شناسهٔ خبر: 70573574 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

چهره ماندگار هنر خوشنویسی مطرح کرد؛

هنرمندان ایران بر قله هنر خوشنویسی ایستاده‌اند

یدالله کابلی معتقد است که خوشنویسی ایران جایگاه ویژه‌ای در دنیا دارد و هنرمندان این رشته بر قله‌های هنر خوشنویسی ایستاده‌اند.

صاحب‌خبر -

یدالله کابلی خوشنویس پیشکسوت در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، گفت: هنرمندان در طول تاریخ آثار ماندگاری خلق کرده‌اند که یادگاری‌های به جامانده از ذوق و دانش آنهاست. در ایران هنر‌های سنتی جایگاه تاریخی دارد و کشور ما مظهر هنر‌های مستظرفه جهان محسوب می‌شود. هنر خوشنویسی هم با توجه به تاریخ درخشان هزار ساله اش و سیر تحول و تطوری که در پیدایش اقلام گوناگون این هنر طی شده، به جایگاهی رسیده که خوشنویسان ایرانی امروزه در سر قله‌های این هنر ایستاده‌اند. هنرمندانی که همه اهل ریاضت و تفکر بوده‌اند. 

وی با بیان اینکه آثار به جا مانده از خوشنویسان ایرانی در موزه‌ها نشانگر قدرت والای هنرمندان این رشته از هنر‌های تجسمی است، افزود: خوشنویسی هنریست که در تمام جهان وجود دارد حتی کشور‌های اروپایی هم این هنر را با نام کالیگرافی می‌شناسند. به دلیل ارتباط عقاید مذهبی و باور‌های دینی ایرانیان، این هنر در کشور ما یک هنر قدسی است. 

این استاد شکسته نویس در خصوص تاریخچه هنر شکسته نستعلیق اظهار داشت: هنر شکسته نویسی سه مرحله پیدایش، تعالی و درخشش را طی کرده و آخرین مروج این خط هم سید گلستانی بوده است. بعد از ایشان، حدود هفتاد سال خط شکسته در عرصه ارتباطات تاریخی و فرهنگی ایران کمرنگ شد تا اینکه بنده در سال ۵۰ بعد از فارغ التحصیلی در انجمن خوشنویسان ایران، اقدامات لازم را برای احیای این خط آغاز کردم. 

وی با بیان اینکه هیچ گاه در هنر اهل تقلید نبودم و حتی از آثار قبلی خودم هم تقلید نکرده‌ام، افزود: همواره با مطالعه اتفاقات گذشته برای عصر خودم کار کردم. در این پنجاه سال فعالیت، به سه اصل پایبند بودم؛ موضوع اول ایجاد تحول در زیبایی خط شکسته، قطعه بندی و فضاسازی، موضوع دوم تعلیم بود که هم خود یاد گرفتم و هم آموزش دادم. موضوع سوم هم تالیف کتاب برای ترویج شکسته بود که در نهایت به تالیف ۱۶ جلد کتاب رسید. 

یدالله کابلی که این روز‌ها تابلو‌های شکسته نستعلیق خود را همراه آثار دو شاگرد قدیمی اش در موزه میرعماد نمایش داده شده است، در خصوص ارتباط دنیای رنگارنگ تابلو‌ها با روحیات شخصی خودش گفت: همواره شاداب زندگی کردم و نوشتن بسیار برایم آسان است. معمولا خوشنویسان اثر را نگارش می‌کنند و کار‌های تذهیب و زیبایی سازی را به دیگران می‌سپارند، اما رنگ سازی و فضاسازی تمام تابلو‌های نمایشگاه شرح شوق به دست خودم انجام شده است. 

وی درباره محتوای تابلو‌ها توضیح داد: همواره پیوند عمیقی بین هنر خوشنویسی با ادبیات وجود داشته و من هم در پاره پاره این آثار، اشعار ناب شاعران بزرگ ایران و کلام منظوم را نگارش کرده‌ام.

گفتنی است تماشای آثار نمایشگاه شرح شوق تا ۲۱ آبان در مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد برای علاقه‌مندان آزاد است.