گزارش رسانههای بینالمللی حاکی از آن است که مذاکرات آتشبس غزه در پایتخت قطر با پیشرفتهایی همراه بوده و در مراحل پایانی قرار دارد.
به گفته این مقام مطلع، متن توافق آتشبس و آزادی افراد بازداشتشده در مذاکرات دوحه که شامل رؤسای موساد و شینبت رژیم صهیونیستی، نخستوزیر قطر و همچنین استیو ویتکاف میشود، مورد بررسی قرار گرفت.
در همین رابطه، ناصر ابوشریف، نماینده جنبش جهاد اسلامی فلسطین در تهران، در گفتوگو با میزان به تشریح ابعادی از مذاکرات آتشبس پرداخت.
جزئیات پیشنویس آتشبس غزه
ابوشریف درباره جزئیات مذاکرات آتشبس غزه با اشاره به اینکه براساس تازهترین گزارشها، قطر پیشنویس نهایی یک توافق را که شامل آتشبس و آزادی اسرای دو طرف میشود، به اسرائیل و جنبش حماس تحویل داده است، گفت: هدف اصلی این توافق، پایاندادن به جنگ در غزه و همچنین مبادله اسرا عنوان شده است.
نماینده جنبش جهاد اسلامی، اظهار کرد: طبق اطلاعات منتشرشده، در دوحه پیشرفتی حاصل شده که نتیجه نشست میان رؤسای دستگاههای امنیتی اسرائیل، استیو ویتکاف، فرستاده رئیسجمهور منتخب آمریکا و شیخ محمد بن عبدالرحمان آلثانی، نخستوزیر قطر، بوده است.
مقام ارشد جنبش جهاد اسلامی در تهران با بیان اینکه گفته میشود این پیشنویس در چند مرحله به اجرا درخواهد آمد، عنوان کرد: در مرحله اول که حدود ۴۲ روز طول میکشد، قرار است توقف موقت عملیات نظامی و عقبنشینی تدریجی نیروهای اسرائیلی از مناطق پرجمعیت غزه و آغاز بازگشت آوارگان به خانههایشان اجرا شود.
به گفته وی، از موارد دیگر در این مرحله ورود گسترده کمکهای بشردوستانه مانند دارو، سوخت و مواد غذایی و همچنین انتقال بیماران برای درمان از طریق گذرگاه رفح است.
ابوشریف، اضافه کرد: مرحله دیگر مذاکرات مربوط به تبادل اسرا است؛ در این مرحله، حماس ابتدا زنان، کودکان، افراد مسن و مجروحان اسرائیلی را آزاد میکند و در قبال آن، اسرائیل نیز شماری از اسرای فلسطینی را آزاد میکند؛ بهویژه زنان، کودکان و آنهایی که احکام سنگین دارند.
مرحله دوم و سوم؛ آتشبس طولانیمدت در غزه
مقام جنبش جهاد اسلامی، اظهار کرد: سپس در مراحل بعدی (مرحله دوم و سوم)، به آتشبس طولانیمدت پرداخته میشود و اسرائیل از مناطق بیشتری در غزه خارج میشود و سایر اسرای دو طرف، از جمله نظامیان اسرائیلی و اسرای مرد فلسطینی نیز مبادله میشوند.
نماینده جنبش جهاد اسلامی در تهران بیان کرد: در حال حاضر، این پیشنویس نهایی در اختیار دو طرف (اسرائیل و حماس) است و برخی اختلافنظرهای جزئی در مورد افرادی که در نوبت اول آزاد خواهند شد وجود دارد، با این حال، بسیاری از منابع فضای مذاکرات را مثبت توصیف میکنند و ممکن است بهزودی اعلام شود که دو طرف به توافق نهایی دست یافتهاند.
وی تصریح کرد: با توجه به تحولات اخیر در دوحه و نقش فعال میانجیهای بینالمللی (قطر، مصر و آمریکا) به نظر میرسد هدف اصلی این مذاکرات دستیابی به یک آتشبس پایدار برای پایاندادن به جنگ در غزه باشد.
ابوشریف، ادامه داد: در متن توافق پیشنویس شده، سه مرحله پیشبینی شده است تا ابتدا آتشبس و سپس تثبیت آن در درازمدت برقرار شود؛ از طرف دیگر، مقامهای آمریکایی (چه در دولت وقت و چه در دولت جدید آن) تأکید دارند که باید هرچه سریعتر به توافق برسند تا از گسترش جنگ در منطقه جلوگیری شود.
مقام فلسطینی با بیان اینکه احتمال شکلگیری یک آتشبس واقعی بسیار بالاست، یادآور شد: البته مشروط به آنکه اسرائیل و حماس بتوانند درباره تمامی بندهای پیشنویس به توافق برسند و اختلالات احتمالی را مدیریت کنند.
تاکید حماس بر آتشبس انسانی و جامع
ابوشریف، میگوید: حماس از اساس با تلاشها برای آتشبس انسانی و سپس آتشبس جامع موافق است؛ چراکه با توجه به بحران انسانی شدید در غزه، نیاز به توقف بمباران و ورود کمکهای بشردوستانه جدیتر از همیشه احساس میشود.
نماینده جهاد اسلامی در تهران ادامه داد: همچنین، اولویت اساسی حماس، آزادی اسرای فلسطینی (بهویژه زنان و کودکان) است و در این راستا حماس خواهان حداکثر امتیازهای ممکن از طرف اسرائیل است؛ از سوی دیگر، حماس با باقیماندن نیروهای اسرائیلی در مناطق حائل یا ایجاد منطقه حائل عمیقا مخالف است و به تضمینهای عینی بینالمللی نیاز دارد تا مبادا اسرائیل پس از توافق، شرایط را تغییر داده یا عملیاتش را از سر بگیرد.
سابقه طولانی رژیم صهیونیستی در کارشکنی و مانعتراشی
مقام جنبش جهاد اسلامی درباره کارشکنیهای رژیم صهیونیستی در قبال آتشبس، اظهار کرد: سابقه تاریخی و سیاسی نشان میدهد که اسرائیل در مذاکرات مهم، گاه در لحظه آخر با طرح مطالبهای امنیتی افزوده یا عدم پایبندی به بخشهایی از توافق، اقدام به کارشکنی میکند و گزارشها هم حاکی از آن است که اسرائیل درباره برخی موارد از جمله تعداد اسرای فلسطینی آزادشده یا اصرار بر ایجاد یک حریم امنیتی در داخل غزه، سختگیری میکند؛ موضوعی که حماس آن را رد کرده است.
وی افزود: با این حال، فشارهای بینالمللی و بهویژه فشار آمریکا که در آن مقطع نمیخواست در آغاز دوران ریاستجمهوری جدید خود با شعلهورترشدن جنگی دیگر مواجه شود، موجب شده است تا فضای چانهزنی برای اسرائیل محدود شود و همچنین، حجم خرابیها و تلفات انسانی در غزه، رژیم صهیونیستی را در برابر افکار عمومی جهانی در وضعیت دشواری قرار داده است؛ عاملی که ممکن است در نهایت، اسرائیل را به قبول آتشبس وادار کند، هرچند ممکن است به اجرای گزینشی بندهای آن دست بزند.
مقام جنبش جهاد اسلامی با اشاره به اینکه نگرانی از کارشکنیهای احتمالی اسرائیل کاملا منطقی است، اما حضور سه میانجی اصلی (قطر، مصر و آمریکا) و نظارت سازمانهای بینالمللی باعث شده است تا احتمال توافق و اجرای موفق آن بیشتر شود، گفت: در نتیجه میتوان گفت اگر متن پیشنویس به همان صورتی که تنظیم شده اجرا شود، احتمال دستیابی به آتشبس پایدار بالا خواهد بود.
انتهای پیام/