شناسهٔ خبر: 70708242 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

/یادداشت/

راهکارهای پیشگیری از سقط خود به خودی جنین

علائم سقط جنین می‌تواند متفاوت باشد و پیشگیری‌های مختلفی برای جلوگیری از سقط خودبه خودی جنین وجود دارد، در این مجال مطلبی از الهام حسامی، کارشناس سلامت مادران معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز درباره راهکارهای پیشگیری از سقط خود به خودی جنین می‌خوانیم.

صاحب‌خبر -

علایم سقط خود به خود، از بی‌علامتی تا علائمی به نفع پسرفت نشانه‌ها و علایم بارداری طبیعی متغیر است. اغلب این سقط‌ها با گرفتگی عضلات شکمی و لگنی و خونریزی واژینال همراه می‌شود. میزان خونریزی بیشتر از میزان خونریزی عادت ماهیانه (قاعدگی) معمولی، اغلب نشان‌هایی از سقط خود به خود است. در صورتی که این‌گونه از سقط‌ها عفونی شود، اغلب علایمی مانند تب، ترشحات چرکی دهانه رحم یا واژن، تاکیکاردی و افت فشار خون ظاهر می‌شود.

در صورت بروز این نشانه‌ها، مادر باردار باید به مرکز بهداشتی درمانی یا متخصص زنان زایمان مراجعه کند. توصیه می‌شود در هنگام وجود علایم زیر، به طور فوری به متخصص زنان زایمان مراجعه شود:

خونریزی شدید(آغشته شدن کامل بیش از ۲ نوار بهداشتی بزرگ در ساعت برای بیش از ۲ ساعت متوالی)

تب

لرز

درد شدید

چه توصی‌ ‌هایی برای پیشگیری از سقط خود به خود وجود دارد؟

داشتن سبک زندگی سالم، مانند داشتن فعالیت فیزیکی منظم، استفاده متعادل از مواد غذایی سالم و حفظ وزن در محدوده طبیعی، استفاده کمتر از مواد تراریخته، چربی‌های ترانس و غذاهایی غنی از گوشت قرمز، غذاهای فرآوری شده، سیب زمینی سرخ شده، شیرینی و نوشیدنی‌های شیرین، پرهیز از مصرف خودسرانه دارو و پرهیز از استرس، برای یشگیری از سقط خود به خود، باید مدنظر قرار گیرد.

دیگر توصیه‌ها برای پیشگیری از سقط خودبه خودی:

پرهیز از مصرف دخانیات و مواد مخدر یا محرک

پرهیز از نوشیدن الکل

پرهیز از مصرف مقادیر بالای کافئین به ویژه در قهوه (بیش از ۲ فنجان در روز)، چای، کولا و نوشیدنی‌های انرژی‌زا

داشتن وزن متعادل

اجتناب از مصرف لبنیات غیرپاستوریزه، گوشت خام یا نیم‌پز، تخم‌مرغ خام یا نیمه پخته مانند سس مایونز یا دسرهای سرد

مصرف صحیح محصولات کشاورزی و دامی به دلیل احتمال وجود باقیمانده‌های دارو و سموم از جمله آفت‌کش‌ها و فلزات سنگین در آن‌ها، از طریق:

شستشوی کامل میوه ها و سبزی ها (حتی در انواع ارگانیک)

گرفتن پوست میوه‌ها و صیفی‌ها و جدا کردن لایه بیرونی برگ‌ها در سبزی‌هایی مانند کاهو و کلم

جدا کردن چربی‌های قابل مشاهده از گوشت (به دلیل اینکه اغلب باقیمانده‌های دارو یا سموم محلول در چربی هستند و در چربی‌های گوشت باقی می‌مانند) استفاده از انواع غذاهای جایگزین گوشت مانند حبوبات و آجیل غیرشور

در صورت مصرف ماهی، توصیه به مصرف ماهی قزل‌آلا به دلیل احتمال آلودگی کمتر با جیوه نسبت به سایر انواع ماهی‌ها

خودداری از مصرف غذاهای حاوی کپک، حتی با وجود جدا کردن بخش حاوی کپک

در صورت مواجهه‌های شغلی با سموم و آفت‌کش‌ها، مثل کشاورزی، در طول مدت بارداری سعی شود از این‌گونه فعالیت‌ها اجتناب شود. در صورت نبود امکان اجتناب کامل از این‌گونه فعالیت‌های شغلی، با خودداری از کاربرد مستقیم این مواد، به عنوان مثال از طریق استفاده از وسایل محافظ مانند دستکش و لباس محافظ و ماسک تنفسی مناسب، میتوان میزان مواجهه را کاهش داد. همچنین، توصیه می‌شود، از ورود به مناطقی که آفت‌کش‌ها در آن استفاده شده تا زمان کاهش سموم، بر اساس اطلاعات برچسب آفت‌کش یا سم، خودداری شود.

در صورت مواجهه شغلی مادر با مواد سمی یا شیمیایی (مانند کار در صنایع رنگ‌سازی، چرم‌سازی، کارخانه‌های تولید سیمان، رزین سازی/ ضدیخ/ تولید خازن‌های برقی/ مواد شیمیایی- مانند آفت‌کش‌ها یا پتروشیمی)، مشورت با کارکنان بهداشتی، پزشک و ماما برای راهنمایی در زمینه راهکارهای کاهش مواجهه (مثلا تغییر محل شغلی) توصیه می‌شود.

در صورت ابتلا به بیماری‌های مزمن مانند دیابت یا کم کاری تیروئید، بیماری قلبی یا اختلالات انعقادی، قبل از بارداری حتما با پزشک مشورت شود.

 از مصرف خودسرانه دارو اجتناب شود؛ در صورت مصرف دارو تحت نظارت پزشک، به ویژه برای اختلالات روان‌پزشکی، قبل از بارداری در خصوص میزان، نحوه مصرف و موارد مشابه با پزشک مشورت شود. در صورت سابقه ۲ یا بیش از ۲ بار از دست دادن (سقط خود به خود) پشت سرهم بارداری یا سابقه یک سقط بالای ۱۰ هفته، به متخصص زنان یا پریناتولوژیست ارجاع داده شود. مراجعه به مراکز بهداشتی درمانی برای دریافت مراقبت پیش از بارداری بسیار توصیه می‌شود.

برای دریافت به موقع راهنمایی‌های لازم و مراقبت‌های اول بارداری، توصیه شود در نخستین فرصت پس از به تعویق افتادن عادت ماهیانه، به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه شود.

انتهای پیام