[ سیما فراهانی] عشق تنها چیزی است که امدادگران پایگاه «پای دنا» را به اجرای ماموریتهای سخت و سنگین تشویق میکند. آنهایی که لباس سرخ و سفیدشان را پوشیدهاند و شبانهروز آمادهاند تا به داد مردم برسند. مردمی که در میان ارتفاعات، کوهها و جادههای کوهستانی، گرفتار میشوند و خود را بیپناه احساس میکنند. اما نجاتگران پایگاه کوهستانی «پای دنا» در استان اصفهان، مشتاقانه پناه آنها میشوند و حتی جان خودشان را هم به خطر میاندازند، تا نجات همنوع خود را در اولویت قرار دهند. بیشتر امدادگران این پایگاه، درجه ایثارگری دارند، با این حال، عشق به نجات و کمک به مردم، آنها را در این پایگاه نگه داشته تا بتوانند، شب و روز، در سرما و کولاک و در مسیرهای سخت درکنار مردم باشند. آنها در تازهترین عملیات خود، 12 آفرودسوار را در مسیر کوهستانی سخت و صعبالعبور نجات دادند و خودروهای آنها را از این مسیر خارج کردند.
آفرودسواری بدون در نظرگرفتن خطرات
این اتفاق یکشنبه شب گذشته، 14 بهمنماه، رخ داد. وقتی حوالی ساعت 21، 12 آفرودسوار در کولاک و یخبندان، در ارتفاعات 3300 متری گردنه بیژن شهرستان سمیرم، گرفتار شدند. این موضوع بلافاصله به EOC اعلام شد. پس از دریافت گزارش، 3 تیم امدادی، شامل 12 امدادگر، به همراه خودروی نجات و آمبولانس، به محل حادثه اعزام شدند. طبق گزارش به دست آمده، 12 آفرودسوار از شهر سیسخت در استان کهگیلویه و بویراحمد به سمت گردنه بیژن حرکت کردند و گردنه بیژن را به سمت پایین پیمودند که با کولاک و یخبندان روبهرو شدند. این افراد در تماس با هلالاحمر دنا خواستار کمک شدند. محسن مومنی، مدیرعامل جمعیت هلالاحمر استان اصفهان، درباره این حادثه میگوید: «راه دسترسی به گردنه بیژن در چند ماه اخیر توسط راهداری شهرستان دنا مسدود شده است؛ ولی این 12 آفرودسوار بدون توجه خطرات موجود اقدام به حرکت در این مسیر کردند و گرفتار کولاک و یخبندان شدند. با وجود کولاک و یخبندان و مسیر صعبالعبور، امدادگران ساعت 12 شب، خود را به محل حادثه رساندند و اقدام به آزادسازی افراد گرفتار کردند. پس از انتقال این افراد به منطقه امن، عملیات در ساعت 4صبح روز دوشنبه 15 بهمنماه پایان یافت.»
پیادهروی در کولاک
سید صادق موسوی، مسئول پایگاه کوهستانی «پای دنا» است. پایگاهی که اعضایش، تاکنون ماموریتهای سخت این چنینی را با موفقیت به پایان رسانده و روزهای زیادی را در میان کوهستان سرد، به یاری مردم گرفتار شتافتند. او در گفتوگو با خبرنگار «شهروند» آن شب سرد را روایت میکند: «ساعت هشت و بیست دقیقه شب بود که با ما تماس گرفتند و اعلام کردند که گروهی آفرودسوار، در ارتفاعات، گیر افتادهاند و درخواست کمک دارند. بلافاصله هماهنگیهای لازم انجام شد و 15 نفر از پایگاه دور هم جمع شدیم و با خودرو به سمت محل حرکت کردیم. تا جاییکه مسیر ماشین رو بود، با خودرو رفتیم. ولی از یک مسیری به بعد، برف زیادی بود و مجبور شدیم که با پای پیاده حرکت کنیم. جاده کوهستانی و مسیر بسیار سخت و صعبالعبور بود. ما در آن کولاک شبانه، به سمت بالا میرفتیم. چند ساعت پیادهروی کردیم تا به آنها رسیدیم. همه آفرودسوارها در سرما مانده بودند و خودرویشان، در کولاک گیر کرده بود. آنها از طرف سی سخت آمده بودند و تا یک جایی مسیر برایشان باز بود. اما به خاطر برف زیاد، آنجا گیر کرده بودند. دو خودروی پاترول و دو خودروی تویوتا داشتند. ما بلافاصله عملیات را شروع کردیم و برف را از جاده کنار زدیم. تا یک مسیری هم خودروها را، بوکسل کردیم. از یک مسافتی به بعد، دوباره گیر افتادیم. حتی از شهرداری هم آمدند. به آنها گفتیم خودروهایتان را اینجا بگذارید تا فردا صبح آنها را خارج کنیم، ولی قبول نکردند. برای همین به همراه خودشان دوباره با بیل برفها را کنار زدیم و خودروها را آزاد کردیم. تقریبا ساعت 4 صبح بود که این عملیات تمام شد.»
ماموریت سخت در گردنه برفی
سید صادق موسوی، در ادامه صحبتهایش از ماموریتها و عملیاتهای سخت این پایگاه میگوید و ادامه میدهد: «پایگاه ما کوهستانی است. این پایگاه از سال 91 راهاندازی شده است. ما در ارتفاعات دنا ماموریتهای زیادی را انجام دادیم. از گمشدن کوهنورد در یخچالها گرفته تا امدادرسانی در حادثه سقوط هواپیما؛ یادم است که در یک شب برفی، خانمی به قلهای در ارتفاع چهار هزار و 420 متر رفته و دچار شکستگی پا شده بود. همان شبانه راه افتادیم و پیاده رفتیم. صبح بود که به آنجا رسیدیم. تمام شب را در میان کولاک و به صورت سربالایی پیاده رفتیم و چندین ساعت کوهنوردی کردیم تا به آن خانم آسیبدیده رسیدیم. آنجا امدادرسانی را شروع کردیم و بعد از هماهنگی با بالگرد او را به پایین رساندیم. در کل ماموریت در کوهستان شرایط سختی دارد. ما در این پایگاه به صورت شیفتهای48ساعته ماموریت میدهیم. این تنها پایگاه در کشور است که 12 نیروی آن درجه ایثار دارند. شغل اصلی بیشتر داوطلبان این پایگاه کشاورزی است. ولی به صورت داوطلب میآیند تا کمک کنند. در حوادث جاده کوهستان و در کل هر کمکی که از دستشان برآید دریغ نمیکنند. این پایگاه 16 امدادگر دارد که در همین عملیات نجات آفرودسوارها، 15 نفر آمدند تا در این ماموریت شرکت کنند. درواقع همه مشتاق بودند که در ماموریتها شرکت کنند. بیشتر ماموریتهایمان هم در گردنه بیژن است. زمستان گردنه بیژن سخت است و برف و کولاک وحشتناکی در اینجا وجود دارد. یادم است که یک بار در همین گردنه وقتی برف شدیدتر بود، ساعت هشت شب دوازده خودرو را نجات دادیم. آن شب از سرما و کولاک حتی نمیتوانستیم جایی را ببینیم. دیگر حتی تجهیزاتمان هم پاسخگو نبود. ولی با این حال توانستیم نجاتگر مردم باشیم. البته اعضای پایگاه ما همگی از بچههای کوهستان هستند و در دامنه کوه زندگی میکنند. ولی در کل چنین ماموریتهایی فقط با عشق است که انجام میگیرد. آن حس نوعدوستی میتواند بچهها را ترغیب به چنین سختیهایی کند. درواقع ما هیچوقت به این کار، به چشم یک شغل نگاه نکردیم. بلکه نگرش داوطلبانه داشتیم. البته بیشتر بچههای این پایگاه تقریبا یکی دو سالی است که شرکتی شدند. الان حتی میتوانند بروند و کارهای اداری انجام دهند، ولی فعلا ماندند چون دوست دارند به مردم کمک کنند.»