به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، قرار است روز 9 ژانویه (20 دی ماه) نشست مهمی برای انتخاب رئیس جمهور جدید لبنان در مجلس این کشور برگزار شود. در آستانه این نشست گمانهزنیهای رسانهای حاکی از آن است که ژنرال «جوزف عون»، فرمانده ارتش لبنان شانس بالایی برای رسیدن به کرسی ریاست جمهوری دارد.
تا پیش از تحولات 6 ماهه اخیر در منطقه، «سلیمان فرنجیه» رئیس جریان« المرده» گزینه مدنظر جبهه مقاومت برای تصدی مسئولیت ریاست جمهوری بود. این گزینه علاوه بر آرای نمایندگان مقاومت در پارلمان لبنان، از حمایت دولت سوریه نیز برخوردار بود. با این حال، در نتیجه سقوط دولت بشار اسد در دمشق و شهادت سید حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله این ارزیابی شکل گرفته که شانس فرنجیه برای تکیه بر کرسی ریاست جمهوری کاهش یافته است.
همزمان در سوی مقابل، شانس ژنرال جوزف عون در سایه حمایت آشکار آمریکا از وی افزایش یافته است و انتظار می رود بعد از دو سال خالی بودن کرسی ریاست جمهوری، وی با حمایت سفارت آمریکا در بیروت، یک ژنرال برای چهارمین بار در تاریخ لبنان، رئیس جمهور شود.
در همین راستا قرار است قرار است روز 8 ژانویه (یک روز قبل از نشست پارلمان) با حضور «عاموس هوکشتاین»، فرستاده ویژه جو بایدن در امور لبنان، «ژان لودریان»، فرستاده امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه به همراه سفرای 5 کشور آمریکا، فرانسه مصر، عربستان و قطر(موسوم به کمیته 5 جانبه) و با همراهی نبیه بری، رئیس مجلس لبنان جلسهای را برگزار کنند. در واقع به نظر میرسد آمریکا در خلال این جلسه در تلاش است تا بتواند موضع دیگر کشورهای منطقه را نیز درخصوص گزینش ژنرال جوزف عون با خود همراه سازد تا قبل از جلسه روز پنجشنبه پارلمان، پشت درهای بسته کار را تمام کنند و به معمای تعیین رئیس جمهور جدید لبنان پس از دو سال پایان دهند.
با این حال، «سمیر جعجع»، رئیس حزب «قوات لبنان» که به دلیل جنایت هایش در جنگ داخلی و مواضع رادیکال علیه جبهه مقاومت مشهور است، به دنبال برهم زدن بازی است.
جعجع در تلاش است تا با همراهی نمایندگان تندرو در پارلمان لبنان نشست 9 ژانویه برای انتخاب رئیس جمهور را با آبستراکسیون به تعطیلی بکشاند تا این نشست به انتخاب جوزف عون منتهی نشود. ارزیابی جعجع بر این اصل استوار است که شاید پس از کنار رفتن جو بایدن و تیم همراهش از جمله هوکشتاین از کاخ سفید، وی بتواند همزمان با آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا، خود را به عنوان نامزد مدنظر آمریکا برای ریاست جمهوری لبنان مطرح نماید.
طراحی مرموزانه جعجع برای کارشکنی در مسیر تعیین رئیس جمهور جدید لبنان که احتمالا از تلآویو سرچشمه گرفته با مخالفت عربستان، مصر و قطر و عدم همراهی نمایندگان اهل سنت، ناکام بماند. در جبهه شیعیان لبنان (حزب الله و جبهه امل) نیز ارزیابی بر این است که اگرچه جوزف عون گزینه مطلوبی برای ریاست جمهوری به شمار نمیرود، نیست ولی در مقایسه با جعجع که سیاستمدار بدنامی است که فقط به دنبال خلع سلاح مقاومت است، انتخاب میان بد و بدتر خواهد بود.
در همین راستا «وفیق صفا»، مسئول هماهنگکننده و ارتباطات حزبالله لبنان، تاکید کرد که وتوی مقاومت تنها برای جعجع است. «حسین الحاج حسن» نماینده حزبالله در پارلمان لبنان هم با اشاره به اینکه مقاومت اسلامی لبنان هنوز از گزینه ریاست جمهوری فرنجیه حمایت میکند، تصریح کرد: اینکه جوزف عون وتو نمیشود، بمعنای حمایت یا مخالفت با وی نیست.
این اظهارات به روشنی نشان میدهد، هرچند هنوز گزینه مطلوب حزبالله برای تصدی کرسی ریاست جمهوری لبنان، سلیمان فرنجیه است و موضع حزب در این رابطه هنوز تغییری نکرده، اما مقاومت، قابلیت لازم برای کار کردن با جوزف عون را هم دارد که این امر به خوبی انعطاف سیاسی حزب الله در مواجه با انسداد احتمالی جعحع را به رخ میکشد.
انتهای پیام/