افرادی که رژیم غذایی وگان را انتخاب میکنند و شیر گاو را با سویا، بادام یا سایر موارد گیاهی جایگزین میکنند، ممکن است نسبت به افرادی که بهطور منظم شیر گاو مینوشند، با احتمال بیشتر ابتلا به مشکلات روانی مانند افسردگی و اضطراب مواجه شوند.
بر اساس نتایج تحقیقات منتشرشده در سایت ارث، میلیاردها نفر در سراسر جهان شیر مصرف میکنند و آن را به بخش عمدهای از رژیم غذایی روزانه تبدیل کردهاند به همین دلیل دانشمندان بررسی کردند که چگونه انواع مختلف شیر ممکن است با سلامت روانی و عاطفی در بیش از یک دهه مرتبط باشد. آنان پس از بررسی عادات مصرف شرکتکنندگان، تضادهای جالب توجه در سلامت روان را شناسایی کردند.
یکی از گروههایی که مورد توجه قرار گرفت، مصرفکنندگان شیر بدون چربی بودند. بر اساس دادهها، آنان در مقایسه با افرادی که جایگزینهای پرچرب یا گیاهی مصرف میکردند، میزان اضطراب و افسردگی کمتری داشتند. در سال های اخیر بسیاری از افراد به نوشیدنیهای غیر لبنی روی آوردهاند. آنان در تصمیم خود برای اجتناب از شیر گاو سنتی به نگرانیهای محیطی، بهداشتی یا اخلاقی اشاره میکنند. با این حال شواهد نشان میدهد که برخی از این جایگزینهای شیر ممکن است فواید یکسانی برای سلامت روان نداشته باشند.
بر اساس نتایج تحقیقات علمی، شیر منبع غنی از مواد مغذی مانند لاکتوز، لیپیدها، پروتئین و مواد معدنی محسوب میشود که برای حفظ سلامت انسان ضروری است. از سوی دیگر، گزینههای گیاهی اغلب در سطح پروتئین متفاوت هستند و ممکن است شامل مواد افزودنی باشد که بر خلق وخوی تأثیر میگذارند.
محققان دریافتند که شیر گاو، کلسیم را به شکلی تامین میکند که از مسیرهای درگیر در تولید سروتونین پشتیبانی خواهد کرد. سروتونین که گاهی اوقات مولکول «احساس خوب بدن» نامیده میشود، به تنظیم خلق وخوی و پاسخهای استرس کمک میکند. همچنین یک ماده شیمیایی است که با توجه به خلق وخوی و سلامت روان در مغز نقش دارد به همین دلیل است که محبوبترین گروه از داروهای ضد افسردگی جذب سروتونین را افزایش میدهند. در نتیجه، دریافت مداوم کلسیم میتواند بهطور بالقوه این مکانیسمهای مقابلهای طبیعی را بهبود بخشد.
شیر، سرشار از چربیهای اشباع شده است و شیر نیمه چرب نسبت این چربیها را کاهش میدهد، اما همچنان اسیدهای چرب ارزشمندی را حفظ میکند که ممکن است به محافظت از مغز کمک کند. به نظر میرسد که شیر نیمه چرب در مقایسه با نسخه پرچرب، سطح متوسطی از محتوای چربی متوسط را اشغال میکند، بدون آن که مضرات بالقوه چربیهای اشباع اضافی را داشته باشد.
در همین حال، جایگزینهای شیر گیاهی گاهی اوقات میتواند شامل قندهای اضافه شده یا سایر ترکیبات باشد که ممکن است اثرات غیرمنتظره ای بر سلامت روان داشته باشد. این افزودنیها، در حالی که اغلب طعم یا بافت را افزایش میدهند، ممکن است بهطور ناخواسته با تنظیم هورمون طبیعی بدن تداخل داشته باشند و بهطور بالقوه بر ثبات احساسی تأثیر بگذارند.
نتایج تحقیقات نشان دادند، علاوه بر سروتونین، دوپامین نقش مهمی در تمرکز و رفتار مرتبط با پاداش دارد. سطوح بالای برخی از چربیهای اشباع شده میتواند سیگنالدهی دوپامین را تغییر دهد که ممکن است به اختلالات خلقی کمک کند. شیر بدون چربی، با کاهش چربی اشباع شده، ممکن است از برخی از این اثرات ذهنی جلوگیری و تعادل سالمتری از مواد مغذی ضروری را حفظ کند.
دانشمندان پیشنهاد کردند که این تعادل میتواند کلید کاهش میزان افسردگی و اضطراب باشد که در میان مصرفکنندگان شیر کم چرب دیده میشود. در حالی که یافتهها به چالشهای خلقی کمتری برای افرادی اشاره میکند که شیر کم چرب را نسبت به انواع دیگر انتخاب میکنند، تصویر سلامت روان هر فرد به چیزی بیشتر از انتخاب نوشیدنی بستگی دارد. ژنتیک، عوامل استرسزای زندگی، خواب و شرایط اجتماعی واقتصادی همگی در این مورد نقش دارند.
محققان تاکید کردند که تصمیمات مربوط به غذا تنها یکی از جنبههای بهزیستی روانشناختی است و توصیه کردند که مردم مراقب عادات کلی خود باشند و هنگام تغییر رژیم غذایی با متخصصان مراقبتهای بهداشتی مشورت کنند.
متخصصان اغلب رژیم غذایی متعادل را ترویج میکنند که میوهها، سبزیجات، غلات کامل و لبنیات متوسط را ترکیب میکند. شیر نیمه چرب میتواند بهطور منظم در برنامه غذایی بسیاری از افراد قرار گیرد. افرادی که گزینههای گیاهی را ترجیح میدهند ممکن است از بررسی برچسبها برای سطح کلسیم و پروتئین و همچنین مواد اضافه شده بهرهمند شوند.
تحقیقات بیشتر ممکن است به روشن شدن اینکه آیا شیر نیمه چرب واقعاً مزایای سلامت روانی بیشتری دارد یا خیر کمک کند. کارآزماییهای بالینی کنترلشده نیز میتوانند چگونگی تأثیر این گزینه بر افسردگی یا اضطراب را در زیرگروههای مختلف، مانند افراد مسنتر یا کسانی که شرایط از قبل وجود داشتهاند، بررسی کنند.
محققان همچنین خاطرنشان کردند: ژنتیک میتواند برخی از افراد را در برابر برخی از اثرات رژیم غذایی آسیبپذیرتر کند. آنان مردم را ترغیب کردند که به انتخاب شیر توجه کنند، بهخصوص اگر از قبل احساس ناراحتی یا تنش میکنند. جایگزینی نوشیدنیهای نیمه چرب به جای نوشیدنیهای پرچرب یا گیاهی میتواند برای برخی تفاوتهای ظریف ایجاد کند.
نتایج مقاله «نقش غذا در سلامت روانی» منتشر شده در سومین همایش ملی علوم و صنایع غذایی نشان داد که تغذیه عاملی است که سلامت و یا عدم آن را در افراد مشخص میکند. اهداف افراد از خوردن تنها تغذیه برای سیر شدن نیست بلکه هدف اصلی دریافت مواد غذایی مهم به بدن است که میتواند تاثیرات مهمی داشته باشد و نیازهای بدن و در نتیجه سلامتی اندامهای بدن را تعیین کند.
موادمغذی باعث حفظ سلامتی روانی و جسمی افراد میشود و مصرف زیاد هر کدام نیز میتواند در بروز بیماری موثر باشد. تغذیه در موارد مهم زندگی و از جمله بیماریهای روحی روانی نیز تاثیر دارد اما عامل دیگر نیز که در آن نقش دارد ورزش است که باید به این موضوع هم توجه شود.
انتهای پیام