به گزارش خبرنگار گروه علمی ایرنا، خوابگاههای دانشجویی یکی از خاطرهانگیزترین فضاهای تحصیلی برای هر دانشجویی است و میتوان گفت خانه دوم این افراد است. خانهای که امکانات خانه پدری را ندارد و به دلیل کاستیها و شرایطی که در آن حاکم است وضعیت تحصیلی دانشجویان را نیز تحت شعاع خود قرار داده است.
همانطور که گفته شد زندگی در خوابگاههای دانشجویی برای افرادی که شهر و خانه خود را برای ادامه تحصیل رها کردهاند آسان نیست. ظرفیت محدود، مسائل بهداشتی، محدودیت دسترسی به اینترنت، فاصله از دانشگاه و بسیاری موارد دیگر از مشکلاتی است که خوابگاههای دانشجویی دارند.
البته این مشکلات از دید وزیر علوم، تحقیقات و فناوری پنهان نبوده است و در این روزها پس از بازدید از خوابگاههای دانشگاهها بارها به نسبت به وضعیت نامناسب آنها انتقاد داشتند و از برنامه وزارتخانه برای حل مشکلات سخن گفتهاند.
در این زمینه گفتوگویی با سید حسین حسینی سرپرست دانشگاه تهران داشتیم. وی گفت: متاسفانه وضعیت خوابگاههای دانشگاههای تهران مناسب نیست و دلایل متعددی در این امر دخالت دارند.
وی ادامه داد: یکی از مشکلات خوابگاههای دانشجویی دانشگاه تهران این است که بسیاری خوابگاهها قدیمی هستند و نیاز به بازسازی دارند؛ اما در این سالها به بازسازیها این خوابگاهها کمتر توجه شده است و در مواردی حتی میتوان گفت بازسازی انجام نشده است.
سرپرست دانشگاه تهران گفت: برخی خوابگاههای دانشجویی دانشگاه تهران در سطح شهر استانداردهای لازم برای اسکان دانشجویی را ندارند. همچنین به دلیل اینکه اصلا این بناها خوابگاه نبودهاند و تغییر کاربری در مورد آنها انجام شده است، شرایط لازم و مناسب را برای اقامت دانشجویان جوان و آینده ساز کشور ندارند.
ظرفیت پذیرش دانشگاهها با امکانات خوابگاهی تناسب ندارد
وی تصریح کرد: از دیگر مشکلات خوابگاههای دانشجویی دانشگاه تهران متناسب نبودن ظرفیت پذیرش دانشجویان با امکانات دانشگاه است و به بیان ساده باید بگویم که ظرفیت دانشگاهها نسبت به پذیرش دانشجویان افزایش نیافته است.
برای مثال امسال در اواخر مهرماه سازمان سنجش حدود یک هزار نفر ظرفیت دانشجویی را افزایش داد. در حالیکه دانشگاه شرایط لازم برای این افزایش پذیرش را نداشت. از سوی دیگر امکان بازگشت این دانشجویان وجود نداشت؛ در نتیجه مجبور شدیم امسال ساختمان برای اسکان دانشجویان اجاره کنیم که حتی این ساختمانها نیز شرایط مناسب برای سکونت دانشجویان را ندارد.
سرپرست دانشگاه تهران گفت: برای حل مشکل خوابگاهی دانشجویان باید مجموعهای تمهیدات ایجاد شود. این تمهیدات به صورت کوتاه مدت، میان مدت و درازمدت است. در مورد تمهیدات کوتاه مدت جابهجاییهایی که بین دو ترم انجام میشود و بخشی از دانشجویان ما دانش آموخته و فارغ التحصیل میشوند، ظرفیت های خالی در خوابگاه ها ایجاد میشود و در نتیجه آن اتاقهایی که با تراکم بالای دانشجویان مواجه هستند را جابهجا میکنیم و شرایط تا حدودی بهتر میشود.
وی توضیح داد: راه حل میان مدت ما برای حل مشکلات خوابگاههای دانشجویی بازسازی آنها است که باید با فوریت رسیدگی شود. دانشگاه تهران زمینی نیز برای ساخت خوابگاههای دانشجویی اختصاص داده است اما چون هنوز به مرحله کلنگزنی نرسیدهایم ترجیح میدهم صحبتی در این زمینه نداشته باشم؛ اما به محض اینکه اقدامات ما به نتیجه برسد اعلام میکنم.
کاهش ظرفیت خوابگاهی متاهلان دانشگاه تهران
حسینی در خصوص خوابگاه متاهلان دانشگاه تهران نیز گفت: وضعیت خوابگاه متاهلان نیز خوب نیست به خصوص پس از آنکه خوابگاه متاهلان در سعادت آباد به دلیل سازه نامناسب فروخته شد شرایط سختتر شد و ظرفیت ما در این بخش کاهش یافت.
وی افزود: برای رفع این مساله پروژهای را در امیرآباد شروع کردیم که به دلیل ارتفاع این ساختمان مشکلاتی با سازمان هواشناسی داشتیم. علاوه براین تامین منابع برای ساخت این ساختمان نیز با دشواری انجام میشود و منابع پیش بینی شده برای ساخت آن در شرایط موجود کافی نیست.
سرپرست دانشگاه تهران در ادامه گفت: هم اکنون دانشگاه تهران ۳۰۰ واحد خوابگاه متاهلان دارد. این تعداد با شعار جوانی جمعیت و وظایف دانشگاهها در این قانون و لزوم تامین خواگاه متاهلان همخوانی ندارد و ضروری است تمهیداتی در این زمینه اندیشیده شود.
وی در پایان بیان کرد: ظرفیت خوابگاههای دانشجویی دانشگاه تهران ۱۰ هزار نفر است؛ اما هم اکنون ۱۱ هزار نفر در این خوابگاهها ساکن هستند. یعنی یک هزار نفر بیش از ظرفیت در خوابگاههای دانشگاه تهران زندگی میکنند.