از صدها کیلومترها دورتر و از کشوری در جنوب شرق آسیا به ایران آمده است. از نوجوانی زندگی خود را در مسیر یادگیری آیات وحی قرار داده و حالا در اوج جوانی در بالاترین سطح از مسابقات قرآن کریم شرکت کرده است. در ادامه گفتوگویی داریم با قرهعین محمد که یکی از چهار نماینده کشور اندونزی در چهل و یکمین دوره از مسابقات بینالمللی قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران است.
منتخب کشور اندونزی شدم
زادگاهش مجمعالجزایر اندونزی است. کشوری که بیش از ۸۶ درصد مردم آن مسلمان هستند. قره عین محمد دختر جوانی است که ۹ سال پیش فراگیری کلام خداوند را آغاز کرده است. سورههایش را بارها و بارها خوانده و آیه به آیه را در حافظهاش سپرده تا سه سال بعد حافظ کل قرآن کریم شود؛ «به خاطر علاقهای که از کودکی داشتم، از سن ۱۲سالگی وارد این حوزه شدم. شروع به حفظ قرآن کردم و در ۱۵سالگی موفق شدم حافظ کل شوم».
کشورش ۳۸ استان دارد که نمایندگان هر کدام از آنها سال گذشته در مسابقات انتخابی قرآن کریم شرکت کردهاند. قره عین توانسته از میان صدها شرکتکننده، رتبه نخست را در رشته حفظ کل قرآن کسب کند و به چهلویکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران اعزام شود. او میگوید: «در مسابقات زیادی در کشور خودم شرکت کردم و در آخرین مسابقات بیناستانی موفق شدم به مقام اول دست یابم. رتبههای دوم و سوم به مسابقات کشورهای دیگر فرستاده شدند و من هم به عنوان نماینده اندونزی برای حضور در این مسابقات انتخاب شدم».
یاد نام پیامبر(ص) و اهل بیت ایشان بر دلم نشست
قره عین با زبان انگلیسی آشنا نیست اما خوشبختانه به لطف یادگیری قرآن، زبان عربی را یاد گرفته و به آن مسلط است. گفتوگوی ما با او نیز به همین زبان و با کمک هدی ریحانی میسر شد که مترجم و رابط میان ماست. از این دختر بیست و یک ساله اندونزیایی درباره تجربیاتش از شرکت در سایر مسابقات بینالمللی قرآن میپرسیم؛ او میگوید: «به جز رقابتهای داخلی کشورم برای شرکت در مسابقات بینالمللی دیگری هم اعزام شدهام. سال گذشته در کشور اردن در مسابقات بینالمللی قرآن کریم در قسمت بانوان شرکت کردم و توانستم مقام چهارم را کسب کنم».
اما تجربه حضور در این دوره از مسابقات ایران برایش متفاوت بوده است؛ تجربهای شیرین که با خاطرهای خوش و دلنشین از افتتاحیه در خاطرش مانده است. قره عین محمد آن را برایمان چنین تعریف میکند: «جشن افتتاحیه بسیار در قلب و ذهن من تأثیر گذاشت. خیلی احساس شعف داشتم چون مراسم با ذکر قرآن شروع شد و با آن هم پایان یافت. آنقدر که ذکر نام پیامبر(ص) و آل ایشان در این مراسم جاری بود اصلاً در مسابقات قرآن کریم در کشور اردن شاهدش نبودیم و این موضوع برای من خیلی جالب توجه بود. من خیلی از این مراسم لذت برم و از این بابت بسیار خوشحالم».
ارادتی که همه مسلمانان به امام رضا(ع) دارند
بارگاه منور رضوی به نوعی نمادی از تقریب مذاهب محسوب میشود، چراکه در ساخت خشت به خشت آن نه تنها شیعیان بلکه مسلمانان اهل تسنن زیادی سهیم بودند تا ارادت خود را به صاحب این آستان قدسی نشان دهند. امسال مشهد مقدس برای نخستین بار به عنوان میزبان برگزاری چهل و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران انتخاب شده است و قاریان و حافظان مسلمانان زیادی اعم شیعه و سنی به این شهر آمدهاند تا در جوار مرقد عالم آلمحمد(ع) با یکدیگر به رقابت بپردازند. قره عین هم به عنوان یکی از شرکتکنندگان در این رقابت از اینکه مشهد به عنوان محل برگزاری مسابقات انتخاب شده اظهار خوشحالی کرده و احساسش را چنین بیان میکند: «ما با خوشحالی بسیار زیاد به ایران سفر کردیم. با شور و شعف زیادی به اینجا آمدیم چون میدانستیم قرار است به زیارت امام رضا(ع) بیاییم».
این نخستین سفر این جوان اندونزیایی به ایران و نخستین تجربه شرکت در مسابقات قرآن کریم در کشور ماست. او در اینباره میگوید: «تا به حال نه به کشور ایران سفر داشتم و نه در این مسابقات شرکت کرده بودم. این تجربه لذتبخش و جدیدی بود. از طرف دیگر به نظر من مسابقات بینالمللی قرآن کریم در ایران یکی از بزرگترین مسابقات قرآنی جهان اسلام است و از این بابت بسیار خوشحالم که توانستم در این مسابقه شرکت کنم».
قران شفیع ما خواهد بود
برگزارکنندگان این دوره از مسابقات زمان رقابتها را نیز همزمان با مبعث پیامبر اسلام حضرت محمد(ص) انتخاب کردهاند. رسولی که همه مسلمانان در برابرش یکسان بودند و تنها معیار برتری برایش ایمانشان بود. به سیاه و سفید با یک چشم مینگریست و قومیت و نژادشان برایش تفاوتی نداشت. پیامآوری که نشان وحدت مسلمین است و مبعوث شده تا انسانها را به تنها مسیر رستگاری دعوت کند. از قره عین درباره این موضوع و تأثیر آن بر همگرایی و وحدت مسلمانان جهان میپرسیم. او در جواب میگوید: «یکی از وظایف ما برای ایجاد وحدت، این است که به همه مسلمانان به عنوان یک امت واحده نگاه کنیم. بهخصوص به این دلیل که پیامبر(ص) نیز برای این مبعوث شدهاند که ما را به وحدت کلمه دعوت کنند و آن عبادت خداوند بوده است و همه ما باید برای آن متحد باشیم».
او که خود در نوجوانی در راه آموختن قرآن قدم گذاشته است دیگر همسن و سالانش در تمام قلمرو اسلام را نیز به این راه دعوت میکند و در پایان میگوید: «به عنوان کلام آخر به همه دوستان و هم سنوسالانم توصیه میکنم قرآن را بخوانند. قرآن باید رفیق ما باشد به این خاطر که پیامبر اکرم(ص) فرمودند در روز قیامت، قرآن شفیع رفیقش خواهد شد».