به گزارش ایرنا از انجمن مطالعه درد در ایران، مهشید قاسمی افزود: درد یک احساس ناخوشایند است که در اثر آسیب بافتی بالقوهای ایجاد میشود؛ طبق آمار بهداشت جهانی و انجمن علمی سلامت، ۸۰ درصد افراد یک بار کمر درد را تجربه میکنند که رقم بالایی است.
وی با بیان اینکه بیشترین مراجعه به درمانگاهها با علامت کمردرد است، اظهار داشت: کمردرد دومین، بار بیماری را در جامعه دارد و باعث ناتوانی و کاهش کیفیت زندگی و هزینهبر شدن یک مشکل در سیستم بهداشت و درمان میشود.
این فلوشیپ درد ادامه داد: بیشترین کمردردها حاد هستند و دوهفته تا ۶ هفته طول میکشد اما کمردرد مزمن ۳ ماه یا بیش از آن به طول میانجامد.
قاسمی درباره علل کمردرد گفت: ۴ تقسیمبندی برای این علل درنظر داریم؛ کمردردهایی که منشأ آنان ساختار ستون فقرات است، کمردردهایی که عضلاتی را درگیر میکنند که حامی ستون فقرات هستند با عنوان کمردرد عضلانی اسکلتی، کمردرد التهابی، و دردهای ارجاعی که کمر منشأ درد آنها نیست.
وی بیان داشت: کمردرد به واسطه اینکه بهبود پیدا میکند برای سیستم درمانی آن اقدامات سادهای قابل انجام است؛ استراحت نسبی و متناوب برای کنترل دردکمر موثر است اما درد علل مختلف دارد در این راستا باید شرح حال بیمار گرفته تا علل درد مشخص شود.
دانشیار علوم پزشکی دانشگاه شهید پزشکی اضافه کرد: استراحت نسبی، استفاده از کمپرس آب سرد و گرم، حرکات اصلاحی و کششی، بهداشت خواب، نشستن و ایستادن در کنترل این درد مهم است.
قاسمی درباره گودی کمر و درد کمر بیان کرد: صرفا گودی کمر، علل درد کمر نیست، کمر یک قوس طبیعی دارد وقتی این قوس به خوبی حفظ شده باشد دردی وجود ندارد و ایستادن و نشستن طولانی عاملی بر ایجاد کمر درد است.
وی اظهار داشت: بیش از ۲۰ دقیقه نباید نشست و یا ایستاد بلکه باید با تغییر وضعیت، از اسپاسمهای کمری جلوگیری کرد.
این عضو انجمن مطالعه درد در ایرانافزود: سیاتیک یکی از دردهای مطرح است وقتی درد سوزن سوزن در فرد ایجاد شود باید تصویربرداری انجام شود تا درمان فرد پیش رود.
قاسمی گفت: کمردرد میتواند ارثی باشد اما احتیاط در این راستا اهمیت دارد غالب کمردردها بدون نیاز به جراحی قابل کنترل هستند اگر بعد از ۶ هفته درد کمر بهبود پیدا نکرد به درمان موثر میپردازیم بعد از آن از روشهای کم تهاجمی در کنترل درد استفاده میکنیم، در این بین درد کنترل میشود اما درد صفر نمیشود.
وی ادامه داد: اگر با روشهای کم تهاجی درد را کنترل نکردیم و بیمار دچار خط قرمز در درد شد باید به سمت جراحی سوق داده شود.
دانشیار علوم پزشکی دانشگاه شهید پزشکی درباره تحمل کمردرد گفت: کمر درد را جدی بگیریم کمردرد مزمن یک احساس ناخوشایند نیست بلکه باعث افت کیفیت زندگی فرد میشود و سیستم ایمنی فرد تضعیف میشود و مهمترین مساله در این بین پیشگیری است.
این فلوشیپ درد افزود: درد را نباید تحمل کرد در این صورت کنترل درد سخت میشود باید به موقع به درمان رسید تا بهترین پیشنهاد برای مدیریت آن درنظر گرفته شود.
قاسمی گفت: بیرون زدگی و پارگی دیسک به دلیل فشاری است که بر روی عصب وارد میشود با روشهایی که انجام میدهیم التهاب عصب را میکاهیم لذا باید بتوان جراحی کمر را به مرحله آخر برسانیم و در این میان روشهای درمانی کمک میکنند درمان ایجاد و درد کنترل شود.
وی در ادامه بیان کرد: تنگی کانال نخاعی یکی از مشکلاتی است که مهره و دیسک ایجاد میکند این امر با مجموعه پیشنهاداتی که به بیمار داده میشود کنترل میشود.
این فلوشیپ درد تصریح کرد: کمردرد میتواند با پا درد همراه باشد وقتی شدت درد زیاد میشود و به ساق پا انتشار پیدا میکند باید از روشهای تشخیصی استفاده کرد تا درد به صورت کامل مشخص شود.
وی در پایان با تاکید بر مدیریت درد تصریح کرد: شعار ما "رهایی از درد و ارتقای کیفیت زندگی" است و امید است افراد با کنترل درد به مدیریت آن در بدن خود کمک کنند.