شناسهٔ خبر: 70794970 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

محمد رئیس‌زاده مطرح کرد

سازمان‌ها در تأمین نیازهای روحی و روانی شهروندان جزیره‌ای عمل نکنند

دبیرکل سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه جامعه اکنون دچار از هم‌گسیختگی اجتماعی است و بیش از هر زمان دیگری به سلامت روان و برطرف کردن نیازهای روحی محتاج است‌،‌ گفت: دستگاه‌ها و سازمان‌ها نباید در تأمین نیازهای روحی و روانی جزیره‌ای عمل کنند؛‌ امروز نیازمند مدیریت یکپارچه سلامت شهر در پایتخت هستیم.

صاحب‌خبر -

سازمان‌ها در تأمین نیازهای روحی و روانی شهروندان جزیره‌ای عمل نکنندبه گزارش ایکنا، همایش شهر آرمانی با محوریت سلامت که امروز، 24 دی‌ماه با حضور محمدامین توکلی‌زاده، معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران، حمید صاحب، مدیرکل سلامت شهرداری تهران، نصیری، مدیرکل بهزیستی استان تهران و ‌جمعی از مدیران شهری مناطق ۲۲ گانه و مسئولان در تالار ایوان شمس برگزار شد.

مریم قاضی میرسعید، مدیرگروه جهادی حسنا طی سخنانی در این همایش بیان کرد: به زودی ایران یکی از پیرترین کشورهای جهان خواهد شد. برخی اقوام قدیمی کشور به مرز نابودی خواهند رسید و اگر امروز به سرعت نسبت به اصلاح روند کنونی اقدام نشود، در آینده برخی اقوام از جمله‌ قوم گیلک در کشور از بین خواهد رفت. 

ثبت روزانه هزار سقط جنین در کشور

وی با تأکید بر شتاب گرفتن روند پیری جمعیت، از برخی رویه‌ها در قتل نوزادان از سوی والدین انان انتقاد کرد و افزود: آمارهای رسمی نشان می‌دهد روزانه هزار کودک به دست والدین خود سقط می‌شوند. ۹۴ درصد سقط جنین‌ها در بستر خانواده رخ می‌دهد. 

مدیرگروه جهادی حسنا با بیان اینکه بر خلاف تصور عمومی درباره مشکلات اقتصادی در سقط جنین اضافه کرد: بسیاری از والدین در فرایند سقط جنین به دنبال قتل فرزند سوم خود هستند؛ چراکه این نگرانی را دارند که مردم چه واکنشی نسبت به فرزند سومشان دارند. 

قاضی میرسعید با بیان اینکه ارائه مشاوره به والدین برای جلوگیری از سقط جنین یکی از ضرورت‌های امروز جامعه است، گفت: سقط جنین به مثابه قتل عمد است و به همان اندازه که قتل می‌تواند عوارض روحی و روانی برای فرد داشته باشد، سقط جنین نیز عوارض روحی و روانی سنگینی دارد که تا پنج سال نیز ادامه دارد. افرادی که دست به سقط جنین می‌زنند نمی‌توانند برای مسائلی که در ذهن خود دارند راهکار درستی پیدا کنند و از این رو سقط جنین را تنها و اولین راه برای کاهش مشکلات خود می دانند. 

وی به نقش این گروه جهادی در کاهش نرخ سقط جنین اشاره کرد و گفت: این مجموعه تاکنون توانسته است از وقوع ۷۰۰ سقط جنین و قتل عمد جلوگیری کند. سقط معضلی اجتماعی است و مشکل جمعیت و سیاهچاله جمعیتی را می‌توان با کاهش۵۰ درصدی نرخ سقط جنین برطرف کرد.

کاهش ۵۰ درصدی سقط جنین؛ راهکار عبور از چالش جمعیتی

مدیرت یکپارچه سلامت شهر

در ادامه، محمد رئیس‌زاده، دبیرکل سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران نیز طی سخنانی بیان کرد: دستگاه‌ها و سازمان‌ها نباید در تأمین نیازهای روحی و روانی جزیره‌ای عمل کنند. امروز نیازمند مدیریت یکپارچه سلامت شهر در پایتخت هستیم. 

وی اضافه کرد: در آغاز دوره جدید مدیریتی شهرداری تهران، در رایزنی با شهردار پایتخت، تشکیل شورای هماهنگی سلامت به تصویب رسید و شهرداری پای کار این اتفاق آمد اما متأسفانه همکاری شایسته‌ای از سوی دانشگاه‌ها برای فعالیت این شورا انجام‌ نشد. 

رئیس‌زاده با تأکید بر اینکه نیازمند شکل‌گیری مرکز جامعی برای هماهنگی کامل مجموعه‌های متولی سلامت در شهر هستیم، اظهار کرد: ایجاد مرکز جامع سلامت شهر تهران باید راه‌اندازی شود. وزارت بهداشت باید مسئولیت خود را در حوزه بهداشت به شهرداری واگذار کند؛ چراکه سلامت شهر به عهده شهرداری است و همه نهادها باید در جهت تأمین سلامت مردم با شهرداری و امکاناتی که دارد، هم‌افزا شوند. 

رئیس سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران، تأمین سلامت روان را در جامعه مهم دانست و ‌گفت: در شرایط کنونی، سلامت روان از اهمیتی ویژه برخوردار شده است؛ چراکه‌ جامعه اکنون دچار از هم‌گسیختگی اجتماعی است و بیش از هر زمان دیگری به سلامت روان و برطرف کردن نیازهای روحی محتاج است. اکنون شاهد هستیم شهرداری تهران با محوریت اداره سلامت در این حوزه اقدامات ارزشمندی انجام داده است. 

رئیس‌زاده افزود: تأمین سلامتی روح، روان و جسم پیچیده و سنگین است و تأمین آن به تنهایی از عهده هیچ نهاد و سازمانی ساخته نیست و حتی با هم‌افزایی همه نهادها نیز امکان تحقق کامل آن در شهری مانند تهران تأمین نخواهد شد.

وی بیان کرد: شهرداری باید خود را متکلف سلامت شهر بداند و باید تلاش کند دستگاه‌ها را ذیل خود جمع و با ایجاد هماهنگی سلامت شهر را تامین کند. جامعه پزشکی نیز آمادگی دارد با همبستگی و هم‌افزایی با مدیریت شهری، نشاط و روحیه امید و سرزندگی را در شهر تقویت کند.

کاهش ۵۰ درصدی سقط جنین؛ راهکار عبور از چالش جمعیتی

وجود 10 میلیون سالمند در کشور

در ادامه، حسام‌الدین علامه، دبیر کارگروه‌ جمعیت ریاست جمهوری نیز طی سخنانی در این همایش بیان کرد: هم‌اکنون ‌۹  میلیون و ۸۰۰ هزار سالمند معادل 11.5 درصد جمعیت کشور سالمند هستند و انتظار می‌رود این نرخ در سال ۱۴۲۰ به ۳۳ درصد به شرط افزایش نرخ باروری برسد. 

وی اضافه کرد: انتظار می‌رود متولدان سال‌های دهه ۵۰ تا ۷۰ در سال ۱۴۱۰ به سالمندی برسند. این مهم با توجه به کاهش نرخ فرزندآوری و‌ جمعیت منجر به بروز پدیده‌هایی مانند افزایش طلاق،  تجرد قطعی، افزایش تعداد زوج‌های جوان بدون فرزند یا دارای تنها یک فرزند شده است که این مهم منجر به پدیده سالمندان منزوی و تنها خواهد شد. 

علامه با بیان اینکه خانواده‌هایی که یک تا دو فرزند دارند، در این پدیده سالمندان تنها را رقم می‌زنند، گفت: شاهد شتاب نرخ سالمندی و به تبع آن سالمندان منزوی و تنها هستیم که برای رفع آن باید دولت، وزارتخانه‌های مختلف، شهرداری‌ها نقش‌آفرینی بیشتری کنند تا حال خوب برای سالمندان ایجاد شد. 

وی با اذعان به عملکرد نامطلوب صندوق‌های بازنشستگی گفت: صندوق‌های بازنشستگی اکنون ‌خدمات‌خوبی به سالمندان ارائه نمی‌کنند.‌ اکنون ‌نیازمند نقش‌آفرینی اجتماعی هستیم که این نقش در سه سال گذشته در اداره‌کل سلامت با اجرای برنامه‌های موفق به خوبی ایفا شده است اما تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله داریم. 

علامه بیان کرد: شهرداری در راستای ایجاد حال خوب رویدادهایی مانند نشاط سالمندی، گنجینه‌های شهر و مسابقات نشاط سالمندی را برگزار کرده است که در نوع خود بی‌سابقه است. 

دبیر کارگروه‌ جمعیت ریاست جمهوری به شهر تصویب قانون دوستدار سالمند با ۸ محور مختلف اشاره کرد و افزود: فضاهای عمومی باید برای دوستدار سالمند شدن مناسب سازی شوند. تکریم سالمندان با جدیت در دستور کار همه سازمان‌ها قرار گیرد و با اجرای برنامه‌های خاص جامعه را که دچار گسست نسلی است، آماده اجرای کامل این قانون کند. 

علامه به تغییر نگاه دولت به موضوع سالمندی اشاره و اظهار کرد: پیش‌نویس لایحه جامع حمایت از حقوق سالمندان در حال تدوین است و با تغییر نگاه از یک توصیه به الزام قانونی در تلاش هستیم خدمات ویژه‌ای به افراد ارائه کنیم. 

انتهای پیام