به گزارش خبرنگار ایلنا، کارگران مشاغل سخت و زیانآور؛ مشکلات بسیاری برای اثباتِ عنوان شغلیِ خود و استفاده از سنواتِ ارفاغیِ مربوط به مشاغل سخت و زیانآور دارند. سازمان تأمین اجتماعی نیز با سختگیریِ بسیاری با بازنشستگیِ پیش ازموعدِ این کارگران موافقت میکند. با استناد به گفتهی فعالان کارگری و کارگران مشاغلِ سخت و زیانآور، حتی اگر کارفرما با پرداختِ ۴درصدِ سهم بیمه مشاغل سخت و زیانآور نیز موافقت کند، باز هم مسیرِ پیمودنِ راه برای بازنشستگیِ پیش از موعد دشوار است.
یکی از این دشواریها، عدم تطبیقِ عناوینِ شغلی کارگر با کارِ سخت و زیانآور اوست. این مشکل سبب میشود که کارگران مدت بسیار طولانی به دنبالِ اصلاح عنوان شغلیِ خود باشند. این کارگران در بهترین حالت، بعد از صرف زمان طولانی میتوانند بین شغل و عنوانِ شغلیِ خود تطبیق بدهند؛ اما کارگران بسیاری هم در نهایت موفق به این کار نمیشوند و از سنواتِ ارفاقی بازنشستگی مشاغل سخت و زیانآور و بازنشستگی زودهنگام محروم میشوند.
برای حل این مشکل، به صورت پایلوت در استان آذربایجان شرقی طرحی اجرا شد. بر اساس این طرح، کارگر یا نماینده کارگر از همان ابتدایِ انجامِ کارهای بازنشستگی، به بیمه مراجعه میکرد، عناوین شغلیِ خود از بدو ورود به کار میگرفت و با آن عناوین شغلی ثبتنام میکرد و رأی کمیته بدوی را میگرفت و اقدامات بعدی را برای بازنشستگی انجام میداد. این طرح که به گفتهی فعالان کارگری کمکِ زیادی به کارگران مشاغل سخت و زیانآور میکرد، اما بعد از مدتی نه تنها در استانهای دیگر اجرا نشد، که در همان استان آذربایجان شرقی نیز ملغی شد و کارگران برای رسیدن به حقِ خود دچار مشکلاتِ بسیاری شدند.
سعید فتاحی (مشاور کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران) در این رابطه به «ایلنا» میگوید: متأسفانه این طرح به مذاق مدیرعامل پیشین سازمان تأمین اجتماعی خوش نیامد و دستور دادند تا این استان نیز از ارایه عناوین شغلی خودداری نماید. به همبن دلیل در استان ما نیز اخیرا تامین اجتماعی از استخراج عناوین شغلی کارگرانِ مشاغل سخت و زیانآور امتناع و دردسرِ کارگران را برای بازنشستگی بیشتر کرده است. به این صورت که کارگر با همان عنوانی که در کارگاه او را میخوانند، مثلا استادکار، ثبتنام میکند و بعد وقتی به بیمه مراجعه میکند، متوجه میشود که عنوان شغلیِ او کارگرِ ساده رد شده است.
وی ادامه میدهد: به عبارتی دیگر، کارگران این مشاغل، در ابتدا نسبت به ثبتنام در سامانه مشاغل سخت و زیانآور اقدام میکنند و پس از طی مراحل مختلفِ بازرسی و غیره، پرونده آنها بعد از یکسال و نیم تا دوسال به کمیته بدوی مشاغل سخت و زیانآور ارجاع داده میشود.
فتاحی میافزاید: پس از بررسی درخواستِ آنها، نهایتا سخت و زیانآوری شغل آنها تایید یاعدم تایید میخورد که پس از این مرحله جهت ابلاغ به کارفرما و نهایتا به اداره کل تامین اجتماعی و شعبه بیمه کارگران ارسال میشود. از این جا به بعد تازه مشکلات کارگران شروع میشود! یعنی ممکن است تامین اجتماعی اعلام کند که عناوین شغلی کارگر اشتباه است. مثل بازی مار و پله میماند، همه چیز برای کارگر صفر میشود و دوباره باید از نو شروع کند!
فتاحی میگوید: بعد از عدم تطبیق عنوان شغلی، بیمه از کارگر میخواهد که بخشنامه ۱۷۷۷ را اجرا و عنوان شغلیِ خود را اصلاح کند که این مسیر هم سخت است و هم هزینهی بالایی برای کارگر دارد. تامین اجتماعی برای آنکه منبع درآمدی داشته باشد، کارگر را به بخشنامه ۱۷۷۷ ارجاع میدهد تا با اصلاح عناوین شغلی مابهالتفاوتِ ۴ درصد را از کارفرما بگیرد و چون بسیاری از کارگران با پیمانکارانِ متعددی کار کردهاند، کارفرما زیر بار پرداختِ این مبلغ نمیرود و کارگر میماند با پرداختِ مبلغی که کلان است و تواناییِ پرداختِ آن را ندارد.
وی تاکید میکند: به هر حال، کارگران مشاغل سخت و زیانآور در خیلی از جاها پیمانکاری هستند و با پیمانکاران مختلف کار کردهاند در نتیجه نمیتوانند عنوان شغلیِ خود را ثابت کنند، چراکه پیمانکاران رفتهاند و مدارک کارگر را هم بردهاند.
فتاحی میگوید: بخشنامه ۱۷۷۷ سازمان تأمین اجتماعی جهت بهره برداری اصلاح عناوین شغلی به شعب ارسال شده است که نه تنها کمکی نکرده است بلکه باعث سردرگمی کارگران شده؛ چرا که کارگران مدارکی دال بر اثبات عنوان شغلی خود ندارند و کارفرمایان در چند دهه گذشته مدارکی را به آنها ندادهاند. کارفرمایانِ آنها، اکثرا پیمانکارانی بودهاند که پس از اتمام کار از کارگاهها رفتهاند و مدارکی نزد کارگران مبنی بر کار در آن عنوان شغلی وجود ندارد تا کارگران، حقانیت خود را ثابت و بازنشسته شوند.
مشاور کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران ادامه میدهد: از آقای سالاری، مدیرعامل تأمین اجتماعی، میخواهیم بخشنامهای برای اجرای سراسریِ این طرح صادر کند تا عناوین شغلی کارگر را به درستی از همان ابتدا که کارگر برای بازنشستگی اقدام میکند، به او بدهند تا بعد کارگر به سراغ کارهای بعدی برود.
این فعال کارگری میگوید: سازمان تأمین اجتماعی ملزم به ارائه عناوین شغلیِ کارگران است تا به کارگرانی که سالها کار سخت و زیانآور انجام دادهاند و آسیب دیدهاند، ظلم نشود.
وی در پایان اظهار میکند: ضمنا از طرف کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران نیز نامهای جهت حل این مشکل به سازمان تامین اجتماعی نوشته شد که جوابیه آن سازمان باز مشکل کارگران را حل نکرده است. همانطور که گفتم این مشکل صرفا با دستور مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی و صدور بخسنامه و الزام به اجرای آن حل خواهد شد.