جوان آنلاین: چند روزی است که صحبت از بروز و شیوع ویروس جدید چینی در کشور چین و برخی نقاط دیگر دنیا میشود و نوعی ترس و دلهره در جامعه به وجود آمده و بسیاری افراد تصاویر ذهنی روزهای کرونایی جهان را در ذهن خود مرور میکنند و این موضوع تداعی میشود که آیا آن روزهای خاص و محدود کننده کرونایی قرار است مجدد در جهان تکرار شود.
به گزارش فارس،
در ایران نیز شیوع آنفلوآنزا و بیماریهای تنفسی بسیاری افراد را روانه مراکز درمانی کرده یا در خانه در بستر رختخواب ساکن کرده است؛ البته بنا به گفته مقامات ارشد وزارت بهداشت هنوز این ویروس در ایران مشاهده نشده است، اما آیا این ویروس ترسناک و کشنده است یا روالی معمول دارد و با رعایت نکات ساده بهداشتی میتوان تا حد بسیار زیادی از درگیری با آن مصون ماند.
هر چند شواهد نشان میدهد این ویروس حداقل از ۶۰ سال قبل در دنیا بوده است، اما این ویروس اولین بار در سال ۲۰۰۱ در آزمایشگاهی در هلند شناسایی شد. متاپنوموویروس انسانی یا HMPV یک ویروس تنفسی است که علائمی مشابه سرماخوردگی و آنفلوآنزا ایجاد میکند. این ویروس در فصل پاییز و زمستان همانند بسیاری از ویروسهای دیگر هرساله افرادی را به بیماری شبیه سرماخوردگی مبتلا میکند و در برخی افراد به ویژه اطفال ممکن است بیماری شدیدتری نیز ایجاد کند. در حالی که این بیماری به طور کلی خفیف است، میتواند منجر به عوارض شدید مانند ذات الریه شود به ویژه در نوزادان، افراد مسن و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند. هر چند شواهد نشان میدهد این ویروس حداقل از ۶۰ سال قبل در دنیا بوده است، اما این ویروس اولین بار در سال ۲۰۰۱ در آزمایشگاهی در هلند شناسایی شد.
HMPV یک ویروس RNA تک رشتهای است که همانند آنفلوآنزا از طریق قطرات تنفسی یا تماس با سطوح آلوده پخش میشود. علائم آن شامل سرفه، تب، گرفتگی بینی و خستگی است که حدود سه تا شش روز بعد از ورود ویروس به بدن ایجاد میشوند (دوره کمون). در حال حاضر هیچ واکسن یا درمان ضد ویروسی خاصی برای HMPV وجود ندارد، اما این ویروس هنوز مشکل بهداشتی جدی در دنیا محسوب نمیشود.
درمان در درجه اول شامل درمان علامتی است. علائم و نشانههاعفونت ناشی از HMPV میتواند طیف وسیعی از علائم را ایجاد کند. این علائم معمولاً شبیه به علائم سرماخوردگی و آنفلوآنزا هستند و شامل موارد زیر است:
سرفه
- تب
- آبریزش بینی
- گلودرد
- تنگی نفس
- خستگی
چه گروههایى پرخطر هستند؟
برخی از گروهها بیشتر در معرض خطر عفونت HMPV قرار دارند.
این گروهها شامل:
- کودکان زیر ۵ سال
در برخی موارد، ویروس اچ ام پی وی میتواند به عفونتهای جدی تری مانند برونشیت یا ذات الریه منجر شود، به ویژه در افرادی که دارای مشکلات زمینهای تنفسی هستند. راه انتقالویروس HMPV عمدتاً از طریق قطرات تنفسی که در هنگام سرفه یا عطسه فرد آلوده منتشر میشود، منتقل میشود. همچنین تماس با سطوح آلوده به ویروس نیز میتواند عامل انتقال باشد. ویروس اچ ام پی وی در مکانهای شلوغ و بسته مانند مدارس، مهد کودکها و بیمارستانها و اماکن تجمعی راحتتر گسترش مییابد. پیشگیری از ویروس HMPV پیشگیری از عفونت HMPV (اچ ام پی وی) شامل رعایت نکات بهداشتی خصوصاً برای سالمندان و کودکان است
این نکات عبارتند از:
شستن دستها به طور منظم و صحیح
- استفاده از ماسک در مکانهای شلوغ
- خودداری از تماس نزدیک با افراد بیمار
- ضدعفونی کردن سطوح در معرض تماس
- رعایت آداب سرفه و عطسه
- برقراری تهویه مناسب
سالمندان بالای ۶۵ سال
- افراد مبتلا به بیماریهای مزمن تنفسی مانند آسم یا بیماریهای ریوی
- افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، مانند بیماران سرطانی یا افرادی که پیوند عضو دریافت کردهاندعوارض ویروس HMPV در بیشتر موارد، عفونت HMPV (اچ ام پی وی) خفیف است و بهبود مییابد. اما در برخی افراد میتواند عوارض جدی تری ایجاد کند، از جمله:- برونشیت- ذات الریه- تشدید مشکلات تنفسی در افرادی که به بیماریهای مزمن مبتلا هستند.