به گزارش جماران؛ به نقل از شفقنا، فرزند آیت الله هاشمی رفسنجانی با بیان اینکه ۲۰ سال است حاکمیت کشور را افراط فرا گرفته گفت: باید با غافلگیری، کار را از آنها گرفت و به افراد عاقلی بدهیم که به فکر رفاه و معیشت مردم باشند و در کنار این دو به دین مردم هم بپردازند و آن موقع است که مردم دین را خوب می پذیرند و دولت اسلامی مورد قبول مردم را خواهیم داشت.
محسن هاشمی در آئین هشتمین سالگرد ارتحال آیت الله هاشمی رفسنجانی که در مجتمع فرهنگی و هنری امام برگزار شد، اظهار داشت: اگر بخواهیم تعامل میان واقع گرایی و آرمان گرایی را از منظر مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی بیان کنیم، تنها راه این است که «عملگرایی» را بین واقع گرایی و آرمان گرایی قرار دهیم.
وی افزود: اگر بحث «عملگرایی» در کنار آرمانگرایی مطرح شود، مرحوم آیت الله هاشمی از معدود شخصیت هایی است که هم واقع گرا و هم آرمان گراست. وقتی یک آرمانی مدنظر افراد قرار بگیرد فقط باید واقعیت روشن شود سپس راه رسیدن به آن آرمان تبیین شود و بعد با عملگرایی به آن دست یافت.
وی بیان داشت: در رویکردی که در ۳۰ سال قبل از انقلاب یا ۱۰ سال بعد از انقلاب در ایران مطرح بود، تعامل بین دین و دنیا صحیح شکل نمی گرفت؛ یعنی نظریات مارکسیستی یا به قول برخی مارکسیست اسلامی به سبکی در کشور به طور جدی ورود پیدا کرده بود و در مبارزات هم نقش داشت. یعنی آن موقع شعارهایی داده می شد که روشنفکران درباره مبارزه و سرمایه گذاری یا طبقات مختلف اجتماعی یا مساوات در توزیع ثروت و امکانات به صورت جدی مطرح می کردند به گونه ای که رژیم پهلوی را می ترساند اما این تعامل صحیح بین دین و دنیا شکل نگرفت و گروه هایی مانند مجاهدین خلق و فرقان نمونه هایی بودند که حضور داشتند و با ترورهایی که انجام دادند بسیاری از بزرگان ما را گرفتند.
وی به نمونه هایی از این تفکر در بعد از انقلاب اشاره کرد و گفت: این تفکر با ساخت مترو بعد از انقلاب مخالفت کردند و در سال ۱۳۶۰ مصوبه ای دادند که ایران به مترو نیاز ندارد بنابراین نباید ساخته شود حتی شرکت مترو باید منحل شده و امکاناتش در اختیار سایر قرار بگیرد و نیروهای آن هم در وزارتخانه ها توزیع شوند. اینجا آیت الله هاشمی رفسنجانی با آن نگرش آرمان گرایانه عمل گرایانه خود با مجمع نمایندگان تهران به میدان می آید و می گوید که نه تنها تهران بلکه دیگر کلانشهرها هم مترو نیاز دارند و سپس خطبه طولانی یکساعته درباره ساخت مترو می خواند و سپس مصوبه هیئت دولت را تغییر می دهد و شرکت مترو فعال می شود.
رئیس سابق شورای شهر تهران به نمونه دیگری از نگرش آرمانگرایانه عملگرایانه مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی اشاره کرد و افزود: آرمان ایشان در اوج جنگ این هست که همه جوانان باید بتوانند از امکان تحصیل برخوردار شوند و لذا قبل از انقلاب، بنیاد فرهنگی رفاه را با کمک اخوان فرشچی تاسیس می کند و همین تفکر در ذهنش بوده است که نباید جوانان ما از رفتن به دانشگاه و تحصیلات عالیه محروم باشند و لذا دانشگاه آزاد اسلامی را در سال ۱۳۶۳ تاسیس می کند.
وی افزود: ایشان عمل گرایانه کاری می کند که در زمان فوت، در ۴۰۰ شهر ایران دانشگاه آزاد داریم با امکانات اعم از کتابخانه و فضای آموزشی و آزمایشگاه و سالن ورزشی و خوابگاه و… . شما اگر سری به سایت دانشگاه بزنید می بینید که تعداد دانشجو از مرز ۹ میلیون نفر عبور می کند بدون اینکه امکاناتی از دولت دریافت کرده باشد.
وی ادامه داد: در نتیجه اگر بخواهم با یک کلمه موضوع آرمان گرایی آیت الله هاشمی رفسنجانی را برای زندگی مردم در نظر بگیرم، می توانم بگویم که ایشان توسعه کشور را از هر جهت به عنوان یک آرمان جدی در نظر داشت و از مردم و مسئولین میخواهد که به ان اهمیت داده و آن را اولویت قرار بدهند.
وی گفت: جالب است بدانید که بعد از سقوط شاه و زمانی که قرار شد کشور را اداره کنیم، آرمان آیت الله هاشمی رفاه معیشتی مردم بود و این واژه «رفاه» از همان بنیاد فرهنگی رفاه قبل از انقلاب در ذهنشان نقش بسته بود و لذا وقتی قرار شد فروشگاه هایی برای توزیع کالا ایجاد بشود، از ایشان پرسیدم نام این فروشگاه ها را چه چیزی بزاریم، گفتند «رفاه» و فروشگاه های زنجیره ای رفاه و شهروند اینگونه ایجاد شدند. آرمان آیت الله هاشمی رفسنجانی برای کشور، رفاه و معیشت مردم بود و می گفت اگر حاکمیت نتواند این رفاه را برای معیشت مردم فراهم کند، بقیه مسائل آن قابل حل است.
وی خاطرنشان کرد: در هر صورت نگاه آیت الله هاشمی به دین و دنیا همان نگاه عمل گرایانه برای رسیدن به اهداف است و شما توجه کنید اهدافی که ایشان تعیین می کند، ۹۰ تا ۹۹ درصد آن اهداف محقق می شود و همین ایشان را به انسان فراشکوفا تبدیل می کند.
هاشمی گفت: در مورد مسائل سازندگی در کشور میبینید که در اوج جنگ که هنوز قطعنامه را نپذیرفتیم ایشان با امام راحل صحبت میکند که نتیجه این شد که دستور دادند برنامه پنج ساله عمرانی کشور نوشته شود و این اولین دستور امام برای برنامه پنج ساله در سال ۶۷ است یعنی قبل از اینکه ایشان رئیس جمهور بشوند. همینطور وقتی به این نتیجه می رسند که جنگ نمی تواند ادامه پیدا کند باز با آن نگاه عملگرایانه شان موضوع «جنگ جنگ تا پیروزی» را با امام خمینی مطرح میکنند که باید روش دیگری را انتخاب کنیم و این روش انجام می شود.
وی ادامه داد: کارشناسان در دولت سازندگی عنوان کردند که کشور در سال های آینده به ۱۰۰ میلیون تن سیمان نیاز داریم و لذا به ساخت کارخانه سیمان دستور دادند و الان ما در وضعیتی هستیم که ماهیانه ۷۵ میلیون تن سیمان داریم تولید می کنیم و این رقم را به ۱۰۰ میلیون تن هم می توانیم برسانیم.
وی تصریح کرد: وضعیتی که امروز در فولاد و پتروشیمی و اکثر تولیداتی که در کشور داریم، مرهون آن نگاه آرمان گرایانه آیت الله هاشمی به رفاه و معیشت مردم و دین و دنیای مردم با هم هست که اگر آن نگاه نبود الان نمیتوانستیم تحمل کنیم یعنی این مقاومت که الان از آن حرف زده می شود در واقع پایه اصلی اش همان نگاهی است که آیت الله هاشمی برای توسعه کشور داشت و اگر نبود الان کشور دچار مشکل می شد.
هاشمی در پایان تاکید کرد: اگر تعامل بین آرمان گرایی و عملگرایی و واقع گرایی نباشد، آرمانگرایی و واقعگرایی نمی توانند در یک مسیر درستی قرار بگیرند. بنظرم روحانیت باید دین و دنیای مردم را باهم ببیند و نگذارد این مشکلاتی که الان در جامعه اسلامی به وجود آمده است و دلیل اصلی آن هم افراطی است که ۲۰ سال است بخش هایی را فرا گرفته، ادامه یابد. باید کار را از این عده گرفت و به افراد عاقلی بدهیم که به فکر رفاه و معیشت مردم باشند و در کنار این دو به دین مردم هم بپردازند و آن موقع است که مردم دین را خوب می پذیرند و دولت اسلامی مورد قبول مردم را خواهیم داشت.