شناسهٔ خبر: 70871273 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

حقوق و قوانین بین‌المللی؛ مدیون کودکان غزه

عادی‌سازی جنایت علیه کودکان در غزه، پیامدهای مرگ‌بار، گسترده و درازمدتی دارد که تداوم نقض قوانین و حقوق بین‌المللی کودکان را رقم خواهد زد.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری میزان -

توافق آتش‌بس در غزه امضا شد تا کارزار جنایت‌کارانه رژیم صهیونیستی علیه این باریکه تحت محاصره پس از حدود ۱۶ ماه در حالی خاتمه پیدا کند که این رژیم به هیچ‌یک از هدف‌های ادعایی خود که از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) مرتب تکرار می‌کرد، دست نیافت.

جنگ غزه به‌عنوان جنگی طراحی‌شده با هدف مشخص نسل‌کشی و پاکسازی قومی، به شکل هدفمند نوزادان و کودکان را در این باریکه هدف قرار داد؛ براساس آمارها، از اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون بیش از ۱۳ هزار کودک در غزه به شهادت رسیدند.

ضمن اینکه تعداد بی‌شماری کودک نقص عضو شدند؛ این تعداد که به دلیل ناممکن بودن شمارش دقیق درپی تداوم جنگ و بمباران به‌صورت کامل مشخص نیست، بزرگ‌ترین گروه از کودکان قطع عضو در تاریخ مدرن را ایجاد کرده است.

در عین حال، آمار یادشده را باید در کنار این گزارش سازمان ملل مشاهده کرد: براساس آمار سازمان ملل، روزانه به‌طور متوسط ۱۰ کودک یک یا هر ۲ پای خود را از دست می‌دهند.

این جنایت‌ها نقض آشکار قوانین بین‌المللی درباره کودکان ازجمله کنوانسیون حقوق کودک و کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت هستند.

کودکان غزه؛ اصلی‌ترین هدف‌های جنایت رژیم صهیونیستی

آمار‌های متعددی درباره پیامد‌های جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه در طول ۱۶ ماه گذشته منتشر شده و در میان همه اعداد و ارقام موجود، آمار‌های مربوط به کودکان شهید، یتیم، مجروح، دچار سوءتغذیه، ... تکان‌دهنده‌تر است.

از اکتبر ۲۰۲۳ (مهر ۱۴۰۲) تاکنون ۱۳ هزار و ۳۱۹ کودک در غزه به شهادت رسیدند؛ از این تعداد ۷۸۶ کودک زیر یک سال هستند.

اگر مرگ‌ومیر‌های ناشی از شیوع بیماری، گرسنگی و عدم دسترسی به مراقبت‌های بهداشتی را در نظر بگیریم، شمار کودکان قربانی جنگ غزه به حدود ۴ برابر رقم یادشده می‌رسد.

افزایش شمار کودکانی که بر اثر جنگ غزه همه افراد خانواده را از دست دادند، سبب شد تا اصطلاحی منحصر‌به‌فرد برای آسیب‌های واردشده بر کودکان غزه خلق شود: WCNSF.

وضعیت بحرانی کودکان معلول در غزه

محاصره حدود ۲ دهه‌ای غزه، وضعیت کودکان و افراد دارای معلولیت در این باریکه را برای سال‌های طولانی دشوار کرده بود، اما حدود ۱۵ ماه جنگ بی‌‎امان رژیم صهیونیستی شرایط را به شکل غیرقابل توصیفی سخت کرد.

پیش از اکتبر ۲۰۲۳ دست‌کم ۵۸ هزار فرد دارای معلولیت غالبا زن، کودک و سالمند در غزه زندگی می‌کردند.

کارشناسان سازمان ملل در توصیف وضعیت افراد دارای معلولیت در غزه، اعلام کردند که این موضوع یک تراژدی در تراژدی در غزه است؛ فلسطینی‌های دارای معلولیت در غزه می‌گویند که قادر به دریافت دستور‌های تخلیه نبوده و در نتیجه خطر آسیب و مرگ بیشتری را تجربه می‌کنند.

کودکان معلول در غزه درپی ممانعت رژیم صهیونیستی از ورود کمک‌های نجات‌دهنده و حمله‌های مکرر به مراکز درمانی و کارکنان پزشکی با مشکلات بیشتری مواجه شدند؛ ضمن اینکه عوامل یادشده سبب شدند تا کودکان مجروح بدون تجهیزات پزشکی لازم مانند دارو‌های تسکین درد، تحت جراحی‌های پیچیده و تغییردهنده زندگی قرار بگیرند.

از این رو جای تعجب نیست که این شرایط عوارض روانی شدیدی بر کودکان داشته باشد، عوارضی که با ادامه جنگ و محدودیت در کمک‌های بشردوستانه تشدید شدند.

نقض کنوانسیون‌های مربوط به کودکان در غزه

مواد ۳۸ و ۳۹ کنوانسیون حقوق کودک (CRC) دولت‌ها را ملزم می‌کند تا تمام اقدام‌های ممکن را برای حمایت و مراقبت از کودکان آسیب‌دیده از درگیری‌های مسلحانه و حمایت از بهبود جسمی و روانی آن‌ها انجام دهند.

ماده ۱۱ کنوانسیون افراد دارای معلولیت نیز دولت‌ها را ملزم می‌کند که از افراد دارای معلولیت در برابر آسیب در موقعیت‌های درگیری مسلحانه با حمایت‌های اضافی برای کودکان که براساس ماده ۲۳ کنوانسیون CRC و حقوق بشردوستانه بین‌المللی ارائه شده است، محافظت کند.

آنچه در غزه رخ داد، در عمل نقض کامل قوانین و کناره‌گیری از این مسئولیت‌های قانونی بوده است، زیرا ضمن نادیده گرفتن حقوق افراد معلول موجود، نسل جدیدی از کودکان قتل‌عام و معلول شدند.

مصونیت رژیم صهیونیستی از مجازات درپی ارتکاب جنایت علیه کودکان

مصونیت از مجازات رژیم صهیونیستی درپی ارتکاب جنایت‌های مکرر علیه کودکان غزه همچنان ادامه دارد؛ این در حالی است که دیوان بین‌المللی دادگستری (ICJ) نظر مشورتی خود را ارائه و دیوان بین‌المللی کیفری (ICC) حکم بازداشت کسانی که متهم به بیشترین مسئولیت در این جنایت‌ها هستند، صادر کرده است.

در عین حال، فشار‌های بین‌المللی بر رژیم صهیونیستی برای توقف جنایت به‌ویژه علیه کودکان ناکافی و ناکارآمد بوده است؛ این مصونیت از مجازات رژیم صهیونیستی، تلفات ویرانگری بر کودکان، خانواده‌های آن‌ها و افراد دارای معلولیت در غزه داشته و دارد، در حالی که به‌طور فزاینده‌ای منطقه وسیع‌تر را تهدید می‌کند.

پیامد‌های نقض حقوق کودکان در غزه

کودکان در مناطق درگیری در سراسر جهان هزینه بالایی پرداخت کرده و بار سنگینی را به دوش می‌کشند.

با تشدید تخلفات علیه حقوق کودکان در غزه، راه برای تحمیل آسیب‌های بیشتر به کودکان در جریان درگیری‌های نظامی در سودان، میانمار، ... باز می‌شود و کودکان اعم از معلول‌های موجود و کودکانی که بر اثر تداوم جنگ معلول می‌شوند، بیشتر در معرض آسیب قرار نمی‌گیرند.

ضمن اینکه سیاستمداران و مفسران روایت‌ها توجیه‌های بیشتری برای تداوم این روند ارائه می‌کنند، زیرا چشم به مصونیت از مجازاتی دارند که رژیم صهیونیستی با ارائه توجیه جنایت‌ها در غزه کسب کرد.

کنار گذاشته شدن پیامد‌های اخلاقی و حقوقی جنایت علیه کودکان به موازات نبود اراده سیاسی و حسن‌نیت لازم در سطح جهانی برای رسیدگی به عوامل ایجادکننده جنگ نامحدود و موثر بر بی‌ثباتی‌های بین‌المللی، قوانین و کنوانسیون‌های موجود در این زمینه تشدید می‌شوند، انگیزه‌های پیروی از قوانین بین‌المللی کاهش می‌یابند و به دیگر سران سیاسی نشان می‌دهد که چگونه از پس اعتراض‌ها برآیند.

مخالفت با جنگ؛ یک ضرورت فراتر از مرز غزه

مخالفت با جنگ یک ضرورت فراتر از جنگ غزه است؛ همه باید درباره پیامد‌های جنگ به‌ویژه علیه کودکان صحبت و اقدام کنند.

جنگ علیه روایت‌های موذیانه برای عادی‌سازی جنایت و به چالش کشیدن آن‌ها ادامه یابد.

تداوم جنگ و مصونیت از مجازات فقط آمار‌های تکان‌دهنده و رنج‌ها را افزایش خواهد داد؛ این وظیفه‌ای همگانی است که فراخوان‌های جدی برای حفاظت از غیرنظامیان و احترام به قوانین بین‌المللی انجام شوند؛ وظیفه‌ای که همه در برابر غیرنظامیان، ازجمله کودکان و افراد دارای معلولیت که برای بقا در جریان درگیری‌های نظامی تلاش می‌کنند، دارند.

انتهای پیام/