شناسهٔ خبر: 71122659 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: مفدا | لینک خبر

مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت:

ادغام طب ایرانی در نظام سلامت یکی از راهبردهای ما در وزارت بهداشت است

مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت گفت: ادغام طب ایرانی در نظام سلامت یکی از اهداف مهم ما در وزارتخانه است. این ادغام به این معناست که طب ایرانی دوشادوش در کنار طب رایج با بهره مندی از ظرفیتهای لازم، در خدمت سلامت جامعه باشد.

صاحب‌خبر -

به گزارش مفدا، دکتر نفیسه حسینی یکتا، روز شنبه ۱۳ بهمن ماه در نشست خبری با خبرنگاران و اصحاب رسانه با بیان این مطلب افزود: هدف اصلی ما در حوزه طب ایرانی موضوع پیشگیری از بیماری ها و کمک به درمان در کنار طب رایج در دل نظام سلامت کشور است و همه برنامه ریزی های ما در حوزه‌های مختلف بر این پایه استوار است که باید در وهله اول نسبت به پیشگیری از بیماریها اقدامات لازم را انجام دهیم.

وی با اشاره به ورود طب ایرانی در دل دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور اظهار کرد درحال حاضر فعالیت طب ایرانی در ۹ دانشکده و ۱۲ گروه طب ایرانی در دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور در حال پیگیری است و با تربیت داروسازان در کنار متخصصان طب ایرانی در دانشکده ها و گروه‌های داروسازی سنتی، فعالیت‌های مثمرثمری درحال انجام است.

مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت به تدریس رشته های تاریخ پزشکی و رشته طب مکمل و نیز طب سوزنی در دانشگاه‌های طب سنتی سراسر کشور اشاره کرد و گفت: تربیت دانشجو در این رشته ها جزو اهداف و برنامه های ما در وزارت بهداشت است.

وی گفت: ورودی دانشکده های طب ایرانی و مکمل در دانشگاه‌های کشور در رشته تخصصی طب ایرانی، تربیت پزشکان عمومی یا پزشکان دارای تخصص از جمله رشته های دیگری هستند که دانشجویان آن به تحصیل در حوزه طب ایرانی علاقه مند هستند.

حسینی یکتا، حداقل شرایط ورود به رشته تخصصی طب ایرانی را داشتن مدرک پزشک عمومی عنوان کرد و گفت: در رشته داروسازی سنتی هم به همین شکل ما پذیرای داروسازان عمومی در دانشکده های طب ایرانی هستیم.

وی افزود: همچنین رشته تاریخ پزشکی در رشته های کارشناسی ارشد و دکترای تاریخ پزشکی تربیت دانشجو انجام می دهد که نقش آفرینی خوبی در خصوص جمع آوری اسناد و مدارک تاریخ کهن ملی ما انجام می دهد.

ادغام طب ایرانی در نظام سلامت یکی از راهبردهای ما در وزارت بهداشت است

پژوهش، یکی از موضوعات مهم در توسعه حوزه طب ایرانی است

دکتر حسینی یکتا با اشاره به اینکه یکی از موضوعات مهم ما در توسعه حوزه طب ایرانی مانند سایر حوزه های دانشی، موضوع پژوهش است، اظهار کرد: رشته طب ایرانی در قالب پی اچ دی به تربیت دانشجویان می پردازد. ضمن اینکه فعالیت دانشکده های طب ایرانی و مراکز تحقیقاتی متعدد، شرایطی را رقم زده که ما برای چهارمین سال متوالی رتبه چهارم تولید علم در حوزه طب های سنتی، مکمل و جایگزین را در دنیا به خود اختصاص داده ایم که این برخاسته از فعالیت متخصصان، پژوهشگران و علاقه مندان ما در این حوزه است و آنچه که امسال بر این افتخارآفرینی افزوده است کسب رتبه سوم کارآزمایی های بالینی در حوزه طب سنتی در دنیا توسط دانشمندان ایرانی است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: مستند کردن آموزه های طب ایرانی موضوعی است که از سوی جوامع سایر رشته های تخصصی مورد توجه از سوی حوزه تخصصی طب ایرانی است و بنابراین برای اینکه این آموزه ها را مستند بر شواهد علمی کنیم، نیازمند تحقیقات متعدد از جمله کارآزمایی های بالینی هستیم.

ادغام طب ایرانی در نظام سلامت یکی از راهبردهای ما در وزارت بهداشت است

مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت گفت: ایران در حال حاضر به استناد صحبت مسوولان مرکز ثبت کارآزمای بالینی بین المللی، رتبه سوم ثبت کارآزمایی بالینی را در دنیا از آن خود کرده است و حجم تعداد کم اعضای هیات علمی در این حوزه و دریافت این رتبه ها در حوزه های پژوهش، نشانگر اهتمام ویژه متخصصان این حوزه برای انجام تحقیقات است و این مسیر با جدیت بهتری ادامه می یابد.

۵ درصد بودجه پژوهشی دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور به پژوهشهای طب سنتی باید اختصاص یابد

دکتر حسینی یکتا در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ۵ درصد بودجه پژوهشی دانشگاههای علوم پزشکی کشور بر اساس سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی باید به پژوهشهای طب سنتی اختصاص یابد. نگاه مثبت معاونت پژوهشی وزارت بهداشت سبب شده اخیرا این اختصاص اعتبار به این حوزه به همه دانشگاههای علوم پزشکی ابلاغ شود. امیدوارم با این روند شاهد شرایط بهتری در حوزه پژوهش در آینده باشیم.

وی ادامه داد: ظرفیت طب ایرانی، ظرفیتی است که نگاه پیشگیری محورانه و غیرقابل انکار دارد و لازم است برنامه ریزی جدی واهتمام ویژه نسبت به این کار شود.با همین نگاه، ادغام طب ایرانی در نظام سلامت از حوزه بهداشت نیز با قوت و قدرت بیشتری آغاز شده است.

ادغام طب ایرانی در نظام سلامت یکی از راهبردهای ما در وزارت بهداشت است

وی تصریح کرد: طب ایرانی نگاه پیشگیری محور دارد به همین دلیل این طب در نظام سلامت به خصوص در حوزه بهداشت ادغام شده و سبک زندگی را آوزش می دهد. همچنین طب ایرانی می تواند در حوزه بیماری های غیرواگیردار کاربرد داشته باشد و بار این بیماری ها را کاهش می دهد.

حسینی یکتا اظهار کرد: آموزش مربیان بهورزی توسط متخصصان طب سنتی انجام شده و به سایر عموم آموزشها در حال انجام است و شناسنامه سبک زندگی برای مردم تدوین شده است و افراد می توانند با مراجعه به خانه ها و مراکز بهداشت از مزایای طب ایرانی - سنتی بهره مند شوند.

فعالیت ۵۴ سلامتکده خصوصی و دولتی در حوزه طب ایرانی در کشور

وی با اشاره به ایجاد ۵۴ سلامتکده خصوصی و دولتی در کشور گفت: در حال حاضر در ۲۳ کلینیک ناباروری در کنار متخصصان زنان و زایمان، متخصصان طب ایرانی به زوجین خدمات ارایه می دهند. ضمن اینکه سازمان جهانی بهداشت برای بهره مندی کشورها از طب سنتی و مکمل سند راهبردی تعریف کرده است و برای ابلاغ این سند، کشورما نیز دست اندرکار امر بوده است و این اتفاق مبارکی بوده و نشانگر نقش آفرینی ما در جهان است.

وی با اشاره به اینکه ویزیت متخصصان طب سنتی و چند خدمت و همچنین ۵۶ قلم دارو تحت پوشش بیمه است، خاطرنشان کرد: در خصوص نظارت بر عطاری ها نیز باید گفت عطاری ها از سالهای گذشته در زمینه عرضه گیاهان فعالیت داشتند اما اتفاقاتی در سطح کشور با ادعاهای عجیب و غریبی در مورد درمان بیماریها مواجه هستیم که موضوع مهمی بوده است.

حسینی یکتا اظهار کرد: عطاری ها محل عرضه گیاهان دارویی هستند و ارایه دارو و مداخله در درمان خارج از محدوده صنف آنها بوده و کسی در امر درمان در حوزه طب سنتی می تواند فعالیت کند که پزشک عمومی یا متخصص طب سنتی ایرانی باشد. ضمن اینکه مجوز عطاری ها از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت صادر می شود اما با توجه به اینکه در حوزه گیاهان دارویی ورود می کنند، سازمان غذا و دارو نظارت بر فعالیت ها دارد. ضمن اینکه آموزش عطاریها در اولویت است.

ادغام طب ایرانی در نظام سلامت یکی از راهبردهای ما در وزارت بهداشت است

وی با بیان اینکه برای هر فرد ایرانی شناسنامه سبک زندگی تهیه می‌شود، توضیح داد: تمام افرادی که به مراکز بهداشت مراجعه می‌کنند شناسنامه سبک زندگی تهیه و تکمیل می‌شود تا آموزش‌های اختصاصی سبک زندگی سالم در اختیار آنها قرار گیرد.

مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت درخصوص ایجاد انجمن‌های علمی دانشجویی در حوزه طب ایرانی و سبک زندگی گفت: انجمن‌های علمی دانشجویی در حوزه طب ایرانی و سبک زندگی با همکاری معاونت فرهنگی و دانشجوی وزارت بهداشت ایجاد شده‌اند. همچنین ارائه اطلاعات صحیح طب ایرانی برای اعضای هیات‌علمی سایر رشته‌ها را در دستور کار قرار دادیم.

طب ایرانی به عنوان یکی از مکاتب علمی مورد تایید سازمان جهانی بهداشت است

وی در پایان با بیان اینکه طب ایرانی به عنوان یکی از مکاتب علمی مورد تایید سازمان جهانی بهداشت قرار گرفته است، افزود: سازمان جهانی بهداشت، طب ایرانی را به عنوان یکی از مکاتب درمانی تایید کرده است و بدون شک تحقق این موضوع، مستلزم پیمودن مسیری دشوار بود.

ادغام طب ایرانی در نظام سلامت یکی از راهبردهای ما در وزارت بهداشت است

حسینی‌یکتا ادامه داد: سازمان جهانی بهداشت، سند راهبردی طب مکمل را با هدف بهره‌مندی کشورهای جهان از حوزه طب مکمل تهیه کرده است. نمایندگان دفتر طب مکمل وزارت بهداشت در تدوین نسخه جدید سند راهبردی حوزه طب مکمل سازمان جهانی بهداشت نقش موثر و فعالی داشتند. نظرات جمهوری اسلامی ایران در تدوین سند راهبردی طب مکمل نهادینه شده است. نسخه جدید سند راهبردی سازمان بهداشت جهانی به زودی ابلاغ می‌شود.

وی با بیان اینکه سمپوزیوم بین‌المللی چشم‌انداز قانون‌گذاری در حوزه آموزش و پژوهش حدود دو ماه پیش برگزار شد، اظهار کرد: وزارت بهداشت، گزارشی از ظرفیت‌های بالقوه و بالفعل نظام بهداشتی و درمانی کشور در حوزه طب ایرانی به عالی‌ترین مقام سازمان بهداشت جهانی در حوزه طب مکمل ارائه داد.

حسینی یکتا با بیان اینکه دانش‌آموختگان رشته‌های علوم پزشکی می‌بایست با طب ایرانی آشنایی اولیه را داشته باشند، اظهار کرد: دانش‌آموختگان این روزهای دانشگاه‌های علوم پزشکی به عنوان اساتید آینده دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور شناخته می‌شوند و به همین منظور آشنایی آنها با طب ایرانی یک امر ضروری است. دو واحد طب ایرانی برای هفت رشته علوم‌پزشکی ارائه می‌شود. رشته طب ایرانی در حال حاضر نسبت به گذشته از جایگاه بهتری برخوردار است و تحقق جایگاه واقعی این رشته به فرهنگ سازی نیاز دارد. ضمن اینکه رویکرد وزارت بهداشت در ارتباط با طب ایرانی، ادغام طب ایرانی با طب رایج است.

حسینی‌یکتا با بیان اینکه برخی با نام طب ایرانی به ارائه خدمت می‌پردازند، توضیح داد: پرونده‌های موجود در پزشکی قانونی کشور و همچنین بررسی شبکه‌های اجتماعی در کشور بیانگر این است که برخی مردم به افرادی مراجعه می‌کنند که از تخصص در حوزه طب ایرانی برخوردار نیستند. مراجعه به افراد غیرمتخصص سبب بروز آسیب‌ می‌شود؛ وزارت بهداشت از مردم می‌خواهد که به منظور دریافت خدمات طب ایرانی به مراکز مجاز و افراد متخصص مراجعه کنند.

وی ادامه داد: موضوع افزایش جرائم افراد غیرمتخصص مطرح‌شده است. مجازاتی که در گذشته برای افرادی غیرمتخصص در نظر گرفته شده بود، مجازاتی بازدارنده نبود اما مجازات کنونی بازدارنده است. میزان مبالغ جریمه افراد غیرمتخصص که در حوزه طب ایرانی فعالیت می‌کنند حدود ۱۰۰ برابر افزایش یافته است. امیدوارم که افزایش نرخ جریمه سبب کاهش مداخلات درمانی افراد غیرمتخصص شود.

مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت گفت: معاونت درمان وزارت بهداشت بر روند ورود افراد غیر متخصص به حوزه درمانی ورود می‌کند و متخلفان را به مراجع قضایی معرفی می‌کند.