به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در یزد، همزمان با برگزاری مراسم رونمایی از تقریظ مقام معظم رهبری بر کتاب «معبد زیرزمینی» نشستهای مختلفی با محوریت این کتاب و با حضور مقنیها و شخصیتهای این کتاب در یزد برگزار میشود و شب گذشته نیز حوزه هنری یزد میزبان تعدادی از مقنیها و کاریزگران رکن آبادی بود که شخصیتهای این کتاب را تشکیل میدادند و به بیان خاطرات خود پرداختند.
هر بخشی از شکوه پایداری رزمندگان، تعیینکننده جهت تاریخ است
حسام سالکی در ابتدای این نشست از اهمیت توجه به ثبت خاطرات و رشادتهای رزمندگان هشت سال دفاع مقدس گفت و بیان کرد: ما امروز بدهکار رزمندگان هشت سال دفاع مقدس هستیم که جان خود را گذاشتند و برای این اسلام تلاش کردند.
وی گفت: مجاهدتهای رزمندگان تأثیری در عالم داشته که مسیر تاریخ را عوض کردند. حفر کانالها و اقداماتی نظیر آنکه به راحتی از کنار آن عبور میکنیم به دلیل اخلاص این رزمندگان، اثرش در تاریخ عمیق است و جهت تاریخ بشر را عوض کرده است.
رئیس حوزه هنری یزد بیان کرد: عامل این اتفاقات در حوزه مقاومت همان تیشه زدنهای مقنیهایی است که برای حق تلاش کردند.
سالکی گفت: کانال فتح المبین یک بخشی از رشادتها است تا راهی برای رزمندگان باز شود و باعث پیروزی عملیات شود.
وی بیان کرد: ما باید بخش بخش این شکوه پایداری که تعیینکننده جهت تاریخ است را گرامی بداریم و جهت آن را معرفی کنیم.
سالکی افزود: کار هنرمند متعهد آیینه بودن است که هنر رشادت و شهادت را مثل آیینه در جامعه انعکاس دهد و هنرمندان اصلی این حوزه نیز مقنیهایی بودند که در زمان جنگ به عملیات رفتند و هنرمندان دیگر نیز نویسندگانی مانند خانم میرابوطالبی هستند که هنر خود را در ثبت این خاطرات خرج کردند.
پیشنهاد شهید صدوقی به شهید صیاد شیرازی و حفر تونل توسط مقنیان رکن آبادی
احمد عبدی از مقنیان و همرزمانش شهید رعیت که در این کتاب آمده است نیز در این مراسم گفت: در کنار رودخانه کرخه گفته میشد که صعب العبور است و امکان عبور نیست و فرماندهان با مشورت و پیگیری پیشنهاد حفر تونل دادند.
وی ادامه داد: حاجی با درخواستی از دفتر آیت الله صدوقی این پیشنهاد را مطرح کردند و از طرف پایگاه شهید بهشتی رکن آباد تعدادی مقنی را روانه قم کردیم و در آنجا در منزلایشان میهمان شدیم.
من با حاجی به اهواز رفتیم و به مقنیها رسیدیم و در آنجا حکمی به ما دادند که آزادانه رفت و آمد میکردیم و کسی حق جلوگیری از ما را نداشت و برای جلوگیری از لو رفتن نقشه و عملیات این کار را انجام دادند.
عبدی گفت: آن موقع ۱۸ سالم بود و ما شاگرد حاجی بودیم. آماده کردن کلنگ و لوازم کاری بود که حاجی پس از خواب رفتن مقنیها و بچهها انجام میداد.
این مقنی دوران دفاع مقدس گفت: اگرچه حاج حسین مجروح جنگی بود و ترکش در کمر وی بود اما به اندازه دو نفر کار میکرد. کانال یکسره نبود و به صورت دور بود که در صورت فهمیدن دشمن نتواند بچههای ما را شناسایی کند.
وی گفت: روزی شهید صیاد شیرازی با امام جمعه به منطقه برای دیدن آمدند و سر ما دست کشیدند و گفتند که این خاکها، تربت امام حسین (ع) است و همین باعث شور مضاعف در ما بود.
عبدی با ذکر خاطراتی از شهید رعیت و شخصیت اصلی داستان ادامه داد: شب عملیات به همراه سرهنگ صیاد سه کانال را باز کردند و تمام نیروهای کماندو و سربازان تجمع کردند تا در موقع عملیات وارد شوند. وقتی حاجی وارد سوراخ اول که شد دید که پشت سر دشمن هستند و وقتی رمز عملیات گفته شد پشت خاکریز دشمن وارد عملیات شدند و تعداد زیادی از دشمنان را اسیر کردند.
ولیالله سلطانی از دیگر مقنیان یزدی نیز در این مراسم گفت: در سال ۶۳ نیروهای یزد در منطقه وارد شدند و هنوز عراق آب در منطقه سرریز نکرده بود که بعد از چند ماه این اقدام را انجام داد.
وی افزود: کار نیروهای اطلاعات عملیات با توجه به این آب انداختن کمتر شد و با طرح و برنامه فرماندهان و با حضور نیروهای اردکان در واحد ۱۰۱ دستور صادر شد که برای شناسایی پشت خط دشمن نفوذ کنند.
سلطانی بیان کرد: بچهها با برنامهریزی مرحوم عمو حسین در منتهی علیه دژ مرزی کانال را حفر کردند.
وی ادامه داد: بسیاری از مقنیهایی که این کار را انجام دادند شهید شدند و این رشادتهایی بود که انجام شد.
زیباییهای هشت سال دفاع مقدس نیاز به غلو ندارد
میری از رزمندگان هشت سال دفاع مقدس نیز در این مراسم گفت: معبد زیرزمینی عبادتگاه بوده است و آنچه از دوستان شنیدیم و از شهید رعیت و دوستان شنیدم عبادتگاه بیریا، معنوی بود که لحظه به لحظه آن عبادت بوده است.
وی افزود: هر سانتیمتر این تونلها محرابی درست شده است.
این رزمنده هشت سال دفاع مقدس گفت: الیاس خیالی این کتاب الیاس خضر است.
وی گفت: رمان اثری ماندگار است که میتواند خاطرات را به خوبی ارائه کند.
میری گفت: سرهنگ صیاد شیرازی در سفری به قم درخواست هدیهای به سربازان جنگهای نامنظم کردند. پس از آن در سفری به یزد با شهید آیت الله صدوقی دیدار کردند و درخواست عیدی برای سربازان کردند که شهید صدوقی در آن زمان چهار میلیون تومان کمک میکنند.
وی گفت: دفعه بعدی سفر شهید صیاد به یزد شهید صدوقی راهکاری برای معبر زیر زمینی پیشنهاد میدهند و از آنجا مقنیهای رکن آباد پیشنهاد میشوند که این قضیه از آنجا شروع شد.
این رزمنده یزدی بیان کرد: معبر اول فتح المبین ۴۰۰ متر بود که بسیار به پیروزی عملیات کمک کرد.
میری بیان کرد: اینقدر جنگ ما زیبایی دارد که نیاز به غلو ندارد و اگر بتوانیم با زبان رمان به مردم نشان دهیم میپذیرند.
وی ادامه داد: برای کندن معبر دوم شهید رعیت به رکن آباد میآید و به همراه مقنیهای دیگر برای کندن میروند. اما با توجه به شناخت دشمن شاهد زخمی شدن بچههای مقنی بودیم اما برای معبر سوم مجدداً این مقنیها به منطقه رفتند که در شناسایی منطقه شهید غلامحسین رعیت به شهادت رسید.
تقریظ رهبری پس از انتشار ۶۰۰ کتاب یزدی دفاع مقدس بر کتاب «معبد زیرزمینی»
سردار فرهنگ دوست نیز در ادامه این برنامه گفت: در سال ۶۳ ابتدا خط جزیره مجنون بودیم و پس از آن به منطقه زید رفتیم. پس از مدتی عملیات شناسایی رزم به ما ابلاغ شد. پس از رفتن به منطقه تصمیم بر حفر تونل شد که محور کار، برادران مهندسی و اطلاعات بودند که رئیس نیز عمو حسین بود که بسیار تونل خوبی حفر شد.
وی گفت: این تونل تا کمین عراق حفر شد و متوقف شد و در سنگری، ورودی تونل انتخاب شده بود. در زمان عملیات منتظر نیرو از یزد بودیم که پس از آن من به عنوان مسئول این عملیات مشخص شدم.
وی گفت: این تونل کار بزرگی بود که در پاتک زید جان بسیاری از بچهها نجات داد که حدود ۱۹ نفر را از این طریق اسیر کردیم.
فرهنگدوست ادامه داد: این کتاب به عنوان اولین کتابی است که توسط حضرت آقا تقریظ شده است. وی گفت: در استان یزد ۶۰۰ جلد کتاب به مضمون دفاع مقدس به چاپ رسیده است که این تقریظ اولین کتاب از یزد است.
امیدوارم بتوانم کتاب «معبد زیرزمینی» را به فیلمنامه تبدیل کنم
میرابوطالبی با معرفی خود گفت: من داستاننویس هستم و فیلمنامهنویسی را نیز انجام میدهم.
وی افزود: ما در تاریخنویسی میتوانیم سوژههای داستانی پیدا کنیم که برای مخاطب جوان و نوجوان به عنوان مخاطب گریزپا در قالب جذاب ارایه کنیم.
این نویسنده رکن آبادی بیان کرد: متأسفانه تیراژ کتاب از پنج هزار به پانصد کتاب رسیده است که نشان از گریزپایی داریم اما ما میتوانیم با قالبهای جذاب این تاریخ را به آنها نشان دهیم.
میرابوطالبی بیان کرد: این کار در ادبیات در سراسر جهان ارایه میشود و باید بتوانیم برای عرضه محصول فرهنگی در قالب جذاب آن را ارایه کنیم.
وی افزود: کتاب معبد زیر زمینی از دفتر انتشارات جمکران به عنوان کنگره شهدای قم آغاز شد و این سوژه را انتخاب کردم. این نویسنده یزدی ادامه داد: مصاحبهها را با چند نفر از همرزمان شهید رعیت انجام دادم و با ارایه تصاویر سعی کردم آن را در قالب رمان بیاورم زیرا این معبر یک رمان بود.
نویسنده کتاب «معبد زیر زمینی» گفت: دلاوریها و شجاعتها و تاریخها همگی واقعیت است ولی شخصیت الیاس خیالی است که در کنار شهید به بلوغ فکری میرسد.
میرابوطالبی بیان کرد: ما در زمانها در خصوص شخصیتهای معروف یکی فرد خیالی داریم که از این ترفند استفاده کردم.
وی با اشاره به تقریظ رهبری بر این کتاب و آگاه شدن خود از این اقدام گفت: در جلسهای در اواسط تابستان به من اطلاع شد که گفتم کسی این را بیان نکند تا دفتر حضرت آقا بیان کنند.
وی ادامه داد: خوشحالم که این اتفاق برای جوانها آشنا میشود و خوشبختانه این صورت گرفت وامیدوارم بتوانیم این کتاب را به فیلمنامهای تبدیل کنم.
نویسنده کتاب «معبد زیرزمینی» گفت: این کتاب در سال ۱۳۹۹ آغاز شد و در سال ۱۴۰۰ منتشر شد و هم اکنون به چاپ ۳۰ رسیده است.
گفتنی است؛ در روزهای آینده تقریظ مقام معظم رهبری بر کتاب «معبد زیرزمینی» در روستای رکن آباد یزد رونمایی میشود.
∎