سرویس جهان مشرق - جنگ غزه تاکنون بیش از ۱۵۱هزار فلسطینی شهید و مجروح برجای گذاشته است که اکثر آنها زن و کودک هستند و بیش از ۱۱هزار تن مفقود شدهاند. دفتر رسانهای دولتی در غزه دیروز شنبه اعلام کرد که تداوم اشغالگری رژیم صهیونیستی باعث ایجاد یک فاجعه انسانی غم انگیز میشود که همزمان با موج سرمای شدید زمستان و یخبندان شدید، جان هزاران آواره فلسطینی در ۱۱۰ هزار چادر را تهدید میکند و خواهان تامین فوری نیازهای اولیه آنها شد.
آخرین اخبار مذاکرات آتش بس/ منابع مصری: این طرف اسرائیلی است که در مسیر توافق مانع تراشی میکند
علی رغم آنکه طی هفته اخیر گزارش های منتشره حاکی از پیشرفت در مذاکرات آتش بس و خوش بینی نسبت به دستیابی به توافق میان رژیم صهیونیستی و حماس بود، اما در روزهای اخیر، اخباری مبنی بر مانع تراشی صهیونیستها در مسیر دستیابی به توافق به گوش میرسد.
در همین رابطه حماس بیان کرد: مذاکرات مربوط به آتش بس و مبادله اسیران در دوحه با میانجی گری قطر و مصر به شکل جدی جریان دارد. حماس مسئولیت پذیری و نرمش به خرج داد اما اشغالگران شروط جدیدی گذاشتند که دست یابی به توافق آتش بس را به تعویق انداخت. حماس بیان کرد که علت تعویق در دست یابی به آتش بس به شروط جدید اشغالگران مربوط می شود.
در این بیانیه آمده است: حماس در این مذاکرات مسئولیت پذیری و انعطاف پذیری از خود نشان داده اما رژیم اشغالگر مسائل و شروط جدیدی را در رابطه با عقبنشینی از نوار غزه، آتشبس، اسرا و بازگشت آوارگان مطرح کرده است که همین مسئله توافقی را که ممکن بود حاصل شود، تعویق انداخته است.
اما نخستوزیر رژیم صهیونیستی که هر بار با مطرح کردن شروط جدید و بنا به ملاحظات سیاسی، مانع از حصول توافق تبادل اسرا میشود، حماس را به کارشکنی در مذاکرات متهم کرد. دفتر نخستوزیری اسرائیل مدعی شده است که حماس از تفاهمات به دست آمده عقبنشینی کرده و به مشکلآفرینی در مسیر مذاکرات ادامه میدهد.
اما گزارش منابع مصری، چیزی غیر از اظهارات نتانیاهو را میگوید. منابع تاکید کردند جنبش حماس در طول مذاکرات به خوبی و فعالانه پاسخگو بوده و حتی از برخی شروط خود برای تسهیل روند دستیابی به توافق عقب نشینی کرده است. منابع مصری افزودند که شکست مذاکرات و به نتیجه نرسیدن آن ناشی از عقب نشینی اشغالگران صهیونیست از نکاتی است که پیش از این بر روی آنها توافق حاصل شده که از جمله آنها فاصلهای است که نیروهای اشغالگر را از مناطق مسکونی جدا میکند و همچنین اسامی اسرای فلسطینی که پیش از این در لیست افرادی قرار داشت که قرار بود طی این توافق آزاد شوند. در ادامه این گزارش به نقل از منابع مصری آمده است که کشور مصر با هماهنگی دولت قطر همچنان به طور جدی برای دستیابی به توافقی همه جانبه تلاش میکند.
با توجه به اخبار و گزارشات منتشر شده، به نظر میرسد که این شخص بنیامین نتانیاهو است که برای چندمین بار قصد دارد که مانع از شکل گیری توافق آتش بس شود و تا جای ممکن در تلاش است تا جنگ در غزه را ادامه دهد. اظهارات و گزارشات منابع عبری زبان نیز چنین مسئله را به وضوع نشان میدهد.
در همین رابطه، هاآرتص با اشاره به اظهارات نتانیاهو در جریان مصاحبه وی با وال استریت ژونال نوشت: نتانیاهو در سخنان خود این سیگنال را میدهد که تنها به اجرای مرحله اول توافق آتش بس علاقمند است[ نه به آتش بس دائمی]. نتانیاهو در مصاحبه با وال استریت ژورنال گفت که تا زمان حذف حماس از غزه، حاضر به پایان جنگ نیست.
یدیعوت آحارانوت نیز به هشدار یک مقام دولتی به خانواده اسرا نیز اشاره کرد: یک مقام حاضر در ائتلاف به صورت مخفیانه یک پیام را به خانواده اسرا منتقل کرد: اگر صدایتان بلند نشود، اسرایتان باز نخواهند گشت.
پایگاه خبری وای نت در خبری در رابطه با اختلاف میان نخست وزیر این رژیم و تیم مذاکرات گفت: مسئولین هیئت مذاکره کننده برای مبادله اسرا در این رابطه اعلام کردند، فقط کافی است به سخنان و اظهارات یسرائیل کاتس وزیر جنگ در محور فیلادفیا گوش کنید، او در آنجا اعلام کرد، حاکمیت امنیتی بر غزه در اختیار ارتش اسرائیل باقی خواهد ماند، از این به بعد خبری از حماس نخواهد بود، همین سخنان کافی بودند تا تمام مذاکرات فرو بپاشند، مشخص است که ما در شرایط بغرنجی در رابطه با تصمیم گیری به سر میبریم، ما باید منتظر لیست ربوده شدگان میبودیم، اما با این سخنان چه کردیم؟ درب کجا را کوبیدیم؟ حماس یا ربوده شدگان؟ به سادگی باید گفت این اظهارات برای ما شوک آور بودند.
این مسئولین همچنین به اظهارات بنیامین نتانیاهو نخست وزیر در گفتگوی اخیرش با وال استریت ژورنال هم استناد کردند که گفته بود: زمانی که اعلام کرد، ما حماس را در فاصله ۵۰ کیلومتری تلآویو در قدرت باقی نخواهیم گذاشت.
روتر نت هم به نقل از یک منبع آگاه در نهادهای امنیتی که از روند مذاکرات هم اطلاع دارد گفت: وزیر جنگ و نخست وزیر سخنانی غیر ضروری را گفتند که دست آخر به ضرر ما تمام شد.
او هم به نقل از مسئولین تیم مذاکره کننده گفت: تنها امری که میتوانست منجر به انجام فاز اول از این توافق شود، این اعتقاد بود که میتوان اطمینان داشت فازهای دوم و سوم توافق منجر به توقف جنگ خواهد شد. ولی وقتی در اینجا اعلام میکنند که ما همچنان به راه خود ادامه داده و عقب نشینی نمیکنیم، ما به دنبال حکومت نظامی بر غزه هستیم، چرا باید طرف مقابل به انجام فاز اول تن دهد؟ اصولا چرا باید چنین امری انجام شود؟
این مسئولین در بخش دیگری از انتقادات خود هم گفتند: وقتی مسئولین اسرائیلی اعلام میکنند ما حاضر نیستیم در مذاکرات اعلام کنیم قصد آزادی چه افرادی را داریم، اصلا امکان پیشبرد توافق در چنین شرایطی وجود ندارد.
تظاهرات صهیونیستها بر علیه دولت نتانیاهو
همچنین روزنامه یدیعوت آحرونوت نیز در رابطه با اختلاف میان مذاکره کنندگان و مقامات سیاسی رژیم نوشت: تیم مذاکرهکننده اسرائیلی به خانوادههای اسرا از وجود اختلاف بزرگ بین آنها و مقامات سیاسی خبر داد. تیم مذاکرهکننده به خانوادههای اسرای اسرائیلی اطلاع داد که توصیه آنها به مسئولان سیاسی این است که همه اسرا را بازگردانند، در حالی که مقامات سیاسی بر یک توافق جزئی اصرار دارند.
آویگدور لیبرمن وزیر جنگ اسبق رژیم صهیونیستی و رهبر حزب "اسرائیل خانه ما" ضمن انتقاد از ادعاهای مقامات اسرائیلی در رابطه با پیروزی در جنگ، گفت: از کدام پیروزی مطلق سخن میگویند در حالی که ساکنان تل آویو همچنان به پناهگاهها فرار میکنند و نظامیان اسرائیلی در غزه کشته میشوند.
رونین برگمان، کارشناس صهیونیست در همین رابطه گفت: نتانیاهو به تیم مذاکره کننده دستور داده است که فقط برای یک توافق جزئی و ناقص تلاش کنند زیرا از عملی شدن تهدیدها و فروپاشی کابینهاش هراس دارد. به گفته وی، حماس شرط جدیدی برای توافق تعیین نکرده است و این نتانیاهو است که از یک توافق کامل و همه جانبه جلوگیری میکند.
آخرین تحولات میدانی در غزه
نبرد سنگین در نقاط مختلف غزه همچنان ادامه دارد و نیروهای مقاومت به انهدام و هدف قرار دادن ادوات سنگین و پیاده نظام ارتش رژیم صهیونیستی ادامه میدهند و علی رغم ادعاهای سران این رژیم مبنی بر نزدیک بودن به پیروزی، به اذعان کارشناسان عبری زبان، نشانهای از چنین چیزی به چشم نمیخورد.
آوی اشکنازی، تحلیلگر نظامی اسرائیلی در روزنامه یدیعوت احرونوت، وضعیت جنگ در نوار غزه را پس از ۴۴۵ روز اینگونه توصیف کرد: "محافل سیاسی "اسرائیل" همچنان معتقد نیست که ما به نتیجه قطعی نظامی علیه حماس دست یافتهایم. اخیراً مجبور به پرداخت بهای سنگینی شدیم؛ سه نفر از نظامیان تیپ کفیر بر اثر انفجار بمبهای کارگذاشتهشده در بیت حانون در شمال نوار غزه، کشته شدند."
اسحاق بریک از فرماندهان نیروهای ذخیره رژیم صهیونیستی نیز اذعان میکند که ارتش این رژیم در مقابل حماس شکست خورده است. وی در مقالهای در روزنامه عبری زبان معاریو به بررسی عوامل شکست ارتش اسرائیل در برابر جنبش حماس در جنگ غزه با وجود گذشت بیش از ۱۴ ماه از جنگ ویرانگر در این منطقه پرداخت و نوشت که اظهارات مکرر بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل مبنی بر عدم پایان دادن به جنگ قبل از ریشه کن کردن حماس و خارج کردن اسرای اسرائیلی از غزه نشان میدهد که چیزی که اتفاق میافتد، بر خلاف این روند است.
بریک در مقاله خود میافزاید که تل آویو بیش از پیش، قدرت خود برای از بین بردن حماس را از دست میدهد و امروز این حماس است که حاکمیت و کنترل غزه را در دست دارد و هزاران نفر از مبارزان آن در تونلهای زیرزمینی که بیش از صدها کیلومتر طول دارد، مستقر هستند.
این تحلیلگر صهیونیستی میافزاید که نیروهای عزالدین قسام شاخه نظامی جنبش حماس اخیراً از میان جوانان ۱۸ تا ۲۰ سال بیش از ۳۰۰۰ نیرو جذب کردهاند. بر اساس این مقاله، گرچه نیروهای اسرائیلی روی زمین مستقر هستند، اما همه اتفاقات در زیر زمین و در تونلها رخ میدهد و ارتش اسرائیل هیچ کنترلی بر آنها ندارد. حماس همچنان به مدیریت نوار غزه ادامه میدهد. اسحاق بریک تصریح کرد: ما برای پنجمین بار جبالیا را اشغال کردیم و در مناطق دیگر نیز همین رقم را شاهد هستیم، اما همچنان تعداد زیادی از نظامیانمان را از دست میدهیم و آسیبهای زیادی دریافت میکنیم.
در صحنه میدانی، در چند روز اخیر، تعداد دیگری از نظامیان صهیونیست به هلاکت رسیدند و چندین عراده نفربر و تانک نیز مهندم شدند. روز دوشنبه هفته گذشته، ارتش رژیم صهیونیستی اذعان کرد که در نبردهای شمال نوار غزه، ۳ نظامی این رژیم کشته شدند. شبکه ۱۳ تلویزیون رژیم صهیونیستی تاکید کرد که این ۳ نظامی بر اثر انفجار بمب در بیت حانون کشته شدند.
انهدام تانک مرکاوا توسط نیروهای مقاومت
روز پنجشنبه نیز رادیو ارتش رژیم صهیونیستی به نقل از یک منبع نظامی اعلام کرد در ادامه درگیریها در نوار غزه یک افسر اسرائیلی با درجه سرگردی کشته شده است. این نظامی اشغالگر اسرائیلی "آمیت لیوی" نام دارد و در یک حادثه امنیتی در نوار غزه کشته شده است.
در همین روز، نیروهای مقاومت طی دو نوبت، گروهی از نظامیان صهیونیست را هدف قرار دادند که منجر به هلاکت و زخمی شدن آنها شد. در صحنه نبرد محله الزیتون در شهر غزه، گردانهای قسام اعلام کرد مجاهدان این گردانها با گروهی از نیروهای پیاده دشمن صهیونیستی از مسافت صفر درگیر شدند و همه آنها را به قتل رسانده و مجروح کردند.
همچنین در اردوگاه جبالیا در شمال نوار غزه، گردانهای قسام شاخه نظامی حماس اعلام کرد که گروهی ۷ نفره از نیروهای اشغالگر اسرائیلی را با یک بمب قوی هدف قرار داده است که در این عملیات همه نیروهای دشمن کشته و زخمی شدند.
روز جمعه نیز ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرد در نبردهای شمال نوار غزه، یک نظامی این رژیم با درجه سرگردی به نام هود شریبمن ۲۷ ساله که فرمانده یگان ۸۸۸ بود، کشته شده است. ارتش اشغالگر تاکید کرد که دو نظامی دیگر نیز در این نبردها زخمی شدند.
شکار نظامی صهیونیست توسط نیروهای مقاومت فلسطین
در ادامه، گردانهای قسام اعلام کرد در عملیاتی ترکیبی در منطقه تل الزعتر در شرق جبالیا در شمال نوار غزه، یکی از مجاهدان این گردانها در میان ۵ نظامی اشغالگر اسرائیلی با کمربند انفجاری دست به عملیات استشهادی زد که طی آن همه نیروهای دشمن کشته و زخمی شدند. قسام تاکید کرد که به محض رسیدن نیروهای پشتیبانی دشمن، مجاهدان قسام آنها را با چند نارنجک هدف قرار داده و دو نظامی را هم با تفنگ تک تیراندازی شکار کردند.
روز شنبه، نیروهای مقاومت اعلام کردند که مجاهدان فلسطینی پس از بازگشت از خطوط نبرد با نیروهای اشغالگر، اعلام کردند که یک پادگان نظامی دشمن صهیونیستی را در منطقه ابوصفیه در شرق اردوگاه جبالیا در شمال نوار غزه مورد حمله قرار داده و با سلاح سبک و نارنجکهای دستی با نیروهای دشمن درگیر شدند که در این درگیری شماری از این نیروها کشته و زخمی شدند.
روز یکشنبه (امروز) نیز منابع عبری زبان از کشته شدن یک نظامی اسرائیلی دیگر در نوار غزه خبر دادند. این منابع تاکید کردند که این نظامی بر اثر یک حادثه عملیاتی در نوار غزه کشته شده است.
روزنامه عبریزبان معاریو اعلام کرد که ارتش رژیم صهیونیستی در ادامه عملیاتهای خود، برای دهمین بار یا بیشتر وارد شهر “بیت حانون” در شمال نوار غزه شده است، علیرغم اینکه این شهر اولین منطقهای بود که نیروهای ارتش از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به آن وارد شدند. این روزنامه عنوان کرد: “چگونه حماس بار دیگر به بیت حانون بازگشته است؟ نیروهای ما در کمینها گرفتار شده و کشته میشوند، در حالی که ادعا میشد این منطقه خالی از سکنه و تحت کنترل کامل ارتش است.”
حملات موشکی و خمپاره ای نیروهای مقاومت نیز این هفته ادامه داشت. نیروهای شهید عمر القاسم اعلام کرد که نیروهای اشغالگر اسرائیلی را در اطراف گذرگاه رفح با موشکهای کوتاه برد ۱۰۷ هدف قرار داده است.
دوشنبه هفته گذشته، رزمندگان شهید عمر القاسم، نیروهای اشغالگر اسرائیلی را در اطراف گذرگاه رفح با موشکهای کوتاه برد ۱۰۷ هدف قرار دادند. در ادامه حملات در روز دوشنبه، گروهانهای قدس اعلام کرد نیروها و ادوات جنگی اشغالگران اسرائیلی را در شرق جبالیا در شمال نوار غزه با گلولههای خمپاره ۶۰ میلیمتری هدف قرار داده است. گردانهای قسام همچنین اعلام کرد تجمع نیروهای اشغالگر اسرائیلی را در منطقه التوأم در شمال شهر غزه با گلولههای خمپاره در هم کوبیده است.
روز چهارشنبه، گروهانهای قدس اعلام کردند مقر فرماندهی و کنترل نیروهای اشغالگر اسرائیلی را در غرب محور نتساریم با موشکهای کوتاه برد ۱۰۷ هدف قرار داده است. این گروهانها در عملیاتی دیگر نیروها و ادوات جنگی اشغالگران اسرائیلی را در شهرک بیت حانون در شمال نوار غزه با گلولههای خمپاره در هم کوبید.
روز شنبه، رزمندگان مقاومت اقدام به هدف قرار دادن قدس اشغالی کردند. در پی این حمله، آژیر خطر در قدس به صدا درآمده است. منابع عبری زبان اعلام کردند که این موشکها از شمال نوار غزه شلیک شده است. این حمله در حالی صورت گرفت که شمال نوار غزه به ویژه جبالیا و بیت لاهیا طی ماههای اخیر در معرض شدیدترین حملات ارتش رژیم صهیونیستی قرار داشته است.
حمله موشکی مقاومت فلسطین به قدس اشغالی
منابع عبری زبان در واکنش به حمله موشکی حماس از شمال نوار غزه تاکید کردند که علیرغم گذشت ۴۴۹ روز از جنگ، حماس همچنان قادر است که قدس اشغالی را هدف حمله موشکی قرار دهد.
کانال ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی تاکید کرد که حمله موشکی از شمال غزه به سمت مناطق نزدیک به قدس، باعث به صدا درآمدن آژیرهای خطر در دهها منطقه و روانه شدن صدها هزار صهیونیست به پناهگاهها شد.
در همین رابطه شبکه ۱۳ تلویزیون رژیم صهیونیستی تاکید کرد که برآوردهای ارتش حاکی از آن است که جنبش حماس همچنان تعداد زیادی موشک در اختیار دارد که قادر است به تلآویو و قدس اشغالی برسد. این شبکه عنوان کرد موشکهایی که شامگاه امروز به سمت قدس اشغالی شلیک شد، از منطقه بیت حانون در شمال نوار غزه که عطرش بارها در آنجا دست عملیات نظامی زده، شلیک شده است. منبع مذکور عنوان کرد که شلیک موشک از بیت حانون موجب غافلگیری ارتش رژیم صهیونیستی شده است.
در ادامه حملات خمپاره ای، مبارزان گروهانهای قدس با استفاده از خمپاره، نیروهای متجاوز صهیونیستی و خودروهای زرهی آنها را زیر آتش گرفتند و موفق شدند یک پهپاد شناسایی دشمن را که در حال انجام مأموریت اطلاعاتی بود، به کنترل خود درآورند.
روز یکشنبه ( امروز) نیز نیروهای مقاومت اقدام به حمله موشکی به سمت اراضی اشغالی کردند. ارتش رژیم صهیونیستی تاکید کرد که شلیک ۵ موشک را از نوار غزه به سمت اراضی اشغالی رصد کرده است. شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد که یک موشک به شهرک اشغالی سدیروت اصابت کرده است. پلیس رژیم صهیونیستی هم اعلام کرده که به ۳ نقطه از شهر سدیروت موشک اصابت کرده است.
حملات راکتی مقاومت به مناطق اشغالی
رزمندگان مقاومت همچنین در چند روز اخیر ادوات سنگین ارتش رژیم صهیونیستی از جمله چندین عراده تانک و نفربر را در مناطقی از جمله شمال النصیرات، غرب بیت حانون، جنوب محله الزیتون و شرق جبالیا با استفاده از بمب و موشکهای دوش پرتاب هدف حمله قرار داده و منهدم کردند.
در حال حاضر در صحنه میدان و مذاکرات، چشم اندار روشنی از پایان جنگ در غزه به چشم نمیخورد. علی رغم تلفات دهی و خسارتهای مالی ارتش رژیم صهیونیستی در صحنه نبرد غزه و اصرار کارشناسان و تحلیلگران صهیونیست برای پایان دادن به این نبرد و جلوگیری از افزایش تلفات، اما بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این رژیم همچنان قصدی برای پایان دادن به این جنگ ندارد. به عقیده کارشناسان، نتانیاهو میداند که در صورت پایان جنگ، دولت وی با بحران داخلی روبه رو شده و به احتمال زیاد، دچار فروپاشی خواهد شد و نتانیاهو در نهایت به دلیل سیاستهای خود در سه سال اخیر که منجر به درگیری های داخلی شدید و خصوصا شکست امنیتی و نظامی در ۷ اکتبر شد، به پای میز محاکمه خواهد رفت. از این رو وی تمام تلاش خود را میکند تا به منظور ادامه حیات سیاسی خود، با بهانه مختلف، مانع از پایان جنگ در غزه شود، مسئله ای که در حال حاضر دود آن در چشم ارتش این رژیم می رود.