به گزارش ایرنا، گیلان سرزمین فرصت های طلایی است که موهبتهای الهی در جای جای آن بسیار است، بارانهای نقره فام و رودخانههای جاری و خروشان در میانه جنگلها علاوه بر چشماندازی بی نظیر، سدهای داخل استان را نیز سیراب میکند، سدهایی که تامین کننده آب شرب، کشاورزی و بخشی نیز برق است.
علاوه بر سدها و رودخانهها، ظرفیت ارزشمند دیگری در این خطه وجود دارد؛ زمانی که بارانهای پی در پی گیلان را فرا میگیرد، بخشی از این خطه در جنوب این استان شاهد روزهای آفتابی بسیار است و بخشی هم شدیدترین بادهای محلی ایران را داراست.
منجیل یکی از شهرهای تابع شهرستان رودبار است؛ سد سفید رود(سد منجیل) در این منطقه واقع شده است؛ کمتر گردشگر و مسافری است که برای نخستین بار گیلان بیاید و در کنار رودخانه سفید رود نایستد و عکس یادگاری نگیرد؛ حرکت توربینها فقط با انرژی باد است و می چرخد و برق تولید می کند.
در همین منطقه منجیل، خورشید در بیشتر فصول سال خودنمایی می کند، آفتابی که می تواند پیش زمینه تولید برق با انرژی خورشیدی باشد و بررسی ها و تحقیقات هم بر آن صحه گذاشته اند و در واقع در کنار انرژی باد، پنل ها و نیروگاه های خورشیدی هم می تواند به کمک تامین نیاز استان بیاید.
صنعت برق کشور طی سه دهه گذشته به طور متوسط سالانه رشد ۸ تا ۱۰ درصدی مصرف را تجربه کرده که بدلیل همین افزایش روزافزون تقاضا ناگزیر بوده که هر ۱۰ سال یکبار ظرفیت خود را یعنی نیروگاه شبکه انتقال و توزیع را ۲ برابر کند که این روند نشان دهنده نیاز اساسی به نوآوری و زمینه سرمایهگذاری در بخش انرژیهای تجدیدپذیر و نو میباشد.
به گفته کارشناسان این حوزه گیلان با اقلیم خاص خود و برخورداری از آفتاب مناسب در بخش هایی دارای شرایط مستعد برای توسعه نیروگاههای خورشیدی است که این امر علاوه بر تامین نیازهای محلی به بهبود وضعیت محیط زیست و اشتغال هم کمک می کند.
گیلان در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر مزیتهایی دارد
مدیرکل سامانههای مقیاس کوچک شرکت سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق (ساتبا) اخیرا در نشست هماندیشی فرصت های توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در گیلان عنوان کرد: ناترازی برق کشور در سال ۱۴۰۲ معادل ۱۳هزار مگاوات کسری برق و در سال ۱۴۰۳ معادل ۱۸ هزار مگاوات بود و طبق برآوردها این عدد در سال ۱۴۰۴ به ۲۵ هزار مگاوات خواهد رسید.
جعفر محمدنژاد سیگارودی ضمن اشاره به وضعیت تولید برق در کشور و وضعیت بهره مندی از انرژی های تجدیدپذیر در ایران و جهان گفت: گیلان به طور نسبی شرایط مناسبی برای تولید برق در حوزه تجدیدپذیرها دارد و طبق محاسبات از محل انرژی خورشیدی مقیاس بزرگ ظرفیت تولید ۲۰۰ مگاوات، بادی ۳۰۰ مگاوات، برقابی ۳۰۰ مگاوات و زیست توده ۱۰۰ مگاوات برق در این استان وجود است.
محمدنژاد سیگارودی افزود: برای مثال تابش سالانه آفتاب گیلان به مراتب بیشتر از کشور آلمان است و شرایط آب و هوایی مشابه ترکیه است کشوری که وضعیت خوبی در منطقه از حیث استفاده از انرژی های تجدیدپذیر دارد.
تابش سالانه آفتاب گیلان به مراتب بیشتر از کشور آلمان است و شرایط آب و هوایی مشابه ترکیه است کشوری که وضعیت خوبی در منطقه از حیث استفاده از انرژی های تجدیدپذیر دارد.مدیرکل سامانههای مقیاس کوچک شرکت سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) به برخی اقدامات انجام شده در گیلان از جمله احداث سامانه های ۵ کیلوواتی خورشیدی طرح حمایتی برای اقشار کم برخوردار اشاره کرد و گفت : می توان این موضوع را در بخش های مختلف صنعتی و غیره توسعه داد.
توسعه نیروگاههای خورشیدی در حل مشکل ناترازی برق راهگشاست
استاندار گیلان نیز در همین ارتباط با تأکید بر لزوم توجه به ایجاد نیروگاههای خورشیدی در کشور و استان گفت: با توجه به معضل ناترازی انرژی، توسعه نیروگاه های خورشیدی می تواند در حل این مشکل راهگشا باشد.
هادی حقشناس با بیان اینکه وزارت نیرو و شرکتهای زیرمجموعه این وزارتخانه باید به احداث نیروگاههای خورشیدی در کشور اهتمام ورزند، اظهار کرد: وزارت نیرو باید با استفاده از مشاوره متخصصین، ساختمانهای مناسب برای احداث پنل های خورشیدی را شناسایی و با بهرهگیری از طرحهای تشویقی به توسعه انرژی های تجدیدپذیر کمک کند.
وی با تأکید بر لزوم توجه به ایجاد نیروگاههای خورشیدی در کشور از جمله گیلان گفت: باید با توسعه این نیروگاهها، بحث ناترازی برق در کشور را مدیریت کنیم، در غیر اینصورت این معضل برطرف نمیشود.
استاندار گیلان ادامه داد: یکی از بانکها در کشور با تولید برقی که در سطح کشور انجام میدهد به توزیع برق در بخش صنایع و کشاورزی نیز کمک میکند از اینرو دستگاههای مربوطه راهکارهای رسیدن به تولید برق را بررسی و عملیاتی کنند.
گیلان ظرفیت مناسبی برای توسعه تجدیدپذیرها دارد
در زمینه توسعه انرژی های تجدید پذیر مدیر عامل شرکت سهامی برق منطقهای گیلان هم با اشاره به میزان تولید برق در کشور و استان گفت: در حال حاضر ظرفیت اسمی تولید در کشور به ۹۳ هزار و ۳۸۸ مگاوات رسیده است که هم اینک در حدود سه درصد از ظرفیت تولید کشور در گیلان قرار دارد.
محمود دشت بزرگ در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در پیک بار تابستان ۱۴۰۳ تولید عملی کشور ۶۰ هزار مگاوات و نیاز مصرف ۷۹ هزار و۸۷۲ مگاوات بوده که حاکی از ناترازی قریب به ۱۹هزار مگاوات است.
وی ادامه داد: در گیلان ظرفیت تولید عملی معادل۲ هزار و ۲۸۰ مگاوات و نیاز مصرف ۲ هزار و ۴۸۲ مگاوات در پیک بار سال ۱۴۰۳ بوده است.
وی اظهار کرد: در مجموع ظرفیت اسمی تولید استان ۲ هزار و ۷۷۵.۹۳ مگاوات است که شامل سه نیروگاه حرارتی با مجموع ظرفیت ۲ هزار و ۶۳۵.۴ مگاووات، ۵ نیروگاه آبی با مجموع ظرفیت ۹۷.۴۳ و نیروگاه بادی به ظرفیت ۴۳.۱ مگاوات است.
مدیرعامل شرکت برق منطقهای گیلان تصریح کرد: در تابستان ۱۴۰۳ مصرف استان در حدود ۲۰۰ مگاوات بیشتر از میزان تولید بوده است که پیش بینی می شود رقم این ناترازی در سال ۱۴۰۴ به بیش از ۵۰۰ مگاوات برسد که این امر ضرورت توسعه نیروگاهها و شبکههای انتقال و فوق توزیع در سطح استان و اهتمام ویژه به تامین منابع مالی برای پیشبرد پروژه های انرژی های تجدیدپذیر را نشان میدهد.
وی با اشاره به اینکه میزان مصرف در گیلان در پیک بار سال ۱۴۰۳ معادل ۲ هزار و ۱۸۳ مگاوات و نیاز مصرف معادل ۲ هزار و ۴۸۲ مگاوات بوده است، گفت: ظرفیت تولید انرژی تجدیدپذیر به میزان سه هزار مگاوات در استان وجود دارد که در حال حاضر پنج نیروگاه آبی با مجموع ظرفیت ۹۷.۴۳ و نیروگاه بادی منجیل به ظرفیت ۴۳.۱ مگاوات در حال بهره برداری است.
ظرفیت تولید انرژی تجدیدپذیر به میزان سه هزار مگاوات در استان وجود دارد که در حال حاضر پنج نیروگاه آبی با مجموع ظرفیت ۹۷.۴۳ و نیروگاه بادی منجیل به ظرفیت ۴۳.۱ مگاوات در حال بهره برداری است.
ظرفیت احداث نیروگاه های تجدید پذیر از جمله دریا محور در گیلان
دشت بزرگ خاطرنشان کرد: در استان گیلان ظرفیت احداث نیروگاه های خورشیدی، بادی، زیست توده و همچنین انرژی های تجدید پذیر در قالب اقتصاد دریا محور از قبیل تولید برق از امواج دریا، تولید برق از اختلاف سطوح موجود در دریا (جزر و مد) یا با نصب پنلهای خورشیدی در دریا و تولید برق با نصب توربین های بادی shore( on/off) وجود دارد.
مدیرعامل شرکت برق منطقهای گیلان تصریح کرد: در نواحی جنوبی این استان پتانسیل مناسبی در زمینه انرژی خورشیدی وجود دارد و با توجه به اقلیم مناسب از بسیاری نقاط کشور مطلوبتر است.
وی ادامه داد: همچنین پروژه احداث سه نیروگاه خورشیدی در شهرهای لوشان و منجیل شامل قره تیکان لوشان به ظرفیت ۱۳ مگاوات، علی آباد منجیل به ظرفیت هفت مگاوات و جمال آباد لوشان به ظرفیت هشت مگاوات در مجموع به ظرفیت ۲۸ مگاوات در دست پیگیری است.
وی ادامه داد: در شرکت برق منطقه ای گیلان هم به عنوان دستگاه اجرایی نمونه ۱۰۵ کیلووات نیروگاه خورشیدی نصب و ۲۰۰ کیلووات دیگر در حال نصب است و مجموع نیروگاه نصب شده در برق منطقه ای گیلان طی سال های آتی به یک مگاوات خواهد رسید که البته اجرای پروژه های اینچنینی در سایر دستگاه های اجرایی استان نیز دنبال می شود.
وی ادامه داد: از جمله موارد در دست پیگیری احداث نیروگاه زباله سوز در استان است که با جدیت برای جذب سرمایه گذار پیگیری می شود.
شهرک خورشیدی در لوشان رودبار احداث می شود
مدیرعامل شرکت برق منطقهای گیلان با اشاره به ظرفیت شهرستان رودبار در احداث نیروگاههای خورشیدی بر لزوم استفاده از این ظرفیتها تاکید و بیان کرد: محل های مناسب و منتخب برای جذب سرمایه گذار و احداث نیروگاه های خورشیدی (۴۰۰ مگاوات) و بادی (۶۰۰ مگاوات) در شهرستان رودبار به ساتبا اعلام شده است و پس از معرفی سرمایه گذار پیگیری می شوند.
دشت بزرگ ادامه داد: پروژه احداث شهرک خورشیدی در زمین شهرک صنعتی لوشان نیز در دست پیگیری است.
امکان راه اندازی نیروگاه های تولید برق از منابع تجدید پذیر وجود دارد
میانگین ساعات آفتابی روزانه در طول سال در استان گیلان حدود ۶.۷ ساعت برآورد می شود که البته این میزان میانگین کلی بوده و در روزها و فصول مختلف، متفاوت استمیانگین ساعات آفتابی در گیلان در طول ماههای مختلف سال بسته به شرایط جوی و الگوهای حاکم بر منطقه نوسان دارد.
به طور کلی میانگین ساعات آفتابی روزانه در طول سال در استان گیلان حدود ۶.۷ ساعت برآورد می شود که البته این میزان میانگین کلی بوده و در روزها و فصول مختلف، متفاوت است.
مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق گیلان در همین رابطه گفت: ۱۴ مگا پروژه توسط وزارت نیرو تدوین شده است تا با احداث ۳ هزار و ۵۰۰ مگاوات انرژی تجدیدپذیر تا پیک بار سال ۱۴۰۴ مشکلات صنعت برق در بحث ناترازی برطرف شود.
مسعود صادقی خمامی به خبرنگار ایرنا افزود: ناترازی برق کشور در سال ۱۴۰۲ برابر ۱۳هزار مگاوات کسری برق و در سال ۱۴۰۳ معادل ۱۸ هزار مگاوات بود و طبق برآوردها این عدد در سال ۱۴۰۴ به ۲۵ هزار مگاوات خواهد رسید.
استان گیلان شرایط نسبی مناسبی برای تولید برق از انرژی های تجدیدپذیر دارد از اینرو برای مشترکان حقیقی و حقوقی هم امکان راه اندازی نیروگاه های تولید برق از منابع تجدیدپذیر وجود دارد و طی تفاهم نامه و عقد قرارداد به متقاضیان برای اجرا سامانه مذکور تسهیلات پرداخت می شود و مازاد انرژی تولید شده آنان با فرمول دقیق خریداری می شود.
وی ادامه داد: در همین راستا می توان به برخی اقدامات انجام شده توسط شرکت توزیع نیروی برق گیلان در استان از جمله احداث سامانه های پنج کیلوواتی خورشیدی طرح حمایتی برای اقشار کم برخوردار در شهرستان رودبار، برق رسانی برخی روستاهای صعب العبور با انرژی خورشیدی، طرح شناسایی ساختگاه های نصب سامانه های فتوولتائیک، اهدای پنل های خورشیدی قابل حمل برای عشایر، طرح ساخت شهرک های صنعتی تخصصی انرژی خورشیدی اشاره کرد.
درهر صورت گیلان که به طور معمول جزو پرباران ترین استان های کشور محسوب می شود در جنوب خود (شهرستان رودبار) که باران کمتری را در طول سال تجربه می کند ظرفیت و پتانسیل مناسبی برای احداث نیروگاههای خورشیدی و کمک به رفع معضل ناترازی برق دارد که باید از این فرصت برای این امر به صورت بهینه استفاده کرد.
شهرستان رودبار در جنوب گیلان و در فاصله ۶۷ کیلومتری از مرکز استان واقع است.