شناسهٔ خبر: 70712032 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

ویروس جدید هلندی است/ نگران شیوع HMPV باشیم؟

پنج سال از اولین اخبار مربوط به کووید-۱۹ می‌گذرد و حالا در چند وقت اخیر گزارش‌هایی از یک ویروس تنفسی ناشناخته منتشر شده که نگران‌هایی را ایجاد کرده است.

صاحب‌خبر -

ویروسhMPV برای اولین بار در سال ۲۰۰۱ توسط دانشمندان هلندی در گروهی از کودکان که آزمایش‌های آنها برای سایر ویروس‌های تنفسی شناخته شده منفی بود، کشف شد. اما تحقیقات نشان می‌دهد این ویروس مدت‌ها قبل از این کشف هم وجود داشته و چیز جدیدی نبوده است چرا که آزمایش نمونه‌های دهه ۱۹۵۰ آنتی‌بادی‌هایی علیه این ویروس را نشان داد که عفونت‌ها حداقل برای چندین دهه شایع بوده است.

علائم و جزئیات

داده‌های تحقیقاتی در استرالیا قبل از همه گیری کووید نشان داد که hMPV سومین ویروس شایع در بزرگسالان و کودکانی است که عفونت‌های تنفسی دارند. HMPV شبیه ویروسی است به نام ویروس سنسیتیال تنفسی یا R.S.V که در ایالات متحده بیشتر شناخته شده است. هچنین مطالعاتی ثابت کرد این بیماری‌های تنفسی در تمام کودکان و اوایل کودکی اشخاص وجود دارد و سبب میشود تا در بزرگسالی اگر قرار است مجدد این بیماری را بگیرند، به طور خفیف بگیرند و آسیب جدی به شخص وارد نشود. در کودکان خردسال، hMPV بیشتر باعث عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی می‌شود و علائمی مانند آبریزش بینی، گلودرد، تب و همچنین عفونت گوش را دارد. این علائم معمولاً در عرض چند روز تا یک هفته در کودکان و ۱-۲ هفته در بزرگسالان برطرف می‌شوند. در موارد نادر نیزhMPV می‌تواند منجر به عفونت‌های شدید شود.

واکنش در افرادی با بیماری‌های زمینه ای

اگرچه اکثر عفونت‌های HMPV نسبتاً خفیف هستند، اما می‌تواند باعث بیماری شدیدتر در افرادی با شرایط پزشکی زمینه‌ای مانند بیماری قلبی شود. عوارض جانبی می‌تواند شامل تنگی نفس، تب و خس‌خس سینه باشد. hMPV همچنین می‌تواند بیماری‌های ریوی از پیش موجود مانند آسم یا آمفیزم را بدتر کند. علاوه بر این، عفونت می‌تواند در افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف، به ویژه افرادی که پیوند مغز استخوان یا ریه داشته‌اند، جدی باشد. اما ماهیت بیماری خفیف است و با وجود هرگونه همه گیری شناخته شده در گذشته نشان می‌دهد که دلیلی برای نگرانی وجود ندارد.

آیا واکسن یا درمانی وجود دارد؟

فرض بر این است که HMPV از طریق تماس با ترشحات تنفسی، چه از طریق هوا و چه از طریق سطوح آلوده، منتقل می‌شود. بنابراین، اقدامات بهداشت شخصی و اجتناب از تماس نزدیک با افراد دیگر در هنگام بیماری می‌تواند خطر را کاهش دهد. متاسفانه تا کنون واکسنی علیه HMPV ساخته نشده است ولی برای بیماری مشابه آن که در ایالات متحده آمریکا دیده شده است، وجود دارد. تحقیقات همچنان در حال انجام است تا واکسیناسیونی پیدا شود که بتواند با یک تزریق در برابر هر دو ویروس محافظت کند.

یک فرد چگونه به HMPV آلوده می شود؟

این ویروس در درجه اول از طریق قطرات یا ذرات معلق از سرفه یا عطسه، از طریق تماس مستقیم با فرد آلوده یا از طریق قرار گرفتن در معرض سطوح آلوده (به همان روشی که افراد سرماخوردگی، آنفلوآنزا و کووید را دریافت می‌کنند) گسترش می‌یابد.

اظهارات چین در مورد این بیماری

مقامات چینی اذعان کرده‌اند که موارد HMPV در حال افزایش است، اما تاکید کرده‌اند که این ویروس یک موجود شناخته شده است و نگرانی‌ای در خصوص آن وجود ندارد. ویروسی که باعث کووید-۱۹ شده بود، یک پاتوژن جدید بود که سیستم ایمنی بدن مردم دفاعی در برابر آن ایجاد نکرده بود.

کان بیائو، مدیر موسسه بیماری‌های عفونی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های چین، در یک کنفرانس خبری که در ۲۷ دسامبر توسط این مرکز برگزار شد، گفت: « موارد HMPV در بین کودکان ۱۴ سال و کمتر در حال افزایش است و به ویژه در شمال چین قابل توجه بوده است. با مشاهده وضعیت فعلی، مقیاس و شدت شیوع بیماری‌های عفونی تنفسی در سال جاری کمتر از سال گذشته خواهد بود. »

به گفته خبرگزاری دولتی شین هوا، داده‌های رسمی چین نشان می دهد که موارد HMPV از اواسط دسامبر، هم در موارد سرپایی و هم اورژانسی، در حال افزایش بوده است. این رسانه گفت که برخی از والدین و کاربران رسانه‌های اجتماعی با این ویروس آشنا نبودند و به دنبال مشاوره آنلاین بودند.

آیا باید نگران باشیم؟

گزارش‌های دریافتی از چین یادآور گزارش‌های روزهای اول و گیج‌کننده همه گیری کووید است و سازمان جهانی بهداشت همچنان از چین می‌خواهد که اطلاعات بیشتری در مورد منشاء آن شیوع، پنج سال پس از آن، به اشتراک بگذارد. کووید ویروسی بود که از حیوانات به انسان سرایت کرد و قبلاً ناشناخته بود ولی HMPV به خوبی مورد مطالعه قرار گرفته است و ظرفیت گسترده‌ای برای آزمایش آن وجود دارد.

منابع: Nytimes _ Theconversation

نیایش احمدی _ خبرنگار تحریریه جوان قدس

برچسب‌ها: