طبق اعلام روابط عمومی هفدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر، بهرام کلهرنیا، دبیر جشنواره در نشست خبری در جمع خبرنگاران گفت: این جشنواره با ساختاری متفاوت از جشنوارههای پیشین برگزار میشود، چرا که با دیدگاه و با نوع تفکری متفاوت برنامهریزی شده است و تفاوتی آشکار با جشنوارههای پیشین خواهد داشت.
وی افزود: این تحول ناشی از نوع نگاهی دیگر است که به انسان به جامعه ایران و هنر شده است. گرچه این تغییرات نفی کننده تلاشهای شانزده دوره پیشین نیست و دوستان در دورههای قبل زحمات زیادی کشیدند.
دوری از رقابت
کلهرنیا تغییرات اساسی این دوره را تمرکززدایی از جشنواره، حضور جشنواره در سراسر کشور و دوری از «جایزهبگیری» عنوان کرد و توضیح داد: با رای و نظر شورای سیاستگذاری، نخستین ایده این بود که جشنواره را از تمرکز در یک مکان تغییر دهیم. از این رو، با توجه به شرایط اجتماعی و چشمانداز کنونی و پیشینه جمعیتی کشور، جوانگرایی را مورد توجه قرار دادیم؛ چرا که سرنوشت کشور در دست جوانان است و آنها باید حضور یابند و لازم است در جای جای این سرزمین امکان دیده شدن و حضور در جشنواره را داشته باشند.
وی با تاکید بر احترام به پیشگامان هنر تجسمی، تلاش ویژه هفدهمین دوره جشنواره را بر توجه به آثار هنرمندان جوان اعلام کرد. کلهرنیا ادامه داد: تغییر جدی تغییر در محتوای فراخوان جشنواره است که از ایده «جایزهبگیری» فاصله گرفته است. رقابت برای پیروز شدن ایده خوبی در بین ورزشکاران است. هنرمند نمیتواند در کشمکش با دیگری قرار بگیرد، این امر جایی معنا پیدا میکند که خرید و فروش جریان دارد، مثلا در صنایع هنری که قصد فروش دارند معنی دارد. اما در جشنواره قصد داریم صلح، همگویی و هماندیشی را رواج دهیم.
دبیر هفدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر تاکید کرد: این جشنواره مثلث مردم، هنرمند و مدیران سیاستگذار و برنامهریز را در کنار هم میداند، بنابراین ما باید جشن هنرهای تجسمی را به میان مردم ببریم.
تغییرات به سمت نسل نو
بهرام کلهرنیا گفت: این تغییرات سبب شده که از بعضی از امتیازها بگذریم و با احترام و فروتنی تمام نسبت به بزرگان هنر تجسمی که سایه سبز گرامیشان بر سر روزگار و جشنواره است، بکوشیم که جوانی، تجربهگرایی، کوشش برای تغییرخواهی و خلاقیت و رفتارهای نو را در جشنواره بازتاب دهیم.
وی افزود: این ایده سبب میشود که هنر عالی و فاخر در جشنواره به ظاهر کمتر بروز پیدا کند؛ به نظرم ما هیچ ایرادی ندارد و این را به حساب ضعف نمیگذاریم. به نظر ما آنقدر امتیازاتی در جشنواره به دست خواهد آمد که این کاستی احتمالی کمتر دیده خواهد. ما میکوشیم استعدادهای جوان و پر قابلیت را بالا بکشیم.
برنامههای جشنواره هفدهم
امیر راد، دبیر هنری هفدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر، در نشست خبری این جشنواره با تاکید بر سیاست تمرکززدایی از جشنواره، برنامههای این رویداد را تبیین کرد. راد گفت: با توجه ویژه به تمرکززدایی، زنگ آغاز جشنوراه هفدهم تجسمی فجر در بخش «سرزمین من» که بخش استانی این جشنواره است، روز یکشنبه ۲۱ بهمنماه در شهر شیراز به دست سرکار خانم نادره رضایی، معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به صدا درخواهد آمد.
وی افزود: بعد از نواخته شدن زنگ، در روز جمعه ۲۶ بهمن، آیین رسمی افتتاح جشنواره در تهران در مجموعه فرهنگی آسمان برگزار خواهد شد که بخش کیوریتوریال و نمایشگاهی جشنواره با عنوان «درخت زرین» خواهد بود.
به گفته امیر راد، ۲۹ بهمنماه در فرهنگسرای نیاوران نیز آیین دیگری به نام «یادداشتهای یک دوربین» برپا خواهد شد که مجموعهای از عکسهای میشل ستبن، عکاس فرانسوی از انقلاب اسلامی است.
دبیر هنری جشنواره هفدهم ادامه داد: روز جمعه ۳ اسفند نیز در موزه گرافیک، آیین گشایش بخش «جشنها» را داریم که مجموعهای است از پوسترها با موضوع جشن.
وی افزود: هفتم اسفند در باغ موزه نگارستان بخش دیگری به نام «هنر فاخر ملی» رونمایی خواهد شد و در نهایت جمعه دهم اسفندماه آیین اختتامیه جشنواره برگزار خواهد شد.
بودجه ایدهآل ۳۵ میلیاردی
در ادامه این نشست، جعفر واحدی، دبیر اجرایی جشنواره با بیان اینکه دغدغه اصلی همه جشنوارههای تجسمی، محل برگزاری بوده، افزود: اصولاً همواره بودجه مسئله دوم جشنواره تجسمی بوده است. عموما در دوره برگزاری جشنواره، نگارخانهای که زیر نظر وزارت فرهنگ باشد نداریم و در این زمینه مشکل وجود دارد.
وی ادامه داد: این موضوع هر سال برای ما مشکلساز است و زمان زیادی از ما اتلاف میشود. طبیعتا این موضوع امسال هم چالش برانگیر بود و رایزنیهایی برای تبلیغات و اختصاص دادن مکانهایی با سازمان زیباسازی نیز صورت گرفته است.
واحدی همچنین در مورد بودجه جشنواره توضیح داد: ۱۷ میلیارد بودجه داشتیم که ۷۵ درصد آن محقق شده، ولی هدفگذاری ما رقم بیشتری است و تا محقق نشود نمیتوانیم همه برنامهها را تمام و کمال انجام دهیم. وی تاکید کرد بودجه ایده آل ما برای برگزاری جشنواره ۳۰ تا ۳۵ میلیارد تومان است.
در پایان نشست خبری جشنواره هفدهم فجر، از پوستر این جشنواره رونمایی شد.
انتهای پیام/