توافق آتشبس غزه که بهتازگی در دوحه، پایتخت قطر، به امضا رسید، از روز یکشنبه اجرایی خواهد شد.
در مراحل بعدی توافق علامت سوالهای بزرگی وجود دارد؛ اعضای مهم ائتلاف نخستوزیر رژیم صهیونیستی متهم هستند که بیشتر به اشغال دائمی نوار غزه علاقهمند هستند تا آزادی افراد بازداشت شده.
به این ترتیب، آنها از موافقت با هرگونه اقدامی که منجر به واگذاری حکومت و امنیت در منطقه محصور به فلسطینیها شود، بیزار خواهند بود.
در طول این جنگ، رژیم صهیونیستی مدعی شده است که هیچ نقشی برای حماس در غزه پس از جنگ متصور نیست، اما رقیب اصلی حماس، تشکیلات خودگردان فلسطین، اعتبار کمی در میان ساکنان نوار غزه دارد و این یک پرسش باقی میماند که چه کسی غزه را بعد از جنگ اداره خواهد کرد؟
همچنین این نگرانی وجود دارد که اگر رژیم صهیونیستی علاقهمند به اجرای کامل توافق بود، میتوانست به توافقی دست یابد که شامل خروج کامل از غزه در ازای آزادی همه زندانیان باشد، نه توافقی که بهصورت مرحلهای اجرا شود.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، در اولین بیانیه خود پس از اعلام آتشبس بین رژیم صهیونیستی و حماس، مدعی شد که تشکیلات خودگردان آماده است «مسئولیت کامل» را در غزه پس از جنگ به عهده بگیرد.
در بیانیه دفتر تشکیلات خودگردان فلسطین آمده است: دولت فلسطین، تحت دستور محمود عباس، همه آمادگیها را برای بر عهده گرفتن مسئولیت کامل در غزه تکمیل کرده است.
به گزارش الجزیره، این امر شامل بازگشت آوارگان، ارائه خدمات اولیه، مدیریت گذرگاهها و بازسازی مناطق جنگزده میشود.
در این بیانیه که به رویت خبرگزاری فلسطینی وفا رسیده، همچنین درخواست تشکیلات خودگردان در مورد «ضرورت آتشبس فوری و خروج کامل اسرائیل از نوار غزه» تکرار شده است.
در حالی که حماس از سال ۲۰۰۷ اداره کامل غزه را در دست داشته است، تشکیلات خودگردان تحت مدیریت جنبش فتح، کرانه باختری را اداره میکند.
در حال حاضر، رژیم صهیونیستی هیچ موضع قطعی درباره اداره غزه پس از جنگ به جز رد هرگونه نقش برای حماس و تشکیلات خودگردان ندارد.
مقامهای صهیونیست، از جمله بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر این رژیم، بارها با حماس یا تشکیلات خودگردان درباره حاکمیت بر سرزمین فلسطین مخالفت کردهاند و هر یک از این سناریوها را «پاداش» برای عملیات طوفانالاقصی عنوان کردهاند.
با این حال، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، هفته گذشته گفت که تشکیلات خودگردان باید قلمرو ساحلی را اداره کند.
سران فلسطینی در سراسر جناحها مدتهاست که با رد هرگونه مداخله خارجی، گفتهاند که آینده غزه با آنهاست.
محمد مصطفی، نخستوزیر تسشکیلات خودگردان فلسطین گفت که نهادهای دولتی آماده هستند تا کار خود را افزایش دهند و خدمات اولیه را در غزه بازگردانند.
وی از اتحادیه اروپا خواست تا یک ماموریت نظارتی را در گذرگاه مرزی رفح مستقر کند و به تسهیل ورود کمکها به غزه کمک کند.
وزیران فلسطینی دستورالعملهای روشنی دارند که از لحظه شروع آتشبس چه باید بکنند؛ نخستوزیر تشکیلات خودگردان در سفر خود به بروکسل گفت: ما یک برنامه ۱۰۰ روزه برای روز بعد از جنگ داریم.
توافق اخیر به مرحله سوم بازسازی و اداره غزه اشاره دارد، اما بهطرز نگرانکنندهای چیزی در مورد آینده سیاسی فلسطینیان وجود ندارد.
جنبش مقاومت اسلامی حماس پیش از این در واکنش به طرحهای مختلف درباره اداره غزه، تاکید کرده است که با هرگونه طرحی که هدف آن عبور از اراده فلسطینیان باشد، مخالف است.
انتهای پیام/