به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه خراسان نوشت: «بعضی واحدهای فروش، حاضر نیستند گوشت را در حضور مشتری چرخ کنند و گوشت چرخ کرده را به صورت فله و بدون هیچ نشانی می فروشند، بعد از خرید و پخت متوجه می شویم که ناخالصی های زیادی دارد.»
توجه به کیفیت و بهداشت اقلام اساسی سبد خانوار در کلان شهر مشهد که علاوه بر شهروندان خود سالانه به تعداد زیادی زائر نیز خدمات ارائه می دهند، ضروری است.
با این حال، به گفته رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اداره کل دام پزشکی استان، نیروی انسانی موجود برای نظارت بر واحدهای فروش فراورده های گوشت خام در اداره کل دام پزشکی استان کمتر از ۲۰ نفر است!
به فروشنده می گویم، نیم کیلو گوشت چرخ کرده میخواهم! پلاستیک فریزری را در دست می گیرد و از داخل سینی بی نام و نشانی که در یخچال دارد، گوشت را برمیدارد. پیشخوان و میز مغازه اش این قدر بلند است که آن طرف را نمی شود دید. سر نایلون را گره می زند و به دستم میدهد. داخلش را که نگاه می کنم از سرخی گوشت خبری نیست و رنگش به سفیدی می زند.
از فروشنده می پرسم در حضور مشتری چرخ نمی کنید که پاسخش منفی است! بعضی می گویند سفیدی آن به خاطر چربی زیادی است که با گوشت چرخ شده است، تعدادی از شهروندان هم معتقدند این سنگدان مرغ است که با گوشت قرمز چرخ می کنند و به مردم میفروشند. یکی از شهروندان هم به این موضوع اشاره می کند که در یکی از خرید هایش بعد از این که در منزل پلاستیک گوشت چرخ کرده را باز کرده، متوجه بوی نامطبوع آن شده و دیگر نتوانسته از آن استفاده کند.
به چند واحد فروش د یگر هم که مراجعه می کنیم گوشت چرخ کرده داخل یخچال است و فروشنده ترجیح می دهد نه در حضور مشتری بلکه قبل از آن گوشت را چرخ کرده باشد. مغازه هایی هم هستند که کاغذی پشت در ورودی چسبانده اند که روی آن نوشته است: «گوشت چرخ کرده در حضور مشتری».
نظارت بر ۵ هزار واحد فروش با کمتر از ۲۰ نفر
سید محمد مهدی احمدی، رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اداره کل دام پزشکی استان خراسان رضوی درباره تعداد مواردی که توسط دام پزشکی به تعزیرات معرفی شده اند، میگوید: از ابتدای سال تا کنون ۱۲۵ فقره پرونده در خصوص تخلفات گوشت چرخ کرده به تعزیرات حکومتی معرفی کرده ایم و حدود ۹۰۰ کیلو گوشت چرخ کرده هم ضبط و معدومی داشته ایم. وی درباره نحوه نظارت دام پزشکی بر واحدهای فروش نیز میافزاید: علاوه بر پیگیری گزارشهای مردمی، بازدیدهای دورهای نیز با توجه به پتانسیل نیرویی که داریم، انجام می شود. در مشهد حدود ۵ هزار واحد عرضه فراورده خام دامی داریم، نیرویی که ما در ستاد اداره کل و شهرستان مشهد داریم به ۲۰ نفر نمیرسد. با این حال، بازدیدهایمان را طبق روال سازمانی انجام می دهیم، شیفت عصر داریم، حتی در شب نیز همکارانی هستند که در صورت بروز اتفاق مراجعه داشته باشند.
گوشت چرخ کرده فاقد هویت مورد تأیید نیست
وی در توضیح شرایطی که گوشت چرخ کرده برای فروش باید داشته باشد، اظهار میکند: گوشت چرخ کردهای که برچسب ندارد یعنی بدون مجوز دام پزشکی چرخ شده باشد، از نظر ما مورد تأیید نیست. در واقع این را که یک واحد فروش، خودش گوشت را چرخ کند و به فروش برساند، تحت هیچ عنوانی تأیید نمی کنیم و اگر موردی را مشاهده کنیم با آن برخورد خواهیم کرد. ما اعلام کرده ایم گوشت باید در حضور مشتری چرخ شود و گوشت چرخ کرده فاقد هویت تأییدیه دام پزشکی را ندارد.
ملزومات تهیه و عرضه گوشت چرخ کرده
احمدی در ادامه به دستورالعمل تهیه و فروش گوشت چرخ کرده در استان اشاره میکند و میگوید: گوشت قرمز چرخ کرده باید از گوشت تازه سرد با دمایی بین صفر تا ۴ درجه سانتی گراد تهیه شود و رنگ آن به رنگ طبیعی گوشت دام مربوط باشد و هر گونه رنگ غیرطبیعی و بوی غیرطبیعی مثل ترشیدگی یا تعفن نداشته باشد. استفاده از اندامهایی مثل پستان، طحال، ریه، مثانه، بافتهای غضروفی و غددی، چربیهای صفاقی، گوشت سر و صورت و اندامهایی که به لحاظ شرعی منع شده است، در تولید گوشت چرخکرده ممنوع است. وی می افزاید: گوشت چرخ کرده باید دارای بستهبندی و پوشش مناسب باشد تا در برابر آلودگی های میکروبی و ویروسی و همچنین تبخیر سطحی و خشک شدن محافظت شود و هیچ نوع ماده افزودنی نگه دارنده و رنگی نباید به آن اضافه شود.
رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اداره کل دام پزشکی استان با بیان این که افزودن هر گونه افزودنی طبیعی مثل نمک و ... باید مجوز دام پزشکی داشته باشد و در نشانه گذاری درج شود، میگوید: تهیه گوشت چرخ کرده از خرده گوشتهای نامناسب، استفاده از سنگدان مرغ، عرضه گوشت چرخ کرده از قبل آماده شده و قبل از حضور مشتری و تأمین گوشت از منابع غیرمجاز و لاشههای بدون مهر دام پزشکی تخلف است. علاوه بر آن، در بسته بندی گوشت چرخ کرده قرمز تازه منجمد نباید آب یا خونابه وجود داشته باشد.
احمدی تهیه گوشت چرخ کرده منجمد از گوشت منجمد را نیز با رعایت شرایطی مجاز دانسته و ادامه میدهد: در این مورد باید چرخ کردن در کمترین زمان ممکن انجام شود به طوری که گوشت از حالت انجماد خارج نشود و گوشت چرخ کرده تولیدی باید به صورت منجمد و در شرایط برودتی ۱۸ درجه سانتی گراد زیر صفر نگهداری، حمل، توزیع و عرضه شود. همچنین تاریخ انقضای گوشت مورد استفاده بیش از عمر ماندگاری محصول تولیدی یعنی ۳ ماه باشد.
∎