جوان آنلاین: روزگذشته نهاد ریاست جمهوری میزبان نشست مشترک همدلی سران و معاونان قوای سهگانه بود؛ نشستی که نوعی خودانتقادی و اذعان به برخی کاستیها و ناکارآمدیها در مسیر اجرای اسناد بالادستی پررنگ و مشهود بود و تأکید بر این نکته مهم که اگر ایراد و اشکالی در مسیر حکمرانی بوده، نه به خاطر جهت گیریهای کلی نظام اسلامی که به عملکرد مدیران در مصادر امور باز میگردد. این «خود انتقادی» را البته باید به فال نیک گرفت و به عنوان یک مطالبه، چراغ راه آینده قوا برای رفع کاستیهای موجود تلقی کرد.
حجتالاسلام غلامحسین محسنی اژهای رئیس قوه قضائیه سخنران نخست نشست مشترک همدلی بود. قاضیالقضات با بیان اینکه با توکل و ایمان به وعدههای الهی میتوانیم ناشدنیها و ناممکنها را ممکن کنیم، به تأکید بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی بر کنار گذاشتن منیتها اشاره کرد و گفت: هرچه بدبختی و اختلاف داریم بر سر هواهای نفسانی است.
اژهای سپس به موفقیتها و ناکامیها در مسیر اجرای اسناد بالادستی اشاره کرد: ما علاوه بر آموزههای اسلامی، قانون اساسی را داریم که امروز میثاق اصلی کشور ما است و این سند بالادستی ما که عمدتاً برگرفته از آموزههای اسلامی و قرآنی است، توفیقات بسیاری در محقق کردن اصول قانون اساسی داشتهایم، اما هنوز جا دارد و بسیاری از اصولی که مربوط به حکومت و ملت است نیاز به تلاش بیشتری برای تحقق دارد. وی با طرح این سؤال که در اجرای سیاستهای کلی و برنامههای توسعه تاکنون چند درصد موفق بودهایم، افزود: در اینجا باید اذعان کنیم که توفیقات زیادی نداشتهایم. علت عدم توفیق ما این است که نتوانستهایم درباره مسائل و واقعیتهای کشور به اشتراک نظر برسیم. امروز آنچه اهمیت دارد این است که ما باید نسبت به موضوعات کشور در این گونه جلسات از تعارفات عبور و یک یا دو موضوع را در هر جلسه مطرح کرده و با یکدیگر به وحدت نظر دست پیدا کنیم.
وفاق با اختلاف نظر ایجاد نمیشود
رئیس عدلیه در ادامه با طرح این نکته که وفاق با اختلاف نظر ایجاد نمیشود، تصریح کرد: وحدت نظر به این معنا است که همه ما حتماً به یک نتیجه در هر موضوعی دست پیدا کنیم. در هر موضوعی حتماً اقلیت و اکثریتی وجود دارد. طبق قوانین، هنگامی که اکثریت مطلبی را مطرح کردند، اقلیت باید نسبت به آن تمکین کنند. امروز در برخی از موضوعات اختلاف نظر داریم، اگر با اختلاف نظر تکرار کنیم که وفاق داشته باشیم، این وفاق در عمل انجام نمیشود. چون باید یک اشتراک نظر نسبت به موضوعات اصلی کشور داشته باشیم.
محسنی اژهای گفت: امروز یکی از معیارهای اساسی که امامین انقلاب اسلامی به ما دادهاند، حرکت همراه با قانون گرایی است. احترام به قانون است، معیار انقلابیگری احترام به قانون است، اما احترام به همه قانون، نه آنجایی که اگر قانون به نفع من بود به آن احترام بگذارم و اگر غیر از آن بود، به آن احترام نگذارم. آنچه اهمیت دارد احترام به قانون در همه شئون است. از مسائل مهمی که امروز با آن روبهرو هستیم، مسئلهای است که به تعبیر مقام معظم رهبری و به نظر همه کارشناسان، مسئله اقتصاد است که به معنای نادیده گرفتن مسائل فرهنگی نیست. اگر به مسئله اقتصاد نرسیدیم و مسائل زندگی مردم را حل نکردیم، ممکن است سبب شود که در آینده نتوانیم مشکلات فرهنگی و امنیتی را حل کنیم و بعداً مشکلات امنیت بیشتری برای ما شکل بگیرد. نمیتوان مسئله اقتصاد را صرفاً با تصدیگری دولت برطرف کرد، از اول انقلاب تا به امروز این امر را تجربه کردهایم. مسئله اقتصاد را نمیتوان بدون مردم حل کرد. محسنی اژهای سپس اضافه کرد: اگر میخواهیم اقتصاد را مردمی کنیم از توان همه مردم باید استفاده کنیم. در کمال تأسف باید بگویم که در شرایط کنونی شریک هستم. اگر کسی دچار تقصیر و جرمی شده است او را تعقیب و مجازات میکنیم تا اینجا اشکالی ندارد و لازم هم است، اما برای همیشه او را ساقط میکنیم و برای همیشه از وجود او استفاده نمیکنیم. محسنی اژهای این را هم اضافه کرد که در تعیین صلاحیتها گاهی اوقات به گونهای است که همه را محروم میکنیم؛ کشور و جامعه را محروم میکنیم. پس از ۴۶ سال باید در خصوص اینکه چه کسی صلاحیت دارد و برای چه کاری صلاحیت دارد باید بازنگری کنیم.
قالیباف: خوب و بد عملکردها به نام ما نوشته میشود
سخنران بعدی این نشست، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی بود. قالیباف با بیان این مطلب که در اینجا همه کسانی حضور دارند که خوب و بد کشور با عملکرد آنها برای کشور رقم میخورد، پیشنهاد کرد با توجه به آغاز اجرای برنامه هفتم و شروع به کار مجلس و دولت، هر چند وقت یک بار این جلسه بر محور کار برگزار شود.
رئیس مجلس با بیان اینکه انقلاب را وحدت به پیروزی رساند، گفت: تداوم انقلاب در گرو وحدت است؛ در جلسه معارفه آقای اژهای گفتم که باید قوا با یکدیگر همدلی و همکاری داشته باشیم، اما اگر این موضوع منجر به همافزایی نشود، چه خاصیتی دارد؟ پس باید خروجی همافزایی باشد که ذینفع نهایی باید مردم، بهخصوص محرومان و مستضعفان باشند و آنهایی که در زیر فشارهای اقتصادی له میشوند و به حرمت اسلام و اهل بیت و دین دم نمیآورند و به ما چیزی نمیگویند. هر اسمی همچون وحدت، وفاق و همدلی میخواهیم بگذاریم، اما خروجی آن باید مشخص شود. دوستان گفتند که این جلسه برای همدلی و حل مشکل مردم است پس از نصیحت بگذریم. اینجا ما همه مسئولیم و باید برویم کاری انجام بدهیم.
قالیباف در ادامه با تأکید بر اینکه وحدت، همدلی و وفاق باید سیستمی و تشکیلاتی و با شاخص همراه باشد، افزود: همواره رئیسجمهور در جلسات تأکید داشتند که وفاق دو شاخص سیاستهای رهبری و برنامه هفتم را دارد. باید این موضوع مبنای کار ما باشد و بسنجیم که آیا با این شاخص در مسیر گره گشایی از کار مردم هستیم یا خدای نکرده جریانات فرعی و حاشیهای ما را از متن اصلی دور میکنند. ما در مجلس حین انجام وظایف قانونی و نظارتی، تذکرات لازم را میدهیم، اما هرگز دنبال مچگیری نیستیم و هرگز در کمین ننشستهایم که یک ضعف دولت را برجسته کنیم، بلکه میخواهیم کمکی کرده و کاری برای مردم انجام دهیم. طبیعتاً حرکت دولت و مجلس و قوه قضائیه هم منجر به این اتفاق شود. ما در یک شرایطی هستیم که نمیتوانیم همه کارهای خوب را انجام بدهیم و نمیتوانیم بگوییم یک کاری فوری است و باید فقط آن را انجام دهیم. وقت و امکاناتمان اجازه چنین کاری را نمیدهد. قالیباف با تأکید بر اینکه برنامه هفتم میثاق ملی ماست، گفت: در سال ۱۴۰۴ سند چشمانداز ۲۰ سال تمام میشود و تنها سند اصلی ما برنامه هفتم است. بنابراین، باید برنامه هفتم مبنای کار ما باشد و پیشنهاد میکنم کارهایی را که طبق برنامه هفتم مهم و فوری و با اولویت مسائل اقتصادی است، انتخاب و مشکلات را حل کنیم.
پزشکیان: وظیفه داریم مشکلات مردم را حل کنیم
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور نیز در پایان نشست همدلی قوای سهگانه، سخنان خود را با تأکید بر ضرورت خدمت به مردم و رفتار توأم با عدالت و انصاف آغاز کرد و گفت:ما باید خدمتگزار همه مردم باشیم. این باور و اعتقاد من است و باید بر اساس عدالت و انصاف با آنها برخورد کنیم و تبعیضی بین هیچ کسی قائل نشویم. اگر با مردم با انصاف برخورد کنیم امکان ندارد از ما دوری کنند. وقتی از ما دوری میکنند که ما منیت داشته باشیم. بر اساس همه اطلاعات و گزارشها، در خارج از کشور میگویند ایران ضعیف شده و در بدترین حالت است و میتوانیم به ایران ضربه بزنیم. آنها درپی ایجاد اختلاف هستند تا مردم اعتراض کنند و آنها سوار اعتراضات شوند.
رئیسجمهور تأکید کرد: ما موظف هستیم مشکلات مردم را حل کنیم و اگر جایی نتوانستیم مشکلات را حل کنیم، از آنها عذرخواهی کنیم. وقتی نمیتوانیم برخی تعهدات خود را به مردم عمل کنیم و پول آنها را بدهیم، آنها اعتراض میکنند، ولی برخورد بد و زندانشان میکنیم، در حالی که ما نتوانستیم وظیفه خود را عمل کنیم ولی با آنها برخورد میکنیم. من وظیفه دارم مشکل او را حل کنم. باید به او بگویم فرصت دهید تا مشکل را حل کنم. این وظیفه من است و نباید با او برخورد خشن کرد و بگویم نظم را به هم میریزد. البته دشمن دنبال این است که از این اعتراضات سوءاستفاده کند و جامعه را به هم بریزد.
رئیسجمهور با بیان اینکه این وضعیت اقتصادی قابل قبول نیست و شرایط باید اصلاح شود، افزود: گرانی در جامعه به مردم فشار میآورد. حل این مشکل یک مقداری دست ماست و مقدار زیادی شاید دست ما نیست، ولی باید تلاش کنیم سفره مردم را تأمین کنیم. در جلسات سران قوا در این زمینه تصمیمگیری شده و اقدامات اولیه را هم ادامه خواهیم داد. باید به هر شکلی این مشکلات را حل کنیم و جوابگوی مردم باشیم.
پزشکیان تصریح کرد: مصمم هستیم که سفره مردم را تامین کنیم و این دغدغه را همواره در جلسه سران قوا مطرح کردهایم، انشالله قبل از عید تمام کارها و اقداماتی که لازم است را انجام خواهیم داد و در سال آینده قطعاً روندی را در پیش خواهیم گرفت که به هر شکل سفره مردم را تامین کنیم و بتوانیم جوابگو باشیم.
وی در ادامه افزود: مشارکت مردم در تولید شعار رهبر انقلاب است. ما میخواهیم راه را برای تولیدکننده تسهیل کنیم. قوام و ثبات و رشد کشور با تولیدکنندگان، صنعتگران و تجار است. دولت به دنبال آماده کردن بستر برای تجار و تولیدکنندگان است تا در کشور تولید و در شرایط برابر رقابت کنند و رانت وجود نداشته باشد. ایرانیان داخل و خارج کشور مطمئن باشند. قوا و سیستم امنیتی پشتیبان کسانی است که دنبال سرمایهگذاری هستند نه که یک تولیدکننده را بگیریم و ۴۸ ساعت در زندان نگه داریم و لج او را دربیاوریم. پزشکیان تأکید کرد: شاخص مردم هستند و از هر حرکتی موجب نارضایتی و عصبانیت مردم میشود باید اجتناب شود. وظیفه ما حل مشکلات همه مردم است و باید با همه آنها برخورد منصفانه و عادلانه داشت. وی در پایان گفت: همه باید به ریسمان الهی چنگ بزنیم و از اختلاف پرهیز کنیم. همه مسلمانان برادر ما هستند. همه باید ید واحده شویم. امیدواریم با وحدت کلمه مشکلات کشور را حل و توسعه ایجاد کنیم.