قدس؛ یک منبع فلسطینی به میدل ایست آی گفت: این طرح روز سهشنبه در جریان نشستی در ریاض توسط حسین الشیخ، یک مقام ارشد فلسطینی که به عنوان جانشین محمود عباس، رئیستشکیلات خودگردان فلسطین معرفی شده، به استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ ارائه شد.
طرح تشکیلات خودگردان شامل اداره نوار غزه توسط کمیتهای است که اکثریت اعضای آن از خارج از غزه هستند. این منبع گفت که قرار ملاقات بین نماینده ویژه ترامپ در خاورمیانه و الشیخ توسط عربستان سعودی و به درخواست تشکیلات خودگردان، پس از اینکه ویتکاف از سفر به رامالله در کرانه باختری اشغالی امتناع کرد، تسهیل شد.
ویتکاف بعداً برای دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی به سرزمینهای اشغالی سفر کرد. وی روز چهارشنبه اولین مقام آمریکایی بود که در ۱۵ سال گذشته از غزه بازدید کرد.
زیاد ابوعمرو کیست؟ گزینه تشکیلات خودگردان برای غزه
بر اساس این طرح زیاد ابوعمرو، یکی از مشاوران قدیمی محمود عباس، حاکم نوار غزه خواهد شد و ریاست کمیته را برعهده خواهد گرفت. او به عنوان معاون نخست وزیر فلسطین، محمد مصطفی منصوب شد، اما دارای اختیارات جدید گستردهای بود. ابوعمرو در سال ۱۹۵۰ در نوار غزه به دنیا آمد. او میتواند برای دولت ترامپ خوشایند باشد زیرا شهروند ایالات متحده است و دکتری خود را از دانشگاه جورج تاون گرفته و از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۴ معاون نخست وزیر فلسطین بود.
ابوعمرو در تلاش برای احیای مجدد اقتدار تشکیلات خودگردان در غزه فعال بوده است. او قبلاً علیه تأمین مالی بازسازی منطقه تحت محاصره پس از جنگ سال ۲۰۱۴ لابی کرده بود. او در آن زمان به وال استریت ژورنال گفت: «وقتی مردم از بازسازی صحبت میکنند، از بازگشت حکومت خودگردان فلسطین به غزه که توسط دولت آشتی اداره میشود، صحبت میکنند... فکر نمیکنم بازسازی در غیر این صورت اتفاق بیفتد.»
در همین حال اعلام شد ایالات متحده به قدرت تشکیلات خودگردان شک دارد و این ادعا که تشکیلات خودگردان آماده درگیری با حماس است توسط یکی از مقامات ارشد دفاعی ایالات متحده رد شده است. این مقام به میدل ایست آی گفت که این «توهم» به نظر میرسد و افزود که آنها به حمایت نظامی و احتمالاً نیروهای بالقوه سایر کشورهای عربی یا پیمانکاران خصوصی نیاز دارند.
تشکیلات خودگردان تحت سلطه حزب سکولار فلسطین، فتح است. در سال ۲۰۰۷، جنگ بین فتح و حماس پس از آن که حماس در انتخابات پارلمانی فلسطین در سال قبل به قدرت رسید، درگرفت. در پایان، حماس تسلط خود را بر غزه و فتح در کرانه باختری مستحکم کرد. تلاشها برای آشتی دادن این دو ناکام بوده است.
به نوشته میدل ایست آی، یگانهای نظامی حماس آزادانه در غزه حرکت کردهاند و تبادل اسرا را در مقابل جمعیت فلسطینی، تضمین کردهاند. هدف جنگ اعلام شده اسرائیل از بین بردن حماس بود. این نمایشها فشار زیادی را بر تشکیلات خودگردان، که قبلاً توسط اکثر فلسطینیها در کرانه باختری اشغالی «فاسد و همکار اسرائیل» دیده شده، وارد کرده است. اکنون، تشکیلات خودگردان به شدت مبارزه میکند تا با بازگشت ترامپ به کاخ سفید به کلی کنار گذاشته نشود.
تشکیلات خودگردان از اوایل دسامبر، اردوگاه آوارگان جنین را محاصره کرده و به مبارزان مقاومت فلسطین حمله میکند.
طحان مصطفی، تحلیلگر ارشد فلسطین در گروه بینالمللی بحران، این حمله را یک «ماموریت انتحاری» و آخرین تلاش برای نشان دادن اینکه تشکیلات خودگردان همچنان میتواند قدرتش را به نمایش بگذارد، خواند.
تشکیلات خودگردان نگران است که اگر یک دولت جدید در غزه وجود داشته باشد و آنها نباشند، تمام بودجه آنها از بین خواهد رفت. مصطفی قبلاً به میدل ایست آی گفته بود که ترس نهایی آنها این است که مرکز ثقل سیاسی از کرانه باختری به غزه تغییر کند و آنها را کنار بگذارند.
رهبری سالخورده رامالله (محمود عباس) در مرکز برنامه دولت بایدن برای اداره غزه پس از جنگ قرار داشت، اما ترامپ به سختی از تشکیلات خودگردان نام برده است. در واقع، او علاقه مستقیم چندانی به غزه نشان نداده است، او غزه را «به معنای واقعی کلمه یک مکان تخریب شده در حال حاضر» نامیده است. او از اردن و مصر خواسته است که فلسطینیهای غزه را بپذیرند.
تشکیلات خودگردان بین عربستان سعودی و امارات
ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود با بستن کنسولگری آمریکا در مقابل فلسطینیان در بیتالمقدس و همچنین بستن دفتر سازمان آزادیبخش فلسطین در واشنگتن، روابط دیپلماتیک خود با تشکیلات خودگردان را کاهش داد. ساف ائتلافی از گروههای فلسطینی به رهبری تشکیلات خودگردان است. داماد و مشاور ترامپ، جارد کوشنر، از تشکیلات خودگردان متنفر بود و تلاش کرد هرگونه همکاری ایالات متحده با این نهاد را خفه کند. این تنشها با قطع کمکهای ترامپ به تشکیلات خودگردان به اوج رسید.
یک مقام ارشد سابق ایالات متحده به میدل ایست آی گفت که تشکیلات خودگردان احتمالاً برای جلب حمایت دولت ترامپ با چالش سختی روبرو خواهد شد. غزه فرصتی را برای منتقد اصلی تشکیلات خودگردان در خلیج فارس، امارات متحده عربی، فراهم کرده است تا برای تغییر رهبری فلسطین تلاش کند. امارات متحده عربی اعلام کرده است که در صورت اصلاح تشکیلات خودگردان بدون عباس، مایل به اعزام نیروهای حافظ صلح به غزه است.
یک مقام مصری به میدل ایست آی گفت که عباس از این پیشنهاد «خشمگین» شده است. در میان نخبگان سکولار فلسطین، بین عباس، که از سال ۲۰۰۶ بدون انتخابات در کرانه باختری حکومت میکند، و محمد دحلان، فرد قدرتمند سابق فتح در غزه، اختلاف وجود دارد. دومی ساکن امارات است و فرستاده خاندان آل نهیان حاکم امارات است. دحلان از فتح اخراج شد اما از طریق بلوک اصلاحات دموکراتیک فتح تا حدودی در غزه و کرانه باختری اشغالی حمایت میشود.
عربستان سعودی میتواند محوری برای آینده نوار غزه باشد. این کشور علاوه بر داشتن بودجه برای بازسازی منطقه محصور، بر خلاف امارات متحده عربی، بی طرفانهتر به درگیری با جناحهای مختلف فلسطینی متمایل شده است. عربستان سعودی در طول بهار عربی، همراه با امارات و بحرین، با حماس دشمنی داشت، اما از آن به بعد سازگارتر شد. ولیعهد عربستان سعودی، محمد بن سلمان، علناً اعلام کرده که اسرائیل در نوار غزه نسل کشی کرده است، در حالی که وزیر خارجه امارات علنا میزبان همتای صهیونیست خود بود. پیش از ۷ اکتبر ۲۰۲۳، ریاض میزبان اسماعیل هنیه، رهبر وقت حماس بود که در ژوئیه ۲۰۲۴ توسط رژیم صهیونیستی ترور شد.