شناسهٔ خبر: 70991062 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

جست‌وجوی رد سازمان سیا در افشای پشت پرده ترور کندی

جان اف کندی، رئیس‌جمهور پیشین امریکا در سال ۱۹۶۳ در ایالت تگزاس به ضرب گلوله کشته شد. برادر او رابرت اف کندی هم پنج سال بعد در ایالت کالیفرنیا و حین مبارزات انتخابات ریاست جمهوری به سرنوشتی مشابه دچار شد.

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: رئیس جمهور امریکا برای انتشار اسناد پرونده ترور جان اف کندی به درخواست اکتفا نکرد بلکه برای این اقدام و موارد مشابه درباره ترور رابرت کندی و مارتین لوترکینگ، فرمانی اجرایی صادر کرد. در کشاکش برجسته شدن پرسش‌هایی درباره نقش سازمان سیا در ترور کندی‌ها، یک چهره از خانواده رئیس‌جمهور اسبق امریکا، روایت‌های موجود را مورد تردید قرار داده است، اما پس از اقدام اخیر ترامپ، فرد دیگری از خانواده جان اف کندی، انتشار اسناد را محکوم کرده است. 

جان اف کندی، رئیس‌جمهور پیشین امریکا در سال ۱۹۶۳ در ایالت تگزاس به ضرب گلوله کشته شد. برادر او رابرت اف کندی هم پنج سال بعد در ایالت کالیفرنیا و حین مبارزات انتخابات ریاست جمهوری به سرنوشتی مشابه دچار شد. دو ماه بعد از این واقعه، مارتین لوترکینگ، مشهورترین رهبر جنبش حقوق مدنی سیاهپوستان امریکا، درایالت تنسی ترور شد. حالا با گذشت چندین دهه از این وقایع و در شرایطی که زوایای پنهان این ترورها، آشکار نشده است، رئیس‌جمهور امریکا در نخستین روز‌های ورود به کاخ سفید، به مقامات دولتی دستور داد برای خارج کردن اسناد مربوط به ترو کندی‌ها و مارتین لوترکینگ از حالت محرمانه طرحی ارائه کنند. دونالد ترامپ روز پنج‌شنبه در کاخ سفید با صدور فرمانی با تکیه بر اینکه سری ماندن این اسناد، با منافع عمومی در تضاد است، گفت: «خیلی از مردم مدت‌هاست، سال‌هاست، دهه‌هاست که منتظر این روز هستند و همه چیز آشکار خواهد شد.» براساس این دستور مقام ارشد دولت باید ظرف ۱۵ روز طرحی را برای خارج کردن این اسناد از حالت محرمانه ارائه کند. بسیاری از اسناد مرتبط با تحقیقات درباره این ترور‌ها در طول سالیان منتشر شده است، با این حال هنوز هزاران سند مربوط به تحقیقات گسترده درباره قتل جان اف کندی محرمانه است. ترامپ در دور اول ریاست جمهوری خود هم روی این موضوع دست گذاشت و قول داد همه اسناد را منتشر کند، اما بعد از آنکه سیا و اف‌بی‌آی او را قانع کردند برخی اسناد را محرمانه نگاه دارد از این کار صرف‌نظر کرد. 

 در ترور‌ها بیش از یک نفر نقش داشته
جان اف کندی به دست لی هاروی اوسوالد که یک تفنگدار نیروی دریایی بود، کشته شد. اوسوالد به اتحادیه جماهیر شوروی پناهنده شد ولی بعداً به امریکا برگشت. پلیس او را در سال ۱۹۶۳ دستگیر کرد، اما قبل از محاکمه به قتل رسید. تحقیقات یک کمیته تحقیق دولتی حاکی از آن بود که اوسوالد به تنهایی برای ترور اقدام کرده است، اما نظرسنجی‌ها در طول چند دهه گذشته نشان داده که بیشتر امریکایی‌ها چنین جمع‌بندی را باور ندارند. این بی‌اعتمادی، به گسترش دیدگاه‌هایی درباره دست داشتن مأموران دولت، مافیا و دیگر عوامل مشکوک دامن زده است. به تازگی هم اسنادی منتشر شده که حاوی جزئیات تازه‌ای است، از جمله درباره اینکه سازمان سیا، اوسوالد را زیر نظر داشت. در اشاره به این موضوع، یک ویدئو که منابع رسمی آن را تأیید نکرده‌اند، در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده با این مضمون که رئیس سیا که در لحظه ترور در خودرو کندی حضور داشت، در کشتن رئیس‌جمهور نقش داشته است. این گمانه‌زنی که فعلاً چیزی بیش از یک گمانه‌زنی نیست، در کنار اظهارات پال لندیس مأمور سابق پلیس مخفی که از نزدیک شاهد ترور بود، معنا پیدا می‌کند. لندیس بعد از کشته شدن کندی گلوله‌ای را از خودروی او پیدا کرد. کارشناسان می‌گویند که جزئیات حادثه روایت رسمی مبنی بر اینکه یک تک گلوله به رئیس‌جمهور و جان کانلی، فرماندار تگزاس اصابت کرد را زیر سؤال می‌برد به خصوص که جان کانلی از حادثه جان به در برد. جفرسون مورلی، خبرنگار سابق روزنامه واشنگتن‌پست، که کارشناس ترور جان اف کندی و سردبیر جی‌اف‌کی فکتس است، گفت: «خیلی خوب است که رئیس‌جمهور طی بیانیه‌ای قصد خود را روی کاغذ ثبت کرده. این مهم است.» دونالد ترامپ در جریان مراسم این روز در کاخ سفید گفت قلمی که با آن این دستور را امضا کرد به رابرت اف کندی جونیور، که پسر رابرت اف کندی و برادرزاده جان اف کندی است تحویل داده شود. رابرت اف کندی جونیور که همچنین نامزد هدایت وزارت بهداشت در دولت ترامپ است همواره روایت رسمی درباره ترور عمو و پدرش را زیر سؤال برده است البته دیگر اعضای خانواده کندی این نظر را قبول ندارند. درباره مارتین لوترکینگ که به دست جیمز ارل رِی، یک سفیدپوست ملی‌گرا، کشته شد هم اعضای خانواده کینگ معتقدند که او تنها عمل نکرد و بخشی از یک توطئه بزرگ‌تر بود. 
 

هشدار درباره تبدیل به ابزاری سیاسی
رابرت اف کندی در مصاحبه‌ای با تاکر کارلسون، خبرنگار مستقل امریکایی، انگشت اتهام را به سمت سازمان سیا گرفت و با اشاره به گروهی از مأموران سازمان سیا در شهر میامی توضیح داد: «این گروه از مأموران، از عمویم به خاطر نفرستادن پوشش هوایی برای مجریان حمله مشهور خلیج خوک‌ها عصبانی بودند و حتی بعد از بحران موشکی ۱۹۶۲ کوبا خشم آنها بیشتر نیز شد.» رابرت کندی جونیور اضافه کرد: «بعد از آنکه جان اف کندی با نیکیتا خروشچف، رهبر شوروی سابق توافقی برای رفع بحران هسته‌ای منعقد کرد، تمامی حملات دفتر ۶۶ به کوبا و دیگر گروه‌هایی که کوبا را آزار می‌دادند را متوقف کرد.» وی در بخش دیگری از این گفت‌و‌گو، اظهار کرد، جان اف کندی از طرف دیگر برنامه داشت تا شاخه جمع‌آوری اطلاعات در سازمان سیا را از واحد برنامه‌ریزی این سازمان تفکیک کند و واحد برنامه‌ریزی در سازمان سیا همان کسانی هستند که افراد را ترور می‌کنند، در انتخابات‌ها دخالت و دولت‌ها را سرنگون می‌کنند.» با این حال، جک شلوسبرگ، نوه جان اف کندی و فرزند کارولین کندی، سفیر پیشین امریکا در استرالیا نظر متفاوتی دارد. او اقدام اخیر ترامپ را محکوم کرد و در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «حقیقت بسیار غم‌انگیزتر از افسانه است.» شلوسبرگ با اشاره به نظریه‌های توطئه، اضافه کرد که تصمیم برای از حالت محرمانه خارج کردن اسناد، رئیس‌جمهور فقید را به ابزاری سیاسی تبدیل می‌کند، در حالی که او اینجا نیست تا از خود دفاع کند. هیچ نکته قهرمانانه‌ای در این اقدام وجود ندارد.