شناسهٔ خبر: 70883803 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

مروری بر ۱۲‌دستاورد صنعتی نخبگان و دانشمندان ایرانی به روایت صفحه توئیتری «ایران‌تک»

با قدرت برای ایران

‏شرکت مپنا پارس، موفق به تکمیل مراحل کلیدی مونتاژ ژنراتور ۳۷۶ مگاوات هیدروژن‌خنک شده است. این فرایند شامل اشباع‌سازی و پخت استاتور، اندازه‌برداری دقیق و اسکن هسته استاتور و فریم ژنراتور بوده است

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: صفحه «ایران‌تک» در توئیتر به مرور دستاورد‌های صنعتی دانشمندان و نخبگان فنی – مهندسی ایرانی می‌پردازد. در این صفحه روزانه جدیدترین دستاورد نخبگان ایران در حوزه‌های مختلف صنعتی مرور می‌شود. برای آشنایی با برخی از این دستاورد‌ها و اطلاع از توانمندی جوانان ایرانی در ادامه بخش‌هایی از مهم‌ترین و جدیدترین این دستاورد‌ها را مرور کرده‌ایم. هر کدام از این موارد مصداقی از شعار «ما می‌توانیم» و امید به آینده با اتکا به جوانان مؤمن و متعهد ایرانی است. 
 
۱. ‏شرکت مپنا پارس، موفق به تکمیل مراحل کلیدی مونتاژ ژنراتور ۳۷۶ مگاوات هیدروژن‌خنک شده است. این فرایند شامل اشباع‌سازی و پخت استاتور، اندازه‌برداری دقیق و اسکن هسته استاتور و فریم ژنراتور بوده است. سیستم خنک‌کننده هیدروژن، بهره‌وری و عملکرد ژنراتور را به‌طور چشمگیری افزایش داده است. 
۲. شرکت هوایار با بهره‌گیری از فناوری‌های پیشرفته و رعایت استاندارد‌های بین‌المللی، نخستین توربواکسپندر بومی را در پالایشگاه گاز ایلام طراحی و ساخته است. این سیستم با به‌کارگیری بلبرینگ‌های مغناطیسی فعال (AMB)، اصطکاک را کاهش داده و بازدهی انرژی را به‌طور چشمگیری افزایش می‌دهد. 
۳. شرکت آذرآب اراک ساخت و ارسال هفت برج فرایندی پتروشیمی گچساران را آغاز کرده است. این برج‌ها، بخش کلیدی تولید پلی‌اتیلن سنگین (HDPE) هستند که با فناوری پیشرفته و استاندارد‌های جهانی تولید شده‌اند. تاکنون بیش از ۷۰درصد تجهیزات این طرح ملی تکمیل شده است. 
۴. بخش بخار نیروگاه سیکل ترکیبی جنوب۲، یکی از مراحل مهم در افزایش بهره‌وری انرژی و ظرفیت تولید برق این پروژه، وارد فاز نصب تجهیزات اصلی شده است. اخیراً نصب استراکچر واحد تصفیه آب (WTP) و نصب شل شماره ۴ استک بویلر اول به‌عنوان گام‌های اساسی در تکمیل زیرساخت‌های این بخش انجام شده است. 
۵. بومی‌سازی دستگاه‌های آزمون توربین گازی از سوی فناوران داخلی، گامی استراتژیک در راستای خودکفایی صنعتی و ارتقای زیرساخت‌های انرژی کشور به شمار می‌رود. این دستگاه‌ها با شبیه‌سازی شرایط عملیاتی واقعی، امکان ارزیابی دقیق و بهینه‌سازی عملکرد توربین‌های گازی را فراهم می‌کنند. 
۶. یک شرکت دانش‌بنیان موفق به بومی‌سازی تولید آلبومین از پلاسمای انسانی با استفاده از روش پیشرفته Cohn شده است. آلبومین، پروتئینی حیاتی است که در جبران خون از دست رفته در تصادفات، سوختگی‌های شدید، درمان بیماران سرطانی و افرادی که با کاهش حجم خون مواجه هستند، نقشی اساسی ایفا می‌کند. 
۷. گروه صنعتی مپنا و سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا) تفاهمنامه‌ای استراتژیک برای احداث ۳هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر امضا کردند. این پروژه بخشی از برنامه ملی توسعه پایدار انرژی و افزایش سهم انرژی‌های تجدیدپذیر در سبد تولید برق کشور است. 
۸. سازمان انرژی اتمی از مولد فرکانس رادیویی توان بالا مبتنی بر لامپ مگنترون باند S رونمایی کرد. سامانه‌ای که امروز از آن رونمایی شد، یکی از اجزای اصلی و تعیین‌کننده شتاب‌دهنده‌های ذرات محسوب می‌شود. 
۹. تست پیشرفته احتراق توربین MGT-۳۰! مپنا تست استند سوخت هیدروژن- گاز طبیعی را طراحی و اجرا کرد. این زیرساخت ۵۰۰ کیلوواتی، امکان آزمایش ترکیبات سوخت را فراهم کرده و در نخستین تست، توربین MGT- ۳۰ با ترکیب ۴۵ درصد هیدروژن عملکرد موفقی داشت. 
۱۰. سازمان انرژی اتمی از مولد فرکانس رادیویی توان بالا مبتنی بر لامپ مگنترون باند S رونمایی کرد. سامانه‌ای که امروز از آن رونمایی شد، یکی از اجزای اصلی و تعیین‌کننده شتاب‌دهنده‌های ذرات محسوب می‌شود. 
۱۱. ‏کارخانه فولاد زمزم ۳ به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده آهن اسفنجی در کشور و یکی از بزرگ‌ترین واحد‌های تولید فولاد در غرب آسیا، راه‌اندازی شد. کارخانه زمزم ۳ در زمینی به مساحت حدودی ۲۱ هکتار ایجاد شده است و ظرفیت تولید سالیانه آن یک‌میلیون و ۷۶۰ هزار تن آهن اسفنجی است. 
۱۲. نخستین راکتور فوق‌سنگین بومی تولید متانول در ماشین‌سازی اراک رونمایی شد. این محصول بومی‌سازی شده شامل راکتور‌های اصلی تولید متانول با نام R۳۰۰۱ است و در فاز اول قرارداد ساخت تعداد شش دستگاه از این راکتور‌های تبدیل گاز سنتز به متانول برای طرح‌های سیراف و دنا امضا شده است.