رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت می گوید: براساس گزارشهای سازمان جهانی بهداشت، آلودگی هوا، پس از «فشار خون»، دومین عامل مرگومیر انسانها در جهان است.
به گفته عباس شاهسونی، در این زمینه هم بررسیها نشان میدهد بخشی از دلایل شیوع فشار خون به دلیل آلودگی هوا است.
ارتباط بیشتر ۴ بیماری با آلودگی هوا
شاهسونی در ادامه صحبتهایش درباره بیماریهای منتسب به آلودگی هوا توضیح داد: آلودگی هوا، یک ریسکفاکتور محسوب میشود و بر انسانها از دوران «جنینی» تا «سالمندی» از جهات مختلف اثر میگذارد. آلودگی هوا نباید به عنوان عامل ابتلای چند بیماری در نظر گرفته شود؛ چرا که بر سلامت انسانها از وجوه مختلف اثر میگذارد. اما بررسیها بیانگر این است که چهار بیماری «سکته قلبی»، «سکته مغزی»، «سرطان ریه» و «بیماریهای مزمن انسداد ریویی» با آلودگی هوا ارتباط بیشتری دارند. سال ۲۰۱۶، سازمان جهانی بهداشت در گزارشی نوشت «آلودگی هوا» عامل اصلی سرطان ریه است و مواجهه طولانیمدت با آلودگی هوا میتواند خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش دهد.
بیش از ۳۰ هزار مرگ منتسب به آلودگی هوا در ۱۴۰۲
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت در این باره ادامه داد: وزارت بهداشت، بیماریهای منتسب به آلودگی هوا را در ۵۷ شهر طی سال گذشته مورد بررسی قرار داده و نتایج این بررسی بیان میکند که میزان مرگهای منتسب به آلودگی هوا ۳۰هزار و ۶۹۲ نفر در سال ۱۴۰۲ است. سهم پایتخت از مرگهای منتسب به آلودگی هوا طی سال گذشته ۶ هزار ۹۳۹ نفر است. همچنین سهم ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون از میزان مرگومیر کشور ۱۲.۶ درصد است. جامعه آماری ۴۸ میلیون نفری را مورد رصد و پایش قرار دادهایم.
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت ادامه داد: متاسفانه، میزان مرگهای منتسب به ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون در شهرهای «ماهشهر»، «ریگان»، «تهران»، «مشهد»، «اصفهان» و «اراک» از میانگین کشوری بیشتر است.
این استاد دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی در این باره افزود: سهم بیماریهای مزمن انسداد ریوی از میزان مرگومیر ناشی از بیماریهای منتسب به ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون در ۵۷ شهری که مورد رصد قرار گرفتهاند ۸۱۹ نفر است و به طور متوسط ۱۱.۴ درصد از مرگومیرهای ناشی از بیماریهای مزمن انسداد ریوی، منتسب به ذرات کمتر از ۲.۵ میکرون است.
وی ادامه داد: اگرچه ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون سبب مرگ برخی شهروندان میشود اما میزان مرگهای منتسب به آلودگی هوای کشور از میانگین جهانی کمتر است. کشورهای محدودی نسبت به انتشار وضعیت مرگومیرهای منتسب به آلودگی هوا اقدام کردهاند. وزارت بهداشت طبق قانون، آمار و ارقام بیماریها و مرگهای منتسب به آلودگی هوا را با هدف حمایت طلبی و انجام اقدامات اثربخش به منظور کاهش مرگهای منتسب به آلودگی هوا منتشر میکند.
شاهسونی با بیان اینکه میزان مرگهای منتسب به آلودگی هوا در کشور چین معادل یک میلیون نفر در سال است، توضیح داد: میزان مرگهای منتسب به آلودگی هوا در سطح جهان ۸ میلیون نفر در سال است.
وی با اشاره به تعداد مرگهای منتسب به آلودگی هوا توضیح داد: اگرچه میزان مرگومیر ناشی از ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون میبایست کاهش یابد اما تعداد مرگهای منتسب به آلودگی هوا یک شاخص ارزیابی برای وزارت بهداشت به حساب نمیآید و «جزء مرگ منتسب» برای وزارت بهداشت حائز اهمیت محسوب میشود.
سهم بیماریها از میزان مرگهای منتسب آلودگی هوا
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت درباره سهم سرطان ریه از میزان مرگومیرهای کشور اظهار کرد: سال گذشته، ۷۷۳ نفر به دلیل سرطان ریه جان خود را از دستدادهاند و سهم این بیماری از مرگهای منتسب به ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون ۱۴.۴ درصد است.
وی درباره سهم بیماریهای ایسکمیک قلبی از میزان مرگومیر کشور در سال گذشته نیز گفت: میزان سهم بیماریهای ایسکمیک قلبی از میزان مرگومیر در ۵۷ شهری که مورد بررسی قرار گرفتهاند، ۷ هزار و ۳۰۸ نفر و جزء مرگ منتسب به ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون این بیماریها نیز ۱۴.۷ درصد است.
شاهسونی بیان کرد: میزان مرگهای سکته مغزی به دلیل مواجهه طولانیمدت با ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون نیز ۳هزار و ۱۵۱ نفر طی سال گذشته گزارش شده و جزء مرگ منتسب سکته مغزی نیز ۱۴.۹ درصد است.
شاهسونی با بیان اینکه «جزء مرگ منتسب» سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۱ کاهش یافته، خاطرنشان کرد: سال گذشته، میزان سهم مرگهای منتسب به آلودگی هوا ۳۰هزار و ۶۹۲ نفر است که معادل ۱۲.۶ درصد از مرگهای کشور میشود و این در حالی است که میزان جزء مرگ منتسب به آلودگی هوا در سال ۱۴۰۱ معادل ۱۳.۹ درصد است. میانگین ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون سال ۱۴۰۱ در شهرهایی که مورد رصد و پایش قرار گرفتهاند ۳۵ میکروگرم بر مترمکعب است اما این میزان به ۳۰ میکروگرم در سال گذشته رسیده و کاهش داشته است.
میزان مرگهای منتسب به آلودگی هوا در دو استان
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت به عنوان مثال به میزان مرگهای منتسب به آلودگی هوای در دو شهر تهران و اراک طی سال گذشته اشاره کرد و گفت: میزان مرگ منتسب به آلودگی هوا در شهر تهران معادل ۶هزار و ۹۳۹ نفر است که سهم بیماریهای «مزمن انسداد ریوی» و «سرطان ریه» به ترتیب ۱۲۴ و ۱۷۳ نفر است. همچنین سهم بیماریهای «ایسکمیک قلبی» و «سکته مغزی» به ترتیب ۱۲۸۱ و ۶۹۷ نفر است.
وی طبق بررسیهای انجام شده، هزینههای مرگهای منتسب به ذرات معلق در شهر تهران در سال گذشته را معادل ۲ میلیارد و ۷۲۲ میلیون دلار معادل ۱۳۵ هزار میلیارد تومان خواند.
شاهسونی با بیان اینکه امسال آلودگی هوای کلانشهرها از هفته پایانی آذر آغاز شده، توضیح داد: تعداد مراجعهکنندگان به مراکز درمانی دولتی از ابتدای دی سال جاری به دلیل بیماریهای تنفسی غیرعفونی حدود ۳۰ درصد افزایش یافته است. به طور قطع، افزایش مراجعه به مراکز درمانی سبب تحمیل هزینه بیشتر بر سیستم بهداشتی و درمانی کشور میشود و همچنین هزینههایی برای مردم به دنبال دارد.
آلودگی هوا دومین عامل مرگ کودکان کمتر از ۵ سال در دنیا
وی با بیان اینکه جوانی جمعیت و حفظ سلامتی جمعیت جزو اولویتهای کشور است، توضیح داد: زنان باردار در مواجهه با آلودگی هوا میبایست در کانون توجه قرار گیرند. آلودگی هو، دومین عامل مرگ کودکان کمتر از ۵ سال در سطح دنیا به حساب میآید. آمار و ارقام بیانگر این است که یک کودک از هر ۱۰ کودک کمتر از ۱۵ سال در سطح جهان به بیماری آسم مبتلا است. دانشآموزانی که بیشتر از ۱۵ سال دارند و بنا به تصمیم کارگروه آلودگی هوا باید به صورت حضوری در مدارس حاضر شوند، باید در کانون توجه قرار گیرند.