شناسهٔ خبر: 71183655 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایبنا | لینک خبر

آیین معارفه سردبیر «ایبنا» برگزار شد؛

حیدری: ایبنا باید محل گپ و گفت اهالی فرهنگ باشد

مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران، در آیین تودیع و معارفه سردبیر ایبنا، بر تبدیل این رسانه تخصصی به شبکه ترویج کتابخوانی، با تمرکز بر کلان‌سیاست‌های وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا آیین تودیع محمدمهدی شیخ‌صراف و معارفه حامد زارع سردبیران خبرگزاری کتاب ایران، رسانه تخصصی کتاب، با حضور ابراهیم حیدری، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران و مدیرمسئول خبرگزاری کتاب ایران، معاونان «اقتصاد و فرهنگ» و «کتاب و فرهنگ» موسسه سه‌شنبه (۱۶ بهمن‌ماه) در سرای کتاب موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد.

در این آیین، حیدری با تبریک ایام دهه فجر و آرزوی توفیق برای فعالان حوزه کتاب، شیخ‌صراف را اخلاق‌مدار، نیروی پای کار و فعال توصیف و بیان کرد: ارزیابی‌ها به این جمع‌بندی رسید که از ظرفیت آقای شیخ‌صراف در بخش دیگری استفاده کنیم؛ بنابراین از ایشان می‌خواهیم به‌عنوان همکار، کنار مجموعه خانه کتاب و ادبیات ایران، حضور داشته باشند.

وی با تاکید بر فعالیت پرتلاش و جدی در دوره جدید خبرگزاری کتاب ایران، درباره سردبیر جدید ایبنا، گفت: آقای زارع، در حوزه نشر، خبر و قلم، دستاوردها و پیشینه خوبی دارند؛ بنابراین ازخبرنگاران ایبنا می‌خواهم با تقویت انگیزه آقای زارع، ایبنا را به‌عنوان مرجع خبری حوزه کتاب بیش از پیش معرفی کنیم.

مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران، افزود: معتقدم همه اتقافات حوزه نشر و کتاب، باید از ابتدا درگاه خبرگزاری کتاب ایران، منتشر شود؛ به‌عبارت دیگر ایبنا به‌عنوان مرجع رسانه‌ای این حوزه شناخته شود. ایبنا باید محل گپ و گفت اهالی فرهنگ و بیان دیدگاه منتقدان و محل انتشار خبرها و رویدادهای داخلی و خارجی و نشر باشد.

حیدری، با تاکید بر توجه ایبنا به انعکاس اتفاقات حوزه کتاب و نشر کتاب در پهنه ایران و تمرکز بر سیاست‌های کلان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به‌ویژه مقوله «عدالت فرهنگی» ادامه داد: ایبنا باید به خبرهای حوزه کتاب در سراسر کشور از دورافتاده‌ترین نقاط کشور نیز توجه داشته باشد؛ رصد رویدادها و اتفاقات نوین از ترویج کتابخوانی، مروجان کتابخوانی، چاپ و نشر تولید، توزیع در ایران تا اتفاقات صنعت نشر در سایر کشورها؛ بنابراین نباید از اتفاقات روز عقب بمانیم.

وی بر انعکاس خبرهای حوزه نشر به زبان انگلیسی تاکید کرد و ادامه داد: نباید از اتفاقات بین‌المللی خارجی، بخش خصوصی غافل شد. با ناشران و موزعان و کتابفروشان ادارات کل استانی تعامل کنید. از نقد نهراسیم، قطعاً باید از نقد استقبال کنیم؛ علاوه‌بر این باید همه اتفاقات حوزه نشر رصد شود. به مقوله فرهنگ، به شکل عامل نیز گریزی داشته باشیم؛ چراکه با حوزه نشر مرتبط است.

مدیرمسئول خانه کتاب و ادبیات ایران، به تعامل موثر ایبنا با معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و خانه کتاب و ادبیات ایران، اشاره و بیان کرد: ایبنا نه‌تنها همگام، بلکه باید جلوتر از اتفاقات عمل کند، تا مرجعیت خبری حوزه نشر را ایجاد و تقویت کند.

حیدری، به تشکیل شورای اطلاع‌رسانی و خبری صنعت نشر با حضور ایبنا، روابط عمومی خانه کتاب و ادبیات ایران و تلویزیون اینترنتی کتاب اشاره و بیان کرد: دراین شورا می‌توان به برنامه‌ریزی کوتاه و بلندمدت در حوزه خبری اقدام کرد.

وی بر توجه ایبنا به رویدادهای خبری در استان‌ها به‌عنوان یکی از رویکردهای اصلی و سیاست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: علاوه‌بر رویدادهای کتاب‌محور مرکز، توجه به رویدادهای این حوزه در استان‌ها باید تقویت شود. ایبنا با برقراری ارتباط فرا دستگاهی و تعامل با رسانه‌های مختلف و فضای مجازی، به رسانه مروج کتابخوانی در سراسر کشور تبدیل شود.

در ادامه این آیین، محمدمهدی شیخ‌صراف با گرامی‌داشت ایام دهه فجر ضمن قدردانی از همکاران خود در خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) بیان کرد: یادگاری من برای شما حدیثی از امام حسن‌عسکری (ع) است که فرمودند؛ اگر همه پلیدی‌ها، بدی‌ها و گناهان را در یک خانه جمع کنند و در را ببندند و آن در، قفلی داشته باشد، کلید آن قفل، دروغ است؛ بنابراین با توجه به اینکه در دنیای خبر، گاهی با ناراستی‌ها مواجه هستیم، از شما می‌خواهم همواره از دروغ فاصله داشته باشید.

وی افزود: از دوستان و همکارانم ممنونم؛ از آقای حیدری نیز سپاسگزارم. من در این مدت همکاری، تواضع و بزرگواری را در ایشان دیدم. از آقای رمضانی، مدیرعامل پیشین خانه کتاب و ادبیات ایران، نیز به‌واسطه اعتمادی که به من داشتند، سپاسگزارم. امیدوارم خیر و برکتِ تغییر و تحولات انجام شده برای ایبنا ماندگار باشد.

به زیست‌بوم ایبنا تعلق دارم

حامد زارع، سردبیر جدید خبرگزاری کتاب ایران، با بیان اینکه خود را خبرنگار کتاب می‌دانم، به سابقه آشنایی‌اش با خبرگزاری کتاب ایران اشاره کرد و گفت: بسیاری از نیروهای فعال در خبرگزاری کتاب ایران را می‌شناسم و تولیدات آن‌ها را پیگیری کردم؛ علاوه‌براین نزدیک به ۱۰ است، تقریباً هر روز ایبنا را رصد می‌کنم، بنابراین خودم را متعلق به زیست‌بوم فرهنگی خانه کتاب و ادبیات ایران، به‌ویژه ایبنا می‌دانم.

وی با اشاره به عنوان «ایران» در عبارت «خبرگزاری کتاب ایران» بر حفظ رویکرد فرهنگی این رسانه تخصصی تاکید کرد و گفت: کتاب، باید در کانون توجه ایبنا و رویکرد ما باید حرفه‌ای و معطوف به تحولات زمان باشد؛ البته برخی مسائل نظیر وحدت ملی و تمامیت سرزمینی نیز فراتر از هر زمان دیگری باید در ایبنا در اولویت توجه قرار بگیرد.

زارع در تشریح برنامه‌های خود به‌عنوان سردبیر خبرگزاری کتاب ایران، گفت: تلاش دارم، علاوه‌براینکه ایبنا یک رسانه حرفه‌ای باشد، با حفظ نقاط قوت خبرگزاری و رفع نقاط ضعف و ایجاد تغییرات لازم، بازگشت به ماموریت اصلی خبرگزاری را در دستور کار خود قرار دهم ماموریت اصلی ایبنا؛ چیزی جز پرداختن به کتاب نیست.

سردبیر جدید ایبنا، با تاکید برجایگاه کتاب به‌عنوان پایه تمدنی ایران بیان کرد: حافظه فرهنگی همه ایرانی‌ها، مبتنی بر کتاب، و داشته‌هایی فلسفی و فرهنگی منبعث از کتاب است؛ از دینکردها و اندرزنامه‌های دوره باستان گرفته تا قرآن مجید که به‌عنوان منبع دینی به ما رسیده.

زارع با اشاره به اینکه در فرهنگ فلسفی و حکمی ما آمده، قرآن را به‌نحوی بخوانید که انگار بر خود شما نازل شده، افزود: تفسیر و تبیین ما از کتاب‌ها، بسیار با اهمیت است و مهم‌تر از این‌ها، ترویج کتاب است که در دوره کنونی حائز اهمیت است؛ در نتیجه کنار هم تلاش می‌کنیم، با رویدادزدایی از ماموریت‌های خبرگزاری، از انعکاس نشست‌هایی که ماموریت اصلی رسانه‌های دیگر است، خودداری کرده و تمرکز خود را متوجه خلق خبرهایی با محوریت کتاب سازیم.

به‌گفته این پژوهشگر حوزه اندیشه، نقطه مقابل کمیّت‌، کیفیت است؛ و لازم است خواندن کتاب‌های خوب را توصیه کنیم. اگر به‌دلیل مشکلات اقتصادی، دسترسی به کتاب سخت شده است، اما ناشران هم به دلیل هزینه‌های نشر، گزیده‌کار شدند و این کیفیت‌گرایی یک فرصت محسوب می‌شود تا با انتخاب‌های گزیده و دست‌چین، خبرگزاری کتاب را به یک خبرگزاری نخبه‌گرا تبدیل کنیم.

زارع، ادامه داد: تصور عمومی مردم از کتاب، ادبیات و تصور خواص از کتاب، معطوف به اندیشه و مبانی فکری است؛ بنابراین حتماً تلاش می‌کنم، ایبنا را در حوزه اندیشه و ادبیات ارتقا دهم؛ تلاش خواهم کرد از ظرفیت موجود استفاده کنم و اگر این ظرفیت کفایت نکرد حتماً از ظرفیت‌هایی که از سوابق مطبوعاتی خود کسب کرده‌ام، بهره خواهم برد.

وی ضمن تشکر از مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران گفت: از جناب اقای حیدری، درخواست دارم، علاوه‌بر حمایت از ما، به خبرگزاری کتاب ایران، اجازه بدهند فراتر از روابط عمومی خانه کتاب و ادبیات ایران و معاونت امور فرهنگی عمل کند و بستری فراهم شود که صدای منتقدان نیز در ایبنا شنیده شود.

زارع با تاکید بر انعکاس دیدگاه فعالان فرهنگی از طیف‌های مختلف در ایبنا، افزود: حتماً در ایبنا، باید همه افرادی که در سپهر فرهنگی کشور فعال هستند پرداخته شود؛ از محمود دولت‌ابادی در ادبیات و مصطفی ملکیان در اندیشه گرفته تا چهره‌های دیگر روشنفکری که متاسفانه در سال‌های اخیر صدایشان در ایبنا شنیده نشد. در کنار این توجه، به طیف‌هایی که به مباحث مذهبی و معارف انقلابی می‌پردازند نیز توجه داریم؛ بنابراین تلاش داریم به فراگیری و هم‌افزایی جریانات فرهنگی، اهتمام جدی داشته باشیم.

به گزارش ایبنا؛ خبرگزاری تخصصی کتاب ایران، از ۲۴ آبان‌ماه سال ۱۳۸۵ فعالیت خود را آغاز کرد. تنها رسانه تخصصی حوزه کتاب در ایران، دارای سرویس‌های خبری «مدیریت کتاب»، «تاریخ و سیاست»، «ادبیات»، «مقاومت»، «کودک و نوجوان»، «دین و اندیشه»، «استان‌ها»، «هنر» و «چند رسانه‌ای» است.