شناسهٔ خبر: 70751857 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: خبرنامه دانشجویان ایران | لینک خبر

در روزنامه‌های امروز کشور چه گذشت؟؛

شهر جهنمی/ از فرمول تحقق یک وعده لازم تا آتش جلس

مطبوعات امروز کشور به موضوعات مختلفی پرداختند که مهم ترین آن آتش‌سوزی وسیع در کالیفرنیا بود که در پیشخوان خود عرضه کردند.

صاحب‌خبر -

به گزارش سرویس فرهنگی اجتماعی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛  خانه‌های ویران‌شده و شهری که از ویرانه‌هایش دود بلند می‌شود به‌همراه خیابان‌های خالی از سکنه، تصاویری آخرالزمانی را از یک منطقه مسکونی نشان می‌دهد. این تصاویر وحشتناک اما از غزه بمباران‌شده در غرب آسیا نیست، بلکه تصاویر شهر رویایی لس‌آنجلس آمریکاست. شهری که زمانی به شهر فرشتگان معروف بود، این‌روزها براثر آتش‌سوزی به یک جهنم تمام‌عیار و ویران تبدیل شده است.

صفحه اول روزنامه کیهان با این تیتر آغاز شد: کالیفرنیا در محاصره آتش و دود آمریکا 150 میلیارد دلار خسارت دید

آه کودکان و مادران غزه بالاخره دامن آمریکا را گرفت. طی 4 روز، بزرگ‌ترین آتش‌سوزی تاریخ ایالت کالیفرنیا، شهر «لس‌آنجلس» را خاکستر کرد. تا لحظه تنظیم این گزارش خسارت 150میلیارد دلاری به این شهر وارد شده است و این در حالی است که آمریکا برای ویرانی غزه 30میلیارد دلار به رژیم صهیونیستی کمک کرده بود!

مثل معروفی در ادبیات فارسی وجود دارد که می‌گوید «کسی که باد بکارد طوفان درو می‌کند.» مصداق تازه این ضرب‌المثل، آتش‌سوزی‌های این روزهای کالیفرنیا است. آمریکا طی 15 ماه گذشته با حمایت نظامی و مالی از رژیم صهیونیستی، صحنه‌های آخرالزمانی را در غزه خلق کرده بود. در غزه اسرائیل با بمب‌های آمریکایی، خانه‌ای‌، مدرسه‌ای‌، مسجدی، درمانگاهی و بیمارستانی نماند که ویران نکرده باشد. اما بالاخره آه کودکان مظلوم غزه و مادران فلسطینی دامن آمریکا را گرفت تا وضعیتی مشابه بر ایالت کالیفرنیا و شهر لس‌آنجلس حاکم شود. «جیمز وودز»، بازیگر آمریکایی که خواستار «کشتار قاطع مردم غزه» شده بود، پس از سوختن خانه‌اش در گفت‌وگو با شبکه «سی‌ان‌ان» مثل یک بچه گریه و زاری می‌کرد...!

آتش‌سوزی چگونه شروع شد؟

ماجرا از سه‌شنبه گذشته و بروز یک آتش‌سوزی در مناطق جنگلی این ایالت شروع شد. مقامات و رسانه‌های آمریکایی ادعا می‌کنند که شرایط آب و هوائی موجب این آتش‌سوزی خانمان‌سوز شده است. برخی گزارش‌ها نیز نشان می‌دهد که عامل انسانی در این آتش‌سوزی دخیل بوده است. آمریکایی‌ها می‌گویند بادهای قدرتمند و تند موسوم به «سانتا آنا» با سرعت 112 کیلومتر بر ساعت در گسترش آتش‌سوزی و ناتوانی دولت در مهار آتش‌سوزی مؤثر بوده است.

اداره ملی اقیانوس‌شناسی و شرایط جوی آمریکا هم می‌گوید: «تغییرات اقلیمی، از جمله افزایش گرما، خشکسالی طولانی و کاهش رطوبت هوا عوامل اصلی در افزایش خطر و گستردگی آتش‌سوزی‌های جنگلی در غرب آمریکا بوده است.»

به گفته مقامات آمریکایی، بخش زیادی از این منطقه با خشکسالی شدید رو‌به‌روست و گیاهان خشک عامل شکل‌گیری آتش‌سوزی‌ مهیب و پیشروی سریع آن است.

در ادامه وطن امروز در صفحه اول خود نوشت: شهر جهنمی

 نحوه مدیریت بحران در ایالت کالیفرنیا پس از آتش‌سوزی‌های گسترده در لس‌آنجلس، بر آتش اختلافات بین ۲ حزب دموکرات و جمهوری‌خواه افزوده ‌است. لس‌آنجلس حالا 5 روز می‌شود که در آتش می‌سوزد و تندباد آتشینی که منجر به این حادثه شده، قرار است تا سه‌شنبه هفته آینده نیز همچنان برفراز شهر بوزد.

مقامات دولتی و بخش خصوصی هر کدام گمانه‌زنی‌های متفاوتی از میزان خسارات بر جا مانده از این آتش‌سوزی بزرگ دارند. شرکت خصوصی آکوودر اعتقاد دارد تا به حال بین 135 تا 150 میلیارد دلار خسارت از این آتش‌سوزی بزرگ بر جا مانده ‌است. بانک آمریکایی جی پی مورگان نیز خسارت آتش‌سوزی در کالیفرنیا را ۵۰ میلیارد دلار برآورد کرد.

استیصال آتش‌نشانان

از ابتدای شکل‌گیری این آتش‌سوزی گسترده، گوین نیوسام، فرماندار کالیفرنیا همه نیروهای آتش‌نشانی ایالت را به کار گرفته است اما میزان پیشرفت در اطفای حریق، همچنان صفر درصد است.

ایران تیتر اصلی خود را این‌گونه آغاز کرد: وفاق دوستونی

پنجشنبه گذشته همایش «وفاق ملی» با سخنرانی رئیس جمهوری و حضور مدرسان، دانشمندان و پژوهشگران کشور در کتابخانه ملی برگزار شد. با تکیه بر سخنان رئیس جمهوری در این همایش، می‌توان گفت از نظر مسعود پزشکیان، «وفاق ملی» دو ستون دارد؛ حق و عدالت. وفاق ملی براساس این دو پایه این طور حاصل می‌شود: اگر در هر سخن و عمل یا توزیع اعتبارات، حق و عدالت معیار باشد، جایی برای نزاع اجتماعی و ستیز سیاسی باقی نمی‌ماند.

نزاع و ستیز زمانی اتفاق می‌افتد که حق و عدالت جای خود را به سهم خواهی بدون شایستگی، منیت و توزیع اعتبارات بدون نیازهای واقعی بدهد. سخنان پزشکیان را می‌توان اینطور خلاصه کرد: اخلاقی کردن سیاست و بازگشت به آرمان‌های اصیل همچون عدالت و ارزش‌های حق و حق طلبی، به عنوان راه مهار ستیزها و اختلاف‌ها.

حرف سیاسی چگونه است؟

مسعود پزشکیان سخنان خود را با این جملات آغاز کرد که برای سخنرانی وی «متونی تهیه کرده‌اند که ارزشمند و تأثیرگذار است، اما آنچه اهمیت بیشتری دارد، بیان چیزی است که از دل برمی‌آید و در متون از پیش آماده‌ شده نیست.» این سخن رئیس جمهوری از دو جهت درست است. مشکلات رقابت‌های سیاسی دیگر با حرف‌های رسمی اصلاح شدنی نیست. دیگر اینکه تأکید او بر حق و عدالت که پزشکیان آنها را نه فقط مبنای وفاق ملی، بلکه مبنای سیاست نامید، با بیان دردمندانه شنیدنی‌تر است تا متن مکتوب.

خراسان امروز را این طور شروع کرد: سریال آتش، این قسمت هالیوود

 آتش‌‌‌‌سوزی در لس‌‌‌‌آنجلس به‌‌‌‌ویژه هالیوود و مناطق اعیانی که افراد ثروتمند و سلبریتی‌‌‌‌ها در آن زندگی می‌‌‌‌کنند حدود ۵۰ میلیارد دلار خسارت وارد کرده و با واکنش‌‌‌‌های جهانی مختلفی هم مواجه شده است در این پرونده ماجرا را از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار دادیم.

 چیزی شبیه فیلم‌‌‌‌های هالیوودی، آتشی بزرگ که انگار با جلوه‌‌‌‌های ویژه رایانه‌‌‌‌ای ساخته شده؛ اما واقعاً هزاران خانه را در یکی از گران‌‌‌‌ترین شهرها و مناطق دنیا ویران می‌‌‌‌کند و با اتمسفری خاص از روز سه شنبه  ادامه دارد.

جوان نوشت: آتش‌نشانی با کیف زنانه در بزرگ‌ترین حریق تاریخ امریکا!

تشابه عجیب خاکستر باقی‌مانده از آتش‌سوزی‌های لس‌آ‌نجلس با ویرانی‌های غزه از بالا، برخی از عوام و خواص را واداشت تا مقایسه کنند و این را چوب خدا بدانند. هرچند کسان دیگری ممکن است این تحلیل‌ها را نپسندند و انتقام خدا را سخت‌تر از این رفتار طبیعت بدانند، اما داغ غزه چنان بر بشریت سنگین است که دنبال منتقم می‌گردند و حتی نمونه‌هایی از هنرمندانی را که برای ویرانی غزه هورا می‌کشیدند، نام بردند که حالا خانه چندمیلیون‌دلاری آنان در آتش سوخته است؛ و این نکته‌ای است که باید خردمندان دریابند! برخی دیگر از این زاویه نگاه خارج شدند و به ناتوانی امریکا در خاموش‌کردن این آتش پرداختند ولی باز هم نتوانستند مقایسه نکنند و نوشتند که اگر همین ناتوانی در کشوری دیگر از جمله ایران بود، چه‌ها که در رسانه‌های لندنی و در اپوزیسیون ایران نمی‌شد!

  در ادامه جام جم نوشت: آتش جلس!

وقوع آتش‌سوزی مهیب در ایالت کالیفرنیای آمریکاکه به عنوان حریق با تصاویرآخرالزمانی از آن یاد می‌شود، در حالی وارد چهارمین روز خودشده که دراین حادثه،تاکنون ۱۰نفرکشته و هزاران نفر بی‌خانمان شده‌اند. این در حالی است که احتمال افزایش تلفات وجود دارد.

هزاران آتش‌نشان در عملیات اطفای حریق از ساحل اقیانوس آرام تا پاسادنا حضور دارند که تلاش‌های آنان برای خاموش‌سازی آتش ناموفق بوده است. براساس گزارش‌ها، خسارت‌های مادی بین ۱۳۵ تا ۱۵۰ میلیارد دلار برآورد شده است. درحالی‌که مقامات محلی وزش شدید باد، کاهش بارندگی و خشک شدن پوشش گیاهی را دلایل وقوع آتش‌سوزی اعلام‌کرده‌اند، یک مظنون متهم به ایجاد حریق عمدی کنت در لس‌آنجلس دستگیر شده است.

در ادامه همشهری چنین نوشت: چوب خدا

آتش‌سوزی از کجا تا کجا؟

آتش‌سوزی در لس‌آنجلس از 4 روز پیش به این سو شروع شده و مساحت زیادی از حومه این شهر طعمه حریق شده است. آنچه تا‌کنون از این آتش‌سوزی می‌دانیم:

آتش‌سوزی لس‌آنجلس: یکی از پرهزینه‌ترین بلایای طبیعی در تاریخ تبدیل برخی محله‌ها به خاکستر: برخی محله‌ها به‌طور کلی به خاکستر تبدیل شده‌اند.

دشواری دسترسی: غیرممکن‌بودن دسترسی به بسیاری از مناطق آسیب‌دیده به‌دلیل افتادن تنه‌های درختان بازداشت یک نفر در محله «وودلند هیلز» لس‌آنجلس به ظن اقدام به آتش‌سوزی وحشت اهالی مرکز شهر لس‌آنجلس: به‌دلیل ارسال اشتباه یک پیام هشدار به تلفن‌های همراه آنان مبنی بر نزدیکی آتش به آن‌ها غارت و دزدی از خانه‌ها: انتشار گزارش‌هایی درباره غارت و دزدی از خانه‌ها همزمان با تخلیه اضطراری

خانه‌ها برقراری منع آمدوشد شبانه: در برخی محلات لس‌آنجلس به‌دلیل غارت و ناامنی

حادثه جانبی: برخورد یک پهپاد با هواپیمای آتش‌نشانی حین اطفای حریق و فرود اضطراری هواپیمای آسیب‌دیده

کمبود نیروی امدادی: مقامات محلی لس‌آنجلس علت ادامه آتش‌سوزی را کمبود نیرو عنوان کرده‌اند.

در پایان، فرهیختگان تیتر اصلی خود را چنین انتخاب کرد: استقبال داغ

صحنه‌های آخرالزمانی مخابره شده از لس‌آنجلس بزرگ‌ترین شهر ایالت کالیفرنیا برای همه جهان شوکه‌کننده بوده است؛ عامل این ویرانی جنگ و یا به‌کارگیری سلاح هسته‌ای نیست، بلکه آتش‌سوزی‌ای که در نقطه‌ای احتمالاً بر اثر یک عامل انسانی آغاز شده، یک منطقه شهری مهم آمریکا را ویران کرده است.

لس‌آنجلس در چند جهت جغرافیایی درگیر 5 آتش‌سوزی متفاوت است؛ گویی نیروهای دشمن از چند محور در حال پیشروی به مرکز این منطقه‌اند. بزرگ‌ترین آتش‌سوزی، مربوط به جایی است که طبیعتاً به دلیل وجود آب باید نقطه امید باشد؛ منطقه‌ای چسبیده به اقیانوس.

منطقه شهری مالیبو تقریباً به طور مؤثری بر اثر آتش‌سوزی نابود شده است. این آتش‌سوزی را فقط اقیانوس متوقف کرده است. تصاویری که از بزرگراه اقیانوس آرام منتشر شده این مسئله را نشان می‌دهد. این بزرگراه تقریباً موازی با خط ساحلی کشیده شده و تنها چند ده‌متری با آب فاصله دارد.

در فاصله میان بزرگراه و اقیانوس، یک ردیف منزل مسکونی وجود دارد که به طور کامل خاکستر شده است؛ طبیعت، آنچه به انسان‌ها مربوط بوده را ویران کرده و تنها هنگامی که به بخشی از خودش رسیده، آرام‌گرفته است.

تصاویر شهری نیز نشان می‌دهد بسیاری از درختان سالم مانده؛ اما خانه‌های چوبی کاملاً نابود و با زمین یکی شده‌اند. این تصاویر و آنچه می‌توان از آن‌ها ساخت و پرداخت، نشان می‌دهد آمریکا و جهان احتمالاً بار دیگر با تفاسیر مختلف و متضادی درباره روابط میان انسان‌ها و محیط‌زیست روبه‌رو خواهند شد.

گزارشی از امیر کریمی