شناسهٔ خبر: 70614060 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: تحلیل بازار | لینک خبر

همه محصولات آهنی کاهش تولید داشتند

بررسی عملکرد صنعت فولاد ایران در سایه محدودیت‌های برق صنایع| بی برقی صادرات را زیاد کرد؟!

محدودیت‌های برق صنایع زمان ازدست‌رفته صنایع برای تولید را از ۱۴ درصد به ۲۲ درصد افزایش داده، همین مسأله منجر به کاهش تولید صنایع به ویژه فولاد شده است.

صاحب‌خبر -

بازار؛ گروه صنعت: برق صنایع و سهمیه‌بندی گاز به دلیل محدودیت‌های انرژی، اصلی‌ترین عواملی بودند که باعث کاهش تولید فولاد شده‌اند. این محدودیت‌ها، نه تنها تولید فولاد میانی و محصولات نهایی را تحت تأثیر قرار دادند، بلکه مشکلات تأمین مواد اولیه نیز به این معضلات افزوده شدند. برخی بخش‌های صنعت توانستند با بهره‌گیری از بهبود فرآیندهای تولید و افزایش تقاضا، روند رشد خود را حفظ کنند.

آمار تولید و صادرات فولاد در ۸ ماهه نخست ۱۴۰۳

تولید فولاد میانی: ۱۹ میلیون و ۶۹۸ هزار تن بوده است که ۳.۵ درصد کاهش یافته است.

بیلت و بلوم: ۱۱ میلیون و ۶۴۱ هزار تن تولید شده است که ۶.۵ درصد کاهش داشته است.

اسلب: ۸ میلیون و ۵۸ هزار تن تولید شده است که ۰.۷ درصد افزایش یافته است.

مقاطع تخت: ۷ میلیون و ۷۲۹ هزار تن تولید شده است که ۹ درصد افزایش یافته است.

ورق گرم: ۶ میلیون و ۳۴۴ هزار تن تولید شده است که ۷.۷ درصد افزایش یافته است.

ورق سرد: ۱ میلیون و ۷۵۱ هزار تن تولید شده است که ۱۳.۲ درصد کاهش داشته است.

ورق پوششدار: ۱ میلیون و ۱۷۰ هزار تن تولید شده است که ۲.۱ درصد افزایش یافته است.

مقاطع طویل: ۸ میلیون و ۴۳ هزار تن تولید شده است که ۶.۷ درصد کاهش داشته است.

تیرآهن: ۹۸۳ هزار تن تولید شده است که ۵.۶ درصد افزایش یافته است.

میلگرد: ۶ میلیون و ۴۸۴ هزار تن تولید شده است که ۸.۳ درصد کاهش داشته است.

نبشی و ناودانی: ۵۷۶ هزار تن تولید شده است که ۶.۵ درصد کاهش داشته است.

آهن اسفنجی: ۴۲ میلیون و ۶۵۹ هزار تن تولید شده است که ۱۱.۳ درصد افزایش یافته است.

گندله سنگ آهن: ۴۲ میلیون و ۵۴۳ هزار تن تولید شده است که ۲.۸ درصد کاهش داشته است.

کنسانتره سنگ آهن: ۴۵ میلیون و ۱۲۸ هزار تن تولید شده است که ۵.۹ درصد کاهش داشته است.

برق صنایع و کاهش تولید

کاهش وابستگی به واردات و حمایت از تولیدکنندگان می‌تواند به بهبود وضعیت تولید و اشتغال کمک کند. ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضا از افت قیمت‌ها و کاهش سود تولیدکنندگان جلوگیری کند. بنابراین توسعه حامل‌های انرژی به صادرات صنعت در حفظ تولید و اشتغال کشور کمک کننده‌است. فولاد مبارکه اصفهان جزو شرکت‌های فولادی بوده که در سال جاری با بهره‌گیری از ظرفیت‌های داخلی علاوه بر اینکه در زمینه بهبود فرایندها و اصلاح تجهیزات انرژی بر اقدام کرده است. در کنار این موضوع ساخت نیروگاه‌های خورشیدی را در دستور کار قرار داده است. همین موضوع چشم‌انداز روشنی را برای این شرکت ترسیم کرده است.

برق تحویلی به صنایع در ۶ ماهه نخست امسال نسبت به سال پیشین ۴۰ درصد کاهش یافته و زمان ازدست‌رفته صنایع برای تولید از ۱۴ درصد به ۲۲ درصد افزایش یافته است. این گزارش در حالی ارائه شده که رهبر معظم انقلاب اسلامی در آغاز سال ۱۴۰۳ شعار «جهش تولید با مشارکت مردم» را برای امسال تعیین کرده‌اند

محمد اتابک، رئیس مجمع توانمندان اقتصادی، گزارشی به دولت داده است که برق تحویلی به صنایع در ۶ ماهه نخست امسال نسبت به سال پیشین ۴۰ درصد کاهش یافته و زمان ازدست‌رفته صنایع برای تولید از ۱۴ درصد به ۲۲ درصد افزایش یافته است. این گزارش در حالی ارائه شده که رهبر معظم انقلاب اسلامی در آغاز سال ۱۴۰۳ شعار «جهش تولید با مشارکت مردم» را برای امسال تعیین کرده‌اند. افزایش نامتعارف تعرفه‌های برق صنایع که از مهر ماه امسال ابلاغ شده بود، به دلیل عدم رعایت قانون بهبود محیط کسب و کار لغو شده است.

نیروگاه‌های خورشیدی و نقش آنها در کاهش مصرف برق صنایع

عبدالرضا حسینی مهر، مجری طرح توسعه نیروگاه‌های خورشیدی شرکت توانیر، اعلام کرد که «صنایع در صورتی که نیروگاه خورشیدی به میزان ۸۰ درصد دیماند مصرفی، معادل ۱۶ درصد انرژی مورد نیاز خود احداث کنند، از برنامه‌های مدیریت بار شبکه در دوره اوج بار تابستان ۱۴۰۴ معاف می‌شوند. شرکت توانیر شرایط معافیت از برنامه‌های مدیریت بار سال ۱۴۰۴ برای مشترکین صنعتی در شهرک‌های صنعتی یا دارای فیدر اختصاصی را به شرکت‌های توزیع برق سراسر کشور اعلام کرده است.»

صنایع با قدرت مصرف بیش از یک مگاوات موظفند معادل یک درصد از برق مورد نیاز سالانه خود را از طریق احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر تأمین کنند. این میزان در پایان سال پنجم حداقل به ۵ درصد می‌رسد و در غیر این صورت، وزارت نیرو موظف است درصد ذکر شده از برق مصرفی این صنایع را با تعرفه برق تجدیدپذیر محاسبه کند

الزامات قانونی برای احداث نیروگاه خورشیدی توسط صنایع نیز در ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش‌بنیان آمده است که صنایع با قدرت مصرف بیش از یک مگاوات موظفند معادل یک درصد از برق مورد نیاز سالانه خود را از طریق احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر تأمین کنند. این میزان در پایان سال پنجم حداقل به ۵ درصد می‌رسد و در غیر این صورت، وزارت نیرو موظف است درصد ذکر شده از برق مصرفی این صنایع را با تعرفه برق تجدیدپذیر محاسبه کرده و از صنایع اخذ کند.

اقدامات اولیه برای اجرایی شدن این دستورالعمل جدید وزارت نیرو از شهرک‌های صنعتی بزرگ همچون شمس‌آباد در جاده تهران-قم برای آغاز ساخت نیروگاه‌های خورشیدی آغاز شده که قطعاً الگویی برای اجرای آن در دیگر شهرک‌های صنعتی ایران خواهد شد. وزارت نیرو متعهد شده که در صورت احداث نیروگاه خورشیدی در واحد صنعتی مطابق با دستورالعمل‌های صادر شده، تحت هیچ شرایطی برق آن واحد را قطع نکند. حدود ۱۲۰ هزار مشترک صنعتی دیماند مصرفی دارند توصیه شده واحدهای صنعتی با احداث نیروگاه تجدیدپذیر به میزان ۸۰ درصد دیماند مصرفی خود، از مدیریت بار سال ۱۴۰۴ معاف شوند.

عملکرد تجارت خارجی محصولات معدنی و صنایع معدنی

دولت برای مدیریت صنعت نرخ توافقی برای ارز صادراتی را تعیین کرده است که این اقدام می‌تواند انگیزه صادرات فولاد را افزایش دهد. به همین دلیل شرکت‌ها با خسارت کمتری در نتیجه افت تولید ناشی از قطعی برق مواجه می‌شوند. در مقابل تلاش آنها برای ساخت نیروگاه می‌تواند به افزایش صادرات فولاد کمک کند. محصولات اصلی صادراتی: فولاد، آلومینیوم و مس که در ۸ ماهه نخست ۱۴۰۳ صادرات ۴۱ میلیون و ۷۹۱ هزار تن به ارزش ۸ میلیارد و ۷۹۹ میلیون دلار داشته‌اند که رشدی ۲ درصدی از نظر تناژ و رشدی ۳ درصدی از نظر ارزش صادرات داشته‌اند. کل صادرات: ۲۱ میلیون و ۵۱۹ هزار تن به ارزش ۶ میلیارد و ۷۶۷ میلیون دلار بوده که نشان‌دهنده روند افزایش صادرات محصولات صنایع معدنی است، هرچند قطعی برق و گاز مشکلاتی ایجاد کرده‌ است.

با توجه به محدودیت‌های انرژی در زمستان پیش‌بینی می‌شود که تولید فولاد همچنان با چالش مواجه شود.