شناسهٔ خبر: 70883801 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: فردا | لینک خبر

در سفر قالیباف به اتیوپی چه گذشت؟

نائب‌رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی که در سفر به اتیوپی رییس مجلس را همراهی کرده، جزئیاتی از این سفر را ارائه کرد.

صاحب‌خبر -

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی ۲۷ دی‌ماه تهران را به مقصد «آدیس آبابا» پایتخت اتیوپی برای سفری ۲ روز ترک کرد. این سفر به دلیل عضویت هر دو کشور در گروه بریکس از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. دوم آبان‌ماه نیز رئیس‌جمهور کشورمان در اجلاس سران بریکس در شهر کازان با ابی احمد علی نخست وزیر جمهوری فدرال دموکراتیک اتیوپی دیدار و گفت‌وگو کرد.

روابط اتیوپی با جمهوری اسلامی ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی شکل جدی‌تری به خود گرفت. در این مدت موافقت‌نامه‌های مختلفی در راستای توسعه مناسبت‌های سیاسی و اقتصادی ۲ کشور در بخش‌های بازرگانی، صنایع کشتارگاه و امور دام، کشاورزی، دامپزشکی، بهداشتی، رادیو و تلوزیون و جهانگردی به امضا رسیده است.

بریکس به عنوان یکی از مهم‌ترین ائتلاف‌های اقتصادی جهان، بستری مناسب برای تقویت همکاری‌های چندجانبه و ایجاد فرصت‌های جدید اقتصادی فراهم می‌کند و اتیوپی با اقتصادی نوظهور در شرق آفریقا و سیاست‌های مستقل خود، ظرفیت‌های ارزشمندی برای توسعه تجارت، سرمایه‌گذاری و انتقال فناوری با ایران دارد، لذا تقویت روابط با اتیوپی می‌تواند دسترسی ایران به بازارهای آفریقا را گسترش داده و زمینه‌ساز نقش‌آفرینی فعال‌تر کشورمان در دیپلماسی اقتصادی و ساختارهای نوظهور جهانی باشد. این همکاری می‌تواند ضمن کاهش اثرات تحریم‌ها، مسیر جدیدی برای توسعه پایدار اقتصادی هر ۲ کشور ایجاد کند.

دیدار با رئیس مجلس اعلای اتیوپی

شیخ ابراهیم طوفا، رئیس مجلس اعلای اتیوپی در دیدار با محمدباقر قالیباف گفت: ما ایران را سمبل مسلمانان جهان می‌دانیم. ایران همانند قلبی است که به همه جهان اسلام زندگی می‌بخشد. ایستادگی ایران در برابر آمریکا و حمایت از فلسطین و لبنان افتخاری برای همه مسلمانان است. زنده باد ایران.

در این سفر حسین افشین معاون علم، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور، منوچهر متکی به عنوان رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و اتیوپی، عالیه زمانی کیاسری و رمضانعلی سنگدوینی نائب‌رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی و وحید جلال زاده معاون پارلمانی وزیر امور خارجه، ریاست مجلس را همراهی کردند.

22740b15-652e-4d38-849c-cb151c9afc1d

در سفر به اتیوپی چه گذشت؟

برای اطلاع از جزئیات این سفر به سراغ رمضانعلی سنگدوینی نائب‌رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی یکی از هئیت همراه رئیس مجلس رفتیم. 

سنگدوینی با بیان این‌که سفر بسیار خوبی بود، گفت: برای اولین بار چنین سفری در هیئت بلندپایه‌ای به ریاست رئیس مجلس جمهوری اسلامی ایران به دعوت رئیس مجلس اتیوپی رقم خورد. 

وی افزود: این سفر بسیار حائز اهمیت است. چراکه اتیوپی کشوری است با بیش از ۵۰ درصد مسلمان که نقطه قوتی محسوب می‌شود. از لحاظ آماری بیش از ۱۳۰ میلیون نفر جمعیت دارد. جمعیت این کشور با احتساب مهاجرین به حدود ۲۰۰ میلیون نفر نیز می‌رسد.

نائب‌رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: در این سفر  با رئیس مجلس و نخست وزیر و تجار اتیوپی دیدار کردیم. مشکلات تجار در این سفر بررسی شد. مذاکره با رئیس مجلس اتیوپی بیش از یک ساعت به طول انجامید. در این جلسات مقامات اتیوپی اعلام دوستی و همکاری کردند. ظرفیت‌های اتیوپی برای همکاری دوجانبه خوب است چراکه آن‌ها به ارائه برخی خدمات نیاز دارند و نیمی از کشور مسلمان است. اتیوپی تقریبا چهارمین اقتصاد قاره آفریقا است و به عنوان شاخ آفریقا شناخته می‌شود.

ظرف ۵ ساعت می‌توان محموله را به اتیوپی انتقال داد

 سنگدوینی گفت:  به تولیدکنندگان و تجار ایرانی پیشنهاد می‌کنم برای تجارت با اتیوپی برنامه‌ریزی کنند.  از طریق جیبوتی و دریا دسترسی به اتیوپی امکان‌پذیر است. بدین طریق نهایت ظرف ۵ ساعت می‌توان محموله را انتقال داد. 

وی ادامه داد: یکی از مهمترین مسائلی که مطرح شد بحث شرکت‌های دانش‌بنیان بود که دکتر افشین عنوان معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهور به عنوان سر تیم دولت این مسئله را پیگیری خواهند کرد. ایران از لحاظ دانش‌بنیان شرایط خوبی دارد و اتیوپی به مباحث دانش‌بنیان ما نیاز دارد. انتقال و صادر کردن خدمات فنی مهندسی در این کشور بسیار حائز اهمیت است.

نخست وزیر و رئیس مجلس اتیوپی به ایران خواهند آمد

 یکی از مهمترین مسائلی که در این سفر مطرح شد بحث راه‌اندازی سفارتخانه کشور اتیوپی در تهران و معرفی سفیر بود. که رئیس مجلس ایران اعلام آمادگی کرد و از رئیس مجلس و نخست وزیر اتیوپی برای حضور در ایران دعوت کردند و قرار شد در ابتدا رئیس مجلس و بعد نخست وزیر اتیوپی به ایران سفر کنند.

اتیوپی بازار خوب برای صادرات

اتیوپی از لحاظ کشاورزی، انرژی، تجارت و اقتصاد، مسائل زیرساختی و انرژی بازار مناسبی محسوب می‌شود. بخش خصوصی به این بازار وارد شود به خصوص در تجارت. نیازهای اتیوپی را شناسایی و واردات و صادرات انجام دهند. اگر روابط ما با اتیوپی بر قرار شود روابط با باقی کشورهای آفریقایی نیز شکل می‌گیرد.  

اتیوپی ۲ فصل دارد ۶ ماه خشک و ۶ ماه بارندگی شدید است، لذا آب فراوانی دارد که این یک ظرفیت خوب محسوب‌ می‌شود. تجارت در این کشور جواب می‌دهد.

همکاری بانک مرکزی ایران با بانک ملی اتیوپی

یکی از مسائل دیگری که در جلسات مطرح شد بریکس بود. اتیوپی در منابع مالی به خصوص در بحث ارز دچار مشکل است و اقتصادشان ناتراز است، لذا پول ملی آن‌ها ارزش خود را از دست داده است. به علت آنکه کشورهای قدرتمندی همچون روسیه و چین در گروه بریکس هستند می‌تواند در مباحث مالی و ارزی اتیوپی تاثیرگذار باشد.

یکی از مباحثی که مطرح شد تهیه منابع مالی و مسائل روابط مالی و ارزی بود که قالیباف مطرح کرد از طریق گروه بریکس و از طریق پی می‌توانیم این روابط را برقرار کنیم. ضمن این‌که بانک مرکزی ما با بانک ملی اتیوپی ارتباط بر قرار کنند تا روابط مالی را تقویت و مشکل منابع ارزی را رفع کنند، لذا وزارت امور خارجه باید در کوتاه‌ترین زمان ممکن سفارت اتیوپی را در تهران راه‌اندازی کند. سفارت می‌تواند روابط را مستحکم کند./فارس

برچسب‌ها: