سمعکها دستگاههای پزشکی هستند که تحت نظارت سازمان غذا و دارو قرار دارند و توسط شنواییشناسان تجویز و تنظیم میشوند. معمولا شنوایی شناسان بیشترین آموزش را در این زمینه دیدهاند. چندین تولیدکننده اروپایی بر بازار مسلط هستند و صدها نوع سمعک با ویژگیها و سطوح فناوری مختلف تولید میکنند.
سمعکها چگونه کار میکنند؟
سمعکها معمولا شامل میکروفون، تقویتکننده و بلندگو هستند. میکروفون امواج صوتی را به پیامهای الکتریکی تبدیل میکند و تقویتکننده این پیامها را پردازش و تقویت میکند. این پیامها سپس به بلندگو فرستاده میشوند و بلندگو آنها را به امواج صوتی تبدیل میکند و صدایی بلندتر و واضحتر برای کاربر فراهم میکند. این روش تقویت صدا میتواند به بهبود شنوایی فرد کمک کند و باعث شود فهم مکالمات دیگران راحتتر شود.
انواع سمعک
انواع و مدلهای مختلفی از سمعکها برای تناسب بهتر با سطح کم شنوایی، ترجیحات فردی در تجویز و تنظیم سمعک و تواناییهای فیزیکی (مانند مهارت انگشتان برای تعویض باتری) کاربر سمعک موجود است. برخی از سمعکها خارج از گوش قرار میگیرند، درحالیکه برخی دیگر بهطور کامل داخل گوش قرار میگیرند و انواع دیگری دارای اجزای در داخل و اجزایی در خارج از گوش هستند.
چهار نوع اصلی سمعکها عبارتند از:
- سمعکهای پشتگوشی (BTE): تمامی اجزا پشت گوش و داخل پوستهای قرار میگیرند و با لولهای نازک به قالب گوش یا قطعهای لاستیکی بهنام دام (dome) به مجرای گوشِ خارجی متصل میشوند. مدلی متداول از آن، سمعک پشتگوشی کوچک (mini-BTE) است.
- سمعکهای رسیور در کانال (RIC): این نوع نیز پشت گوش قرار میگیرد، اما توسط سیمی با شکل مخصوص، به بلندگوی کوچک که در مجرا گوش قرار دارد، وصل میشود.
- سمعکهای داخلگوشی (ITE): تقریبا درون مجرا و صدفه گوش مخفی میشوند و هیچ جزئی پشت گوش ندارند.
- سمعکهای کاملا داخل کانال (CIC): متناسب با گوش کاربر ساخته میشوند تا بهطور کامل داخل مجرا گوش قرار گیرند.
مزایای استفاده از سمعک
طبق اعلام انجمن کم شنوایی امریکا، تنها یک نفر از هر پنج نفری که میتواند از سمعک بهرهمند شود، از آن استفاده میکند. هزینه، ابهام درباره مراقبتهای شنوایی و دسترسی به آن و کم شنوایی تدریجی تشخیصدادهنشده، همه دلایل این استفاده کمتر از حد میباشند. غرور فرد نیز در این زمینه نقش دارد؛ بااینحال، سمعکها در طول زمان همچنان کوچکتر و شیکتر میشوند.
مطالعات، مشکلات شنوایی را با مشکلات ثانویه جدی سلامتی مرتبط میدانند. تحقیقات نشان میدهد که کم شنوایی درماننشده، احتمال اضطراب، افسردگی، انزوای اجتماعی، زمین خوردن و زوال شناختی را افزایش میدهد.
خرید سمعک
بهترین سمعک برای شما به سطح کم شنوایی، سبک زندگی و ترجیحات شما بستگی دارد. ابتدا با شنوایی شناس، مشورت کنید تا شنوایی شما را ارزیابی و سطح کم شنوایی شما را تعیین کند. او سپس میتواند به شما در خرید سمعک کمک کند.
تولیدکنندگان معمولا سمعکهایی با مجموعهای از ویژگیها تولید میکنند. ویژگیهایی که باید هنگام خرید سمعک در نظر گرفت، عبارتند از:
- میکروفونی جهتدار که مکالمه در محیطهای نویزی را آسانتر میکند
- تلهکویل که صدای سخنران را در مکانهای عمومی نسبت به نویز پسزمینه تقویت میکند
- فناوری مهار فیدبک که فیدبک صوتی را (که اغلب هنگام استفاده از تلفن تجربه میشود) کاهش میدهد
- فناوری کاهش نویز ضربهای و باد
- باتریهای قابلشارژ
- اتصال بیسیم با دستگاههای سازگار با بلوتوث
- کنترلهای از راه دور برای تنظیمات آسان
- تنظیمات از پیش برنامهریزیشده برای نیازها و محیطهای شنیداری مختلف
از نظر برند، اکنون بیشتر تولیدکنندگان معتبر سمعک در ایران نمایندگی دارند. همه فناوری شنیداری با کیفیت بالا همراه با ویژگیهای پیشرفته مانند کاهش نویز پسزمینه، پخش مستقیم صدا از تلفن همراه و تلویزیون شما و سمعکهایی با باتری قابلشارژ لیتیوم-یون را ارائه میکنند.
قدیمیترین تولیدکننده سمعک در دنیا اتیکن (Oticon) نام دارد. اتیکن در سال 1904 توسط هانس دمنت (Hans Demant) که همسرش دچار کم شنوایی بود تاسیس شد. این شرکت سابقه طولانی در تولید فناوری نوآورانه سمعک دارد. برای مثال، اتیکن سمعک DigiFocus، اولین سمعک کاملا دیجیتال پشت گوشی را در سال 1996 عرضه کرد و در سال 2016، با معرفی اولین سمعک خود برای آیفون بهنام Opn به کاربران سمعک کمک بزرگی کرد. اتیکن همچنان با استفاده از هوش مصنوعی (AI) در پردازش صدا پیشرو در نوآوری است.
قیمت سمعکهای اتیکن بر اساس سطح فناوری سمعک و مدل آن متفاوت خواهد بود: سطح فناوری 1 (پیشرفتهترین)، سطح فناوری 2 (متوسط)، سطح فناوری 3 (پایینترین). موارد دیگری همراه با خرید شما نیز ممکن است بر قیمت سمعک اتیکن تاثیر بگذارد، مواردی مانند طرحهای خدمات، گارانتی و لوازم جانبی.
مانند هر دستگاه الکترونیکی، سمعکها نیز با باتری کار می کنند. بیشتر سمعکها با باتریهای یکبار مصرف کار میکنند که هر چند روز تا دو هفته یکبار آنها را باید تعویض کرد. هنگام انتخاب سمعک، ایده خوبی است که فکر کنید کدام سایز و برند باتری برای شما بهتر عمل می کند.
تولیدکنندگان باتری معمولا باتریهای سمعک را در چهار اندازه تولید میکنند: 10، 312، 13 و 675.
شرکت ریواک (Rayovac) با 110 سال تجربه در تولید باتری، اکنون یکی از بزرگترین تامینکنندگان باتری سمعک در دنیا است. سایز 10 کوچکترین است و معمولا در سمعکهای نامرئی مانند مدلهای IIC و CIC استفاده میشود. سایز 312 رایجترین اندازه است که اغلب در سمعکهای محبوب ریک (RIC) استفاده می شود.باتری سمعک ریواک 312، در حال حاضر پرفروشترین سایز باتری است. به دلیل اینکه اکنون بیشتر کاربران از سمعکهای ریک استفاده میکنند. سایزهای 13 و 675 بزرگتر هستند و معمولا برای سمعک هایی که به قدرت و تقویت بیشتری نیاز دارند استفاده می شود.
با توجه به مجموعهای از انواع باتریها، اندازهها و برندها، انتخاب باتری مناسب مهم است و ممکن است تاحدی گیجکننده باشد. البته، مدل سمعک شما، اندازه باتری را تعیین میکند.
"این مطلب تبلیغاتی است"
∎