به گزارش ایکنا نشست خبری چهلوسوم جشنواره فیلم فجر با حضور منوچهر شاهسواری صبح امروز دهم بهمن در برج میلاد برگزار شد.
در ابتدای این نشست شاهسواری گفت: از همه دوستانی که در این ایام با نقدهایشان به ما کمک کردند و از کسانی که ما را تشویق کردند ممنونم. مراسم افتتاحیه جشنواره فردا برگزار میشود و از روز جمعه نیز جشنواره به شکل رسمی آغاز به کار خواهد کرد.
وی افزود: امسال از سه هنرمند برجسته سینما در مراسم افتتاحیه تجلیل خواهیم کرد. رضا بابک بازیگر، منوچهر والیزاده دوبلور و سیروس الوند کارگردان سینمای ایران سه هنرمندی هستند که مورد تکریم ما به نمایندگی از مردم قرار میگیرند.
وی با اشاره به اینکه از پوستر بخش تجلی اراده ملی رونمایی شد، اظهار کرد: با همان مفهوم اصلی ادامه دارد چرا که هویت بصری جشنواره با مفهوم مادر در تمام آثار جاری است. همچنین پوستر جایزه سیمرغ تماشاگران جشنواره فجر نیز رونمایی شد. امیدوارم همه شما با استفاده از این منابع تصویری ما را همراهی کنید. این پوسترها حاصل کار و تلاش هنرمند جوان حمید اقدسی است.
این فیلمساز درباره دلیل پذیرش دبیری جشنواره با تغییر دولت ادامه داد: در طی این سالها کسانی که سمت دبیری جشنواره را پذیرفتند نیتشان این بود تا با مشروعیت و مقبولیت این کار را انجام دهند. با توجه به تغییراتی که انجام میشود عمدتا در این بخش نیز تغییراتی ایجاد میشود که من مخالف آن هستم. چراکه جشنواره نیاز به دبیرخانه و منابع مالی روشن و ثابت است و باید به شکل جدی این موضوع بررسی شود. من 15 آبان موافقتم را به رئیس سازمان سینمایی اعلام کردم و دو روز بعد در مسیر شیراز حکم دبیری من اعلام شد و از 24 آبان نیز دوستان من در ستاد مستقر شدند. این نه به نفع سینمای ایران است و نه به لحاظ مدیریتی درست است. ما در دوران دیگری نسبت به سالهای قبل به سر میبریم و این تغییر ماهیتی با روشهای سابق قابل پاسخ نیست و در این دو ماه اگر ایدهای هم داشتیم نمیتوانستیم وارد عمل شویم چراکه در حوزه فرهنگ به مشورت و دقت نظر نیازمندیم و در این مدت کم امکانپذیر نیست بنابراین با حداقل تغییرات دبیری جشنواره را به احترام سینما پذیرفتم.
شاهسواری ادامه داد: درکی که از هنر داریم این است که هنر و هنرمندان مهمترین میانجیان تاریخ هستند و هرجا هنر و هنرمندی ارزشمدار و قابل اهمیت بوده است به خصوص که حوزه تصویر و سینما در این میان اهمیت بسیاری دارد و امیدمان این است که به بهترین شکل آن را اجرا کنیم.
وی درباره سیمرغ برگزیده آرای مردمی و سازوکار صیانت و حفاظت از آرا مردمی چنین توضیح داد: من شانس این را داشتم که در خانه سینما آرای مردمی شمارش میشد حضور داشتم. به طور شفاف درباره صیانت از این آرا باید گفت در تمام دورانی که من حضور داشتم هیچکس حتی دبیران جشنواره نیز مطلع نبودند. به نظر میآید اهمیت این جایزه برای ما تهیهکنندگان، سرمایهگذاران و سازندگان نهادها اهمیت یافته است و با تولید کالا به دنبال جذب مخاطب هستند. تصور ما بر این است که در تمام دورهها نظام صیانت از رای موجود بوده است. گاهی اوقات به دلایل حاشیهای از آن صرف نظر کردهایم. حفاظت از رای مردم در واقع شرافت ذاتی ستاد جشنواره و دوستان برگزارکننده است و از سوی دیگر همه شیوههای فنی تکنیکی و محافظت از آرا به درستی رعایت شده است و یک مرحلهای نیست بلکه در یک فرایند علمی نظام آماری قرار میگیرد و یکسانسازی صندلی، سانس، سالن نمایش، جغرافیا و ... در یک فرمول ریاضی الکترونیکی برنامهنویسی شده است لحاظ میشود.
شاهسواری ادامه داد: فیلمهای به دلایلی همچون زمان ساخت یا بازبینی در جشنواره قبلی، امکان نمایش در بخش مسابقه را نداشتند بنابراین به این نتیجه رسیدیم که این فیلمها میتوانند آیینه تمامنمایی از سینمای ایران باشند و تصمیم گرفتیم در بخشی ویژه به نمایش آنها بپردازیم. بنابراین از روز جمعه نمایش فیلمهای آخر شب آغاز میشود که برای تحلیل وضعیت سینما موقعیت مناسبی است.
دبیر جشنواره فیلم فجر امسال در پاسخ به پرسشی درباره حضور کسانی که سالهای قبل به جشنواره نیامدند اما امسال حضور دارند گفت: اگر فرض بیمهری به جشنواره را از سوی این افراد بپذیریم آیا پاسخ بیمهری، بیمهری است؟ همه شهروند این کشوریم و ممکن است در برخی امور اختلاف سلیقه یا تضاد و تعارض منافع داشته باشیم ولی اینکه فرصتها را نگیریم و مهربانی کنیم با شیوه فرهنگی ما همسوتر است. البته شرایط را هم باید در نظر گرفت. جشنواره بهذات مشوق هنرمندان است و خدای ناکرده نباید محل تنبیه باشد.
دبیر جشنواره ادامه داد: جشنواره محل گفتوگو، رفتوآمد و تقاضاها است اما اینکه فیلمی به دلیل فشار جایی یا نهادی به جشنواره آمده باشد به طور مطلق این را تکذیب میکنم و هیچ نشانی از این اتفاق در اسناد جشنواره موجود نیست. ما چیزی خارج از نظام و قواعد جشنواره انجام ندادیم و داوران نیز از امروز کار خود را به شکل رسمی آغاز کردهاند و پیشنهاد شما را با آنها مطرح خواهم کرد چرا که شرط ما قبلی است و با توجه به اشکالاتی که در این زمینه وجود دارد امیدوارم مرتفع شده و این کار را انجام دهیم و آرا داوران درباره آثار را رسانهای کنیم.
وی همچنین درباره اکران ویژه دانشآموزی جشنواره فیلم فجر، اظهار کرد: با هماهنگی که داشتیم نمایشهای ویژه برای دانش آموزان در سانس صبح سینمای تهران خواهیم داشت. برای توانخواهان در جاهای مختلف پیشبینی نمایش آثار داشتیم که گلاره عباسی زحمت بسیاری در این زمینه کشید و مصطفی کیایی نیز همراهی خیلی خوبی در این حوزه داشت. یک بخش دیگری که از دو شب پیش شروع شده است نمایش فیلم در جزیره ابوموسی در فضای باز است که نمایش آن آغاز شده است و سالن سینمای ابوموسی به کمک سینما شهر و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از ۲۷ بهمن وارد چرخه اکران عمومی میشود.
این تهیهکننده سینما پیرامون جایزههای جشنواره گفت: جشنواره با جایزه نقدی بخشی از اعتبارات تاریخی خود را به چالش کشید اما وارد جریانی شدیم که باید اهدای سیمرغ را با یک جایزه نقدی همراه کنیم درحالیکه ارزش سیمرغ که نقش اساطیری دارد نباید با جایزه نقدی قیاس میشد و وقتی این کار را کردیم با اعداد و ارقام متنوع پیش رفتیم که این هم از یک ساختار و منش درست خارج شد. جایزه نقدی امسال بین فیلمهای بلند داستانی، کوتاه، مستند، بخش تبلیغات از یک تناسب کافی برخوردار است و فکر میکنم اعداد و ارقام به نسبت مجموعه امکانات مالی جشنواره نسبت به دورههای قبلی تغییر جدی خواهد داشت.
شاهسواری درباره فیلم نیکی کریمی گفت: طبق قاعدهای که اعلام کردیم دو شب پیش متوجه شدیم فیلم «زمانی در ابدیت» ساخته نیکی کریمی امکان حضور ندارد چراکه امکان دسترسی به نسخه را نداریم و نظام کنترل بر نسخه وجود ندارد. برخی از آثار در حال رسیدن هستند اما میدانستیم که در کدام بخش مانده است و خط سیر آثار در دبیرخانه مشخص است و میدانستیم که چه زمانی به دست ما میرسد اما درباره این فیلم امکانش فراهم نشد ضمن اینکه متوجه مسائل حقوقی این فیلم شدیم که درنهایت به کنارگذاری آن منجر شد.
دبیر جشنواره درباره جداسازی بخش بینالملل از سینمای ایران گفت: من از موافقین این جداسازی هستم چراکه سینمای ایران صاحب منزلتی است که باید جشنوارهای با استانداردهای بالای جهانی داشته باشد اما درباره اجرای این ایده نمیدانم سازمان سینمایی در چه شرایطی است و میدانم که در حال مذاکره با «فیاپف» (فدراسیون بینالمللی انجمن تهیهکنندههای فیلم) هستند برای تعیین تاریخ که درجه الف آن باقی مانده است و بر سر تاریخ آن در حال مذاکره هستند.
وی در انتقاد به اینکه تعداد زیاد آثار برای راضی نگه داشتن همه سلیقهها رخ داده، گفت: من مدعی این نیستم که همه آثار به نمایش درآمده درخشان هستند. 22 فیلم بخش مسابقه قبلا هم در جشنواره حضور داشتند و ما صرفا به دلیل ظلمی که در حق عوامل فیلم اولی ایجاد میشد این بخش را تجمیع کردیم و در نهایت 33 فیلم انتخاب شد اما سیمرغ کارگردانی بهترین فیلم اول همچنان سر جای خودش است.
دبیر فیلم فجر امسال ادامه داد: 22 فیلم در بخش مسابقه و 11 فیلم در بخش نگاه نو بود و بر اساس مقررات جشنواره 4 پویانمایی نیز مورد داوری قرار خواهند گرفت. جشنواره فیلم فجر یک جشنواره با ویژگیهای خاص خودش است که تقاضا دارم به این ویژگیها به لحاظ تاریخی، هویت بخشی به بخشی از تاریخ سینمای ایران، ایجاد مشاغل و ... خدمات وسیعی کرده است که قابل احترام است و از جایی باید تغییراتی داشته باشد که تاکنون رخ نداده و امیدوارم در آینده رخ دهد.
شاهسواری در انتها تصریح کرد: روزگاری که جلوی دکه روزنامهفروشیها صف میکشیدیم و امروز متاسفانه دیگر این اتفاقات رخ نمیدهد. روزگاری یک ستون نویس در روزنامههای جهان میتوانست اتفاقات هیجانانگیزی رخ دهد که امروز دیگر در آن سوی آبها نیز اینگونه نیست. امروز جشنواره یک تعداد فیلم خوب داشته، یک تعداد متوسط و یک تعداد هم ضعیف. این اجتنابناپذیر است و باید گفتوگو کرد و پیشنهاد داد و شرایط را سنجید. امروز در توسعه فضای مجازی و هوش مصنوعی به سر میبریم. تکنولوژیهای جدید که فقط فنی و تکنیکال نیستند بلکه روح و روان و شیوه اندیشه و رفتار ما را تحت تاثیر خود قرار میدهد و در جهان دیگری هستیم.
در انتهای مراسم، مسعود نجفی مدیر روابط عمومی جشنواره اسامی مجریان جلسات نقد و بررسی را معرفی کرد. وی گفت: محمدرضا مقدسیان، فرزاد حسنی، منصور ضابطیان و اکبر نبوی چهار مجری نشستهای پرسش و پاسخ چهل و سومین جشنواره فیلم فجر خواهند بود.
انتهای پیام