رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت گفت: وزارت بهداشت، بیماریهای منتسب به آلودگی هوا را در ۵۷ شهر طی سال ۱۴۰۲ بررسی کرده و نتایج نشان میدهد که میزان مرگهای منتسب به آلودگی هوا ۳۰هزار و ۶۹۲ نفر و سهم پایتخت از مرگهای منتسب به آلودگی هوا طی سال گذشته ۶ هزار ۹۳۹ نفر است.
به گزارش ایسنا، طبق آخرین بررسی وزارت بهداشت، هزینههای مرگهای منتسب به ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون در سال گذشته نیز ۱۲میلیارد دلار یعنی حدود ۶۰۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده است.
وزارت بهداشت بر اساس قانون موظف است آثار بهداشتی، اقتصادی و آمار و ارقام مرگهای منتسب به آلودگی هوا را با هدف حمایت طلبی و انجام اقدامات اثربخش به منظور کاهش این مرگها بررسی کند؛ بر همین اساس هم از سال ۹۶ تاکنون نسبت به محاسبه مرگهای منتسب به آلودگی هوا اقدام کرده و به تدریج هم بر تعداد شهرهایی که طی این بازه زمانی مورد بررسی قرار گرفتهاند، افزوده شده است.
در همین باره عباس شاهسونی، رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت گفت: آمار و ارقام بیانگر این است که حدود ۱۰ میلیون نفر در پایتخت سکونت دارند و به طور متوسط روزانه ۲.۵ میلیون نفر در سطح شهر تهران تردد میکنند. همچنین در ارتباط با طوفانهای گردوغبار باید گفت شدت مشکلات مواجهه با این پدیده در مناطق غربی، جنوبی و جنوبغرب کشور بیشتر است.
استاد دانشکده بهداشت و ایمنی دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی درباره شدت آلودگی هوای کشور گفت: نتایج بررسی وزارت بهداشت بیانگر این است که میزان ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون در ۲۵ درصد از روزهای سال گذشته حدود ۱۵ میکروگرم بر مترمکعب کمتر بوده و همچنین در ۷۵ درصد از روزهای سال گذشته (۱۴۰۲) از میزان رهنمود سازمان جهانی بهداشت بیشتر است.
کدام شهرها پاکترین و
کثیفترین هوا را دارند؟
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت اظهار کرد: شهرهایی مانند شاهرود، سنندج و ارومیه باکیفیتترین هوا را در سال گذشته (۱۴۰۲) داشتهاند؛ به طور مثال، میزان غلظت ذرات کمتر از ۲.۵ میکرون ۹۴ درصد روزهای سال گذشته در شهر سنندج از میزان رهنمود سازمان بهداشت جهانی کمتر است. این مولفه برای شاهرود و ارومیه به ترتیب ۸۲ و ۷۷ درصد است. این درحالیست که بررسیها بیانگر این است تعداد روزهایی که میزان ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون آن کمتر از رهنمودهای سازمان جهانی بهداشت باشد برای شهروندان تهرانی ۱۲ روز است که معادل ۳ درصد روزهای سال گذشته میشود.
وی با بیان اینکه شهرهای «زابل» و «ایرانشهر» طوفانهای گردوغبار را تجربه میکنند، اظهار کرد: شهرهای زابل و ایرانشهر، آلودهترین شهرهای کشور هستند. همچنین شهرهای تهران، اصفهان و مشهد که جزو کلانشهرهای ایران به حساب میآیند، غلظت بالای آلایندههای هوا را
تجربه میکنند.
ارتباط بیشتر ۴ بیماری با آلودگی هوا
شاهسونی در ادامه صحبتهایش درباره بیماریهای منتسب به آلودگی هوا توضیح داد: بررسیها بیانگر این است که چهار بیماری «سکته قلبی»، «سکته مغزی»، «سرطان ریه» و «بیماریهای مزمن انسداد ریویی» با آلودگی هوا ارتباط بیشتری دارند. سال ۲۰۱۶، سازمان جهانی بهداشت در گزارشی نوشت «آلودگی هوا» عامل اصلی سرطان ریه است و مواجهه طولانیمدت با آلودگی هوا میتواند خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش دهد.
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت درباره سهم سرطان ریه از میزان مرگومیرهای کشور اظهار کرد: سال گذشته، ۷۷۳ نفر به دلیل سرطان ریه جان خود را از دستدادهاند و سهم این بیماری از مرگهای منتسب به ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون ۱۴.۴ درصد است.
وی درباره سهم بیماریهای ایسکمیک قلبی از میزان مرگومیر کشور در سال گذشته نیز به ایسنا گفت: میزان سهم بیماریهای ایسکمیک قلبی از میزان مرگومیر در ۵۷ شهری که مورد بررسی قرار گرفتهاند، ۷ هزار و ۳۰۸ نفر و جزء مرگ منتسب به ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون این بیماریها نیز ۱۴.۷ درصد است.
شاهسونی بیان کرد: میزان مرگهای سکته مغزی به دلیل مواجهه طولانیمدت با ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون نیز ۳هزار و ۱۵۱ نفر طی سال گذشته گزارش شده و جزء مرگ منتسب سکته مغزی نیز ۱۴.۹ درصد است.
شاهسونی با بیان اینکه «جزء مرگ منتسب» سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۱ کاهش یافته، خاطرنشان کرد: سال گذشته، میزان سهم مرگهای منتسب به آلودگی هوا ۳۰هزار و ۶۹۲ نفر است که معادل ۱۲.۶ درصد از مرگهای کشور میشود و این در حالی است که میزان جزء مرگ منتسب به آلودگی هوا در سال ۱۴۰۱ معادل ۱۳.۹ درصد است. میانگین ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون سال ۱۴۰۱ در شهرهایی که مورد رصد و پایش قرار گرفتهاند ۳۵ میکروگرم بر مترمکعب است اما این میزان به ۳۰ میکروگرم در سال گذشته رسیده و کاهش داشته است.
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت ادامه داد: متاسفانه، میزان مرگهای منتسب به ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون در شهرهای «ماهشهر»، «ریگان»، «تهران»، «مشهد»، «اصفهان» و «اراک» از میانگین کشوری بیشتر است.
این استاد دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی در این باره افزود: سهم بیماریهای مزمن انسداد ریوی از میزان مرگومیر ناشی از بیماریهای منتسب به ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون در ۵۷ شهری که مورد رصد قرار گرفتهاند ۸۱۹ نفر است و به طور متوسط ۱۱.۴ درصد از مرگومیرهای ناشی از بیماریهای مزمن انسداد ریوی، منتسب به ذرات کمتر از ۲.۵ میکرون است.
چه میزان سوخت تولیدی کشور
استاندارد اروپا را دارد؟
وی ادامه داد: براساس ماده ۲ آییننامه فنی قانون هوای پاک، سوخت تولیدی کشور تا سال ۱۴۰۴ میبایست از استاندارد اروپا برخوردار باشد؛ اما سوال آن است که چه میزان از سوخت تولیدی کشور از استاندارد اروپا برخوردار است؟ همچنین قانون هوای پاک برای وزارت «صمت» در زمینه تولید خودروی استاندارد وظایفی درنظر گرفته است. ماده ۲ آییننامه قانون هوای پاک برای وزاتخانههای مختلف وظایفی در نظر گرفته است اما بسیاری از این قوانین مغفول واقع شده و
اجرا نشدهاند.