواست کردند شرکتهایی را که پس از اجرای برجام در ایران سرمایه گذاری کرده اند، از تحریم ها مستثنی کنند اما پاسخ آمریکا این بود: «ما در موضعی نیستیم که استثنائاتی برای این سیاست قائل شویم، مگر در شرایطی بسیار خاص که آشکارا به سود امنیت ملی ما باشد».
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس سیدمحمود نبویان معتقد است که FATF نه تنها تحریمی را بر نمیدارد بلکه سبب خودتحریمی میشود. او معتقد است که FATF کارکردی برای گذر از تحریمها ندارد و باید به سمت خنثی سازی تحریم حرکت کرد.