به گزارش ایرنا، شهرستان بابل از جمله شهرهای پیش رو در این خطه از شمال محسوب می شود که در ماه های اخیر اقدام های موثر و امید بخشی در خصوص بهره مندی از ظرفیت های انرژی خورشیدی به کار بسته است.
کارشناسان بر این باورند بابل با فعالیت تنها دانشگاه صنعتی دولتی در شمال کشور به همراه نخبگان دانشگاهی در حال تدریس در دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل باید از شهرستانهای پیش رو در شمال کشور برای بهره مندی از پنل های خورشیدی باشد.
در ماه گذشته اولین پنل خورشیدی ترکیبی در بابل با سرمایه گذاری یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریالی بخش خصوصی راه اندازی شد. که این امر نشان از آن دارد بابلی ها برای کاهش استفاده از انرژی های تجدید ناپذیر بسیار مصمم هستند.
بهره مندی از ظرفیت برق خورشیدی در مازندران تا کنون به ۲ روش انجام می شد. در روش اول به صورت متصل به شبکه(آنگرید) است که در این حالت در واقع یک نیروگاه خانگی عموما پنج تا ۱۰ کیلووات در پشت بام خانه نصب می شود.
اما به دلیل عدم توجیه اقتصادی و تابش کمتر در مازندران و از سوی دیگر عدم اطمینان به پرداخت برق تولیدی توسط دولت استقبال کمتری از این روش تولید انرژی خورشیدی وجود دارد، چون در این سیستم در زمان قطعی برق برق مشترک نیز قطع خواهد شد.
روش دوم بهره مندی از ظرفیت انرژی خورشیدی برای نقاط دور از شبکه برق به صورت منفصل از شبکه(آفگرید) انجام می شود.
اما برای استفاده بهتر از انرژی خورشیدی روش سومی وجود دارد که ترکیبی است و در زمان تابش خورشید از برق خورشیدی برای تامین برق خانه استفاده خواهد شد و در شب از برق شبکه، و در صورت برق رفتگی از باتری های ذخیره خود استفاده می کند.
در این سیستم مصرف برق از شبکه به شدت کاهش یافته و در زمان قطعی برق شما دارای برق پایدار خواهید بود. بابلی ها با بکارگیری همه این روش ها سعی دارند گستره نفوذ پنل های خورشیدی را در این خطه از شمال افزایش دهند.
انرژی خورشیدی به عنوان جایگزین مطمئن برای سوخت های فسیلی در سالهای اخیر مورد توجه جامعه جهانی قرار گرفته و ایران نیز با توجه به شرایط خاص آب و هوایی به خصوص در مازندران یکی از مناطق مستعد از نظر استفاده انرژی خورشیدی برای تولید برق به شمار میرود.
کارشناسان انرژی خورشیدی پیش تر اعلام کرده بودند جایگاه مازندران در انرژی خورشیدی کشور به واسطهی نزدیکی به خط استوا که یکی از پارامترهای تاثیرگذار بر میزان برخورداری از انرژی خورشید است از جمله استانهای صاحب این موهب خدادادی است.
یکی از دادههای مهم در ارزیابی کلی میزان پتانسیل منطقه از لحاظ تابش خورشید، مقدار تابش متوسط روزانه در سال است که بر این اساس کشور ایران به چهار منطقه تقسیم میشود و هر چند منطقه معتدل شمالی در کمترین ناحیه تابش خورشید قرار دارد اما همین مقدار انرژی تابشی برای تولید برق با توجه به موقعیت ممتاز این استان برای سرمایه گذاری مورد توجه صاحبنظران است.
کارشناسان در این بخش تاکید دارند اگر چه مازندران متوسط تابش سالانه کمتری نسبت به متوسط تابش کشور دارد، اما در فصل گرم سال دارای تابش بسیار خوبی است، بیان کرد: با توجه به ناترازی انرژی الکتریکی در کشور در تابستان، استان مازندران گزینه مناسب برای تامین بخشی از این ناترازی در فصل گرم سال است.
از سوی دیگر مازندران یک استان سرسبز و دارای هوای پاکتری نسبت به سایر استانها محسوب می شود و برای حفظ این آب و هوا نیاز به توجه بیشتر به استفاده از انرژی تجدیدپذیر به خصوص انرژی خورشیدی است.
دستگاه های اجرایی به خط شدند
فرماندار بابل در گفت گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: با تشکیل دبیر خانه ویژه ای برای توسعه پنل های خورشیدی استفاده از انرژی های تجدید پذیر در شهرستان شتاب خواهد گرفت.
مصطفی میرتبار گفت: در گام نخست دانشگاه علوم پزشکی بابل، دانشگاه صنعتی نوشیروانی و ادراه اوقاف مکلف به اجرای پنل های خورشیدی در مجموعه خود هستند.
وی با بیان این مطلب که استادان نخبه دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل در این بخش بسیار کمک کار خواهند بود، اظهار کرد: همه دستگاه های اجرایی شهرستان گام به گام در این مسیر حرکت می کنند.
فرماندار بابل ادامه داد: برابر مصوبه وزارت نیرو که در دی ماه سال گذشته رسانه ای شد، همه دستگاه های اجرایی موضوع ماده پنج قانون خدمات کشوری ملزم هستند از ابتدای سال ۱۴۰۳ حدود پنج درصد از برق مصرفی خود را از طریق انرژی های تجدید پذیر و پاک تامین و در طی مدت چهارسال این عدد را باید به ۲۰ درصد برسانند.
میرتبار افزود: ماده پنج قانون خدمات کشوری سازمان ها و اداراتی را که مشمول اجرای این مصوبه دانسته شامل تمامی وزارتخانهها، مؤسسه های دولتی، نهادهای عمومی غیردولتی، شرکتهای دولتی و دستگاههایی شرکت ملی نفت ایران، سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، بانک مرکزی، بیمه های دولتی معرفی کرده است.
این مقام مسوول با اشاره به این مطلب که جبران ناترازی های برق یکی از سیاست های راهبردی دولت چهاردهم محسوب می شود، ادامه داد: توسعه پنل های خورشیدی و گسترش فرهنگ صرفه جویی به همراه استفاده بهینه از انرژی این ناترازی ها را کاهش خواهد داد.
میرتبار افزود: از طرف دیگر در تلاش هستیم برای جذب سرمایه گذار در بخش های خصوصی و تولیدی برای گسترش پنل های خورشیدی گام های موثری برداریم.
به گزارش ایرنا، تولید برق از انرژی خورشیدی در مازندران مدتی است که بیشتر مورد توجه و تاکید قرار گرفته و گامهایی نیز در این زمینه برداشته شده است. یکی از تازهترین اقدامات نیز امضای تفاهمنامه بین شرکت توزیع برق و شرکت شهرکهای صنعتی مازندران برای توسعه زیرساختهای لازم به منظور ایجاد شهرک و نیروگاه انرژی خورشیدی است.
دی ماه سال جاری اولین پنل خورشیدی ترکیبی با سرمایه گذاری بخش خصوصی در یک داروخانه در بخش گتاب بابل راه اندازی شد که این اقدام در نوع خود در این خطه از شمال قابل توجه بود. شهریور امسال نیز بزرگترین نیروگاه خورشیدی شمال کشور با ظرفیت ۱۶۰ کیلووات در شرکت آب منطقهای مازندران به بهرهبرداری رسید. آبان امسال نیز سومین نیروگاه خورشیدی کوچکمقیاس غرب مازندران در کجور نوشهر آغاز به کار کرد.
وزارت نیرو در دی ماه سال گذشته اعلام کرد که همه دستگاههای اجرایی موضوع ماده پنج قانون خدمات کشوری ملزم هستند از ابتدای سال ۱۴۰۳ حدود پنج درصد از برق مصرفی خود را از طریق انرژیهای تجدیدپذیر و پاک تامین کنند و در مدت چهار سال این عدد را باید به ۲۰ درصد برسانند.