شناسهٔ خبر: 70683777 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسکانیوز | لینک خبر

آنچه که در صحن علنی امروز مجلس گذشت؛

قالیباف: روزانه ۵۸ هزار تن تولید زباله داریم / برخورد جدی با مافیای پسماند

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: عوارض زیست‌محیطی، عوارض آلودگی خاک، آب و آلودگی هوا ریشه در حوزه پسمانده دارد.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه سیاسی ایسکانیوز، جلسه علنی امروز سه‌شنبه صحن مجلس شورای اسلامی به ریاست محمد باقر قالیباف آغاز شد.

بیشتر بخوانید:

استیضاح میدری در سامانه مجلس ثبت شد

نمایندگان مجلس در جلسه امروز رسیدگی به موارد زیر را در دستور کار جلسه خود در صحن مجلس دارند:

- گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست در مورد وضعیت مدیریت پسماندها در کشور با رویکرد رسیدن به شرایط مناسب خصوصاً در استان‌های ساحلی و کلان شهرها با حضور معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و وزیر کشور.

- گزارش کمیسیون اصل نودم (۹۰) قانون اساسی در مورد طرح‌های فاقد مجوز زیست محیطی.

- ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون بهداشت و درمان در مورد طرح تنقیح و تدوین قانون جامع سلامت.

- گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور.

- گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح فهرست قوانین و احکام نامعتبر در حوزه تجارت.

گزارش کمیسیون کشاورزی درباره وضعیت مدیریت پسماندها

سمیه رفیعی سخنگوی گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست در جلسه علنی امروز سه شنبه صحن مجلس شورای اسلامی گزارش این کمیسیون در مورد وضعیت مدیریت پسماندها در کشور با رویکرد رسیدن به شرایط مناسب خصوصاً در استان‌های ساحلی و کلان شهرها را قرائت کرد.

وضع راهبردها و برنامه جامع در سطوح ملی و منطقه‌ای منطبق بر قانون برنامه ۵ ساله هفتم پیشرفت، اصلاح یا ایجاد ساختارهای مدیریتی و اجرایی در بدنه دستگاه های اجرایی و نظارتی، ایجاد سامانه یکپارچه مدیریت پسماندها با هدف پایش و نظارت بر کلیه اقدامات مدیریتی دستگاه‌های اجرایی، ایجاد زیر ساختهای قانونی و اجرایی کافی در خصوص اجرای مفاهیم مدیریتی نظیر امتداد مسئولیت تولید کننده و اقتصاد چرخشی، تکمیل استانداردهای فنی و مدیریتی در این حوزه به ویژه اجباری کردن استاندارد ملی پسماند سوزها، تکمیل تجهیزات و بکارگیری دانش فنی و فن آوریهای روز دنیا برای مدیریت بهینه پسماندها، تامین منابع مالی و اعتبارات مناسب جهت رفع نیازهای این حوزه، اصلاح ساختارهای نظارتی برای اجرای این قانون، برطرف کردن ضعفهای حقوقی در خصوص جرم انگاری تخلفات این حوزه و ایجاد ساز و کارهای لازم برای ایجاد ضمانت اجرایی کافی برای انجام تکالیف قانونی توسط دستگاه‌ها به عنوان راهکارهای پیشنهادی کمیسیون کشاورزی جهت اصلاح وضع موجود مدیریت پسماندها در کشور در این گزارش آمده است.

متن کامل کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست در مورد وضعیت مدیریت پسماندها را اینجا بخوانید.

پیشنهاد معاون وزیر کشور درباره اعمال اجبار برای زباله سوزی کارخانجات سیمان

مسعود نصرتی در جلسه علنی امروز سه‌شنبه صحن مجلس شورای اسلامی در جریان رسیدگی به گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست در مورد وضعیت مدیریت پسماندها در کشور با رویکرد رسیدن به شرایط مناسب خصوصاً در استان‌های ساحلی و کلان‌شهرها گفت: سرانه تولید پسماند در محدوده شهری کشور برای هر نفر ۷۶۲ گرم و برای روستایی ۴۸۱ گرم است یعنی ما روزانه ۵۵ هزار تن زباله تولید می‌کنیم که عدد قابل توجهی است؛ این زباله‌ها در کشور توسط ۴۲ واحد پردازش می‌شود که ۳۰ درصد از کل ۵۵ هزار تن است و اتفاق ناجوری که وجود دارد این است که ۷۰ درصد زباله‌های کشور بدون پردازش، دفن می‌شوند.

معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزیر کشور و رئیس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور عنوان کرد: تولید کود کمپوست، استفاده در کارخانجات هاضم، زباله‌سوزی یا مصرف در نیروگاه‌های زباله‌سوز سیمان از اقداماتی است که ما می‌توانیم در خصوص زباله‌ها انجام دهیم. ما برای استان‌های ساحلی به ویژه سه استان شمالی کشور با توجه به کمبود زمین برنامه‌ریزی‌های متفاوتی انجام داده‌ایم؛ شیوه‌های هاضم و کود کمپوست در این استان‌ها جواب نمی‌داده و از سال ۸۸ برنامه‌ریزی‌های لازم انجام شده است تا شیوه نیروگاه‌های زباله‌سوز برای آنها اجرایی شود.

معاون وزیر کشور در ادامه گفت: ما در کشور ۸۸ کارخانه سیمان داریم و در شرایطی که امروز با مشکل ناترازی انرژی روبرو هستیم، پیشنهاد ما این است با توجه به اینکه از ۸۸ کارخانه سیمان کشور ۴۸ کارخانه قابلیت زباله‌سوزی به‌عنوان سوخت جایگزین یا RDF را دارند، این کارخانه‌ها قابلیت مصرف ۵۰ درصد ۵۵ هزار تن زباله تولیدی کشور را دارند. امروز انتظار این است که ما با یک برنامه سه‌ماهه، تاکید و اجبار کنیم که  ۵۰ درصد سوخت مصرفی این کارخانجات زباله باشد؛ با این تصمیم هم مشکل ناترازی در بخش گاز آنها مرتفع می‌شود و هم مشکل زباله‌های کشور حل‌وفصل می‌شود.

نصرتی با بیان اینکه «ما قابلیت تولید کود کمپوست را در بخش اعظم کشور به ویژه در کلان‌شهرها داریم»، ادامه‌ داد: برای این کار به همراهی سازمان محیط زیست کشور و وزارت جهاد کشاورزی نیاز است تا با بهره‌برداری از تولید کود کمپوست صورت گرفته به ویژه در کرمانشاه از واردات کود شیمیایی جلوگیری کنیم و کود کمپوست اقتصادی شود. سرمایه‌گذارانی که سرمایه‌گذاری کردند و کود کمپوست فروش نرفته است انتظار دارند که نقیصه‌های موجود به نوعی برطرف شود.

وی اظهار کرد: ما مانند کشورهای اروپایی و کشورهای مترقی قابلیت اجرای برنامه زباله‌سوزی را در اکثر شهرها که وارونگی دما و آلودگی هوا وجود ندارد، داریم. در شهر تهران روزانه ۷۰۰۰ تن زباله تولید می‌شود اما به خاطر وضع موجود کشور و آلودگی هوایی که در پایتخت وجود دارد و همچنین وارونگی دما استفاده کردن از زباله‌سوز در تهران مهیا نیست بنابراین باید در این زمینه برای تهران از کارخانه‌های سیمان و تولید کود کمپوست استفاده کنیم.

رئیس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور در پایان گفت: ما برنامه‌ها و دستورالعمل‌هایی را درباره تفکیک زباله از مبدا و مقابله با گروه‌های مافیایی که در این زمینه وجود دارند و مقاومت می‌کنند و موجب می‌شوند زباله از کیفیت خود خارج شوند، به شهرداری‌ها ابلاغ کردیم تا ان شاءالله عملیاتی شوند.

تصویب پیش‌نویس اصلاحیه قانون مدیریت پسماند ضروری است

شیما انصاری، در جلسه علنی امروز سه‌شنبه مجلس شورای اسلامی و بعد از قرائت گزارش کمیسیون کشاورزی در مورد وضعیت مدیریت پسماندها در کشور عنوان کرد: سالانه قریب به ۲۱ میلیون تن پسماند عادی، ۱۵۰ هزار تن پسماند عفونی بیمارستانی، ۳۵ میلیون تن پسماند صنعتی، ۱۷۰ میلیون تن پسماند کشاورزی، هشت میلیون تن پسماند خطرناک و ویژه و ۱۵۰ میلیون تن نخاله‌های ساختمانی تولید می‌شود. میزان پردازش زباله در کشور ۷.۴ درصد در مقایسه با متوسط جهانی که ۱۳.۵ درصد هست می‌باشد.

وی ادامه داد: میزان دفع زباله ۶۸.۲ درصد است که در مقایسه با متوسط جهانی که ۳۶.۶ درصد هست و میزان تلنبار که ۱۳.۳ درصد در مقایسه با متوسط جهانی است، پنج و نیم درصد است. بنابر مطالعات، اختلاف فاصله بین وضعیت کنونی تا رسیدن به استاندارد متوسط جهانی یک ظرفیت اقتصادی معادل ۱۰.۲ میلیارد دلار در بازیافت و استخراج از مواد حاصل ایجاد می‌کند. در صورتی که براساس گزارش سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها نه تنها این منافع در اقتصاد کشور هیچ نمودی ندارد، بلکه مدیریت نادرست پسماند شهری، دفن غیر اصولی، عدم تفکیک عدم و بازیافت مناسب و غیره سالانه حدود ۸۷ هزار میلیارد تومان خسارات زیست محیطی به کشور وارد می‌کند.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست عنوان کرد: نبود سیستم‌های حمل و نقل مکانیزه باعث می‌شود درصد بالایی از بودجه شهرداری‌ها به بخش اول فرآیند مدیریت پسماند یعنی جمع‌آوری اختصاص یابد که آن هم به صورت ناقص انجام می‌شود. براساس آمار ارائه شده توسط سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها ۷۵ درصد پسماند شهری تولیدی در کشور دفع می‌شود که از این میزان هفت درصد به صورت دفن بهداشتی و ۹۳ درصد باقیمانده به صورت غیر بهداشتی در زمین دفع می‌گردد. ظرفیت خطوط پردازش پسماند در کشور در حدود ۳۰ درصد از میزان پسماند تولیدی است.

وی گفت: مجلس شورای اسلامی با تصویب قانون مدیریت پسماندها در سال ۱۳۸۳ اولین گام را برای مدیریت هماهنگ و منظم پسماندها برداشت و با عنایت به اینکه در قانون مدیریت پسماند نهادهای ناظر و مجری مدیریت پسماند با شفافیت کامل اعلام شدند، پس از گذشت بیش از دو دهه از تصویب قانون مدیریت پسماند، کماکان شاهد مشکلات محیط زیستی ناشی از عدم مدیریت صحیح پسماند در کشور هستیم.

وی ادامه داد: اجرای قانون برگزاری ۵۲ کارگروه ملی مدیریت پسماند و پیگیری مصوبات آن، تصویب ۲۰ آیین‌نامه اجرایی، دستورالعمل و شیوه نامه در حوزه مدیریت پسماند، معرفی شرکت‌های بازیافت به منظور معافیت مالیاتی در قوانین بالادستی، تدوین گزارشات کشوری مرتبط با کنوانسیون‌های بازل و استکهلم و اخذ تسهیلات بلاعوض از محل دبیرخانه میناماتا برای انجام برنامه جامع کاهش جیوه، بهره‌برداری از سامانه جامع پسماندها به منظور نظارت بر نقل و انتقال از جمله اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست است.

انصاری تاکید کرد: رویکرد اصلی اصلاحیه قانون مدیریت پسماند که در سال ۱۳۹۹ تقدیم مجلس شورای اسلامی شده است، بازنگری در مسئولیت‌ها و وظایف و افزایش ضمانت‌های اجرایی قانون است. در کنار لزوم تصویب این قانون دولت نیز لازم است تخصیص بودجه ویژه برای مدیریت پسماند، ایجاد سامانه نظارتی جامع، مشوق‌های مالیاتی برای بخش خصوصی و برنامه‌های آموزشی عمومی را انجام دهد.

رئیس سازمان محیط زیست در پایان با تاکید بر اهمیت فوری مدیریت پسماند برای سلامت عمومی، مجدداً بر ضرورت تصویب پیش نویس اصلاحیه قانون مدیریت پسماند و درخواست همکاری مجلس در تسریع، تصویب و حمایت از سیاست‌ها تاکید کرد.

قالیباف: روزانه ۵۸ هزار تن تولید زباله داریم

محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز سه‌شنبه صحن مجلس شورای اسلامی در جریان رسیدگی به گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست در مورد «وضعیت مدیریت پسماندها در کشور با رویکرد رسیدن به شرایط مناسب خصوصاً در استان‌های ساحلی و کلان‌شهرها» که با حضور معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان محیط زیست و همچنین معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزیر کشور و رئیس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور برگزار شد، عنوان کرد: موضوعات متعدد و پیچیده‌ای داریم که بعضاً سه دهه هست که این موضوعات را یا نتوانستیم حل کنیم و یا نخواستیم حل کنیم. بعضی از مسائل پیچیده هستند و ابعاد گوناگون دارند ولی مسائل بسیار ساده‌ای که هیچ‌گونه مشکل پولی یا کمبود تکنولوژی در آن نداریم، هنوز حل نشده است. موضوع پسماند یکی از این موضوعات است.

وی ادامه داد: بنده در همین سفر اخیری که به استان مازندران داشتم، متوجه شدم یکی از چالش‌های جدی در شمال و در هر سه استان ساحلی، بحران زباله و تالاب‌هاست. استان خوزستان نیز به این مشکل دچار است. روشن و شفاف بگویم به جز شهر اصفهان که اقتصاد پسماند با مدیریت درست دارد و پسماند از ابتدا در مبدا تفکیک انجام می‌شود و حداقل دفن زباله را دارند، در بقیه شهرهای کشور دچار بحران هستیم.

قالیباف ادامه داد: روزانه ۵۸ هزار تن تولید زباله داریم و عوارض زیست محیطی، عوارض آلودگی خاک، آلودگی آب و آلودگی هوا ریشه در حوزه پسمانده دارد.

رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه در ر حوزه پسماند فقط مشکل مدیریتی داریم، گفت:  ۲۰ سال است که قانون پسماند نوشته شده است. سال ۸۳ این قانون نوشته شد و سال ۸۴ آیین نامه آن تدوین شده است. چه کارنامه‌ای در حوزه پسماند داریم؟ هر روز هم این مشکل بیشتر می‌شود.

وی ادامه داد: نه در موضوع تفکیک از مبدا پسماند و نه حتی تفکیک از مخزن آن عملکرد خوبی نداریم. در تهران  تقریبا روزی ۸ هزار تن زباله داریم‌. در شب‌های عید که مردم خانه‌های خود را تمیز می‌کنند این عدد به ۱۲ هزار تن هم می‌رسد. این مقدار زباله در یک شبانه روز برای جا به جایی سه بار پیاده و سوار می‌شود تا به مخزن اصلی برسند. حال هزینه‌ها و خسارات را نگاه کنید. حرف من این است که امروز ۹ درصد در کل ایران بازیافت داریم و ۹۰ درصد زباله ما به شکل غیراستاندارد دفن می‌شود. پس برای چه قانون می‌نویسیم و سازمان درست می‌کنیم؟ دستگاه‌های اجرایی وظیفه خود را به روشنی می‌دانند تا برای فرهنگ سازی چه اقداماتی را باید انجام دهند.

قالیباف تاکید کرد: موضوع اتباع بیگانه با جمع آوری زباله تبدیل به یک بحران شده است. موضوع مدیریت پسماند اصل ۴۵ شده است و به کمیسیون مربوطه ارجاع می‌شود تا ظرف دو هفته تبدیل به قانون شود و نباید این قانون هم مانند قانونی که در سال ۸۴  برای مدیریت پسماند تصویب شد، بلااستفاده شود. وزارت کشور در این موضوع مسئول است. اجازه ندهیم شرکت ها و افراد خاص صنعت بازیافت را در سیطره خود قرار دهند. در شهرستان‌های کوچک مانند میبد دستگاه زباله سوزی است که به روش خلاء پسماندها را بازیافت می‌کند.

وی ادامه داد: دستگاه زباله سوز می‌تواند با ظرفیتی که دارد اکثر شهرهای شمالی ما را از مشکل پسماند رها کند و نیاز به سرمایه گذاری زیر ۲۰ میلیارد تومان دارد. وزارت کشور و محیط‌زیست و استانداران چه کار می‌کنند؟ سازمان شهرداری‌ها تاکنون چه عملکردی در این حوزه داشته است؟ محیط زیست شمال ایران و سلامت مردم و مسافرین آن در خطر است. سد هراز و دپوی زباله‌ها در آن و در شهر رشت معضل بزرگی شده است. این حرف‌ها را می‌زنیم اما هیچ اقدامی انجام نمی‌شود. کمیسیون کشاورزی این موضوع را به طور جد دنبال کند. این موضوع فقط اراده می‌خواهد. روستاها و شهرهای شمالی به هم نزدیک است و باید در موضوع فرهنگ سازی تلاش کنیم و تعاونی‌های زباله را ایجاد کنیم.

رییس مجلس شورای اسلامی گفت: کمیسیون‌های تخصصی در جاهایی که کوتاه می‌شود ورود کنند و این موضوع را به نتیجه برسانند. این موضوع به ارز و تحریم‌ها هیچ ربطی ندارد. در مقابل جوانان پاسخی نداریم. آنان می‌گویند یکی از مشکلاتی که حل کردید را نام ببرید. مطمئن هستم نمایندگان، دولت و وزارت کشور باید جلودار باقی دستگاه‌ها در موضوع پسماند شوند. سعی می‌کنم هر فصل یک جلسه درباره موضوع پسماند با روسای مجامع استان‌ها بگذارم.

نخعی: با مافیای پسماند برخورد شود

مصطفی نخعی در جلسه علنی امروز سه‌شنبه مجلس در تذکری گفت: اصل ۱۱۰ قانون اساسی و سیاست‌های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه محیط زیست متاسفانه مغفول باقی مانده و توجه آنچنانی به آن نمی‌شود. امروز در اهمیت محیط زیست کسی تردید ندارد و یکی از چالش‌های اصلی که در حوزه محیط زیست با آن مواجه هستیم مدیریت پسماندها است.

وی افزود: تشکر می‌کنم از کمیسیون کشاورزی که به این موضوع مهم پرداختند، چه پسماندهای عادی و چه پسماندهای ویژه از جمله لجن‌های نفتی، پسماندهای صنعتی، پسماندهای بیمارستانی، ساختمانی و ...

نماینده مردم سربیشه و نهبندان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: طبق اسناد بالادستی و قانون جامع مدیریت پسماند، مدیریت پسماندهای عادی بر عهده دولت هست. ما اینجا چالش‌های بسیار جدی داریم که یکی از آن‌ها بحث تفکیک از مبدا زباله است. تفکیک از مبدا نیاز به فرهنگ‌سازی و آموزش دارد و باید برخورد جدی با مافیایی که در این حوزه فعال هستند، شود.

نخعی یادآور شد: در بحث مدیریت پسماندهای ویژه هم که طبق قانون مدیریت آن بر عهده تولید کننده هست، باز هم چالش‌های جدی داریم. عدم وجود نظارت موثر در این حوزه وجود دارد و نبود تجهیزات و امکانات و زیرساخت‌های کافی در این حوزه جدی است. ضعف ساختار و نبود تخصص کافی در واحدهای محیط زیست انسانی در ادارات کل محیط زیست و ادارات شهرستانی نیز حائز اهمیت است.

موافقت مجلس با یک فوریت طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی

در جلسه علنی امروز مجلس یک فوریت طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی بررسی شد.

محمدرضا رضایی کوچی رییس کمیسیون عمران تقاضای یک فوریت را مطرح کرد و مهرداد لاهوتی و هادی قوامی به عنوان موافق و مخالف فوریت صحبت کردند.

در نهایت نمایندگان با ۱۶۷ رای موافق، ۶۹ رای مخالف و ۳ رای ممتنع از ۲۴۶ مجموع نماینده حاضر با یک فوریت طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی موافقت کردند.

رضایی‌کوچی: تفکیک وزارت راه و شهرسازی به نفع کشور است

محمدرضا رضایی کوچی در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی به عنوان متقاضی یک فوریت تفکیک وزارت راه و شهرسازی گفت: این موضوع هیچ ارتباطی با وزیر فعلی راه و شهرسازی ندارد ما آن را در زمان وزرای سابق همچون آقای بذرپاش دنبال می‌کردیم و در این باره از نظرات صاحبنظران استفاده شده که همگی معتقدند تفکیک وزارت راه و شهرسازی به نفع کشور است.

وی با بیان این‌که وضعیت فعلی راه و شهرسازی ارتباطی با وزیر فعلی ندارد، گفت: این وزارتخانه حداقل ۲۳ معاون و رئیس سازمان داشته که نشان‌دهنده طویل بودن آن است.

رئیس کمیسیون عمران در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: حوزه مسکن و شهرسازی حوزه وسیعی است. ما در قانون جهش تولید مسکن دولت را مکلف به ساخت یک میلیون مسکن سالانه کردیم بیش از دو میلیون نفر هم در بافت‌های فرسوده و آسیب‌پذیر زندگی می‌کنند. کیفیت مصالح ساختمانی و نظام مهندسی کشور را هم همه می‌بینند.

رضایی کوچی با اشاره به وضعیت حمل و نقل هوایی و ریلی کشور اظهار کرد: قرار بود طبق قانون برنامه ششم توسعه و همچنین برنامه هفتم توسعه ۳۰ درصد بار از شبکه ریلی جابه‌جا شود که این رقم به کمتر از ۱۰ درصد است یعنی در حوزه حمل و نقل ریلی کار قابل قبولی انجام نشده است.

وی با اشاره به فوتی‌ها به دلیل حوادث جاده‌ای گفت: قرار بود حوزه مسکن کمکی به حوزه حمل و نقل و حوزه حمل و نقل کمکی به مسکن کند تا هم‌افزایی صورت گیرد که این اتفاق رخ نداد نگاه ما در کمیسیون عمران این است که باید تفکیک صورت گیرد.