شناسهٔ خبر: 70699943 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

جشنواره عمار/

تقدیر از هنرمندی که مقاومت را به تصویر کشید/ کمال شرف: هنر برای من همچون سلاح سرباز در میدان جنگ است

مراسم پاسداشت جشنواره عمار از «کمال شرف»، کاریکاتوریست و مجاهد یمنی، ظهر روز سه‌شنبه ۱۸ دی ماه در تالار مهر حوزه هنری برگزار شد. در این مراسم از کمال شرف تقدیر به‌عمل آمد و فانوس جشنواره عمار به‌وی اهدا شد. همچنین، نمایشگاه آثار این هنرمند با عنوان «کمال الفن» افتتاح گردید.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو، در ابتدای این مراسم، مسعود شجاعی طباطبایی، کاریکاتوریست و گرافیست شناخته‌شده انقلاب اسلامی، به سخنرانی پرداخت. او در سخنان خود با اشاره به ویژگی‌های خاص آثار کمال شرف گفت: «آقای شرف در ظاهر تکنیک ساده‌ای دارند، اما او از معدود هنرمندانی است که آثارش سبک و هویت خاص خود را دارد.»

شجاعی طباطبایی همچنین تصریح کرد: «آنچه ایشان در حوزه کاریکاتور انجام می‌دهند، نوعی جهاد تبیین است که تأثیر عمیقی بر افکار عمومی دارد.» وی در پایان برای کمال شرف آرزوی سلامتی کرد و از حضار خواست تا از تماشای آثار ایشان که در نمایشگاه موجود است، بهره‌مند شوند.

پس از سخنرانی مسعود شجاعی طباطبایی، عبدالرحمن راجح، رئیس انجمن هم‌بستگی یمنی‌های مقیم ایران، به پشت تریبون آمد و سخنرانی خود را آغاز کرد. وی ضمن قدردانی از مسئولین جشنواره عمار و حوزه هنری، گفت: «از همه مسئولین، به‌ویژه مسئولین جشنواره عمار، کمال تشکر را دارم و از حمایت‌هایشان از هنر مقاومت یمن قدردانی می‌کنم.» 

راجح در ادامه افزود: «یمن در سال‌های اخیر حوادث بسیاری را پشت سر گذاشته است، اما هنرمندانی، چون کمال شرف با آثارشان، صدای مقاومت یمن را به گوش جهانیان رسانده‌اند.» وی همچنین تصریح کرد: «کمال شرف از معدود هنرمندانی است که به هنر نقاشی و کاریکاتور در یمن پرداخته و در این مسیر نقش بسزایی ایفا کرده است.»

در پایان، راجح از تمام هنرمندان دعوت کرد تا با کمک به استحکام پیوند‌های فرهنگی و هنری میان ایران و یمن، نقش خود را در تقویت این ارتباط ایفا کنند.

در ادامه این مراسم، مرضیه هاشمی، دبیر پانزدهمین جشنواره عمار، با اشاره به وضعیت کنونی گفت: «باید با هنر واقعیت فعلی را بیان کرد. در این ۱۵ ماه که نسل‌کشی شد، بسیاری از افراد خواب بودند. قرار بود در سال ۲۰۲۵، شاهد انسانیت بیشتری باشیم، اما اکنون شاهد شهادت ۸ نوزاد دیگر هستیم.»

وی افزود: «هر روز وقایع تکرار می‌شوند و تک تک ما وظیفه داریم این ظلم را فریاد بزنیم. امیدواریم بتوانیم ارتباط برقرار کنیم و محکم‌تر پیام مقاومت را به گوش دنیا برسانیم.» 

هاشمی همچنین در خصوص نقش رسانه‌ها و آگاهی‌بخشی به جوانان اظهار کرد: «آمریکا سردار سلیمانی را به عنوان تروریست معرفی کرد، اما ما می‌دانیم که این‌طور نیست. رسانه امروز نقشه اصلی جنگ را در دست دارد و آمریکا سوشال مدیا و رسانه‌ها را کنترل می‌کند تا مردم هوشیار نشوند، اما اکنون مردم بیدار شده‌اند و این آمریکا را می‌ترساند.»

وی در ادامه تأکید کرد: «اکنون وظیفه ما بسیار سنگین است. باید تلاش کنیم مردم دنیا بیدار شوند و این نسل‌کشی را به گوش دنیا مخابره کنیم. خداوند از ما خواهد پرسید که در زمانی که این همه انسان شهید شدند، شما چه کار کردید؟»

دبیر جشنواره عمار همچنین به نقش مهم کمال شرف در این مسیر اشاره کرده و افزود: «ایشان با هنر کاریکاتور خود تمام توان خود را برای بیان حقیقت به کار گرفته‌اند و ما نیز با تمام قدرت تلاش می‌کنیم تا در این زمینه موفق باشیم. ما مدیون خانواده شهدا هستیم.»

تقدیر از هنرمندی که مقاومت را به تصویر کشید/ کمال شرف: هنر برای من همچون سلاح سرباز در میدان جنگ است

در ادامه این مراسم، فانوس جشنواره عمار توسط شخصیت‌های برجسته‌ای همچون مسعود نجابتی، مسعود شجاعی طباطبایی، عبدالرحمن راجح، مرضیه هاشمی، الکساندر فالدین، الکساندرا فالدینا، سید امیر جاوید و خانواده محترم شهیدان مصطفی محمد میرزایی به کمال شرف اهدا شد.

کمال شرف، کاریکاتوریست یمنی، پس از دریافت جایزه خود، در سخنانی اظهار کرد که از ۲۰ سال پیش هنر کاریکاتور را آغاز کرده است و همیشه آن را ابزاری برای بیان عقاید خود در زمینه محور مقاومت می‌داند. او در این باره ادامه داد: «هنر کاریکاتور همیشه برای من ابزاری بوده برای بیان آنچه در مورد محور مقاومت می‌خواهم بگویم و نه وسیله‌ای برای کسب درآمد. این هنر برای من همچون سلاحی است که سرباز در میدان جنگ از آن استفاده می‌کند.»

شرف در ادامه از احساسات متناقض خود در لحظه دریافت جایزه سخن گفت و افزود: «در این لحظه احساساتی ترکیبی از غم و شادی و سعادت دارم. شادی از حضور در این مراسم و ناراحتی از دیدن کلیپی که تراژدی انسانی سختی را در منطقه نشان می‌دهد.» او همچنین از مادر شهید میرزایی تکریم کرد و وعده داد که پس از بازگشت به یمن، مزار پسر او را زیارت خواهد کرد.

شرف در بخش دیگری از سخنان خود، به نقش پشتیبانی جمهوری اسلامی ایران از جبهه مقاومت اشاره کرد و گفت: «جمهوری اسلامی ایران همواره پشتیبان جبهه مقاومت بوده است.»

او همچنین از حمایت‌های جشنواره عمار تشکر کرد و آن را در «زمانی حساس و مهم در محور مقاومت» ارزیابی کرد. شرف افزود: «این بزرگ‌ترین تکریمی است که یک هنرمند در محور مقاومت می‌تواند تجربه کند.»

این کاریکاتوریست یمنی در ادامه به تأثیر اعتقادات خود بر آثارش پرداخت و بیان کرد: «به سخن امام خمینی (ره) که فرمودند "آمریکا شیطان بزرگ است" ایمان دارم. این ایمان باعث شده که کاریکاتور را به‌عنوان یک کار جهادی و هنری غیرمعمولی در نظر بگیرم.» او در ادامه ضمن توضیح این مطلب که در خلق آثار خود از اسلوب خاصی که با زبان جهانی امروز متناسب است استفاده می‌کند افزوذ: «این زبان برای همه مردم جهان قابل فهم است و مظلومیت مردم فلسطین را به بهترین نحو به نمایش می‌گذارد.»

شرف در پایان صحبت‌های خود، به توفیق الهی در موفقیت آثار هنری خود اشاره کرد و گفت: «معتقدم که سرّ موفقیت هر اثر هنری در توفیق الهی است؛ بدون این توفیق، هیچ اثر هنری نمی‌تواند به موفقیت دست یابد.»

در پایان، از حاضرین در سالن برای بازدید از آثار کمال شرف در نمایشگاه «کمال‌الفن» دعوت به عمل آمد.