تحقیقات نشان میدهد رژیم غذایی حاوی مقدار زیادی غذاهای فوقفرآوری شده (UPFs) ممکن است به دندانهای جلوی بیرونزده در کودکان منجر شود. برای دههها، به غذاهایی که حاوی افزودنیهای شیمیایی مانند چیپس و شیرینی هستند، به دلیل خطرات سلامتیشان انتقاد شده است و مطالعات زیادی آنها را با بیماریهایی نظیر دیابت نوع ۲، بیماریهای قلبی و سرطان مرتبط کردهاند.
به گزارش انتخاب و به نقل از دیلی میل؛ کارشناسان پیشنهاد کردهاند که مصرف UPFها، که عمدتاً شامل مواد مصنوعی بیشتری نسبت به مواد طبیعی هستند، باید در رژیمهای غذایی کاهش یابد.
دانشمندان اسپانیایی که گروهی از کودکان خردسال را بررسی کردهاند، دریافتهاند که رژیم غذایی مملو از مواد غذایی فوقفرآوری شده که معمولاً نرم و بسیار خوشطعم هستند، بر رشد فک تأثیر منفی میگذارند.
دکتر لورا مارکز مارتینز، متخصص دندانپزشکی کودکان در دانشگاه کاتولیک والنسیا، توضیح میدهد که "جویدن نقش مهمی در توسعه صحیح فک بازی میکند، چون رشد استخوانها را تحریک کرده، عضلات صورت را تقویت میکند و تراز صحیح دندانها را ترویج میدهد."
"جویدن غذاهای جامد و فیبری، نظیر میوهها، سبزیجات یا پروتئینهای طبیعی، فکها را تمرین داده و به جلوگیری از مشکلاتی چون ناهماهنگی دندانها و رشد ناقص قوسهای دندانی کمک میکند. اما رژیم غذایی بر پایه غذاهای فوقفرآوری شده که نرم هستند و نیازی به تلاش زیاد برای جویدن ندارند، تأثیر منفی بر رشد فک دارند."
"این غذاها با عدم تحریک کافی عضلات و استخوانهای فکی، به ساختارهای استخوانی ناقص منجر شده و خطر ناهماهنگی دندانها و مشکلات تنفسی را افزایش میدهند."
تحقیقات نشان میدهند که کودکان بریتانیایی نیمی از کالری خود را از رژیم غذایی UPF دریافت میکنند و این رقم در کودکان هفت ساله به ۵۹ درصد میرسد. در یک مطالعه، محققان عادات غذایی، ساختار دندانی و شکل جمجمه ۲۵ کودک سه تا پنج ساله را بررسی کردند و دریافتند کودکانی که غذاهای نرمتری مصرف میکنند، بیشتر احتمال دارد که دندانهای جلو بیرونزده و فواصل طبیعی لازم بین دندانها را نداشته باشند، که برای رشد دندانهای بزرگتر در آینده ضروری هستند.
پروفسور تیم اسپکتر، یکی از برترین متخصصان رژیم غذایی در بریتانیا، به تلگراف گفت که درحال پیشرفت اپیدمی کوچک شدن فکها هستیم که در دو دهه اخیر شدت یافته است. او افزود که "ما شاهد افزایش چشمگیر مشکلات ارتودنسی در کودکان هستیم، شامل استفاده بسیار گسترده از براکتها و دندانپزشکی پرهزینه."
"علت اصلی این مشکل این است که ما به بچههایمان در تمام طول زندگیشان غذای نرم میدهیم، بنابراین فکها و عضلاتشان به درستی رشد نمیکنند."
اصطلاح UPFs به هر خوراکی اطلاق میشود که با رنگها، شیرینکنندهها و نگهدارندههایی که ماندگاریاش را افزایش میدهند، تهیه شده باشد. غذاهایی مانند وعدههای آماده، بستنی و کچاپ گوجهفرنگی برخی از مشهورترین نمونههای UPF هستند. این غذاها اغلب فاقد ارزش غذایی مطلوب هستند.
این غذاها با غذاهای فرآوری شده که هدفشان افزایش مدت نگهداری یا بهبود طعم است، مانند گوشتهای دودی، پنیر و نان تازه متفاوت هستند. بریتانیا بدترین وضعیت در اروپا را از نظر مصرف UPFها دارد، به طوری که تقریباً ۵۷ درصد از رژیم غذایی ملی را تشکیل میدهند.
آنها به عنوان یکی از عوامل اصلی چاقی، که به طور سالانه ۶.۵ میلیارد پوند برای درمان بیماریهای مرتبط با وزن مانند دیابت، بیماریهای قلبی و برخی سرطانها به NHS هزینه میبرد، شناخته میشوند.
سال گذشته، دادهها نشان دادند کودکانی که مقدار زیادی UPF مصرف میکنند، در سنین کم نشانههای اولیه سلامت قلبی ضعیف و عوامل خطر دیابت را نشان میدهند.
اخیراً، آمارها نشان داده که تقریباً نیمی از کودکان بریتانیایی در یک سال گذشته به دندانپزشک NHS مراجعه نکردهاند.
NHS توصیه میکند که کودکان حداقل سالی یک بار چکاپ دندانی داشته باشند زیرا دندانهایشان ممکن است سریعتر خراب شوند.