به گزارش گروه علمی ایرنا از دانشگاه تهران، نمایشگاه بینالمللی «هنر و فضای مابین؛ ایران-ژاپن» در مراسمی با حضور سیدحسین حسینی، سرپرست دانشگاه تهران، سفرای کشورهای ژاپن و کرواسی در تهران، روحالله نصرتی، معاون فرهنگی-اجتماعی و الهام امینزاده، معاون بینالملل دانشگاه تهران افتتاح شد.
حسینی، با اشاره به مراودات فرهنگی ایران و ژاپن با وجود فاصله جغرافیایی گفت: رابطه فرهنگی دو کشور به دیرینگی جاده ابریشم است. وجود یادگارهای فرهنگ باستانی ایران در گنجینه شوسوئین و موزههای دیگر ژاپن، نشان از اهمیت مراودات فرهنگی ایران و ژاپن دارد.
استاد دانشگاه تهران همکاریهای دانشگاهی را یکی از تجسمات روابط سازنده دوکشور خواند و افزود: سالهاست رشته زبان و ادبیات ژاپنی در دانشگاه تهران تدریس میشود. استادان ما همچنین پژوهشهای متعددی در زمینه مطالعات ژاپن، به ویژه هنر ژاپن انجام دادهاند. پتانسیل همکاری بیشتر در این زمینه و در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر وجود دارد. به ویژه فراهمساختن امکان تبادل دانشجو بین دانشگاه تهران و دانشگاههای ژاپن، راهکار مناسبی برای تعمیق پیوندهای دیرینه دو کشور است که باید برای آن برنامهریزی شود.
سفیر ژاپن در تهران نیز اهمیت ایران در جاده ابریشم را یادآور شد و گفت: روابط فرهنگی ایران و ژاپن از زمان ساسانیان وجود داشته و از همان زمان، فرهنگ ایران در ژاپن محترم شمرده میشده است. در هنر باستانی ژاپن ارجاعات متعددی به ایران وجود دارد و آثار هنری بسیاری از ایران در موزههای ژاپن نگاهداری میشود.
تاماکی تسوکادا، به استمرار روابط خوب دو کشور در دوره معاصر اشاره کرد و افزود: رابطه کنونی ایران و ژاپن نیز رابطهای استوار است، چرا که بر پایه اعتماد متقابل، اعتمادی برخاسته از علاقه دو فرهنگ به یکدیگر، بنا نهاده شده است.
امینزاده نیز گزارشی از وضعیت کنونی روابط دانشگاه تهران با دانشگاههای ژاپن، به ویژه در زمینه مطالعات ژاپن و زلزلهشناسی ارائه کرد.
دراگو شتامبوک، سفیر کرواسی در تهران، الهام اندرودی، دبیر علمی و اجرایی نمایشگاه و عضو هیأت علمی دانشکده معماری دانشکدگان هنرهای زیبای دانشگاه تهران، مجید منتظرظهوری، عضو هیأت علمی و رئیس اداره موزهها و فضاهای فرهنگی دانشگاه تهران و عضو هیأت علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی، سیدیحیی اسلامی، رئیس دانشکده معماری دانشکدگان هنرهای زیبای دانشگاه تهران، پروفسور رییچی میاکه، کوراتور نمایشگاه و پروفسور آکیرا تاتههاتا، مدیر موزه هنر مدرن سایتاما، از دیگر سخنرانان این مراسم بودند.
نمایشگاه «هنر و فضای مابین»، با تمرکز بر مفهوم آستانگی (MA) در هنر ژاپنی، مشتمل بر آثاری از معماران نامدار ژاپنی از جمله آراتا ایسوزاکی، شیگرو بان و ریو نیشیزاوا، تا ۱۸ بهمن سال جاری در باغموزه نگارستان دانشگاه تهران دایر است.