شناسهٔ خبر: 70962044 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: دولت.آی‌آر | لینک خبر

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین پایانی هفدهمین جایزه ادبی جلال آل‌حمد؛

ادبیات ملی در تضاد با ادبیات جهانی نیست/ جلال در همه نگاشته‌های خود از تعلق به هویت ملی بهره می‌بُرد

آیین پایانی هفدهمین جایزه ادبی جلال آل احمد با حضور سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، امروز چهارشنبه (۳ بهمن) برگزار شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، سیدعباس صالحی در این آیین گفت: جایزه جلال آل‌احمد در ۱۷ سال گذشته فراز و فرودهایی داشته ولی امروز به مرحله‌ای رسیده که می‌شود گذشته آن را دید و‌ نسبت به آینده آن تصویر تازه‌ای داشت.

وی در عین حال تصریح کرد: زمانی که این جایزه به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید در هدف گذاری آن مطرح شد که این جایزه برای ارتقای زبان و ادبیات ملی و دینی تاسیس می‌شود در حقیقت زبان فارسی، ادبیات ملی و ادبیات دینی سه چشم‌انداز این جایزه است.

رییس شورای هنر با بیان اینکه در این فرصت محدود اجمالا بر ادبیات ملی تکیه می‌کنم و اینکه ادبیات ملی چیست و جایزه جلال چگونه می‌تواند در خدمت آن قرار گیرد، افزود: ادبیات ملی در تضاد با ادبیات جهانی نیست همچنین منظورمان از ادبیات ملی ادبیات نژادپرستانه نیست؛ ادبیات ملی مولفه‌هایی دارد و با اوصافی شناخته می‌شود نخست اینكه در خدمت انسجام، همبستگی و همگرایی ملی قرار می‌گیرد و روح وحدت را به فضای تکثر اجتماعی می‌دمد این ویژگیِ اول ادبیات ملی است چراکه ادبیات تفرقه‌آفرین نمی‌تواند ادبیاتی ملی باشد.

صالحی تصریح کرد: ویژگی دیگر ادبیات ملی این است که به هویت ملی کمک می‌کند تا مانع از هضم یک ملت در هاضمه جهانی عصر مدرن شود و در عین مبادله، امتیازهای هویت ملی را حفظ می‌کند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: ادبیات ملی رنگ و بوی آن ملت را دارد و در آن، احساس بومی گرایی وجود دارد ادبیات ملی ایرانی از چند هزار سال تاریخ و هزاران سال سابقه سرزمینی جغرافیای ایران مایه می‌گیرد، به آن احساس تعهد نشان می‌دهد و از آن فاصله نمی‌گیرد؛ می‌آموزد اما مقلد نمی‌شود.

وی افزود: ادبیات ملی خرده فرهنگ‌های داخل ملت را درون خود قرار می‌دهد، آن‌ها را بخشی از بافت ملیت می‌داند و ملت را مقابل خرده فرهنگ‌های درون خود قرار نمی‌دهد، ادبیات ملی ایرانی خرده فرهنگ‌های اقلیم‌ها، اقوام و ادیان را به عنوان اجزای ملی تلقی می‌کند و با آن همراهی دارد؛ این موارد مولفه‌های ادبیات ملی است و جایزه جلال برای ارتقای ادبیات ملی تاسیس شده است.

صالحی تصریح کرد: جلال ادیبی ملی بود و می‌توان با بخشی از نظراتش موافق بود یا به بخشی انتقاد کرد، پاره‌ای از رفتارهای او را پسندید یا نه اما بی‌تردید ادیبی ملی براساس همین مولفه‌ها بود؛ از تعلق و همبستگی ملی سخن گفتم در همین راستا لازم است اشاره کنم زمانی که جلال به این نتیجه رسید که حزب توده با همبستگی ملی فاصله یافته است راه خود را جدا کرد چون احساس کرد ادیب ملی نمی‌تواند با فضای ناهمگرایی ملی همراه باشد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: جلال در همه نگاشته‌های خود از تعلق به هویت ملی بهره می‌بُرد و آن را نیز نشان می‌داد که نمایه مکشوف آن اثر غرب‌زدگی بود؛ تعلق او به هویت ملی در همه آثارش ریشه‌دار است اگر ادبیات ملی را متاثر از رنگ و بوی ایران می‌دانیم چه کسی انکار می‌کند که این طعم و رنگ در آثار جلال مشهود است.

وی با بیان اینکه جلال به امتیازات و تمایزات رنگ و بومی مردم ایران توجه داشت، افزود: او در یاداشت‌های روزانه‌اش به‌ زبان تاتی توجه می‌کند، واژه‌های تاتی را یادداشت و قصه‌های تاتی‌نشینان را بیان می‌کند؛ ثروت ایران فقط نفت نیست بلکه تنوعی است که در اقوام، زبان و فرهنگ آن وجود دارد و جلال توجه می‌کند که این ثروت، ارزشمندتر از نفت و گاز است چون این ساخت و ساز انسان است که از ساخت و ساز طبیعت با ارزش‌تر است.

صالحی تصریح کرد: ادبیات ملی که جایزه جلال موظف بوده است به آن توجه کند با این مولفه‌ها تعریف می‌شود و در چشم انداز آینده در روزهایی که ایران مطمع نظر گرگان بوده و هست توجه به ادبیات ملی اهمیت زیادی دارد چراکه ادبیات و‌ شاهنامه ایران را حفظ کرده و امروز هم ادبیات ایران می‌تواند حافظ میراث و سنت تاریخی ایران باشد.

وی افزود: از این منظر هم می‌شود به جایزه جلال نگاه کرد که چطور می‌تواند در شرایط آشوب زده منطقه و جهان به کمک ایران بیاید؛ ایرانی که افتخارات زیادی داشته است و انسانیت به آن مدیون است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: امروز بار تاریخی طولانی این سرزمین بر دوش ما و شماست. جایزه جلال را بیشتر به ایران متصل کنید از همه کسانی که برای این جایزه زحمت کشیدند چه کسانی که در دولت قبل بودند و چه افرادی که در این دولت هستند تشکر می‌کنم.

در این آیین از برگزیدگان بخش‌های مختلف هفدهمین جایزه ادبی جلال آل احمد تقدیر و از استاد گلعلی بابایی نامدار عرصه مستند نگاری دفاع مقدس نیز‌ تجلیل شد.

گفتنی است، در این آیین محسن جوادی سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نیکنام حسینی‌پور مشاور وزیر و رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ابراهیم حیدری مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران، غلامرضا امیرخانی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، آزاده نظربلند دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، مولفان، ناشران و جمعی از اصحاب فرهنگ و رسانه حضور داشتند.

انتهای پیام