به گزارش خبرنگار ایرنا محمد ابراهیم ابراهیمی روز چهارشنبه در نشست شورای عشایری استان اظهار کرد: عشایر خراسان جنوبی ۴۲ درصد دام سبک و ۲۷ درصد دام سنگین استان را پرورش میدهند به گونهای که سالانه ۱۹۶ هزار و ۵۰۰ راس دام را به بازار عرضه میکنند.
وی با اشاره به اینکه عشایر سالانه ۳۲ درصد تولید گوشت خراسان جنوبی را با تولید سه هزار و ۸۵۰ تن را بر عهده دارند، بیان کرد: همچنین عشایر ۲۵ درصد صنایع دستی استان را تولید میکنند اما در مجموع ۷۰ درصد معیشت عشایر به تولید دام و محصولات دامی وابسته است.
مدیرکل امور عشایری خراسان جنوبی عنوان کرد: براساس آخرین آمار در سال جاری جمعیت عشایری استان ۱۹ هزار و ۵۴۶ خانوار با جمعیت ۷۲ هزار و ۳۱۳ نفر هستند اما در مجموع در چند سال اخیر رشدی معنی داری در جامعه عشایری نداشتهایم.
ابراهیمی با اشاره به زندگی ۵۸ طایفه مستقل عشایری در خراسان جنوبی، گفت: بیشتر عشایر استان در داخل استان و جمعیت اندکی به خارج از استان کوچ میکنند.
وی بیان اینکه از سال ۱۴۰۰ تاکنون هزار و ۶۰ میلیارد ریال اعتبارات ارزش افزوده برای تقویت زیرساختهای مناطق عشایری استان تخصیص یافته است، بیان کرد: هشت هزار و ۶۹۴ کیلومتر ایل راه عشایری در استان داریم که البته عشایر از کیفیت ایل راهها ناراضی هستند که باید با تامین تجهیزات و ماشین آلات، مرمت ایل راههای عشایری تقویت شود.
ابراهیمی با اشاره به اقدامات آبرسانی پایدار به جامعه عشایری و دام آنان هم گفت: طرح آبرسانی شهدای عشایر زیرکوه در چند سال اخیر تکمیل و به بهرهبرداری رسیده است.
وی افزود: آبرسانی به محلات خواجه منجیکوه و چاه زرد نهبندان در راستای آبرسانی به ۱۴ محله عشایری با هزینه کرد ۴۴۰ میلیارد ریال در دست اجراست که از این پروژه تنها یک فاز باقی مانده است.
مدیرکل امور عشایری خراسان جنوبی با بیان اینکه همچنین آبرسانی پایدار به ۹ محله چاه مسافر در شهرستان عشق آباد با جمعیت ۲۳۳ خانوار در دست اجراست، گفت: تاکنون برای اجرای این طرح ۳۷۰ میلیارد ریال اعتبار هزینه شده و برای تکمیل آن به ۸۰۰ میلیارد ریال اعتبار دیگر نیاز است.
ابراهیمی افزود: طرح آبرسانی به هفت محله چاهرویی نهبندان هم با هزینه کرد ۸۵۰ میلیارد ریال در دست اجراست.
وی اظهار کرد: درخواست نهاده دامی مدتدار، تکمیل و نگهداری طرحهای آبرسانی پایدار، پیگیری اجرایی شدن طرح پیشنهادی غرامت ناشی از خشکسالی به دام عشایر، تسریع در تحویل پنل خورشیدی، برخورداری عشایر از عایدات سوخت مرزنشینی، توجه ویژه به ساماندهی مدارس عشایر و ایاب و ذهاب دانش آموزان، ایجاد و تجهیز خانههای بهداشت در مناطق عشایری، خرید تضمینی دام، تجهیز خانههای ورزش و برگزاری جشنوارههای بومی و محلی و مساعدت در تعویض باطریهای پنل خورشیدی در اختیار عشایر مهمترین مطالبات جامعه عشایری استان در راستای رفاه بیشتر است.
ابراهیمی بیان کرد: ماهانه به صورت میانگین بین هفت تا ۱۲ کیلومتر آرد بین عشایر استان توزیع میشود.
اتصال ۱۸۱ روستای عشایری خراسان جنوبی به شبکه ملی اطلاعات
نماینده جامعه عشایری خراسان جنوبی هم گفت: خدمات ارائه شده به جامعه عشایری بارقه امید را در بین این قشر ایجاد میکند.
سعیدرضا گلچین افزود: اما به دلیل مشکلات جامعه عشایری نیاز است که بیش از گذشته از آنان حمایت شود.
وی با بیان اینکه نیاز است که دورههای آموزشی در راستای بهبود کیفیت تولیدات عشایر و اشتغالزایی پایدار پیشبینی شود، بیان کرد: انتظار است که از محل مسئولیت اجتماعی و حقوق دولتی معادن به جامعه عشایری کمک شود.
گلچین اظهار کرد: تخصیص حق آبه از سدهای رژه و سیاهو برای تامین آب شرب دام عشایر کوچرو تگ ناامیدی و دشت خوشاب شهرستانهای درمیان و سربیشه ضروری است.
وی با اشاره به نبود پوشش اینترنت در برخی مناطق عشایری استان، گفت: با هدف پیشگیری از اختلال در امر تحصیل دانشآموزان عشایر نیاز است زیرساختهای اینترنت در مناطق عشایری تقویت شود.
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان جنوبی هم گفت: در خراسان جنوبی ۱۳ هزار دانش آموز عشایری داریم که در نقاط مختلف به صورت پراکنده در حال تحصیل هستند.
سید علیرضا موسوی نژاد با اشاره به اینکه بیشترین دانش آموزان عشایری در شهرستان نهبندان و کمترین مربوط به شهرستان طبس است، افزود: از ابتدای سال تا الان کمکهای بسیار خوبی به مدارس عشایری شده که از آن جمله میتوان به هزینه کرد ۵۰ میلیارد ریال برای خرید تجهیزات ویژه مدارس عشایری اشاره کرد.
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات خراسان جنوبی هم گفت: از سال ۱۴۰۰ تاکنون از مجموع ۲۳۰ روستای بیش از ۲۰ خانوار عشایری، ۱۸۱ روستا به شبکه ملی اطلاعات متصل شدند.
مصطفی بهی افزود: همچنین در خراسان جنوبی ۲۱۳ روستا بیش از ۲۰ خانوار نیز دارای پوشش تلفن همراه هستند.
وی با بیان اینکه احداث ۲۸ سایت جدید و ارتقای ۱۳ سایت موجود برای ۴۵ روستای عشایری از برنامههای آتی ما است، بیان کرد: ۱۳ روستای عشایری نیز در خراسان جنوبی در دولت چهاردهم تحت پوشش اینترنت قرار گرفتند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند هم گفت: تاکنون در هر منطقه عشایری که نیاز بوده، خانههای بهداشت راه اندازی شده است.
مجید شایسته افزود: اما در هر منطقه عشایری که نیاز به راه اندازی خانه بهداشت است، درخواست توسط اداره کل امور عشایری به صورت شفاف ارائه شود.