بهگزارش قدس آنلاین، امسال قیمت صیفیجات همچون دیگر کالاها سیر صعودی را از ابتدای سال بهخود دیده است بهطور مثال اواخر فرودین ماه سال جاری قیمت هر کیلو خیار گلخانهای در میادین میوه و ترهبار ۳۳ هزار تومان بود که در بهمن ماه امسال این محصول به در میادین به ۴۳ هزار تومان رسیده است.
علاوه بر خیار، چنانچه دیگر محصولات را در فرودین ماه بررسی کنید خواهید دید که سیبزمینی ۱۱ هزار تومان، گوجه فرنگی ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان و پیاز ۱۸ هزار و ۹۰۰ تومان قیمت داشتند که نرخ آنان در ماه جاری بهترتیب به ۳۰، ۳۸ هزار و ۲۸ و ۳۱ هزار تومان افزایش یافته است. البته قیمت این محصولات در بازار بسیار بالاتر از این نرخ و حتی در محصولی مانند سیبزمینی به ۶۰ هزار تومان هم رسیده که همین اتفاق نارضایتیهای بسیاری را در میان مردم بهدنبال داشته است.
کاهش کشت عامل کمبود سیبزمینی در بازار
نایب رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران اخیرا در رابطه با دلایل افزایش قیمت سیبزمینی اعلام کرد که مشکل اصلی در حوزه کشاورزی، نبود الگوی کشت مناسب و نبود آمار دقیق از وضعیت واقعی تولید است. این مسئله باعث ایجاد نوسانات در میزان کشت محصولات و مدیریت نادرست بازار میشود.
بهگفته وی متأسفانه، بخشنامههای ناگهانی و بدون برنامهریزی بلندمدت، تنشهایی را بهبازار منتقل میکنند که بر تصمیمات کشاورزان در زمینه میزان کشت، شیوه نگهداری محصولات و سایر موارد تأثیر میگذارند.
طبق آنچه که نایب رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران اعلام کرده محدودیتهایی که برای صادرات سیبزمینی در ماههای گذشته پیش آمد، باعث کاهش کشت سیب زمینی شد و همین امر منجر بهکمبود این محصول در این مقطع زمانی شده است.
همچنین اسدالله کارگر، رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی هم علت گرانی صیفیجات را بستن قراردادهای صادراتی دانسته و گفته است که البته مخالف ارزآوری نیستیم؛ اما چنانچه بدون برنامهریزی باشد منجر بهنابهسامانی بازار داخل میشود.
بهگفته کارگر وقتی محصولی دچار افزایش قیمت میشود سودجویان و واسطه گران فعال شده و هر باری را بدون ارزیابی کیفیت یکجا خریداری میکنند. این امر هم بهکمبود محصول و افزایش قیمتها دامن میزند.
تولید ۵ میلیون تن سیبزمینی تبدیل به ۴ میلیون تن شده!
از طرفی مصطفی دارایینژاد، رئیس پیشین اتحادیه بار فروشان هم بهرسانهها گفته است که سال گذشته حدود ۵ میلیون تن سیب زمینی در کشور کشت و تولید شد که این رقم به ۴ میلیون تن رسیده است.
بهگفته وی قیمت بذر سیبزمینی از تقریباً ۲۷ هزار تومان در سال گذشته به ۴۰ هزار تومان در سال جاری رسید. بهاین موارد سرمای هوا و تأخیر برداشت این محصول پرمصرف در بازار سبزیجات را هم اضافه کنید که سیبزمینی را دچار افزایش نرخ کرده است.
طبق آنچه که دارایینژاد اعلام کرده در یک ماه اخیر ورودی میدان بار تهران ۵۰ درصد کاهش داشته درحالی که پیش از این روزانه بین ۱۳۰۰ تا ۱۴۰۰ تن سیب زمینی وارد میدان بار میشد؛ اما دلیل اصلی صادرات این محصول است. با کاهش ارزش پایه پولی کشور، عرضه این محصول در بازار داخل برای کشاورز و البته دلالها صرفه اقتصادی ندارد و همین اتفاق باعث شده دلالها با انبار سیب زمینی و عرضه قطره چکانی در حال مدیریت قیمت در بازار هستند.
رئیس پیشین اتحادیه بار فروشان ابراز کرد: باتوجه بهاینکه سیبزمینی جیرفت در فروردین ماه برداشت میشود، بنابراین تا آن زمان بهتر است که این محصول از پاکستان و ترکیه وارد شود تا کاهش نرخ رخ دهد.