عباس قربانی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره وضعیت بازار کتاب از ابتدای پاییز سال جاری بیان کرد: شرایط بازار فروش کتاب و پاخور کتابفروشیها از ابتدای پاییز، بهسامان نبود. این روزها شرایط بد چرخه فروش کتاب صرفاً ناشی از گران شدن کاغذ و بیرغبتی مخاطب به خرید کتاب و کتابخوانی نیست؛ بلکه سایه سنگین شرایط اقتصادی و تورم است که روی این حوزه افتاده و آنچنان نیز جا خوش کرده که به نظر میرسد به این زودی قصد رخت بر بستن ندارد.
وی ادامه داد: وضعیت بازار کتاب و کتابفروشها در پاییزی که گذشت همچون خیلی از اصناف دیگر با چالشهای زیادی روبهرو بود. افزایش هزینههای انتشار کتاب و تورم چشمگیر از یک سو، کاهش بضاعت مردم از سوی دیگر، این عرصه را با چالشهای زیادی روبهرو کرد، تا حدی که درصد فروش را تا حد بسیاری کاهش داد.
قربانی با بیان اینکه پاییز سال جاری کتابفروشی هما فروش خوبی نداشت، افزود: پاییز، فصل باز شدن مدارس دانشگاهها است؛ بنابراین معمولاً کتابفروشها به لحاظ فروش کتاب شرایط خوبی دارند اما پاییز سال جاری، برخلاف سالهای گذشته چرخه فروش کتاب، شرایط چندان مناسبی نداشت؛ بهگونهای که بیشترین تقاضای مراجعهکنندگان برای خرید کتابهای دست دوم بود.
مدیر کتابفروشی هما اظهار کرد: با توجه به اینکه بیشترین جمعیت کتابخوانها را قشر متوسط جامعه هستند، با سختشدن شرایط اقتصادی، توان سابق را برای کتاب ندارند؛ بهعبارت دیگر به نظرم کتاب به تدریج در حال حذف شدن از سبد خرید و مصرف جامعه است و به تبع آن اوضاع کتابفروشیها بهویژه کتابفروشهای کوچک نیز بحرانی شده است.
قربانی درباره تاثیر طرحهای فصلی فروش کتاب که در دهه ۹۰ برگزار میشد، گفت: طرح فصلی خرید کتاب، طرح خوبی بود و چرخه مناسب و فعالی در صنعت نشر ایجاد و تا حدودی نیز امید به حوزه چاپ و نشر را بازگرداند. به نظرم این طرح به نوبه خود حتی بقای سرمایههای متعلق به کتاب و فرهنگ را تا سطح زیادی تضمین میکرد.
وی ادامه داد: اگر طرح فروش فصلی کتاب در شرایط فعلی بازار کتاب، احیا شود، میتواند به صنف کتابفروش و ناشر کمک کند؛ البته به نظرم این طرح اگر در یکسال دوبار، اجرا شود بهطور حتم میتواند، تضمین خوبی بر چرخه پایدار و پویای چرخه فروش کتاب باشد.
مدیر کتابفروشی هما، با تاکید بر اینکه باید تلاش کرد سهم کتاب در سبد مصرف فرهنگی خانوادهها حفظ شود، بیان کرد: گرچه با وضعیت فعلی اقتصاد نمیتوان مطلبی را بهطور قطع عنوان کرد اما معتقدم میتوان تمهیدی اندیشید تا کتاب از این پس بیش از این از سبد خانوار حذف نشود.
به گفته وی، البته تمهیدی که فقط جنبه تبلیغاتی نداشته باشد و مختص به یک دوره کوتاه نباشد؛ بلکه طرحی درمانگر پایهریزی شود که به لحاظ اقتصادی بتواند پاسخگوی مخاطبان علاقهمند به حوزه کتاب و فرهنگ باشد.
∎