به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از مرکز رسانه قوه قضائیه، علی القاصی در نشست با قضات و کارکنان دادگاههای صلح ضمن گرامیداشت ولادت با سعادت حضرت امیرالمومنین امام علی (ع)، با اشاره به ضرورت اهتمام در راستای ایجاد مصالحه در دعاوی و اختلافات اظهار کرد: افرادی که در مجموعه شورای حل اختلاف تهران مشغول به فعالیت هستند، از اقشار توانمند، تحصیلکرده هستند که در عین حال تجربه کافی در امر مصالحه را دارند.
وی بر ضرورت بهرهگیری از ظرفیت و تجربه کارکنان شورای حل اختلاف بهمنظور ایجاد مصالحه در دعاوی و اختلافات تاکید کرد و با اشاره به صلاحیتهای دادگاه صلح افزود: دادگاه صلح درجهای از دادگاهها محسوب میشود که دارای صلاحیتهای خاص خود و ظرفیتهای قانونی ویژه است.
رئیس کل دادگستری استان تهران با اشاره به سنگینی و حساسیت مسئولیت محاکم صلح بیان کرد: قضاتی که در محاکم صلح قلم میزنند از جهاتی در مقایسه با سایر محاکم دارای مسئولیت سنگینتر و حساستری هستند، چراکه بخشی از آرای صادره در محاکم صلح قطعی است و بر همین اساس ضرورت دارد تا در رسیدگی به پروندههای مربوط به دادگاههای صلح دقت بیشتری صورت گیرد.
القاصی با تاکید بر ضرورت تکریم مراجعان خاطرنشان کرد: هر فردی که به عدلیه مراجعه میکند، گرفتار است و به دستگاه قضا پناه آورده است، به همه همکاران تاکید میشود که مراجعان را از خود نرانید و پذیرای آنها باشید.
وی کارکنان قضائی و اداری محاکم صلح را به صبوری و حسن رفتار با مراجعان توصیه کرد و گفت: نسبت به حجم و سنگینی کار واقف هستم، اما هیچ یک از این موارد نباید موجب شود که کسی را از خود برنجانیم و اجر همه شما نزد خداوند متعال محفوظ خواهد بود.
رئیس کل دادگستری استان تهران تاکید کرد: نتایج بازرسیهای بهعمل آمده از محاکم صلح بهمنظور ارتقای کیفیت خدمترسانی به مراجعان در اختیار قضات و کارکنان این دادگاهها قرار گیرد.
القاصی با اشاره به ضرورت توجه به عنصر اتقان در آرا قضائی عنوان کرد: قاضی باید نسبت به رأی، قرار و تصمیم قضائی خود تعصب داشته باشد، چراکه تصمیم هر قاضی، شناسنامه شخصیتی و علمی آن قاضی محسوب میشود.
وی با تاکید بر ضرورت صراحت و سلیس بودن آرا و تصمیمات قضائی اظهار کرد: تشخیص مسئله و تطبیق موضوع با قوانین و مقررات، کار اصلی هر قاضی است، بر همین اساس تاکید بر این است که تصمیمات و آرا قضائی منطبق بر قوانین و مقررات، سلیس و گویا باشد و بهگونهای نباشد که شخص برای فهم آن تصمیم و رأی نیاز به مراجعه به فرهنگ لغت داشته باشد.
رئیس کل دادگستری استان تهران حذف کاغذ و الکترونیکی شدن خدمات را از جمله اولویتهای دستگاه قضا بیان کرد و گفت: الکترونیکی شدن امور بدون شک برد نظارتی را افزایش میدهد و ضمن تسهیل و تسریع امورات و فرایندها، منجر به جلوگیری از بروز بسیاری از انحرافات و مسائل خواهد شد.
القاصی حضور کارکنان شورای حل اختلاف در محاکم صلح را یک مزیت مهم برای این دادگاهها برشمرد و ادامه داد: گزارشات واصله حاکی از این است که بیشتر کارکنان اداری محاکم صلح از کارکنان شورای حل اختلاف هستند که نکته حائز اهمیت و در عین حال قابل تقدیری است، چراکه این عزیزان دارای تجربه ارزشمندی در امر مصالحه و ایجاد صلح و سازش در میان مراجعان هستند و این تجربه در دادگاه صلح میتواند یاریدهنده قاضی باشد.
وی از جمله مصادیق تعامل میان شعب شورای حل اختلاف و دادگاههای صلح را مدیریت ارجاع پروندهها برشمرد و عنوان کرد: در بدو ورود پروندههای مرتبط با صلاحیت دادگاههای صلح باید بهگونهای تدبیر شود که پروندهها جهت مصالحه به سمت شورای حل اختلاف هدایت شوند و در صورتی که مصالحه تحقق پیدا نکرد، پرونده جهت رسیدگی و صدور حکم مقتضی به محاکم صلح ارجاع شود.
رئیس کل دادگستری استان تهران با اشاره به لزوم پیگیری وصول نتایج استعلامات و مکاتبات گفت: مکاتبهای که توسط مقام قضائی با اداره، نهاد و یک مرجع صورت میگیرد دارای اعتبار و ارزش قانونی و در عین حال دارای ضمانت اجرا است؛ در صورت واصل نشدن پاسخ تاکید بر پیگیری قضائی استنکاف مرجعی است که استعلام قضائی را بیپاسخ گذاشته است.
القاصی از جمله دلایل بروز اطاله در فرآیند دادرسی را بروز اطاله در ارائه نظریه کارشناسی اعلام کرد و اظهار داشت: تاکید بر این است در صورتی که در ارائه نظریه کارشناسی اطاله صورت گرفت از کارشناس مربوطه دعوت بهعمل آید و علل بروز اطاله در ارائه نظریه کارشناسی احصا شود.
وی با تاکید بر اینکه ارسال پرونده به مراجع عالی نباید دچار تأخیر شود، اذعان کرد: ورود و خروج پروندهها به محاکم صلح نباید بیش از یک ماه زمان ببرد، تاکید بر این است که بهگونهای برنامهریزی شود که پروندهها در محاکم صلح سریعتر تعیین تکلیف شوند و از ماندگاری آنها جلوگیری بهعمل آید.
رئیس کل دادگستری استان تهران با بیان اینکه محاکم صلح بهعنوان بخشی از بدنه دستگاه قضا در نظام قضائی و عدالتگستری کشور دارای نقش مؤثر خواهند بود، خاطرنشان کرد: بدون شک تأثیرگذاری دادگاههای صلح در اجرای عدالت، احقاق حق و کسب رضایتمندی مردم بسیار بالا و ویژه خواهد بود.