شناسهٔ خبر: 71136987 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

تونل انرژی برای تأمین انشعابات غیرمجاز باغ چند هکتاری!

پیگیری ها برای برطرف کردن تنش آبی روستای دهشک منجر به کشف انشعابات غیر مجاز و تونل انرژی از یک باغ ویلای غیر مجاز در این روستا شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش قدس خراسان، جنگ آب، بحران آب، تنش آبی و همه حرف‌هایی که بارها در رسانه‌ها درباره وضعیت اخیر خشکسالی مطرح شده، ضرورت پرداختن به اتفاق‌های مختلف حوزه آب را در این سال‌ها تبیین کرده و این روزها بحران ناترازی انرژی که صنایع را به تعطیلی کشانده و موجب قطع برق خانگی و مازوت‌سوزی نیروگاه‌ها شده نیز دغدغه روزانه رسانه‌ها و مردم است، مردمی که با رعایت مسئولیت اجتماعی خود به دنبال پیوستن به پویش دو درجه کمتر استفاده از گاز و خاموشی لامپ اضافه هستند تا به مسئولان در مدیریت چالش‌های ناترازی انرژی کمک کنند.

اما همان طور که پیش از این در قدس خراسان گزارش‌هایی از سهم تقصیر ساخت و سازها و تغییر کاربری‌های غیرمجاز خارج از بافت روستا در تنش‌های آبی تهیه کرده بودیم امروز هم قصه همان غصه پرتکرار روستاییان اطراف مشهد است؛ مردمی در یک روستا که از تنش‌های آبی روستایشان به ستوه آمدند و گلایه‌هایشان تا آنجا پیش رفت که به گوش مسئولان رسید وآن‌ها هم مثل دیگر نقاط روستایی به دنبال بررسی منشأ تنش آبی راهی دهشک شدند که اتفاقاً ساخت و سازهای قابل توجهی در خارج از بافت روستایی دارد.
«سلام، لطفاً رسیدگی کنید به کمبود آب روستای دهشک بولوار شاهنامه، از بس ویلا و باغ زیاد است که مردم روستا آب ندارند... به خصوص پنجشنبه و جمعه‌ها، در طول هفته هم که خیلی کم است» این پیام یکی از اهالی دهشک است؛ روستایی با ۶۰۰ خانوار در نزدیکی مشهد یعنی انتهای شاهنامه ۷۶ که جمعیتی افزون بر ۲هزار نفر دارد. راه روستا را در پیش می‌گیرم تا از نزدیک شرایط و گلایه‌های مردم را بررسی کنم. گلایه‌ها در راه رسیدن به عدالت آبی و تقسیم منابع بیشتر متوجه باغ‌ویلایی چند هکتاری در مجاورت بافت روستایی است.

کشف دو مخزن ۲۰هزار لیتری آب
بی‌آبی، کمبود آب و استفاده از انشعابات غیرمجاز نقاط پررنگ حرف‌ها و گلایه‌های مردم است، به طوری که یکی از آن‌ها می‌گوید: صاحبان این باغ بزرگ که خدا را شکر مشکل مالی ندارند، چرا باید برای باغی که در خارج از بافت روستا هم ساخته‌اند دو مخزن ۲۰ هزار لیتری آب آن هم زیر زمین بگذارند و غیرمجاز از حق مردم روستا برداشت کنند؟ روستای ما اصلاً آب ندارد و از زمانی که آن‌ها به اینجا آمده‌اند چیزی که برای روستا داشته‌اند سر و صدای میهمانی‌هایشان تا نصفه‌های شب بوده اما حالا فهمیده‌ایم علاوه بر این مزاحمت‌ها یک تونل انرژی هم سه متر زیر زمین کنده‌اند و برای خودشان آب، برق و گاز کشیده‌اند.

دوگانه‌های قانونی!
یکی دیگر از اهالی با تأیید حرف‌های نفر قبل ادامه می‌دهد: فیلم‌های کشف این تونل را همه مردم روستا دیده‌اند و نمی‌توانند بگویند حق مردم روستا این سال‌ها ضایع نشده، این باغ‌ویلا در خارج از بافت روستا ساخته شده و نمی‌توانسته انشعاب قانونی بگیرد. چطور روی یک زمین خارج از بافت روستا یک باغ‌ویلای چند هکتاری آن هم تا حاشیه کشف‌رود ساخته می‌شود اما نه تنها هیچ سازمانی با این ساخت و ساز غیرمجاز برخورد نمی‌کند بلکه در همین چند وقت اخیر شرکت برق ستون‌های برق بزرگ و ترانس برق هم برای این باغ‌ویلا کار گذاشته تا به این باغ‌ویلا که اصلاً مشخص نیست کاربری آن چیست و چه میزان برق نیاز دارد برق بدهد. پرسشی که ما اهالی داریم این است که چرا بقیه خانه‌ها یا ویلاهایی که در کوچه خارج از بافت ساخته شده‌اند با همه پیگیری‌ها به دلیل اینکه خارج از بافت هستند نتوانسته‌اند صاحب آب، برق و گاز شوند اما برای این باغ در انتهای همان کوچه حتی آسفالت روستا که با هزینه مردم روستا انجام شده است را شکافته‌اند تا گازکشی کنند؟

نقش دستگاه‌های خدمات‌رسان در رصد تخلفات چیست؟
فردی دیگر با نشان دادن نقشه آنلاین و هوایی باغ‌ویلا روی گوشی تلفن همراهش می‌گوید: در این بی‌آبی چرا باید یک باغ به این وسعت سرسبز باشد؟ آن هم باغی که در بافت روستا نیست و انشعاب آب روستایی ندارد، پس یا داخل آن چاه حفر شده یا انشعاب آب از یک جایی کشیده، یا هر دو را دارد! در این باغ‌ویلا که دور تا دور آن مانند پارک‌ها چراغ‌های برق وجود دارد و گلخانه هم در آن ساخته شده این حجم برق را چگونه تأمین می‌کرده؟ در فیلمی که از لحظه کشف کابل ضخیم برق دیدم مأمور برق می‌گوید کابل کشف شده یک کابل آلومینیوم سه رشته فاز ۹۵ با نول ۷۰ است، برای این باغ حتی تابلو برق هم کشف شده، این کابل‌ها برای مصرف معمولی نیست، با بررسی این کابل می‌توان فهمید چه میزان برق از شبکه به صورت غیرمجاز برداشت می‌شده، مگر برداشت‌های خارج از شبکه قابل رصد نیست؟ در این باغ گرماتاب وجود داشته و مشخص نیست چطور علمک گاز فقط برای این باغ در انتهای آن کوچه کشیده شده و بقیه خانه‌ها همین لوله خالی از گاز را هم ندارند، چرا نظارتی وجود ندارد؟

اما و اگرهای کارآفرینی و کاربری گردشگری
یکی دیگر از اهالی روستا در پاسخ به این پرسش که در این باغ‌ویلا یا همان مزرعه چه کاری انجام می‌شود، عنوان می‌کند: ادعا شده این مجموعه کارآفرینی دارد اما ما که اهالی روستا هستیم و همه یکدیگر را می‌شناسیم سراغ نداریم که این مجموعه برای مردم روستا کارآفرینی کرده باشد، یا می‌گویند این باغ‌ویلا مجموعه‌ای گردشگری است. خب کدام مجموعه گردشگری مجاز است تا نیمی از شب آهنگ با صدای بلند پخش و میهمانی برگزار کند یا اینکه گروه‌های گردشگری چه زمانی به روستای ما آمده‌اند که ما تا حالا ندیده‌ایم؟

کشف چاه غیرمجاز در باغ ویلا
وقت کوتاه است و درددل اهالی بسیار؛ مسئولان محلی هم حرف مردم را تأیید می‌کنند، عضو شورای اسلامی روستای دهشک از کشف تونل این گونه روایت می‌کند: تونلی در عمق سه متری زمین، از جلو درب مزرعه که تابلو دارد تا سر کوچه که حدود ۱۵۰متر است حفر شده بود تا امتیازات غیرمجاز بگیرند. اداره برق بارها این مجموعه را جریمه کرده و اسناد آن موجود است که به خاطر انشعاب غیرمجاز جریمه شده است. موقع کشف تونل با کلانتری تماس گرفتیم و آمدند تونل را صورتجلسه کردند و تمام فیلم‌ها و عکس‌های کشف تونل موجود است. شرکت آب با هماهنگی وارد مجموعه شدند، در این باغ ویلا یک چاه غیرمجاز کشف کردند، تست کلر از آب گرفتند و مشخص شد آب داخل مجموعه آب شرب بود، تابلوهای برقی وجود داشت که تمام مستندات آن وجود دارد.
علی سیستانی‌نژاد ادامه می‌دهد: چند ماه پیش در روستا برای انشعاب گاز شروع به حفاری کردند، وقتی از آن‌ها مجوز حفاری خواستیم تصویر نامه‌ای را به ما نشان دادند که از دهیاری روستا به عنوان مجوز حفاری گرفته‌اند اما با پیگیری‌ها مشخص شد نامه ارائه شده جعلی بوده که در مراجع قانونی جعلی بودن نامه اثبات شد اما اینکه چه کسی این نامه را جعل کرده است مشخص نشد، در این اقدام معبر اصلی روستا هم که با کمک مردم روستا ساخته و آسفالت شده بود حدود ۲۰۰ متر برش خورد.
وی با اشاره به شکایت‌های مردم روستا از کم‌آبی یادآور می‌شود: با پیگیری از شرکت آب برای حل مشکل تنش آبی، چند هفته پیش به روستا آمدند و برای کشف انشعاب غیرمجاز آب سه شبانه‌روز در حال حفاری بودند. در این اقدام شرکت آب دو مخزن ۲۰هزار لیتری کشف کرد که با آب شرب پر و از آنجا به سمت مزرعه پمپاژ می‌شد. روستای دهشک یک مخزن هوایی دارد و کل ظرفیت این مخزن ۳۰هزار لیتر است اما در این مزرعه ۴۰ هزار لیتر آب غیرمجاز از شبکه برداشت می‌شد.
عضو شورای اسلامی روستای دهشک می‌گوید: ابتدای کوچه‌ای که مزرعه در آن قرار دارد جزو بافت روستاست و امتیازات آب، برق و گاز تا سر این کوچه آمده و امتیازات از سر کوچه به صورت غیرمجاز گرفته شده و تا انتهای کوچه منتقل شده است. امتیاز برق غیرمجازی کشف شد که توان بالایی داشت، این مجموعه انشعاب گاز غیرمجاز داشته و از کنار این دو مخزن یک لوله گاز هم به سمت مزرعه رفته بود. قانون باید برای همه یکسان باشد و انتظار می‌رود همه دستگاه‌ها برخورد قانونی لازم را با این تخلفات غیرمجاز داشته باشند.
سیستانی‌نژاد درباره ساخت و ساز این باغ‌ویلا متذکر می‌شود: در شهر مشهد مراسمات تا یک ساعت مشخصی در باغ‌ها و مجموعه‌های پذیرایی برگزار می‌شود، چرا روی این مجموعه نظارتی نیست و تا صبح مراسمات آن با سر و صدای زیاد ادامه دارد و اعتراض اهالی هم به جایی نمی‌رسد حتی ما به سازمان بازرسی هم شکایت کردیم.

رفع تنش آبی پس از کشف شبکه آب غیرمجاز
دیگر عضو شورای روستای اسلامی دهشک با تکرار و تأیید مطالب دیگران می‌گوید: برای کشف انشعاب آب غیرمجاز شرکت آب زمین را به طول ۱۵۰ متر حفر کرد که حین این حفاری کابل‌های برق غیرمجاز هم کشف شد. اداره برق، نماینده دادستان، مسئولان شرکت آب و مأموران پاسگاه آمدند و موارد را صورتجلسه کردند.
محمد پژمران ادامه می‌دهد: چند سال است دهشک با بحران آب مواجه است، زمانی که اداره آب به روستا مراجعه می‌کرد اعلام می‌شد طبق دبی آب گرفته شده از سر چاه و سرانه مصرف روستا، این میزان آب باید جوابگوی روستا باشد و حتی میزان آب بیشتر از نیاز مردم روستا وجود دارد اما روستا همیشه کمبود آب داشت. از روزی که شبکه آب غیرمجاز کشف شد شرایط آب روستا خیلی خوب شده است.
وی در خصوص کاربری این مجموعه عنوان می‌کند: این مجموعه ظاهراً برای تفریح و پر کردن اوقات فراغت صاحبانش است و ما در این چند سال چیز دیگری ندیده‌ایم. هیچ اشتراک مجازی برای این مجموعه در حال حاضر وجود ندارد و ستون‌های برق کار گذاشته شده برق‌دار نیست. می‌گویند مجوزی از جهاد برای گلخانه گرفته‌اند اما ما مجوز را ندیده‌ایم، به آسفالت روستا آسیب وارد شد بدون اینکه مجوزی از دهیاری و شورای روستا داشته باشند و مجوزی به ما برای حفاری ارائه شد که در آن سربرگ، مهر و امضای دهیار جعل شده بود. این مجموعه، کارآفرینی برای روستا نداشته و چون این باغ‌ویلا خارج از بافت روستا ساخته شده شورای روستا نمی‌تواند به مسائلش ورود کند. یک مجموعه چند هکتاری از کجا آبیاری می‌شده است؟

بی‌نتیجه ماندن پیگیری‌های متعدد از دستگاه‌های اجرایی
مهدی عالمی، دهیار روستای دهشک نیز در این زمینه عنوان می‌کند: یک سال است که ما درگیر انشعابات غیرمجاز این مزرعه هستیم و این مجموعه طبق شواهد و مستندات در گذشته انشعابات برق و آب غیرمجاز داشته و کلانتری صورتجلسه کرده است و صاحبان آن بارها جریمه شده‌اند اما در هفته‌های اخیر متوجه شده‌ایم یک تونل در عمق سه متری زمین ایجاد کرده و انشعابات غیرمجاز را به باغ خود انتقال داده‌اند. به عنوان دهیار بارها پیگیر این قضیه بودم و به دستگاه‌های خدمت‌رسان مراجعه کردم اما اعلام می‌شد از جهاد کشاورزی مجوز دارد اما پرسش ما این است چرا جهاد باید برای کسی که ساخت و ساز غیرمجاز و در خارج از بافت روستا به عنوان باغ‌ویلا داشته مجوز بدهد؟ پس از پیگیری بسیار از اداره‌های مختلف که متأسفانه هیچ یک پاسخگو نبودند شرکت آب پای کار آمد و همکاری خوبی با ما انجام داد و پس از انجام حفاری گسترده؛ آب غیرمجاز، برق غیرمجاز و گاز غیرمجاز هم کشف شد که شواهد آن موجود است.

دستور فرماندار برای اعمال کامل قانون
در پیگیری گلایه‌های مردم روستای دهشک و اقدام‌های انجام شده درباره کشف انشعابات غیرمجاز از این مجموعه، سیدحسن حسینی ، فرماندار مشهد در گفت‌وگو با خبرنگار ما عنوان می‌کند: دستور لازم برای اعمال کامل قانون همان زمان صادر شده و برخلاف برخی اخبار نادرست هیچ فشار و توصیه‌ای برای جلوگیری از اعمال قانون از طرف هیچ کسی یا گروهی هم در کار نبوده است.

اعلام جرم دستگاه‌های متولی
بخشدار بخش مرکزی شهرستان مشهد نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ما می‌گوید: از این مجموعه به اتفاق شورا، دهیار و مسئولان فرمانداری بازدیدی داشتیم، این مجموعه طبق گزارش مردم روستا انشعابات غیرمجاز برق و آب داشته که در هماهنگی با خود آب و فاضلاب مشهد و دستور مقام قضایی این موارد کشف، مسدود و جمع‌آوری شد و در حال طی موارد قانونی توسط مقام قضایی است. قرار بر پلمب مجموعه نیست چون مجوزی از جهاد دارند مبنی بر ساخت گلخانه که گلخانه در آنجا فعال بود اما بحث انشعاب آب و برق در آنجا غیرمجاز بود.
حسن کاظمی ادامه می‌دهد: طبق گزارش رسیده تجاوز به حریم و بستر رودخانه که یک بخشی از دیوار این باغ در بستر رودخانه قرار گرفته است به آب منطقه‌ای اعلام شده و قرار است آب منطقه‌ای بررسی کند و موضوع دوم بحث انشعابات آب و برق بوده که توسط اهالی گزارش شده و دستگاه‌های متولی هم اعلام جرم کرده‌اند و مقام قضایی هم دستور جمع‌آوری و قطع داده است.
وی تاریخ اعلام گزارش درباره این باغ‌ویلا را در حدود یک ماه پیش اعلام می‌کند و می‌گوید: این مجموعه کاربری گلخانه خود را دریافت کرده ولی سازه‌ای که دارند غیرمجاز است که باید در کارگروه‌های تخصصی مجوزات لازم را دریافت کنند و تخریب آن بسته به حکم مقام قضایی دارد و در دست بررسی است.
بخشدار بخش مرکزی در خصوص انشعاب گاز این مجموعه عنوان می‌کند: یک انشعاب گاز پیدا شده اما هنوز معلوم نشده آیا این انشعاب مجاز بوده یا غیرمجاز یا از جایی دیگر گرفته است برای همین ما نمی‌توانیم بگوییم مجاز است یا غیرمجاز، لوله گاز پیدا شده اما سرمنشأ و اول و انتهای آن را پیدا نکرده‌اند.

پاسخ دستگاه‌های خدمت‌رسان
در پیگیری تحریریه از دستگاه‌های خدمت‌رسان شرکت توزیع برق در جوابیه‌ای اعلام کرده است: «بنا به گزارش رسیده مبنی بر استفاده غیرمجاز از شبکه برق در باغ‌ویلای «... » در حاشیه روستای دهشک، بلافاصله گروه عملیاتی به محل مراجعه کرده و ضمن اینکه در محل انشعاب برق و آب غیرمجاز مشاهده گردید، توسط نیروهای شرکت نسبت به جمع‌آوری کابل غیرمجاز برق که مصرف آن در حد دستگاه‌های پمپاژ آب بود اقدام و برای مشترک فرم فراخوان صادر گردید و پرونده انشعاب غیرمجاز حقوقی و برای پیگیری به مراجع قضایی ارجاع شده است. شایان ذکر است برابر گزارش گروه اجرایی مراجعه‌کننده به محل و همچنین بازدیدهای بعدی گروه بازرسی تخصصی شرکت از محل فوق‌الذکر، متخلف برای انشعابات غیرمجاز آب و برق نسبت به حفر کانال اقدام کرده بود و هیچ گونه دستگاه ماینر و تجهیزات استخراج رمزارز در محل کشف نگردید».
شرکت گاز هم به نقل از محمدعلی شریفی، رئیس گاز شهرستان مشهد اعلام کرده است: «طبق بررسی انجام شده هیچ گونه استفاده غیرمجازی از گاز در مجموعه مورد نظر مشاهده نگردیده است و مجموعه مورد اشاره فاقد گاز است. لذا کشف انشعاب غیرقانونی و یا استفاده غیرمجاز از گاز طبیعی توسط مجموعه مورد نظر تکذیب می‌شود. مجتمع مورد نظر در ماه‌های گذشته ضمن درخواست اشتراک گاز، مجوزهای قانونی را نیز ارائه نموده است لیکن تاکنون گاز مجموعه وصل نشده است».

کشف امکانات زیرساختی فراتر از مجوز دریافت شده
تحریریه قدس خراسان پس از رؤیت عکس و فیلم‌های مردم روستا از اکتشافات مربوط به این مجموعه، درباره کابل‌های برق کشف شده که به گفته کارشناس حاضر در محل سه کابل فاز ۹۵ و یک نول ۷۰ بوده با کارشناسان برق طرح بحث و بررسی کرد که چه میزان برق توسط این کابل‌ها استفاده می‌شود و پاسخ شنید «این کابل تا ۲۷۰ آمپر برق برای مسافت زیر ۱۰۰ متر پاسخگو است، یعنی در یک ساختمان ۱۰ طبقه که ۲۰ واحد مسکونی دارد این مقدار برق به راحتی پاسخگوی نیاز مصرف‌کنندگان است، یا این کابل برق می‌تواند برای کارخانه‌ای که چندان مصرف سنگینی ندارد در حد چند دستگاه تا حد ۳۰۰ آمپر پاسخ دهد. طول متراژ کابل مهم است چون در متراژ خیلی زیاد برق افت دارد، از محلی که ترانس برق است تا محلی که کابل به مقصد می‌رسد نباید بیشتر از ۱۰۰متر باشد اگر از ۱۰۰ متر بیشتر باشد به ازای هر ۱۰ متر افزایش یک افت دارد. این میزان برق برای یک گلخانه ۳هزار متری جوابگو است و می‌تواند برق برای یک مزرعه ماینر را هم تأمین کند.
اما و اگرهای بسیاری در مورد انشعاب گاز مطرح است اما در بررسی فیلم‌های رسیده به تحریریه یک لوله گاز در خارج از تونل انرژی و نزدیک‌تر به سطح زمین وجود دارد که صدای خروج گاز از آن در فیلم‌ها شنیده می‌شود. همچنین هنگام کشف تونل حفر شده به مقصد این مزرعه توسط شرکت آب، یک لوله پلی‌اتیلنی سیاه رنگ با خطوط زرد مشابه لوله اول مشاهده شده که براساس نظر کارشناسان این لوله با این مشخصات به صورت استاندارد برای خطوط انتقال گاز مورد استفاده قرار می‌گیرد.در صحبت‌ها از مجوز گلخانه‌ای صحبت شد که مالک این باغ از جهاد کشاورزی دریافت کرده اما مجوزی که تصویر آن به دست این رسانه رسیده نشان می‌دهد مجوزی که صاحب این باغ‌ویلای خارج از بافت روستا در تاریخ ۱۴۰۲/۴/۲۰دریافت کرده گلخانه کوچک مقیاس و در ابعاد ۲۹۹مترمربع بوده است.
در همین ارتباط علی‌اکبر قارزی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مشهد در گفت‌وگو با خبرنگار ما عنوان می‌کند: طبق بررسی اولیه‌ای که داشته‌ایم این مزرعه مجوز گلخانه کوچک مقیاس دریافت کرده که هم اکنون فعال است و برای دو مجوز صدور انشعابات گاز و برق هم از جهاد کشاورزی در زمان صدور مجوز استعلام گرفته شده و ظاهراً برای آب استعلامی از ما گرفته نشده است. به طور معمول دستگاه‌های خدمات‌رسان از ما استعلام می‌گیرند که آیا گاز یا برق یا آب به یک متقاضی داده شود یا خیر که ما اعلام نظر می‌کنیم. برای این موضوع هم اداره‌های گاز و برق از جهاد کشاورزی استعلام گرفتند و ما اعلام کردیم براساس مجوز گلخانه کوچک مقیاس انشعاب برق و گاز تا زمان استمرار تولید داده شود و اعطای برق و گاز از نظر این مدیریت بلامانع است. همکاران برای بازدید رفته‌اند و گلخانه پر از گل است اما اگر میزان انشعاب بالاتر از نیاز را دستگاه‌های خدمات‌رسان داده باشند آن‌ها باید پاسخگو باشند و اگر مصارف دیگر داشته است مالک باید پاسخگو باشد.
شفافیت و رسیدگی به موقع به تخلفات احتمالی مالکان این باغ‌ویلا یا حتی مسئولان و اداره‌های خدمات‌رسان از سوی متولیان می‌تواند سرمایه اجتماعی مردمی که بهره‌برداری بیش از حد یک نفر از انرژی، زندگی آن‌ها را دچار چالش کرده بود حفظ کند. البته که به هر تقدیر بحران آب شوخی نیست و در حال حاضر وجود باغ‌ویلاهای ساخته شده در خارج از بافت روستاها جان آبخوان‌ها را بیشتر از هر زمان دیگری می‌گیرد و زندگی روستاییان را سخت و سخت‌تر می کند و آنچه در این زمینه مهم است اجرای عدالت و قانون برای همه است و نباید استثنایی در این زمینه باشد.