به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، سید جواد حسینی روز شنبه در سی و نهمین همایش روز ملی مددکار اجتماعی با عنوان "مددکاری اجتماعی و سیاستگذاری توانمندسازانه" در خانه اندیشمندان علوم انسانی گفت: تغییرات و دگرگونیهای جهان امروز سرعتی خیرهکننده دارد، بهگونهای که در امواج دنیای ارتباطی، از دنیای فیزیکال به سمت دنیای دیجیتال و از آنجا به سمت دنیای منتال و اکنون در حال ورود به دنیای متاورس هستیم. هرچقدر به سمت موجهای جدید حرکت میکنیم، سرعت دگرگونی افزایش مییابد، به طوری که از منظر جامعهشناسی میتوان جامعه امروز را جامعه طوفانی نام نهاد.
وی افزود: جامعهای طوفانی است که سرعت دگرگونیها روزافزون باشد. دومین ویژگی در جامعه طوفانی فراگیری دگرگونی در همه ابعاد زندگی و سومین ویژگی جامعه طوفانی این است دگرگونیها از سطح لایه رویی زندگی به لایههای عمیق عرصههای زیست بشر نفوذ کرده است. چهارمین مؤلفه این است که این دگرگونیها در بسیاری از عرصهها ناشناخته است. پنجمین ویژگی جامعه طوفانی این است که جامعه طوفانی جامعهای غافلگیرکننده است و به همین دلیل است که ایران نیز از این عرصه نتوانسته مصون بماند و جامعهشناسان امروز ایران این جامعه را با این ویژگیها البته با نامهای متعدد دیگری نام نهادهاند.
حسینی افزود: جامعه ایرانی با آسیبهایی مانند تورم بالای ۲۰ درصد، بیکاری بالای ۱۵ درصد، اجاره نشینی، ۱۴ میلیون جابجایی سالانه و حاشیه نشینی مواجه بوده که آسیبهای اجتماعی و ناهنجاریها را افزایش داده است.
وی اضافه کرد: برای کاهش و کنترل این آسیبها در دهه اول بعد از انقلاب، رویکرد آخرت نگرانه و اخلاق مدارانه با ابزار پند و اندرز به کار گرفته شد که در دهه دوم بعد از انقلاب به سیاست کنترلی و امنیتی با ابزار پلیس تغییر یافت.
حسینی ادامه داد: در دهه سوم انقلاب سیاست علمی و اجتماعی در برابر آسیبها آغاز شد. اگر با مسئله اجتماعی محور با رویکرد سیاسی نگاه شود، میزان عدم نتیجه بالاتر میرود و آن مسئله اجتماعی تبدیل به مسئله امنیتی میشود و آنگاه نیاز به جراحی دارد. جراحی هم خونریزی دارد و کم بازده است.
رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: جهت گیری اجتماعی در حل مسائل اجتماعی در عمل نتوانست موفق شود، چون نقش مددکاران اجتماعی را جدی نگرفتیم.
تدوین سند جامع راهبردی توانمندسازی
رئیس سازمان بهزیستی کشور اظهار داشت: امیدواریم با احیای مدل بهزیست محله که به زودی رونمایی خواهد شد با رویکرد توانمندسازی گامهای بالندهای در مسیر توانمندسازی هشت میلیون مددجوی بهزیستی و دو و نیم میلیون خانواده آنها که جمعاً ۱۰ درصد جمعیت کشور را تشکیل میدهند، برداریم.
حسینی خاطرنشان کرد: تمام شاغلان مؤسسات دولتی و غیردولتی بهزیستی بیش از هر چیز باید مددکار باشند و اگر کسی نگاه مددکاری نداشت، فلسفه وجودی اش در بهزیستی بی معنا خواهد بود. ما به جایی رسیدهایم که بهزیستی و کمیته امداد باید تغییر رویکرد دهند.
وی یادآور شد: سند جامع راهبردی توانمندسازی تدوین شده و به زودی رونمایی میشود.
رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: تمام ۱۷۰ مأموریت و وظیفه این سازمان با رویکرد اثربخشی توانمندسازی مورد بازنگری قرار میگیرد و به این اساس، مشمول تثبیت، تعدیل، تعطیلی و تأسیس میشود.
حسینی افزود: یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر اعانه بگیر داریم که اغلب آنها به زندگی مستقل و باکیفیت نمیرسند، چون نگاه ما اجتماع گرایانه، توانمندسازانه و خانواده محور نبوده و نیست.
وی تصریح کرد: اگر کودکی ۱۸ سال تحت پوشش بهزیستی است پس از رهسپاری از مرکز بهزیستی باید ببینیم آیا زندگی مستقلی پیش روی خود دارد، در این صورت میتوانیم بگوییم کار ما اثربخش است و اگر در وضعیت زندگی مستقل نیست، باید در کارمان تجدیدنظر کنیم.
رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به آمار دانشجویان و دانش آموختگان رشته مددکاری اجتماعی گفت: تمام این مددکاران یا در بهزیستی یا با طراحی شبکه داوطلبان مددکاران اجتماعی در این شبکه خواهند بود.
حسینی با تاکید بر اینکه باید به مددکاران اجتماعی، سختی کار تعلق گیرد، افزود: بهزیستی برای تصویب سازمان نظام مددکاری اجتماعی باید بیشتر تلاش کند و این کار را خواهیم کرد.
حسینی در پایان این نشست خاطر نشان کرد: مراکز مددکاری اجتماعی باید توسعه یابد. مراکز مثبت زندگی به مراکز مددکاری آسیب رسانده است به همین دلیل مراکز مددکاری احیا خواهند شد.