به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، در جلسه امروز سهشنبه - ۱۸ دی ماه - صحن علنی مجلس شورای اسلامی، بررسی گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست در مورد وضعیت مدیریت پسماندها با رویکرد رسیدن به شرایط مناسب به ویژه در استانهای ساحلی و کلان شهرها در دستور کار صحن علنی مجلس قرار گرفت و نمایندگان نظرات خود را در این باره بیان کردند.
از تجربه کشورهای پیشرفته برای حل معضل پسماند کشور استفاده شود
علی بابایی کارنامی در این باره گفت: در قانون برنامه هفتم دائمی توجه ویژه ای به موضوع پسماند شده است و امیدوارم دولت توجه ویژه ای به موضوع زباله سوزی ساری و نوشهر داشته و با پیشرفت فیزیکی بسیاری، کار را انجام دهد.
وی اضافه کرد: در بسیاری موارد وزارتخانه ها نتوانستند وظایف خود را در خصوص مدیریت پسماند انجام دهند. اما اگر بتوانیم مدیریت پسماند را به خوبی انجام دهیم میتوانیم از این طلای کثیف به خوبی استفاده کنیم.
رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: باید از تجربه کشورهای پیشرفته در این خصوص استفاده کنیم تا بسیاری از مشکلات زیست محیطی را در کشور حل کنیم.
سالانه ۱۰۸ هزارمیلیاردتومان در حوزه پسماند به کشور ضرر وارد میشود
جواد نیکبین در این باره تصریح کرد: سالانه ۱۰۸ هزارمیلیاردتومان در حوزه پسماند کشور ضرر وارد میکند در حالی که چین دستگاهی را اختراع کرده که روزانه بیش از ۵۰۰ هزار تن پسماند را تبدیل به انرژی کرده و ما می توانیم ۶۰ درصد پسماند کشور را از طریق بازیافت تبدیل به انرژی کنیم.
نماینده مردم کاشمر در مجلس یادآور شد: در ۲۵ سال آینده به دلیل انباشت پسماندها، مناطق شمالی غیرقابل سکونت خواهد شد و باید اقدامات خاصی در این خصوص انجام شود.
اکبر رنجبر زاده در این باره اظهار داشت: موضوع محیط زیست مورد توجه جامعه جهانی است و طبق ماده ۲۲ قانون برنامه هفتم سازمان محیط زیست کشور مکلف است برنامه ملی راهبردی مدیریت پسماندها را عملیاتی کند.
نماینده مردم اسدآباد در مجلس افزود: رویکرد برنامه ملی راهبردی مدیریت پسماندها باید به سمت اصلاح الگوی تولید و مصرف و کاهش حداکثری تولید پسماندها و تفکیک از مبدا و پیادهسازی نظام اقتصاد چرخشی در چرخه تولید پسماند برود.
رضا حاجیپور نیز گفت: رئیس سازمان محیطزیست نمیتواند در این رابطه معجزه کند و نیازمند همکاری همه دستگاهها است.
نماینده مردم آمل در مجلس اضافه کرد: برنامه ریزی ما برای مدیریت پسماند در استانهای شمالی برای ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر است اما باید پسماند ۵ میلیون نفر را جمع آوری کنیم، بنابراین نیاز است مجلس و دولت یک بار برای همیشه این موضوع را مدیریت کنند.
برای مدیریت پسماند از تکنولوژی جدید استفاده کنیم
رحمدل بامری نماینده ایرانشهر در مجلس توضیح داد: در ۲۰ سال گذشته قوانین متقن، دستورات و تاکیدات همواره رهبر معظم انقلاب و هم قوانین بالادستی دیگر را در همه زمینهها داشتیم و قانون پسماند هم به درستی اجرایی و عملیاتی نمیشود.
وی افزود: در استان سیستان و بلوچستان هنوز از روشهای سنتی پسماند استفاده میشود در این راستا باید تامین اعتبارلازم را داشته باشیم و از تکنولوژی جدید استفاده کنیم.
نماینده مردم ایرانشهر در مجلس افزود: باید از ظرفیت جوانان صاحب علم و دانش با توجه به تکنولوژی جدید استفاده کنیم و با اجرای قانون از خسارتهای جبران ناپذیر به محیطزیست جلوگیری کنیم.
زبالهها به عنوان طلای کثیف مهم ترین منابع شهرداریها هستند
محمدمهدی شهریاری نماینده بجنورد در مجلس در مورد وضعیت مدیریت پسماندها در کشور تاکید کرد: نفوذ شیرابه پسماند به منابع آبهای زیرزمینی یا سوزاندن به روش سنتی باعث آلودگی آب و هوا شده است. در حالی که در کشور های صنعتی و در حال توسعه از روش های مختلف برای رفع مشکل پسماند استفاده می کنند وعوارض آن به عنوان تهدید به حساب نمی آید.
وی با اشاره به اینکه زباله سوزی به معنای سوزاندن زباله و آلودگی هوا نیست، اضافه کرد: در بزرگترین شهرهای اروپایی و در مرکز شهر زباله سوز داریم که نه بویی دارد و نه احساس می شود که وارد کارخانه پسماند زباله سوز شده ایم و این معضل در کشورهای دیگر با استفاده از تکنولوژیها حل شده است.
شهریاری بیان کرد: امروز زباله به عنوان طلای کثیف می تواند به عنوان مهم ترین منابع شهرداری ها تبدیل شود اما به دلیل ضعف مدیریت و نظارت مورد توجه قرار نگرفته است.
این نماینده مردم در مجلس دوازدهم گفت: در کشور میتوان با تولید ۴۰۰ تن زباله در روز کارخانه زباله سوز احداث کرد که حدود ۵۰ میلیون دلار هزینه دارد که با اعتبارات امروز معادل ۴ هزار میلیارد تومان است که کمتر کشوری است که بتواند این مبلغ را تأمین کند.
وی بیان کرد: با استفاده از روش های مالی درست می توان منابع مالی را تأمین کرد و یک منبع درآمدی برای شهرداریها ایجاد کرد لذا برای حل این معضل ابتدا نیاز است اراده، دیدگاههای مدیریتی درست و همچنین ریسک مدیران افزایش یابد و با نوشتن قانون درست شاهد حل مشکل سلامت در کشور و رفع این تهدید باشیم.
سازمان محیطزیست با نمایندگان و ادارات سازمانهای مختلف تعامل داشته باشد
جعفر قادری نماینده شیراز در مجلس دیگر نماینده ای بود که در این باره اظهار داشت: متاسفانه سازمان محیطزیست بیش از آنکه جنبه نظارتی داشته باشد و به رفع مشکلات بپردازد بیشتر به قفل کردن جاده ها، معادن و پروژههای مختلف پرداخته است.
وی گفت: سازمان محیطزیست با نمایندگان و ادارات سازمانهای مختلف تعامل داشته باشد. تمام جادههای ما قفل هستند به عناوین مختلف سازمان محیطزیست؛ مشکلاتی که ایجاد کرده باید حل شود.
ظرفیت پسماندها هیچ آوردهای برای کشور نداشته است
مصطفی طاهری نماینده زنجان در مجلس نیز در این باره اظهار داشت: مدیریت پسماندها از دو دیدگاه فرصت و تهدید مورد توجه قرار میگیرد، پسماندها یک صنعت هستند مثل شاخصهای الکترونیک، کاغذ و... که باید از آنها به درستی استفاده کنیم. اما متاسفانه ظرفیت پسماندها هیچ آوردهای برای کشور نداشتهاند.
وی تاکید کرد: با تکنولوژی پلاسما شیرآبههای پسماندهای شمال کشور تبدیل به آب میشوند، خوشبختانه این مهم با تلاشهای سازمان انرژی اتمی ممکن بوده است.
نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس در ادامه یادآور شد: زباله گردها با مدیریت درست میتوانند به نیروی تفکیک پسماندها تبدیل شوند البته اگر زبالهها به صورت بهداشتی تفکیک شوند. در حال حاضر در بسیاری از استانها صنایع معدنی مشغول به فعالیت هستند، پسماندهای آنها میتوانست تبدیل به فرصت شود.
نظارتی در اجرای قانون مدیریت پسماندها وجود ندارد
سمیه رفیعی نماینده تهران در مجلس در این باره اظهار کرد: زباله سوزی که در حال حاضر به عنوان تک راهکاری به همه جای کشور به عنوان نسخه واحد پیشنهاد میشود. دستگاههای استقرار دستگاههای زباله سوز با کیفیتی که در تهران و نوشهر وجود دارد این پاسخگوی نیازها نیست زیرا هم مصرف آب بالایی زیادی دارد و هم اینکه اساساً خروجی دودکشهای آن استاندارد نیست.
وی عنوان کرد: استاندارد در زباله یعنی پیش از اینکه هر زبالهسازی بخواهد استقرار پیدا کند باید اول خروجیهای کنترل شود ولیکن استاندارد زباله سوزها هنوز اجباری نشده و سازمان استاندارد در این حوزه کوتاهی دارد.
رفیعی گفت: همه دانش بنیانها و کسانی که حرف برای گفتن دارند در ساختار فعلی معاونت علمی ریاست جمهوری پشت در این تک راه حل ایستادن و اجازه ورود به آنها داده نمیشود. چون انحصار در دست یک شرکت است و تمام ساختارهای کشور را توانسته مدیریت کند.
این نماینده مردم در مجلس عنوان کرد: فقط یک درصد از مصالح ساختمانی کشور بازیافت میشود که منشا گرد و غبار وانواع آلودگیها و آلایندگیهاست.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس اظهار کرد: کمپوست تولیدی از ایران در برخی از شهرهای مشتری خارجی دارد ولی استانداردش هنوز ابلاغ نشده و متأسفانه امکان صادرات آن وجود ندارد.
در استانهای شمالی کل آب شرب و آب کشاورزی با آب فاضلاب ادغام شده است
ابراهیم نجفی نماینده مردم آستانه اشرفیه در مجلس در این باره توضیح داد: امروز به خاطر بالا بودن سطح آبهای زیرزمینی در استانهای شمالی کل آب شرب و آب کشاورزی با آب فاضلاب ادغام شده است.
وی گفت: در لایحه بودجه ۱۴۰۴ یکبندی را آوردیم که عملاً اجازه دادیم شرکتهای دولتی خصوصاً آبفاهای استانی با تضمین سازمان برنامه و بودجه میتوانند اوراق منتشر کنند و از تسهیلات ماده ۵۶ استفاده کنند و باید برای استانهای شمالی به دلیل شرایط خاصی که دارند اجرایی شود.
وی خاطرنشان کرد: استاندار گیلان گفت عمق تالاب انزلی ۱۰ متر بوده ولی امروز به ۲۰ سانتیمتر رسیده یعنی کل فاضلاب شهر رشت، زرچوب و گوهر رود به تالاب انزلی سرازیر میشود و اگر این روند ادامه پیدا کند، در سالهای بسیار نزدیک انزلی قابل سکونت نیست.
تفکیک زباله از مبدا نیاز به فرهنگسازی و آموزش دارد
مصطفی نخعی نماینده سربیشه و نهبندان در مجلس در این باره گفت: طبق اسناد بالادستی و قانون جامع مدیریت پسماند، مدیریت پسماندهای عادی بر عهده دولت است و یکی از آنها بحث تفکیک از مبدا زباله است.
وی ادامه داد: تفکیک از مبدا نیاز به فرهنگسازی و آموزش دارد و باید با مافیایی که در این حوزه فعال هستند، برخورد شود.
نخعی یادآور شد: عدم وجود نظارت موثر در این حوزه وجود دارد و نبود تجهیزات و امکانات و زیرساختهای کافی در این حوزه جدی است. ضعف ساختار و نبود تخصص کافی در واحدهای محیط زیست انسانی در ادارات کل محیط زیست و ادارات شهرستانی نیز حائز اهمیت است.