به گزارش ایرنا، «ناترازی» از پرتکرارترین واژههای دولتمردان کابینه چهاردهم از ابتدای فعالیت بوده که در حوزه های اقتصادی و بویژه انرژی در ماههای گذشته بسیار درباره آن گفته شده و راهکار رئیس جمهور و اعضای دولت، صداقت با مردم، بیان شفاف مشکلات و یافتن راهکارهای موثر برای رفع آن بوده است.
ناترازیهای بخش انرژی در کنار فشارهای اقتصادی از ناشی از تحریم مهمترین میراثی است که به دولت چهاردهم به ارث رسیده است.
برنامه ریزی برای کاهش ناترازیهای انرژی اکنون در اولویت نخست مجلس و دولت و همچنین برنامه هفتم توسعه است و نمایندگان در کمیسیون های مربوطه نیز با جدیت دنبال رفع این چالش هستند.
محمد بهرامی نایب رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در این رابطه گفت: کمیسیون این روزها در بحث ناترازی بسیار پرکار است و جلساتی در کمیسیون انرژی مجلس، وزارتخانه ها برگزار و بازدیدهایی هم از نیروگاه ها انجام می شود.
وی تاکید کرد: تولید انرژی کشور ظرف این چند سال افزایش پیدا نکرده است و دولت در بحث تولید خوب عمل نکرده و هر سال مصرف هم بالاست.
نایب رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: ناترازی انرژی چند سالی است که ایجاد شده است و کشور هم تعهداتی در خصوص فروش و یا صادرات به برخی کشورها دارد.
وی ادامه داد: ۷۰ درصد تامین سوخت نیروگاههای ما گاز و سوخت های فسیلی است، اکنون که گاز نیست نیروگاه ها هم برق نمی توانند تولید کنند و بر مشکلات ناترازی افزوده است.
بهرامی با بیان اینکه با تدبیر می شود این موضوع را مدیریت کرد، گفت: امیدواریم این محدودیت ها و کمبودها در سال آینده به حداقل برسد و بیشتر در بحث تولید بیشتر کار شود و ظرفیت ها بالا برده شوند.
وی تاکید کرد: مشکل دیگری که وجود دارد این است که میزان مصرف انرژی در ایران نسبت به متوسط دنیا ۲ برابر است و یکی از مسائلی که مطرح می شود و باید روی آن کار کرد بهینه سازی مدیریت سوخت است.
نایب رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: امید است دولت چهاردهم که در این راستا تلاش و فعالیت های گسترده ای از جمله در زمینه فرهنگ سازی و مصرف بهینه سوخت انجام داده است طی برنامه ریزی مناسب و نیاز سنجی درست و منطقی بتوانیم این مشکل را به خوبی و با همکاری مجلس و سایر ارکان نظام برای سال آینده به خوبی مدیریت کنیم.
امسال، میانگین گاز تحویلی به نیروگاهها ۷.۵ درصد کاهش یافته است و برای جبران این کسری، مصرف مازوت و گازوئیل در نیروگاهها به ترتیب ۱۰۴ و ۵۹ درصد افزایش یافته است. با وجود تلاشهای وزارت نیرو، در آبانماه امسال ۵۴ درصد کاهش گاز تحویلی به نیروگاهها گزارش شده است. این در حالی است که پیشبینی شده مصرف روزانه سوخت معادل نیروگاهها در ماههای سرد به ۲۳۰ میلیون لیتر برسد. همچنین، موجودی گازوئیل و مازوت در مخازن، بهشدت کاهش یافته، بهطوریکه مخازن گازوئیل به میزان ۱.۸ میلیارد لیتر افت داشتهاند.
مکانیزم قیمتگذاری انرژی؛ گلوگاه ناترازی، بحران سرمایهگذاری؛ گلوگاه ناترازی در تولید، مشارکت عمومی- خصوصی؛ استراتژی توسعه در شرکتهای پیمانکاری، تغییرات تکنولوژیک در تأسیسات صنعتی، الزامهای نهادی توسعه قراردادهای مشارکت عمومی - خصوصی در بخش تأسیسات، نقش هوش مصنوعی در تأسیسات و بهینهسازی از موضوعاتی است که کارشناسان اعتقاد دارند برای کاهش ناترازی های انرژی باید به آن توجه شود.